Proč stále tolik žen v dnešní době užívá hormonální antikoncepci?

pilulky antikoncepce

Tuhle otázku si od vytvoření knihy Život bez hormonální antikoncepce pokládám poslední dobou celkem často. Je pro mě úplně klíčová v tom, abych více těmto ženám porozuměla. Donedávna jsem totiž byla jednou z nich. 

A až po zkušenosti jsem zjistila, jak tomu většinou je. Díky tomu, že se čím dál častěji o tématu antikoncepce, menstruace a sebevědomí bavím, zjišťuji, že odpověď je celkem prostá. O to alarmující je, jak antikoncepce ovlivňuje život nejen nás žen, ale i v podstatě celé naší společnosti. A na co jsem přišla?

Ženy nevěří jiným metodám antikoncepce

Myslí si, že užívání pilulek nebo zavedení tělíska jim naprosto vyřeší jejich plodnost. Nemusí se o ni vůbec zajímat, proč taky. „Momentálně dítě na svět přivést nechci, tak proč bych se o antikoncepci zajímala. O jiných metodách se nemluví, tak nejspíš nejsou tak spolehlivé jako ta hormonální.“

Ale víte, že i přes užívání hormonální antikoncepce došlo k nemálo otěhotněním? Že i když pilulky užíváte, může je ovlivnit nějaká viróza, nemoc a stejně tak můžete otěhotnět, jako při jiných metodách? Důkazem může být i tento článek >>>

Tedy, než se žena rozhodne hormonální antikoncepci užívat, měla by si rozhodně položit i tuto otázku a být si jí plně vědoma.

Stále je v dnešní době úplně běžné, že následujeme rady lékaře

Důvěřujeme mu více než samy sobě. Přeci kdo nejlépe rozumí ženskému tělu než gynekolog s léty praxe? Přeci mu jde v prvé řadě o zdraví svých klientů. Bohužel musím v tomto potvrdit, co zatím aspoň z vlastní zkušenosti a zkušenosti spousty dalších žen vím, že tomu ve většině případů takto není. Stačí si rozbalit příbalový leták vaší hormonální antikoncepce a uvidíte ta rizika zcela jasně.

Jenže tohle vám málokdo poví. Je skutečně nutné si přiznat, že vlastně hormonální antikoncepce spoustu lékařů živí. Ze své vlastní zkušenosti můžu zatím doporučit jen pramálo z nich, kteří kromě hormonální antikoncepce znají nebo doporučují i jiné metody antikoncepce. Už to samo o sobě říká vše.

A pokud je něco skutečně doporučováno ve velkém, už to mi přijde dost podezřelé. Moc se těším na dobu a věřím, že tomu takto v brzké budoucnosti bude, že místo doporučování hormonálních metod antikoncepce začnou i pojišťovny podporovat přirozenější metody. Jednou z nich může být i naučit se Symptotermální metodu přirozeného plánování rodičovství. Kdy samotní lékaři budou podporování různými firmami v tom, aby ženy naučili poznat, jak funguje jejich tělo. Kdy jsou plodné a kdy ne, a podle toho se mohly rozhodnout. V plodném období si poté mohou vybrat z bariérových metod antikoncepce nebo zvolit jiný způsob milování než pohlavní styk. I o těchto metodách se začíná čím dál více bavit. Může k nim patřit např. vědomé milování.

hormonální antikoncepce

Ženy se bojí důvěřovat sobě a raději důvěřují pilulkám

Ano, i tohle je dnes dost časté. Vzpomeňme si na své vlastní zkušenosti, na období dospívání, kdy se dívka hledá a poslední, co by většinou chtěla řešit je, zda otěhotní. A proto raději podlehne doporučení gynekologa a začne kvůli vyrovnání nepravidelné menstruace, akné atd. užívat hormonální antikoncepci. Důvodů je spousta.

Nejhorší na tom je, že vlastně dívka sama neví, jak funguje její cyklus. Že vůbec mnohdy ani neví, že má své neplodné dny. Ale už si netroufá na to zjistit, které to jsou. A tak raději s důvěrou v něco, to něco raději užívá a přijme. Místo toho, aby se v tomto období poznávala. Je to možná ten nejčastější důvod, proč si nakonec vybere hormonální antikoncepci. Jak málo si my samy věříme.

Věříme našemu tělu, že je dokonalé takové, jaké je? A že my jsme samy dokonalé takové, jaké jsme? Že se každý měsíc měníme, protože se u nás v různých fázích mění i hladina hormonů a je to tak zcela logické a normální. Když přijmeme jako fakt, že jsme proměnlivé, že je to naše součást a je naší povinností se učit, jak naše tělo funguje a co se v něm momentálně odehrává, tak věřím, že se staneme i sebe-vědomějšími. Vědomy si své hodnoty. A podle toho budeme i k pohlavnímu styku, milování a k partnerovi přistupovat. Necháme si líbit pouze to, co se líbí nám a budeme se otevřeněji o našich vzájemných potřebách bavit. To je podle mě naprostý základ.

Ovšem na to všechno výše uvedené je potřeba jedna důležitá věc

A to ta nehmatatelná a pro nás všechny stejně rovná. Náš čas. Čas dopřát tělu, co si žádá. Čas naslouchat si, rozvíjet svou intuici a čas vše si promyslet, procítit a pak se rozhodnout. Nedát na první jeden názor, ale vše, co potřebuji vědět, si zjistit. K tomu patří i metody antikoncepce.

Zjistit, která metoda by mi mohla nejvíce sedět. Zkoušet různé metody, kombinovat je a až poté se rozhodnout, zda zvolím na první pohled nejjednodušší variantu – užívání hormonální antikoncepce. U spousty žen se ukázala naopak jako nejsložitější. Díky rizikům a komplikacím, které jim nakonec způsobila.

Neznají další informace a nevědí, kde je hledat

Tohle mě samotnou donedávna vlastně ani nenapadlo. Zjišťovat si další informace. Většina z nás je v dnešní době už tak přehlcena různými články a doporučeními, že jim už nezbývá v podstatě ani prostor na to zajímat se blíže o sebe sama. O to, co mi prospívá a jaká je kolem toho diskuze. Jaké jsou vědecké výsledky a jejich srovnání. O to komplikovanější pak je, když tyto informace ani nejsou běžně dohledatelné nebo naopak jsou zkreslené. Samotné téma hormonální antikoncepce je stále dost citlivé a existují různé studie, jedny ji zpochybňují a druhé naopak vyzdvihují.

Zde je těžké hledat odpověď, ale o to důležitější mi přijde se o téma zajímat. Pátrat, ptát se, bdít. Vystoupit z toho „konzumního davu ovcí“ následujících stádo a začít hledat a ptát se. Už to samo o sobě hodně znamená a třeba zjistíte, co všechno za tím stojí. Přehodnotíte pak svůj pohled na antikoncepci a skončíte tam, kde jste začali. U sebe. Třeba si uvědomíte, že v podstatě je jedno, o jaká rizika se jedná. A vrátíte se zpět k přirozenosti a své vlastní hodnotě. Možná nakonec zvítězí i selský rozum a uznáte, že i jiné metody mohou být stejně spolehlivé, když jim věříte. A dojdete až k tomu, že nejvíce se vyplatí věřit vlastnímu tělu – sobě samé. Ono totiž vždy nejlépe ví, co mu sedí a co ne.

Právě v oblasti intimity, do které i antikoncepce patří, je moc důležitá podpora

Ať již ze strany lékařů, vlastního uvědomění, co je pro mě to nejlepší, ale jako velmi cenou podporu vidím právě u našich blízkých. Často právě důvěra bývá tím posledním, co také u antikoncepce hraje roli. Zde je potřeba si uvědomit jednu věc. Okolí to s námi vždy myslí dobře, ale málokdo ví, co je pro nás to podstatné a důležité. Často hledáme potvrzení, náklonnost u naší rodiny, partnera.

Když nás sami odrazují, pak často sklouzneme k názoru, který ve společnosti převládá. Proto je důležité začít opět u sebe a tam hledat i oporu. Když si za svým názorem samy stojíme, známe argumenty a jsme v nich pevní a jistí, pak i okolí se začne postupně proměňovat. Uvidí tu změnu u vás a bude se chtít dozvědět více. A nakonec zavládne podpora i tam. Vím to sama z vlastní zkušenosti. Jen je potřeba sebrat odvahu, informovat se, hledat a zkoušet. Jedině našimi vlastními činy můžeme ovlivnit to, jak se k nám ostatní postaví. Jestli proti našemu rozhodnutí nebo s námi.

autorka knihy Život bez hormonální antikoncepce a členka spolku poraden antikoncepce Nehormonálka.cz. Stálá podporovatelka žen na jejich vlastní cestě k přirozenosti. Více o poradnách antikoncepce na www.nehormonalka.cz
Komentáře
  1. Elena napsal:

    Jsem velmi šťastný, chci se podělit o svá svědectví s širokou veřejností o tom, co pro mě tento muž jménem Dr. PADMAN právě pro mě udělal, jsem ženatý 4 roky a mám rozchod s manželem před 4 měsíci a byl jsem strach a tak zmatený, protože ho tak moc miluji. Opravdu jsem byl příliš depresivní a kamarád mě nasměroval k tomuto kouzelníkovi, doktoru PADMANOVI, a oznámil jsem mu všechny své problémy a řekl mi, abych se nebál toho, že se přinutí, aby se můj manžel vrátil ke mně a za pouhých 48 hodin Dostal jsem hovor od mého manžela a on se líbil, že bych se měl vrátit do domu. Nikdy v mém životě nevěří v kouzlo a teď mi to jen pomohlo a jsem nyní tak šťastný. Vše mu děkujeme a pokud si také chcete nechat svého manžela vrátit pro sebe zde !! jeho e-mailovou adresu (padmanlovespell@yahoo.com), jsem tak rád, že svědčím o vaší práci a laskavosti DR PADMAN

  2. Laurinda Nemets napsal:

    Kami menyediakan Jasa Pembuatan Kolam Renang, Renovasi Kolam Renang & Perawatan Kolam Renang sudah berpengalaman dan diketahui oleh masyarakat … lihat di https://kolamrenang.hatenablog.com/entry/Jasa_Kolam_Renang_Rumah untuk selengkapnya

  3. Ramon Duelm napsal:

    Besi beton ialah salah satu bahan material penting untuk membangun rumah, bahan ini umumnya diaplikasikan untuk mengikat coran … segera kunjungi https://kanstinmegacon.jabodetabek.my.id/2020/09/harga-kanstin-beton-megacon-di_9.html

  4. Fredrick Gillstrap napsal:

    Perusahaan industri yang memproduksi Beton Cor (Pracetak) yang berkembang di Indonesia … selengkapnya https://harga-pagar-panel-megaconperkasa.blogspot.com/2019/07/harga-pagar-panel-beton-1-magelang-0852.html

  5. Pete Devenney napsal:

    Toilet kamar kecil WC salah satu ialah penting yang faktor ada pada patut fasilitas publik seperti mall, gedung olahraga, gedung pertemuan, dan lain-lain … tap https://partisi-kamar-mandi.blogspot.com/2019/05/cubicle-toilet-phenolic-sorong-murah.html to go further.

  6. Valentina Aurand napsal:

    Beli Produk Harga Beton Cor Murah Beton Bermutu Dengan Harga Murah dari Beragam Pelapak di Indonesia. Tersedia ✓ Bayaran Ongkos ✓ Pengiriman … segera kunjungi https://pipadrainasemegacon.jabodetabek.my.id/2020/08/supplier-pipa-drainase-megacon-pondok.html

  7. Jere Iden napsal:

    Salah satu metode pengiriman kendaraan beroda empat yang menarik perhatian ialah car towing. Car towing atau towing mobil yaitu alternatif pengiriman mobil dengan … lebih detailnya https://jasa-car-carrier.blogspot.com/2020/11/jasa-car-carrier-jakarta-yogyakarta.html

  8. Keith Cepas napsal:

    Pintu kaca tempered banyak dipasang di perkantoran maupun sentra perbelanjaan. Nah, apabila Anda juga berniat memasang pintu kaca tempered … segera kunjungi https://bursa-kanopikaca.blogspot.com/2019/06/jual-kanopi-kaca-tempered-1-prabumulih.html

  9. Katheryn Schonfeld napsal:

    Epoxy flooring installation in Indonesia and surrounding cities. KontraktorEpoxy.co.id professionally installs epoxy films for garages, properties and organizations click https://polishedconcrete.weebly.com for more info.

  10. Ana Lowa napsal:

    PabrikPintu.co.id has become the leading door manufacturer and then companies on Indonesia regarding the front and then high quality indoors doors, produced in sturdy solid wood, powder … click https://jualpintukuputarung.blogspot.com/2020/07/jual-pintu-kupu-tarung-1-cirebon-0812.html for detail.

  11. Lucpoi7 napsal:

    Já hormonální antikoncepci brala ze zdravotních důvodů, kdy už nešlo mé problémy jinak řešit. Vždy jsem se ji vyhýbala a raději brala prášky od bolesti. Je to těžké, ale pravda, že některé ženy toho zneužívají. Já svůj problém po čase vyřešila díky Mace – bylince, kterou jsem objevila na https://eshop.guaranaplus.cz/maca . Pomohla mi na ženské problémy a jsem ji vděčná. Třeba také někomu pomůže.

  12. 2022 Mahindra napsal:

    Most luxury car brands now also offer hybrid & fully electric models. Bolero SUVs promise a lot of speed and fun in a more environmentally friendly package.

  13. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  14. WZjCwr napsal:

    evolution casino
    707WZjCwr{$‘

  15. qDPLLU napsal:

    evolution korea
    252qDPLLU‘>|

  16. liyfxH napsal:

    evolution korea
    083liyfxH:$‘

  17. Bernetta Brentnall napsal:

    Executive-Education.id is a personal teacher provider site in Jabodetabek that is preparing to help parents to uncover tutors for their children reported by their wishes… visit https://kursus-mandarin.vercel.app/kursus-bahasa-mandarin-setiabudi.html for more information

  18. Elisha Wyly napsal:

    Ideal and Most economical Jabodetabek Non-public Instruction, all of our workers and also tutors can come to your property, placed your own personal examine schedule and can pick out any kind of arena connected with study … click https://privat-jabodetabek.netlify.app/les-privat-kebayoran-baru.html for more information

  19. Frederic Pettine napsal:

    You could possibly will discover a cheaper fee versus table above, make sure again around the qualifications on the teacher / Kindergarten teacher recommended for you … for more information https://biologi-exed.blogspot.com/2022/04/les-privat-biologi-di-tebet-terdekat.html

  20. Bigo88 napsal:

    Bigo88 Gaming is one of the many online slot game provider sites with bets applying authentic Indonesian money. On this page you will not only be able to enjoy slot games online.

  21. madu88 napsal:

    The most famous Madu88 which can be the main choice for you is the Joker123 game which has been present in Indonesia for a long time around 2000 and has lasted forever.This game is famous for its very striking yellow logo.

  22. Dewataspin napsal:

    Dewataspin is a slot game that is always an option in slot games Dewataspin Online is widely used by bettors as a place to bet.

  23. Gaspoll88 napsal:

    Gaspoll88 is Slot online indonesia the best undeductible credit deposit that provides trusted online slot games with the highest RTP in Indonesia.

  24. Gigaspin88 napsal:

    Gigaspin88 the first agent for Slot Gacor Hari Ini in Indonesia, to make it easier for members to make transactions now.
    It can be said that the Gigaspin88 slot agent is the best and most trusted provider so far.

  25. Jayaspin napsal:

    Pragmatic play is one of the most well-known Slot Gacor Hari ini and is the best slot game both in Indonesia and internationally.
    Pragmatic Play is the best recommendation for you and won the most complete best of online slots award of all time.

  26. Kudabet napsal:

    Kudabet is The Most Trusted Agen Bola Piala Dunia Terpercaya which is a type of provider that is easy to play.

  27. Gordon Romero napsal:

    At Executive-Education.id, we redefine language learning by a revolutionary program that breaks barriers and surpasses expectations. Experience the potency of our immersive language courses, where you’ll do real-life conversations, cultural simulations, and hands-on activities. Embrace a new way of learning, transcending linguistic boundaries as well as becoming an honest global citizen. Tap https://kursus-spanyol.github.io/kursus-bahasa-spanyol-kemayoran.html for registration.

  28. otiscavin napsal:

    Jedním z hlavních důvodů pro užívání hormonální antikoncepce je kontrola početí. Ženy, které nechtějí otěhotnět, kinitopet mohou využívat antikoncepci jako účinný prostředek k regulaci své plodnosti a plánování rodiny.

  29. If you are planning a romantic night in the beautiful city of Chandigarh then you can spice up your trip by booking our beautiful girls. These will soothe your heart and ward off any feelings of love-sickness. Their beautiful faces, flawless skin, will make your evening complete with a memorable experience. You’ll love the way these girls pamper you. https://www.arzookanak.in

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.