Jak najít smysl života? Jednoduše ho přestaňte hledat

hledání smyslu života

kde hledat smysl života

Kdysi jsem patřila mezi lidi, kteří jsou přesvědčení, že jedním z hlavních úkolů v rámci jejich osobního rozvoje a vědomého bytí je najít smysl svého života. Četla jsem v nespočtu knih, jak najít smysl života, zhlédla na toto téma nejedno video, slyšela o významu nalezení smyslu života na různých seminářích.

Úkol byl jasný. Najdu smysl mého života a pak bude vše jasné. Má existence na tomto světě bude mít opodstatnění, já konečně zjistím, proč tady vlastně jsem, co je mým hlavním životním úkolem a kam směřuji. A tak jsem hledala.

A hledala…
A stále nenalézala…

Nadšení z vidiny šťastného a naplněného života díky jasně vydefinovanému smyslu mého života vystřídalo trápení a frustrace z neustálého hledání bez zjevného výsledku. Začala jsem se cítit neschopná, ztracená, bezvýznamná a bylo mi sama ze sebe smutno.

Jestli chci v životě něco dokázat, tak přece MUSÍM NAJÍT smysl mého života! Všude se to píše! Všichni to tvrdí! Vím, že chci být dobrou a inspirující mámou, partnerkou, dělat práci, která mě baví, pomáhat lidem kolem sebe, aby objevili a začali využívat potenciál, který v sobě mají. Co je ale to hlavní? Která z těch věcí je smyslem mého života, který zastřeší vše ostatní? A není to všechno moc obyčejné?

Pak jsem se zúčastnila jednoho transformačního semináře, přišlo velké uvědomění a dostavila se obrovská úleva. Došlo mi, že naprostá většina učení a směrů osobního rozvoje se mýlí ve třech zásadních věcech.

1. Nikdo nemusíme HLEDAT smysl svého života.

Jedním z největších darů, který byl člověku dán, je možnost svobodné volby. V každičkém okamžiku našeho života máme možnost se svobodně a vědomě rozhodnout, co uděláme, jak se zachováme, co řekneme, nebo co bude smyslem našeho života.

2. Není nezbytně nutné, abychom měli pouze jednu jedinou větu, která definuje smysl našeho života ve všech jeho oblastech.

Můžeme vnímat jiný smysl našeho života v oblasti vztahů a jiný v souvislosti s prací. Je naprosto v pořádku zamýšlet se nad smyslem svého života ve spojitosti s různými jeho rovinami.

3. Smysl života je něčím, co se může v čase měnit.

Procházíme různými fázemi osobního rozvoje a naše chápání světa, našeho místa v něm a úkolu, který zde máme, se neustále vyvíjí. Představa o smyslu života se může vyvíjet od naprostého nevědomí, prázdna a tmy, přes nadšení pro různé (mnohdy naprosto odlišné či dokonce protichůdné) věci a zjišťování, zda je to to pravé, metodou pokus-omyl, až po hluboké uvědomění, ztotožnění se se svou vizí a naplňování smyslu svého života každým dnem, okamžikem, každičkým naším krokem.

Nepochopte mě špatně. Znalost smyslu života je důležitým prvkem na cestě za úspěšným, šťastným a naplněným životem. Pokud má člověk v tomto směru jasno, dělá věci s mnohem větší lehkostí, má neuvěřitelný fokus a snáze se rozhoduje, protože dokáže jednoznačně říct, zda je ta či ona alternativa v souladu s jeho životní cestou. Snaha o vydefinování vlastního smyslu života má rozhodně smysl a je dobré této oblasti věnovat dostatek pozornosti a energie. Přesto je mou životní i profesní zkušeností, že mnoho lidí tápe. A tápou proto, že sami sebe odsoudili na věčnou cestu hledání.

Pokud tedy podobně jako kdysi já tápete v tom, co je smyslem vašeho života, zkuste se řídit následujícími body. Jsem přesvědčená, že vám pomohou udělat si velmi brzy poměrně jasno. :-D

smysl života

6 tipů jak (ne)hledat smysl života

  1. Přestaňte hledat! Vědomě se rozhodněte, jaký je váš aktuální smysl života, a podle toho se řiďte. Jedině tak budete tvůrci svého života a ne jen jeho diváky.
  2. Nebojte se experimentovat a zkoušet nové věci. Pokud budete mít pocit, že vaše rozhodnutí nebylo to pravé, zamyslete se, proč tomu tak je a upřímně sami sobě na svou otázku odpovězte. Pojmenování smyslu života je cesta, na které můžete mnohokrát zakopnout nebo spadnout. Důležité je se nevzdávat, zvednout se a ponaučeni jít dál.
  3. Pokud máte pocit, že je příliš mnoho různých oblastí, ve kterých vidíte smysl svého života, vydefinujte si ho pro každou z nich. Je to rozhodně lepší začátek, než nedělat nic nebo čekat, až se to ukáže samo.
  4. Vnímáte smysl života jako něco velikého, čím se cítíte být zahlcení? Začněte malými krůčky. Každé ráno po probuzení věnujte pár minut tomu, abyste si řekli, co bude smyslem vašeho života pro tento nový den. Najděte a rozhodněte se pro něco, co když uděláte, tak budete na konci dne mít pocit, že jste ten den prožili smysluplně. Dělejte tuto praktiku pravidelně a budete překvapeni, jak se vám začne v hlavě vyjasňovat. ;-)
  5. Pokud máte představu, že smyslem života musí být něco velkolepého a ohromujícího, zbavte se jí. Nic není ani dobře ani špatně a nikdo nikdy nikde neřekl, co je a co není dostačujícím smyslem života. Je jen na vás, pro co se rozhodnete.
  6. Přestaňte se brát příliš vážně a udělejte si z celé záležitosti hru. S radostí a lehkostí jdou věci mnohem snáz.

Na závěr pár inspirativních citátů

  • „Smyslem života je štěstí.“ (neznámý autor)
  • „Všechny živé bytosti kromě člověka vědí, že smyslem života je radovat se z něj.“ (Samuel Butler)

S přáním nekonečné inspirace, kreativity, opravdovosti a upřímnosti k sobě samé na cestě za smyslem našich životů.

Latest posts by Bohdana Kabátová (see all)
Lektorka semináře Sebe-vědomá žena manažerka, koučka a autorka programu Boží koučink Pojďme společně změnit váš život na dvoudenní seminář Sebe-vědomá žena.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.