Podnikání z pláže

Zdá se, že už i u nás vzniká nová generace tzv. „plážových podnikatelů“. Pokud jste četli např. knihu Čtyřhodinový pracovní týden od Tima Ferrisse, tak asi víte, o čem mluvím. Pokud ne, tak plážový podnikatel je někdo, komu byznys funguje a prosperuje, i když u něj fyzicky není.

 

Tyto svobodné podnikatele spojuje mnoho věcí…

Především to, že si udělali čas na důležité věci. Mají nadhled pro své podnikání a nenechají se zahltit každodenní rutinou. Mají dostatek času, aby mohli „poodstoupit“ od zdi, která se tváří jako problém.

Vyrazit na půl roku někam do středozemí a vést úspěšně firmu, třeba jen pár hodin týdně, aniž by jakkoliv živořila? Pro mnoho lidí to už není jen pohádka. Co se od nich můžeme naučit? Jaké postupy do svého podnikání zavést, abychom se takovému ideálu co nejvíce přiblížili?

Podnikání z pláže

 

Jedním z podstatných faktorů je…

soustředit se na správné věci. Ale předtím, než toto učiníte, musíte správné věci pojmenovat, vědět o nich. Možná si myslíte, že je znáte, že bez nich by nemohlo Vaše podnikání a život fungovat. Ale ruku na srdce – kdo je skutečně zná? Kdo není pouze „manažerem každodenní agendy“, ale zastává i role vizionáře nebo inovátora svého podniku?

Kdy jste si naposled koupili odborný časopis z Vaší oblasti? Kdy jste byli na semináři, který by rozšířil Vaše obzory? Mám pocit, že hektika a zával informací je na každodenním programu dne každého z nás. A jen skutečně otrlí vydrží a nenechají se informacemi zahltit. Neztratí ten správný nadhled.

Jak si udržet „zdravý“ nadhled a být mnohem připravenější?

Jak si může matka na mateřské dovolené být jistá, že dělá vše správné pro svou rodinu? Především si musí uvědomit, že není jenom matka, je to také manželka, partnerka nebo sportovkyně. Svým dětem může dávat 100% péči, ale manželství se blíží ke krachu. Jak je to možné? Všichni vědí, že se o děti a rodinu stará, jak nejlépe umí. Zapomíná na své ostatní životní role. Zapomíná být manželkou a partnerkou.

 

Zamyslete se, jaké role patří do Vašeho světa:

  • rodič, partner, přítel, člen nějaké klubu, sportovec
  • manažer, manažer inovátor, manažer vizionář

Nezapomínejte na to, kde všude se pohybujete, kde všude musíte měnit úhel pohledu a umět „přepnout“ na danou oblast. Aby Vaše firma byla vedena, nejen řízena. Nedávejte konkurenci náskok, zajímejte se, vzdělávejte se. Vytvářejte si spolehlivý tým spolupracovníků.

Také aby role rodiče, vystřídala roli partnerky a našli jste si čas na společnou večeři nebo spolu navštívili divadlo.

Možná díky těmto drobnostem se podnikatelé nemusí 24 hodin denně honit za zákazníky, ale mohou si užívat třeba zaslouženou dovolenou.

Občas to bývají ty nejzákladnější věci, prosté skutečnosti, zdravý „selský“ rozum. Úspěšní lidé si toho jsou vědomi. Respektují své životní role začlenili je do svého byznysu a života a mohou teď věnovat pozornost příjemným věcem (rodině, zábavě, odpočinku).

 

Markéta Málková
marketamalkova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. valis44 napsal:

    O podnikání z pláže jsem už slyšela. Sama podnikám taky hlavně díky internetu a už několikrát jsem přemýšlela nad tím, jestli by nestálo za to se přestěhovat někam do tepla. Přecejen svoji práci můžu vykonávat v podstatě odkudkoliv. I přes to, že v současné době mám pod sebou několik lidí. Komunikaci s nimi ale můžou bez problému vyřešit třeba konferenční systémy.

    • Jana napsal:

      Určitě s vámi souhlasím. Sama také hodně pracuji takto na dálku a zjistila jsem, že zásadní je mít nějaký opravdu dobrý notebook, na který se člověk může spolehnout. Já měla asi 10 let starý notebook a ten už mi na práci prostě nestačil, tak jsem si před pár týdny konečně koupila jiný. Hned je člověk díky tomu produktivnější. Jen si k němu musím sehnat ještě nějaký batoh na notebook.

  2. novaklen13 napsal:

    Podle mě hodně inspirativní článek. O něčem takovém sním už dlouho. V současné době také podnikám (provozuji internetový obchod), ale řídit firmu od jinud si teď bohužel dovolit nemohu. Za poslední dobu se nám hodně zvýšil počet objednávek, takže se teď musím hodně věnovat své firmě. Dokonce jsem kvůli tomu byla nucena investovat nějaké peníze i do skladování protože náš sklad ten nápor skoro vůbec nezvládal.

  3. Vranka napsal:

    Ahoj, měla bych takovou otázku. Neprošla si některá z vás, podnikatelek procesem založení s.r.o.? Jako OSVČ teď podnikám zhruba pět let a v poslední době uvažuji nad tím, jestli by se mi už nevyplatilo založit si „eseróčko.“ Jenže vůbec nevím jak ten proces probíhá. Myslíte že je lepší si tím projít na vlastní pěst, nebo to raději nechat na nějaké společnosti, která se zakládáním firem zabývá?

  4. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  5. Markéta 35 napsal:

    No myslím že záleží jak si vedení firmy zaříidite. Můžete pověřit lidi který by zastávali funkci dohled nad během firmy a dávat povely na dálku. Vše se dá nějak zařídit, a ještě k tomu když, se jedná o skladování které se dá řídit na dálku. My třeba u nás ve firmě skladuje zboží v takových bedinakch https://www.bekuplast.com/cz/produkty/rady-kontejneru/ a mám v počítači takový systém kde mám celý sklad popsány a rozepsány kde se co nachází a když se nějaké zboží expeduje tak se to automaticky v systému zmínění takže to můžu řídit a sledovat odkudkoliv kde je internet.

  6. Žaneta napsal:

    To by byla paráda, kdybychom bydleli u moře a já bych mohla celý den ležet na pláži s notebookem :-D . To můžu tak maximálně o dovolené a to si chci zase odpočinout, takže smůla. Firma se mi ale rozjíždí, tak kdo ví…. Třeba se k tomu moři jednou přestěhujeme :-) . Díky SEO a PPC reklamám se o mě dozvídají další a další lidi, takže mám měsíc od měsíce větší zisky.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.