Proč si vážit svých proher

Občas se mi stane, že mi někdo předhodí svůj názor, cože jsem zač, jaký jsem loser, protože nesplňuji jeho představy „úspěchu“ či „co bych měla SPRÁVNĚ dělat“. Strefuje se do mých zdánlivých neúspěchů, protože netuší, co je za tím. Ono rčení „Nesuď druhého, dokud jsi nežil v jeho kůži“ má hodně co do sebe.

Už jsem se za ta léta naučila, že tohle dělají povrchní lidé, kteří toho sami mnoho neprožili, kteří se sami nikdy o nic většího nepokusili, a tak nemají ani páru, jaké to je podnikat, jaké to je jít se svou kůží na trh, jaké to je jít si za svým snem, jaké to je jít dále, i když zdoláváte maratón překážek a problémů, a melete z posledního.

 

A protože se sami o nic nepokusili, nemají tušení

  • jak vzácný učitel může být (zdánlivý) neúspěch (jak to nazývají), který člověka přesměruje na správnou cestu
  • jak dlouho trvá, než se člověk naučí nové vědomosti, dovednosti
  • kolik cest pokus-omyl musí člověk zdolat, aby se dobral vytouženého cíle
  • a jak velmi, velmi mnoho se na své cestě naučí

 

Jsem učitelka, a tak vím, že proces učení je jednoduchý a spravedlivý pro všechny:

Proč si vážit svých proherMáte malé sny a cíle – málo se na své cestě naučíte, nic moc námahy vás to nestojí, průměr vás dovede zase jenom k průměru a podprůměru (mentální lenost je prostě taky lenost).

Máte velké sny a velké cíle – musíte vynaložit obrovské, nadprůměrné úsilí k jejich dosažení a stejně tak obrovsky, nadprůměrně se na cestě učit, protože než se doberete nadprůměrného úspěchu, potkáte se na své cestě rovněž s nadprůměrnými neúspěchy a pády :-) Pády, které jsou lidem na očích, protože vyčníváte nad šedivý průměrný dav. :-)

Tak dlouho něco děláte, učíte se, opakujete, znovu a znovu – až to konečně umíte správně. Až si konečně osvojíte nové dovednosti. Až konečně najdete tu pravou cestu pro vás.

 

Jenže ti, co sami nikdy nic nezkusili, jenom jedou v pohodlných zaběhaných kolejích průměrného davu v zaměstnání (nebo taky jako výhodně provdané manželky :-) ) – často věří, že oni vědí nejlíp, jak mají věci SPRÁVNĚ vypadat a jít. Oni dokonce vědí lépe než Bůh, co máte a nemáte dělat! Proč se vám děje to, co se vám děje. Tak vševědoucí jsou! :-)

Úspěch a neúspěch poměřují podle RYCHLÉHO nárůstu konta či jinak viditelného RYCHLÉHO úspěchu. Přece úspěch je jasně viditelný! A rychle! A pokud vy jejich naivním představám neodpovídáte, roznesou vaši aktivitu i vás na kopytech. Nejvíce bolestné to je od lidí, kteří jsou nám blízko. Znáte taky takové situace? Takové lidi?

 

Má nekonečná šňůra proher …

Myslím, že pro negativní lidi, kteří neumí či nechtějí vidět nic dobrého, se může můj život jevit jako nekonečná šňůra proher a neúspěchů. Dlouho jsem takovým věřila, že jsem výjimkou, že jenom já mám talent na prohry a neúspěchy, ale díky Czech Wells se neustále potkávám se zástupy lidí, kteří na tom jsou nebo byli úplně stejně jako já kdysi. Takže pocit výjimečnosti :-) mne opustil.

Všichni jsme na tomto světě na cestě, všichni se učíme své lekce, a jenom ti, co nic nezkusili, se mohou chlubit tím, že nic nepokazili. Ale taky se nic nenaučili, nic nového nepoznali. :-) Zůstali ve své omezené a pohodlné zóně. Zůstali povrchní a omezení ve svém myšlení, chápání a poznání.

 

Protože to je přírodní zákon:
Co neroste, nerozvíjí se – postupně degeneruje a umírá

I náš mozek, myšlení, chápání, schopnosti a talenty.

Z křesťanství jsem se naučila rčení, že když Bůh chce postavit vysoký chrám, tak nejprve připravuje velmi hluboké základy. Naučila jsem se, že čím větší a náročnější úkoly nás v životě čekají (ten náš chrám), tím těžší a delší je doba příprav = kdy Bůh hloubí základy v nás, kdy nás čistí, kdy brousí náš charakter, vytrvalost a vůli. Aby na takto očištěné povaze a charakteru mohl vystavět svůj záměr. Aby si dotyčnou osobu mohl použít podle svého plánu.

Takže jsem se naučila, jak hloupé je opovrhovat těmi, co procházejí těžkými zkouškami a neúspěchy, protože to je nejednou známkou toho, že s nimi má Bůh velké plány.

A vůbec se nemusí jednat o úspěch světu viditelný! Už jenom dobře vyčištěný, narovnaný a moudrý charakter, který zvládá své jednání i řeč – to je obrovský úspěch. Kolik lidí z těch, co takové soudí a opovrhují jimi – toto má? Ani jeden. Protože pak by nesoudili. Měli by moudrost a laskavost ve své povaze.

Proč si vážit svých proher
Tady se musím zastavit s radou těm, kdo jsou zvyklí opovrhovat zdánlivými „losery“, lidmi, kteří jsou zrovna na tom špatně: Velmi hlídejte svá slova a skutky vůči lidem ve špatné situaci, nikdy totiž nevíte, jaké jsou Boží plány s daným člověkem, a kdy ho potkáte cestou na JEHO vrchol. :-)))

 

Vrchol, který může daleko převýšit ten váš pohodlný a spokojený průměr.

A tak já (zatím) nejsem bohatá ve smyslu množství peněz na účtě, ale jsem velmi bohatá vědomostmi, zkušenostmi, dovednostmi a moudrostí, které jsem na své cestě zdánlivých neúspěchů a proher nasbírala. Každý rok jsem úplně jiný člověk ve srovnání s rokem předchozím, a každý rok jsem na sebe více a více hrdá, kolik jsem toho za svůj život zvládla.

A že to oni kritici nevidí či nechtějí vidět? S tím už se každý musí naučit žít. Nevymlouvat jim to, neobhajovat se, protože to je zbytečné. :-) Ale i to je velmi vzácná dovednost! :-) A já ji pomalu zvládám. :-)

Před pár lety mi jedna žena řekla výsledek svého pozorování, který mne tehdy hodně překvapil – že mám talent obracet všechny svoje problémy a prohry v úspěch. Ve svůj prospěch. Vytěžit lekce, které problémy a neúspěchy dávají. Takže vlastně JÁ JSEM ÚSPĚŠNÁ :-) A kdo chce, ten to vidí.

 

Když se ohlídnu za svým životem zpět, tak všechny moje neúspěchy a prohry mne pomalu, ale jistě posunovaly a stále posunují na cestu, kde mám být. Na cestu, pro kterou jsem se narodila. K úkolům, které jsem tady přišla splnit.

Takže o čem je pak „neúspěch“? :-)

 

Zorka Czechwells ZámečníkováZora CzechWells

Poradce, mentor, učitel, kouč na cestě k probuzení duše a transformace života po osobní krizi

Autorka průvodce Jak začít život v Anglii a ebooku 40 dnů pro lásku

www.czechwells.com

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. RxYrQB napsal:

    evolution korea
    590RxYrQB:~“

  3. CQvJKF napsal:

    evolution korea
    374CQvJKF‘}@

  4. Terka napsal:

    Ono je podle mě důležité se v životě naučit vzít si z neúspěchu to pozitivní a pokračovat dál. Takto to například udělal manžel, když ho před lety potkala likvidace společností, které měl. Bohužel obě se dostaly do finančních problémů a už to nešlo dál. Naštěstí se z toho ale poučil a ve svém současném podnikání už hospodaří mnohem zodpovědněji a neriskuje tolik.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.