Psychosomatika – vliv myšlení nebo duše?

pilulky proti bolesti

Život může mít mnoho podob. Lze jej plnohodnotně prožívat nebo také jen přežívat. Jak je tomu u vás? Žijete nebo jen živoříte? Nejde mi o finance. Někdy můžete mít hodně peněz, a přesto nemáte to, co je pro vás důležité.

Život nám mnohdy staví do cesty překážky. Tak si to alespoň obvykle myslíme. Je to skutečně tak? Řeknu vám teď svůj příběh. O tom, jak jsem dostala šanci.

Máte dvě možnosti…

Dostala jsem na výběr. Co dva roky být na operačním sále a mezitím na lécích, utišujících bolest. Druhou možností bylo naučit se „s tím“ žít. Tato slova jsem si vyslechla od svého ošetřujícího lékaře. Co teď? Jak se rozhodnout?

Následovaly dny zmatku v mé hlavě. Je mi třicet. To mám větší část svého života strávit na otupujících lécích? Jak mám takto vychovávat své děti? Ne, tato varianta nepřichází v úvahu. Dobrá… jenomže kde a jak se mám naučit žít? Na tuto otázku mi lékař odpovědět nedokázal.

Přání se plní…

Následovala léta hledání. Systém pokus – omyl. To jistě také znáte. Cesta byla, jak už tomu v životě je, trochu klikatá. Ale poznala jsem na ní spousty lidí, ezoterické obory a také práci některých léčitelů. Naštěstí jsem našlapovala opatrně.

Přání se plní. A tak mi nakonec byla ukázána cesta ke zdraví. Setkala jsem se s lékařkou, která praktikovala již několik let psychosomatiku.

Psychosomatika…

Tento obor mne oslovil. Má hlavu a patu. Jedná se o logický systém, který je v souladu s přírodními zákony. Po jeho pochopení mi prolétl hlavou celý můj život. Dětství s alergiemi a astmatem, gynekologické problémy v dospívání a dospělosti, bolestivá menstruace, ledvinová kolika, bulky v prsou atd…

Prošla jsem toho dost. Co si jen můžete přát. A to na světě nejsem zase tak dlouho. Byla jsem „věčně na hromadě“. Po poznání zákonitostí psychosomatiky se mi onemocnění spojila se situacemi, které jsem tehdy prožívala. Pochopila jsem, že pouze změnou svého přístupu k životu mohu být opět zdravá.

Jinak řečeno, potřebuji se naučit žít!

Cesta k uzdravení…

Je to již mnoho let. Nastoupila jsem na cestu k uzdravení. Tělo začalo reagovat na mé změněné myšlení. Postupně se regenerovalo. Samozřejmě, důsledky prodělaných operací, především srůsty, zůstaly. Jenomže dnes „s tím“ umím žít. Nepotřebuji léky na bolest. Ani si už nepamatuji, kdy jsem měla poslední „prášek“. Dokážu život zvládat bez těchto pochoutek.

Psychosomatika – vliv myšlení nebo duše?

Říká se, že psychosomatika je o vlivu myšlení na lidské tělo. Někdy se také hovoří o duši. Mé zkušenosti říkají, že naše mysl ovlivňuje naše tělo. Znáte rčení „ve zdravém těle zdravý duch?“. Myslím si, že to platí naopak. Možná lépe se sem hodí „veselá mysl půl zdraví“.

Život je ve své podstatě velmi jednoduchý. Podle našich reakcí na život tělo somatizuje. Psychologové hovoří o osobnostních typech. Má to něco do sebe. Podle toho, jak reaguji, kterou emoci projevuji, reaguje mé tělo. A stejně tak kohokoliv jiného. Podíváte-li se na rodinu, stejné nemoci hovoří o stejných reakcích na život. Dědíme snad způsoby chování?

Jako holka malá…

Jako holka malá jsem se domova bála. Byla jsem astmatické dítě. Když si vzpomenu na moje životní postoje v té době, nedivím se. Byla jsem bojovné dítě. Od mala jsem se svými rodiči vedla válku „za svá práva“. Za své místo na slunci. Není divu, že tělo reagovalo ztížením funkce dýchacího systému. Přesně podle psychosomatických pravidel.

Život mne neustále přesvědčuje, že psychosomatická pravidla platí. Pro všechny lidi, pro všechny živočichy. Stačí se jen dívat kolem sebe.

Rozhodla jsem se, že chci být zdravá. Také jsem však pro to dost udělala. Naučila jsem se přistupovat k životu způsobem, který zbytečně neohrožuje mé tělo, mé zdraví. Děkuji „nejvyššímu“, že mi seslal toto učení, ukázal mi, jak mohu dosáhnout „stáří“ v relativně plné síle a zdraví. A tuto možnost máme všichni. Vždycky máme na výběr!

Antonie Krzemieňová

autorka cyklu Síla myšlenky I – IY

www.tonie.cz
www.tonie.sk
www.stredniproud.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. bALxcf napsal:

    evolution korea
    695bALxcf'[/

  2. Pavla napsal:

    Psychika je mocná a taky se mi už stalo, že vlivem špatné psychiky u mě propukla nemoc, takže bylo třeba nejdřív dát do pořádku psychiku a pak nemoc. Bohužel moje doktorka ke mě přistupovala jako k bláznovi, tak jsem si našla jiného praktického lékaře , který moje problémy respektuje a pomohl mi.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.