Rok poté, aneb všechno zlé je pro něco dobré…

Před časem jsem na blogu Ženy ženám zveřejnila svůj příběh o tom, jak jsem prožívala ukončení těhotenství pro smrtelnou vývojovou vadu miminka a následně o tom, jak důležitou se ukázala schopnost umět prožít smutek se vším, co k němu patří.

Uplynul rok a nyní se můžu na celou událost podívat s odstupem (což neznamená bez emocí) a zamyslet se nad tím, co si z této situace mohu vzít pozitivního pro sebe i svou práci. Tedy – jak Vás vskutku otřesný zážitek může posunout.

Jedno z nejdůležitějších „poučení z krizového vývoje“ spočívá v uvědomění, jak za dané situace přistupovat k dětem v rodině. Stále intenzivněji jsem přesvědčená, že prožívá-li rodina těžké chvíle, děti by neměly být izolovány a „chráněny“ před emočně vypjatými situacemi.

Myslím, že to nepotřebují a ani jim to neprospívá.

Můj muž je produktem silně protektivní výchovy (ve vší úctě, je to prostě tak), což, mimo mnoho jiných důsledků, vede k tomu, že si v jakýchkoliv zátěžových situacích (pochopitelně!) neví rady (když pominu vyzrálé a imponující řešení ve stylu „zavoláme mámě“☺) a je jimi silně stresován, což mnohdy představuje dvojitou zátěž pro všechny zúčastněné. V konečném důsledku to vede k tomu, že si danou událost (ať je jakákoliv) člověk neodžije, nezpracuje, protože neví jak, a negativní emoce se hromadí uvnitř. A co hůře, různou formou se předávají dál, dokonce po generace, byť jen jako zdánlivě neškodná lhostejnost (nebo dokonce opovržení) vůči všemu, co zavání expresivním projevem.

Mám za to, že v krajních případech může tento přístup vést až k citové zploštělosti, neschopnosti soucitu a empatie, zkrátka účinnému vymítání toho, čemu se říká emoční inteligence. Přijde mi trošku nesmyslné, že už i batolata posíláme pravidelně do kroužků a kupujeme jim speciální hračky, aby se všestranně rozvíjela a před tou nejzákladnější školou ze všech, je chceme zuby nehty chránit…

Co se syna týče (byly mu v té době necelé dva roky), vysvětlila jsem mu, že maminka pláče, protože miminko bylo moc nemocné a odešlo do nebíčka a ujistila jsem ho, že to, že jsem smutná, nikterak nesouvisí s ním, není to jeho vina. Tvářil se tak, že je mu to naprosto jasné a ve chvílích, kdy to „na mě přišlo“, si mě spíš nevšímal, než aby mě obcházel po špičkách a pátral po tom, co mi je. A bude-li chtít, jsem připravená se s ním na to téma naprosto otevřeně bavit… ostatně jakožto i na jiná „choulostivá“ témata :o)

Romantic woman on golden field

Buďme k sobě laskavé

Nikterak překvapivé nebylo ani zjištění, že téměř vše v našich životech se dotýká a vychází z našeho vztahu k nám samým (ano, zase jsme u sebelásky :o). Byla jsem vychována v tom, že nestojím za nic a že lásku si musím zasloužit. A jelikož jsem po lásce, přijetí a ocenění prahla více než po čemkoliv jiném, urputně jsem se snažila (samozřejmě vždycky úplně špatně, nikdy jsem se netrefila ☺). Nicméně tento „snaživý“ model zodpovědné jedničkářky jsem si – hluboko v podvědomí – přinesla i do dospělosti a ve zkratce – dnes jsem si jistá, za nemocí našeho syna (genetická příčina nebyla prokázána) byl – mimo jiné – i obrovský stres a přetížení, kterému jsem v těhotenství byla vystavena.

Čímž v žádném případě nehledám viníky a neobviňuji ani sama sebe, jen prosím všechny ženy, aby k sobě byly laskavé a zhoubné vzorce chování a myšlení vyřadily ze svého života co nejdříve, můžete přijít opravdu o hodně. A naopak mnohem více získat, když se naučíte znát svou hodnotu a vypěstujete si láskyplný, podporující, naplňující a hřejivý vztah mezi Vámi a Vámi… a podobný model pak přirozeně přenesete na své děti.

Jinak řečeno – neumím si představit, jak bych celou situaci (a zejména pocit viny) zvládala, kdybych už velký kus cesty k sebepřijetí neměla za sebou.

 

Ačkoliv zážitek spočívající v rozhodnutí porodit své chtěné a milované dítě, abyste jej mohli nechat umřít, považuji za nejhorší ve svém životě (a tím, doufám, s podobnými eskapádami končím… děkuji!), nikdy jsem ani na vteřinu nelitovala, že jsem si druhé těhotenství prožila, i když jen do poloviny a s drastickým koncem. Zároveň děkuji všem (těm asi třem lidem z třísettřicetitří…), kteří neměli potřebu srovnávat, která situace je horší, než ta moje… přijít o malé dítě, o velké dítě, mít potíže s otěhotnětněním, nalezením partnera, případně mít zlomený fungl nový nehet… to je totiž ve chvíli, kdy něco takového prožíváte, úplně jedno.
Ano, možná, nebo dokonce pravděpodobně, se stávají i horší věci… a!????

Pro všechny, které milujete příběhy s dobrými konci, dodávám, že v současné době jsem opět těhotná a podle řady ultrazvukových vyšetření čekáme (už brzy!) zdravou holčičku (kterou jsem si tolik přála, a pak se za to obviňovala, když vyšlo najevo, že druhé miminko byl chlapeček – mimochodem ukázalo se, že sebemrskačství také nikomu a ničemu nepomáhá).

 

Je to zázrak

Hrozně se na ni těším a stále silněji si uvědomuji, že počít, donosit a přivést na svět zdravé a spokojené miminko, je opravdu zázrak a jsem nesmírně vděčná za to, že jej můžu prožívat. Zároveň vím, že můj druhý chlapeček mi vždycky bude chybět a nejraději bych je měla všechny, živé a zdravé… Jsem si jistá, že tento pocit je naprosto přirozený a nikterak nebrání tomu, abych se dokázala radovat z toho, co mě čeká.

Jsem pyšná na svou rodinu, že jsme celou situaci, navzdory okolním tlakům, nakonec zvládli bez předstírání, že o nic nejde, co jsme neuměli, jsme se společně naučili a že jsme díky tomu schopni lépe vnímat každodenní radosti, které by nám jinak mohly připadat všední. A jsem hrdá i na sebe, že jsem se díky tomu dokázala přiblížit o další kus k sobě.

Často mě – a nejen v této souvislosti – napadá, jak pošetile se chováme, když naříkáme nad věcmi, které můžeme změnit a když se naopak dostaneme do situace, kterou ovlivnit nemůžeme, nutíme se do „statečnosti“, místo toho, abychom ji s pokorou prožili tak, jak v danou chvíli potřebujeme.

 

Jsem nesmírně vděčná za to, že naprostou většinu věcí a událostí v našich životech ovlivnit můžeme a další dobrou zprávou je, že pokud si nevíme rady, vždy je někdo, kdo nám chce a umí pomoci.

 

Přeji krásné jarní dny plné slunce, lásky a mláďátek! :o)

 

S láskou, Petra

http://petra-krainova-koucka.webnode.cz

Všechny 3 zmiňované příspěvky budou součástí knihy Lucie Lebduškové „Čekala jsem miminko“

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. yqNHez napsal:

    evolution korea
    432yqNHez,^[

  3. vbuoCw napsal:

    evolution korea
    352vbuoCw(‚~

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.