Rituál zavinování nejen po porodu

žena ve vaně

Zavinováním posbíráme dary a poklady minulosti, uzavřeme to staré, abychom se mohly otevřít tomu novému. To staré umírá, aby se mohlo zrodit to nové.

Poporodní zavinování je starý slovanský rituál, který se začal opět probouzet k životu, a to nejdříve v Rusku a na Ukrajině. Učila jsem se jej od ruské porodní báby Iriny Gulěvič, kterou do ČR pozvala porodní bába Světluška Hradilová. Je velmi podobný mexickému rituálu „zavírání kostí“, kde se pracuje s rebozo šátky. Jejich princip je stejný. Zavinování, které jsem se naučila, používá více šátků, má i více kroků, je delší a rozsáhlejší.

Proč vlastně poporodní zavinování vzniklo?

Slované brali zrození jako portál, bránu mezi dvěma světy. Ta se otevírá již 40 dní před porodem, už tehdy se začíná „něco dít“. Porod je pak otevřeným prostorem, duše i tělo jsou dokořán. Žena při něm vchází do labyrintu pro své dítě, jde naproti duši a otevírá tuto bránu. Když žena rodí, je tedy „někde mimo“, mezi dvěma světy.

Z labyrintu musí žena zase vyjít a bránu – porod uzavřít. Protože co bylo otevřeno, by mělo být zase uzavřeno, aby energetické síly neutíkaly tam nebo zpět. Proto je důležité během prvních 40 dnů po porodu odpočívat, pečovat o sebe a nechat o sebe pečovat (a nastavit si to tak i dopředu v rodině) a pomalu vystupovat z porodu tělem, nepouštět dovnitř negativní emoce apod. Poporodní zavinování se dělalo většinou 40. den po porodu, 40. den se měla brána uzavřít.

Když se brána uzavřela, žena i dítě mohly žít plně v tomto světě. Nebyly v něm jen „na půl“. Zrození každého dítěte je pro ženu iniciací a poporodní zavinování je završením této iniciace. Zavinování je třešinkou na dortu iniciace, je tečkou, která dovršuje přechod „do ženy – matky“. Je to rituál zcelení duše i těla, rituál obnovy ženy. To, jak žena prožije šestinedělí, kolik síly obnoví a nabere, pak má vliv na celý její další život. Proto je šestinedělí tak důležité a mělo by být posvátné.

Jak poznáme, zda má žena porod uzavřený?

Žena, která nemá porod uzavřený po porodu není teď a tady, je tak trochu mimo. Hledí do prázdnoty. O porodu mluví velmi emocionálně, mluví o tom, co se nepovedlo, co se nesplnilo atd. Nebo o porodu naopak nechce mluvit vůbec, říká, že je lepší nevzpomínat. Není vyrovnaná s tím, jak porod probíhal. Porod však nemá uzavřený ani ta žena, která je při vzpomínkách na něj velmi extatická a stále o něm mluví jako by to bylo včera a ona se z té nádhery nemohla vzpamatovat. Díry minulosti, které odsávají energii ze současného života, brání žít v plné síle v novém životě po porodu, teď a tady.

Ta žena, která má porod uzavřený, o něm může klidně mluvit, má ho zpracovaný, odžitý a má přijaté pozitivní i negativní emoce, které se k němu vztahují. Pamatuje si to, ale už ji to nebolí, bolesti jsou zahojeny a emoce, ať už jsou jakékoliv, ji nerozechvívají.

Kdy a na co všechno lze zavinovat?

Je dobré si zavinování naplánovat na cca 40 den po porodu, ale lze zvolit i jiné načasování, dle pocitu dané ženy. Zavinování lze však provést i dlouho po porodu, roky i desítky let, pokud je to třeba. Je vhodné, pokud žena cítí, že se k porodu vrací ve vzpomínkách. Že na něj nevzpomíná dobře, že je tam něco, co je třeba zpracovat, uzavřít. Mnohé ženy s sebou roky táhnou traumatické zážitky a vzpomínky na porod i šestinedělí. Pro rituál není podstatné, kolik času uběhlo, rituál funguje i po měsících či po letech.

Zavinovat se ale nemusí pouze porod, zavinovat lze na cokoliv, co je třeba ukončit, uzavřít. Co nemáme úplně vyřešené, zpracované a brání nám to žít náš život plně, teď a tady.

Zavinování může být velmi cenné i pro ženy, které se chtějí rozloučit se svými nenarozenými dětmi. Při zavinování mohou tuto bolestnou zkušenost uzavřít a odpustit sobě i druhým jejích ne-zrození (ať už to byl samovolný potrat, zamlklé těhotenství, potrat nebo nezdařené umělé oplodnění). Je vhodné také pro ty, které jsou připravené na nové, ale cítí, že pro začátek nového je potřeba dokonat, uzavřít staré.

Zavinovat lze na jakoukoliv změnu – na ukončení vztahu, rozvod, smrt blízkého, ukončení nemoci, zotavení po nehodě nebo operaci, změnu pracovního poměru, přestěhování, ukončení něčeho v sobě, co už chceme pustit. Zavinovat lze svoje „staré já“, před začátkem něčeho nového. Někdy se zavinování začne dělat na určité téma, ale až při něm se ukáže, co je vlastně třeba ukončit.

Zavinování lze využít i jako dárek pro sebe, oslavu porodu, ceremonii, jako čas pro sebe, svůj „spa day“. I když je žena s porodem vyrovnaná, může mít pocit, že odvedla svůj největší životní výkon (a je to tak) a nikdo ji za něj neocenil. Poporodní zavinování tedy může být její oslavou, oslavou „zrození ženy jako bohyně matky“, její korunovací na „královnu matku“. Zavinování je uctěním té proměny, která se s ženou stala, toho, čím prošla a uzavřením toho předešlého tak, aby se mohla zrodit „bohyně matka“, silná a připravená na vše, co ji čeká.

Potřebuje zavinování každá žena?

Z mého pohledu ano, každá žena si zavinování po porodu zaslouží. Ty, které cítí něco nedořešeného, to mají možnost uzavřít a ty, které měly krásné těhotenství a porod, to mohou oslavit, uctít. Je to nejsilnější zážitek v životě ženy. Některé ho prožijí jen jednou a další vícekrát, ale nikdy to není nic všedního, co by mělo být „jen tak“ opomenuto.

Co tento proces zahrnuje?

  • přípravu místa
  • sdílení tak dlouhé, jak žena potřebuje
  • speciální zahřívací nápoj
  • vědomý dotek/masáž celého těla s důrazem na bříško a zavinutí dělohy s použitím éterických olejů
  • masáž jizev po porodu, pokud nějaké jsou
  • bylinnou koupel se svíčkami
  • zavinování do speciálních šátků – zamykání a odemykání sedmi zámků na těle
  • odpočinek zakončení celého procesu, úklid po zavinování (provádím já, vy odpočíváte)

rituál zavinování

Jak dlouho zavinování trvá a kde se odehrává?

Celý proces trvá nejméně 4-6 hodin, ale může trvat i celý den, dle toho, jak dlouhou dobu žena potřebuje. Zavinování probíhá u ženy doma a to proto, aby pak mohla zůstat ležet a odpočívat a nemusela se nikam přemísťovat a být mezi lidmi, když chce být sama a nechat vše doznít. Je třeba zajistit, aby ženu nikdo nerušil.

Pokud má žena miminko, které kojí, je třeba, aby miminko někdo po celou dobu hlídal a přinášel ho mamince na kojení.

Pokud žena nemá doma vanu, lze využít lavóry a sprchový kout. Pokud z nějakého důvodu nelze zavinovat u ní doma, lze pronajmout prostory na zavinování (ty si pak platí žena sama).

K čemu je zavinování dobré?

Zavinování je pro ženu bezpečným a láskyplným prostorem, ve kterém se může otevřít a sdílet svůj příběh bez posuzování. Z psychologického hlediska přináší „vypovídání se“ úlevu, uvolnění a odplavení emocí.

Z fyzického hlediska zavinování pomáhá zavinout dělohu po porodu, pomáhá navrátit orgány na své místo v těle. Vyplavuje se při něm hormon relaxin, dochází k hluboké relaxaci a hloubkovému uvolnění svalů. Nápoj, oleje a byliny pomáhají také vyživit a zahřát tělo ženy, které je po porodu velmi vyčerpané. Tělo dostává velkou péči, relaxaci, poděkování a vděčnost za to, že dokázalo počít, donosit a porodit dítě!

Žena se zavinováním energeticky uzavírá, vrací se jí její síla. Vrací se z labyrintu do tohoto světa. Opět cítí své hranice.

Zavinování pomáhá také opětovnému spojení se se svým tělem, navrácením důvěry ve své tělo, např. po císařském řezu či jiných zákrocích a problémech. Při zavinování se může stát, že se tělo rozpomíná na zásahy u porodu, mohou i bolet různá místa. Z těla se vyplavují ven traumata. Tělo se při zavinování i po něm celkově čistí a vyplavují se z něj toxiny.

Zavinování může mít jako vedlejší efekt úbytek váhy, protože se vyloučí přebytečná voda v těle. Někdy se po něm ještě objeví očistky, dočišťuje se i děloha. Po delší době od porodu již zavinování nemá tak velký fyzický efekt.

Žena se tedy čistí na všech úrovních, a proto po zavinování potřebuje hodně odpočívat.

Zavinování pomáhá ženě na všech rovinách, psychické i fyzické a možná ještě i na jemnohmotné úrovni éterického těla. Záleží na vás, čemu věříte.

Na co je třeba dát pozor?

Po zavinování je třeba hodně odpočívat, držet se v teple, hodně pít čistou vodu. Tělo i duše se čistí, jsou citlivé a je třeba dát jim prostor a snažit se být ještě několik dní po zavinování co nejvíce v klidu. Říká se, že žena je po zavinování otevřená a citlivá jako půda, do které padají zrníčka.

Procesy, které se při zavinování děly, se mohou dokončovat ještě následující dny, i týdny.

Je třeba být k sobě laskavá. Žena si dala velký dar a je na ní, jaké bude mít plody, jak s ním naloží, jak se k sobě bude chovat dál. Je také dobré nějakou dobu s ostatními nemluvit o tom, jak zavinování proběhlo, co prožila, co si uvědomila, jak se posunula. Vše potřebuje nejdříve nerušeně „doběhnout“ bez toho, aniž by do jejího příběhu vkládaly ostatní své projekce a zasahovali do jejího procesu.

Při zavinování z ženy uděláme „kuklu“ a „motýlek“ z ní vyleze sám, až bude jeho čas.

Nějakou dobu po zavinování může žena udělat oslavu pro rodinu, oslavu toho, že se stala matkou. Ale měla by ji udělat podle sebe a především pro sebe a pozvat tam pouze ty, které tam opravdu chce.

Latest posts by Jana Rosa Prajznerová (see all)
Jsem průvodkyně na cestě za vědomým ženstvím, průvodkyně při rituálech. Zaměřuji se zejména na rituál zavinování (zavírání kostí). Jsem také tvůrkyně projektu „Jak pečovat o stárnoucí rodiče“. Jsem milovnice ženského sdílení příběhů, ženských kruhů a sesterství. Snažím se jít po své životní cestě vědomě a inspirovat k tomu i ostatní. Průvodkyně ženy >>> Péče o své rodiče >>>
Komentáře
  1. Lane Abelson napsal:

    Kami menyediakan Jasa Pembuatan Kolam Renang, Renovasi Kolam Renang & Perawatan Kolam Renang sudah berpengalaman dan diketahui oleh masyarakat … tap https://kolamrenang-villa.netlify.app/kontraktor-kolam-renang-villa-banda-aceh.html untuk lebih detail

  2. Kemberly Unglesbee napsal:

    Harga beton pracetak terkini 2020 lebih-lebih tempat di seluruh kota dan sekitarnya. Kami supplier beton cor pracetak murah dan … selengkapnya https://harga-kanstin-beton-megaconperkasa.blogspot.com/2019/09/harga-kanstin-beton-1-pangkalpinang.html

  3. Emanuel Kretzer napsal:

    Besi beton yaitu salah satu bahan material penting untuk membangun rumah, bahan ini lazimnya diaplikasikan untuk mengikat coran … segera kunjungi https://roadbarriermegacon.kedungsepur.my.id/2020/09/harga-road-barrier-megacon-1-di_9.html

  4. Randal Mcnickle napsal:

    Dikala kendaraan beroda empat terjebak banjir, sebaiknya menghubungi pihak penyedia layanan derek atau towing? Jawabannya merupakan … info lebih lengkap https://kirimmobilluarkota.blogspot.com/2020/11/kirim-mobil-bali-bandung-alatberatid.html

  5. Almeda Feilbach napsal:

    Kaca tempered yakni material yang banyak diterapkan pada rumah minimalis modern sebab memiliki banyak kelebihan. Apa saja sih, info lebih lanjut https://bursa-kanopikaca.blogspot.com/2019/09/jual-kanopi-kaca-tempered-1-sukabumi.html

  6. Jenelle Nollman napsal:

    KontraktorEpoxy.co.id provide a trusted and durable surfaces area for industrial and industrial … We offer a range of inexpensive services without sacrificing quality. lf Progressing Epoxy… click https://waterproofing.jabodetabek.my.id/2020/09/jasa-membrane-bakar-cengkareng-jakarta.html for detail.

  7. Rodrigo Marcin napsal:

    DistributorPintu.com, the leading producer associated with quality top quality door products. By means of some time experience in planning not to mention making, visit https://supplierpintuhpl.blogspot.com/2020/07/jual-pintu-lapis-double-hpl-1-banjarbaru.html for detail.

  8. Howard Hortman napsal:

    Solid phenolic is the absolute most durable material on the planet for the manufacturing of toilet partitions. It is a high density material made by applying heat and pressure … klik https://partisi-kamar-mandi.blogspot.com/2019/02/cubicle-toilet-phenolic-prabumulih-murah.html untuk informasi selengkapnya.

  9. Květuška napsal:

    Ahojky holky, máte některá s těmito zábaly fakt zkušenosti, že opravdu fungují? S těmito články mám celkem zkušenost, že jsou dobře napsané, ale v konečném důsledku nefungují :/ Mě jedině co, tak mi funguje toto Lavon tekuté mýdlo: https://www.prostredkycistici.cz/tekuta-mydla A to stačí dát do vany a chvíli si v tom poležíte a hned člověk pozná, jak se mu ulevilo :)

  10. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  11. Earline Ugaz napsal:

    Very best plus Cheapest Jabodetabek Individual Instructions, your workers in addition to trainers occur to your property, collection your individual review routine and might select any field connected with analyze … visit https://privat-jabodetabek.netlify.app/ for more information

  12. Erwin Strait napsal:

    Executive-Education.id has become the tutoring / tutoring services in Jabodetabek and surroundings. Our Bimbel provides learning programs for elementary, middle, high school along with exam preparation … visit https://kursus-jerman.vercel.app/ for more details

  13. Nicki Ehrle napsal:

    Perhaps you will discover a cheaper fee compared to table above, ensure again about the qualifications of the teacher / Kindergarten teacher recommended back … for detail https://ipa-exed.blogspot.com/2022/04/les-privat-ipa-di-bsd-city-terdekat.html

  14. Marwa Fuentes napsal:

    Ignite your passion for languages and join our immersive foreign language program at Executive-Education.id. Which has a give attention to practical communication skills, authentic materials, and real-world scenarios, you’ll build fluency and confidence in your chosen language. Get yourself into an enormous amount of linguistic excellence and begin a journey of non-public and professional growth. Go to https://kursus-turki.github.io/kursus-bahasa-turki-jakarta-timur.html for latest details.

  15. Fantastic blog. Reading your articles was enjoyable. For me, this was a really enjoyable book. I have it bookmarked and am eager to read more things from it. Continue your wonderful effort!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.