Přirozená celostní antikoncepce. Je to vůbec možné?

Na pozvání Barbory Nádvorníkové, zavítala do ČR lektorka a spisovatelka Jane Bennett. Přiletěla, aby ženám a slečnám řekla více o první oslavě menstruace tzv. Menarché a také o celostní přirozené antikoncepci.

Stále více žen se zajímá o ženská témata, zdravé stravování, životní styl, ekologii v domácnosti a dříve či později narazí na téma antikoncepce. Plodnost je velký dar, stejně jako dar řeči, myšlení, sluchu, pohybu atd. Všechny dary využíváme po celý život a ve chvíli kdybychom o ně přišly, život by se pro nás stal náročnějším. To ale u daru plodnosti neplatí.

Plodnost je dar, u kterého se domníváme, že ho v podstatě potřebujeme jednou, dvakrát maximálně třikrát za život a jinak by bylo fajn, kdybychom ho vůbec neměly. Dalo by se říci, že nás převážnou část našeho života obtěžuje. Ale jak Jane Bennett na semináři uvedla, je to mylné pochopení naší plodnosti. Pokud jsme zdravé, jsme plodné.

Pokud nějakým způsobem narušujeme naši plodnost a omezujeme ji,
omezujeme a narušujeme své zdraví.

 

Hormonální systém je velmi citlivý na změny

Ženy, které dovolily svému tělu zažít cykly, které nebyly ovlivněny umělými hormony, velmi rychle poznaly, jak zásadně menstruační cyklus ovlivňuje náš život. Všimly si, že se společně s cyklem mění nálady, schopnosti, postoje, chutě a mnoho jiného.

Woman bodyPokud řešíme antikoncepci, setkáme se s dvěma druhy antikoncepčních řešení. A to s antikoncepcí, která je přátelská k plodnosti a spolupracuje s ní – např. bariérová antikoncepce (kondom, pesar, spermicidy, čepičky) nebo pochopení ženské a mužské plodnosti (symtotermální metoda). A s antikoncepcí, která je k plodnosti nepřátelská a snaží se plodnost potlačit nebo ji úplně zrušit – hormonální antikoncepce v různých formách nebo sterilizace.

Představte si, že by se už na základní škole vyučoval předmět gramotnost plodnosti.

Že by se v něm dívky učily poznávat své tělesné schopnosti a po ukončení základní školy, by každá žena věděla: kdy a jak dlouho trvá její menstruace, jak dlouhé je její předovulační období, tedy plodné období. Kdy začíná ovulace – tedy období, kdy může počít a že toto období trvá jen 12 -24 hodin.

Znaly by jak dlouhé je období poovulační, tedy neplodné období a kdy mohou opět očekávat menstruaci, období kdy je vhodné více odpočívat. Dokázaly by vnímat změny ve svém cyklu, poznaly by jaký má stres, únava a přetížení dopad na menstruační cyklus, že se například zkrátí poovulační období nebo přijdou menstruační bolesti. Věděly by, jak mohou nakládat se svou plodností a jak jsou vnímány muži v různých menstruačních obdobích a mnoho jiného.

Dovedu se představit, že bychom si sebe byly natolik vědomé, že by už nikdo nemusel řešit, zda jsme nebo nejsme sebeVědomé. Protože přirozené vědomí sebe samých, nás vede k tomu, že jsme tak vnímáni i okolní společností. Pokud víme, co se odehrává v našem těle, víme také proč se s námi děje, to co se děje, chápeme své nálady, své možnosti a můžeme je lépe využívat ke spokojenému životu. Je to další stupeň sebepoznání, jak se trefně říká „vyšší dívčí“.

 

Dovedu si představit, že by takto informované ženy
neužívaly celý měsíc hormony, v podstatě kvůli jednomu dni

A dokázaly by tyto informace skvěle využít v případě chtěného početí nebo v případě chránění se proti početí.

Většina z nás tuší, kdy dostane příští menstruaci a jak dlouhý je náš cyklus. Ale už málo která žena může s jistotou říci: dnes jsem plodná, dnes již nejsem plodná, dnes mám ovulaci. A právě této schopnosti nás přijela Jane Bennett naučit a naštěstí není jediná, kdo zná metody jak se o svém cyklu dozvědět co nejvíce.

Jedná se v podstatě o symtotermální metodu, kdy žena podle teploty a sledování svého děložního hlenu, dokáže poměrně jasně určit, v kterém období svého cyklu se nachází. Nepotřebuje k tomu nic jiného než teploměr, tužku a arch na, který si informace zaznamenává. Pokud je tato metoda využívána zejména kvůli antikoncepci, je v podstatě nutné si měřit teplotu a zaznamenávat hlen jen v období před ovulací, které trvá průměrně asi 11 dní. Pokud berete antikoncepční pilulky, je potřeba si na pravidelné užívání myslet minimálně 21 dní. A to je ta nejmenší výhoda symtotermální metody, oproti hormonální antikoncepci v pilulkách, která je u nás využívána nejvíce.

Jelikož nežijeme v osvícené společnosti a neučíme se tyto důležité informace již v dospívání, pokud se chceme symtotermální metodě naučit, je vhodné si zajistit dostatek informací a pak prostě začít.

Přirozená celostní antikoncepce

 

Začněte zkoušet a objevovat!

Jane Bennett popisovala svoje nadšení, když tuto přirozenou metodu sebepoznání objevila a začala zkoušet. Mnohem více si začala vážit svého dokonalého ženského těla a rozumět mu, rozumět sama sobě. Přesně jsem chápala její nadšení, protože nějaký čas využívám symtotermální metodu k poznání svého cyklu a jsem též velmi nadšená.

Fascinuje mě, jak úžasně to naše tělo funguje.

A jakým způsobem nás informuje o všech změnách, které v něm probíhají. Zase jsem si znovu pokorně uvědomila, jak je příroda neskutečně moudrá a pokud se ji naučíme porozumět a nechceme jít za každou cenu proti ní, stáváme se i my sami moudřejšími.

Seminář Jane Bennett byl inspirativní a vyvolat zájem i diskusi. Pokud máte s přirozenou antikoncepcí zkušenosti a chcete se o ně podělit nebo se dozvědět více informací, neváhejte mě kontaktovat.

 

Bc. Kateřina Juřenčáková
Lektorka předporodní přípravy
účastnice akreditovaného semináře Symtotermální metody PPR

www.ZENALUNA.cz    /    www.prirozenaantikoncepce.cz

V České Republice se touto metodou 20 let zabývá sdružení Centrum naděje a pomoci (CENAP.cz) – má celorepublikový dosah, zejména díky akreditovaným školením pro lektory. Sdružení vydalo přehlednou, krátkou brožurku, která symtotermální metodu popisuje a také úžasné tabulkové archy, kde se dají informace o cyklu velmi přehledně zaznamenávat. Metoda slouží jako prostředek proti nechtěnému otěhotnění, jako přirozené plánování rodičovství nebo jako velmi účinný prostředek v případě, kdy se početí nedaří.

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. izi napsal:

    pro někoho,kdo má pravidelnou menzes je to super,ale já ji neměla nikdy od té doby co ji mám!!!!! takže to není pro všechny….

    • Katka Svobodová napsal:

      Krásný den izi,
      mne v této souvislosti první napadlo – proč není pravidelná? Co se děje ve vašem životě, světě – těle, že to tak nelze mít…
      Tak jako měsíc jde svých cca 28 dní od úplné nicoty v plný svítící měsíc a pak zase zpět, i ženské tělo má své zákonitosti…

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. Radka12345 napsal:

    Já jsem naopak hodně dlouho řešila to, jak otěhotnět. Nedařilo se mi to celých deset let a už jsem z toho byla opravdu nešťastná. Zkoušela jsem všechno a pořád nic nepomáhalo, takže jsem byla opravdu deprimovaná. Poté jsem vyzkoušela vitamíny na podporu plodnosti a až po nich se mi podařilo otěhotnět.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.