Osvoboďte se od předsudků kolem sexu

Vystudovala ekonomku, ale práce ji netěšila. Zlom přišel na mateřské, když se rozhodla pro studium Grafologie a psychologie. A to byl začátek její cesty – přes Psychoterapeutickou fakultu v Praze se dostala až k tantře. Pak už byl jen krůček k dalšímu vzdělávání v oblasti sexuality a intimity.

Jana Mašková Zimolová, lektorka v oblasti sexuality a intimních vztahů, věří v dotek. Tam není třeba slov, ale jeho síla je nezměrná. Její práce spočívá v pomoci lidem dobře znát své tělo a své potřeby, nepopírat vlastní sexualitu, nestydět se za ni a naopak se snažit přijmout to, po čem touží a žít to. A tak kromě poradny vede i pravidelné semináře, kde velmi citlivě a otevřeně ukazuje jak prožívat sebe sama a svůj život s větší dávkou štěstí a vášně.

Její seminář Vůně vzrušení ve mne vyvolal mnoho otázek, a to byl první impuls pro velmi překvapivý, osvěžující a otevřený rozhovor o sexualitě, vztazích a tabu s tím spojených.

1. Proč sis zvolila sexualitu za svou životní cestu?

Vlastně mě vždycky neskutečně fascinovalo, jak je sexualita ožehavé téma. Je jako horký brambor. Všichni bytostně cítíme, že je to přirozená potřeba těla. Že je to něco, co nám prospívá a svědčí. Něco, bez čeho se nikdo neobejdeme, co patří k životu, jako jakákoli jiná naše přirozená potřeba. Ale stále se nemůžeme vymanit z dogmat a přesvědčení, která jsou na nás po staletí uplatňována.

Sexualita je tabuizovaná, nemluví se o ní. Nemluvíme o tom, co děláme každý den, co je nedílnou součástí našich životů. Děláme, že to není vhodné téma k rozhovoru. Ale já ráda nazývám věci pravými jmény. A opravdu nerada předstírám. Takže si myslím, že je načase se otevřít. Být otevřený a otevřeně hovořit o tom nejzákladnějším lidském pudu, na kterém navíc závisí naše vnitřní spokojenost. O sexu.

2. Mladší generace asi takový problém nemají… , ale možná je to celé tím, že se o sexu bavíme většinou jen když si děláme legraci, nebo někoho urážíme. Jak se bavit o sexu jinak?

Myslíš, že mladší generace spolu komunikují stylem „miláčku, nezažívám s tebou orgasmus, pojďme zjistit, jak bychom to mohli změnit…“? :)
Nejde o to, „bavit se o sexu“. Jde o to, umět komunikovat o svých pocitech a touhách. Jsem-li v milostném životě nespokojená, musím to umět říct. Ale v první řadě to vůbec musím pochopit. Zjistit v čem je zakopaný pes. Co mi brání prožívat naplno a více potěšení, jak s tím mohu pracovat a pak se naučit to říkat. S láskou a srozumitelně. Tak, abych druhého nezranila a aby to bylo efektivní. Abychom měli možnost s partnerem dojít k nějakému výsledku. I kdyby to měl být jen první krok na cestě k ideálu. Umět ten první krok specifikovat a říct si o něj.
Například: „Pokaždé, když máš orgasmus dřív, než já a pak usneš, cítím se strašně! Jsem neuspokojená a proto se už příště s tebou nechci milovat. Potřebovala bych víc času. Můžeš mě jen dál laskat rukou, já už ti ukážu jak…“

3. S jakou otázkou za tebou nejčastěji ženy přichází?

Ženy nejčastěji řeší svůj postoj k sexu vůbec. Přichází s tím, že nemají na milování chuť, že jim to nic neříká, že se jim do toho nechce. A když se pak překonají, bývá to nakonec hezké. Ale ne tak krásné a závratné, aby na to myslely celý druhý den a nemohly se dočkat, až to bude znovu.

Neprožívají orgasmus a chtěly by, necítí se atraktivně, přitažlivě, mají pocit, že jejich muži jim nedávají, kolik by potřebovaly. Stále vnímají sex spíše jako záležitost mužů. Někdy vnímají ve svém těle divošku, vášnivou ženu, která se chce odvázat, ale nejde jim to. Mají stále moc kontroly nad sebou samou a nedokáží se odvázat, ztratit hlavu a jen si užívat. Něco jim brání.

4. Jaké největší předsudky vnímáš kolem sexuality obecně?

Že sex je především priorita mužů. To stejné erotické pomůcky. Spíše hračky pro muže, než pro sebe samu. Že masturbace je vhodná jen pro lidi bez partnera nebo dlouhodobě bez milování. Velký omyl! A to nejhorší, muži si myslí, že ženy přesně ví, jak s muži zacházet, protože jsou to přece ženy a mají to od přírody! A to samé platí i naopak. Že to prostě tak nějak víme sami od sebe. Ale není to tak. Nevíme často ani dost o sobě, natož o druhém pohlaví.

5. V časopisech ženy ukazují nahá těla, ale o běžné intimitě a o tom, co se nám líbí, se bavit neumíme. Proč tomu tak je?

Tak to bylo odjakživa a je to dáno výchovou a školským systémem. Sexuální výchova na školách je prakticky nulová. Děti se dozví jen základy z anatomie, že se mají chránit před nemocí a před otěhotněním a to je tak vše. Nikdo jim neříká, že masturbace je zdravá a v pořádku. Že dívky potřebují jiný přístup, než chlapci a líbí se jim něco jiného. Že milování je především hluboké propojení dvou lidí a nejde jen o fyzický akt.

Ale není se co divit. Ani s námi nikdo nemluvil takhle otevřeně, s našimi rodiči také ne. Tabu okolo sexuality sahá až hluboko do minulosti. Jen je paradox, že při tom všem mlžení a mlčení pak akceptujeme všechnu tu erotiku a porno, které jsou vidět běžně na každém rohu a také velmi snadno dostupné.

6. Jak to změnit?

Já myslím, že bychom mohli začít u sebe. Zamyslet se nad tím, jak to mám já. Co pro mě znamená sexualita, jestli ji vnímám jako soubor nádherných pocitů, které si můžu dopřávat, kdykoli chci. Jestli si dokážu užít a vychutnat všechno, co mi mé tělo nabízí a jestli mě to obohacuje. Nebo jestli někde strádám, jestli toužím, jestli mám ještě nějaká nesplněná přání. A co by se s tím dalo dělat.

Jsem šťastná, že za svou profesí můžu lidem předávat informace a techniky, které jim v prožívání potěšení zaručeně pomohou. Že se konečně mohou dozvědět víc o sobě i o opačném pohlaví, že mají za kým zajít, když potřebují v této oblasti pomoci anebo si prostě jen rozšířit obzory.

7. Poznat sebe sama – lze tedy říct, že masturbace by mohla být řešením v oblasti sexuality?

Rozhodně je to první krok. Znát dobře sama sebe, vědět, co mi dělá dobře, kde mám citlivá místečka, co mi naprosto nevyhovuje a snižuje to mou chuť k milování, a co mi naopak vhání krev do žil, to je důležité. To je začátek všeho. Odrazový můstek. Když do milostného aktu vstupuje žena, která se dobře zná a umí si svou sexualitu užívat, je to základ pro krásné milování.

8. Co ženám nejvíc brání prožívat vědomě a přirozeně svou sexualitu?

Ženy si často „nedovolí“ prožívat to pěkné. Dělají to podvědomě, podle nějakého vnitřního vzorce. Určitým způsobem samy sebe jakoby brzdí. Někde v nich je pořád taková kontrolka. A často si ji vůbec neuvědomují a neví o ní.

V důsledku zranění z předchozích vztahů se uzavírají ze strachu před dalším ublížením a už si nedovolí tolik se otevřít. A teď mluvím o citech, které u žen bezprostředně souvisí s plným prožíváním slasti a rozkoše. A také jejich postoj k sobě samé, to, jak moc se má či nemá ráda, velmi ovlivňuje sexualitu a milostný život.

9. Čím by ženy odtržené od své sexuality měly začít, aby si mohly dopřát lepší milování?

Měly by se v první řadě zamyslet nad tím, co jim chybí a co by potřebovaly k tomu, aby byly spokojené. Můžou si to napsat. A pak si můžou zvolit způsob, jakým k tomu dojít. Mohou si přečíst nějaké knihy na toto téma, mohou se podívat na web a zjistit více informací, mohou se začít více pozorovat a zjišťovat o sobě více podrobností.

Ale z mého pohledu je nejlepší a nejefektivnější práce s tělem. Tudíž bych jim doporučila, aby mě navštívily v mé praxi nebo mě kontaktovaly písemně přes formulář na webu a společně bychom nalezly způsoby, jak kvalitu prožívání zlepšit.

10. A co ženy, které už svou sexualitu vesměs přijaly, ale narazily na mantinely společnosti nebo partnera bez zájmu?

O mantinelech společnosti bych nemluvila. Je na každém z nás, jestli vnímá ve společnosti nějaké mantinely a jestli se jimi nechá ovlivňovat nebo ne. Tohle je otázka na dvouhodinovou diskusi :-)

Co se týče partnera bez zájmu… Kdyby za mnou přišla žena s tímto problémem, nabídla bych jí a jejímu partnerovi párové sezení. Společně bychom se mohli dopátrat toho, jaká je příčina partnerova nezájmu a jak to změnit. Co by k probuzení zájmu potřeboval. A kdyby nechtěl přijít, pracovala bych jen se ženou. Existuje spousta způsobů, jak v muži probudit chuť a touhu. Muž je hlavou rodiny, ale žena je krkem, který tou hlavou hýbe, jak se říká. Takže začne-li žena sama u sebe, je velký předpoklad, že to velmi ovlivní i partnera.

11. Co by se ženy měly o sobě naučit, aby byly spokojenější ve svém intimním životě?

Co jim dělá dobře, co milují, co je zaručeně vzrušuje a jak si o to říct, co potřebují k ideálnímu milostnému prožitku, kde je sídlo jejich touhy a jak ji rozvádět po celém těle, co jim bere pozornost a jak s tím pracovat. A především být samy sobě tou nejlepší milenkou!

Tohle všechno učím na svých seminářích anebo individuálně ve své praxi. Tohle všechno a ještě mnohem víc, předávám ženám, které se chtějí rozvíjet a dozvědět se o sobě něco nového. Nacházet a objevovat sebe, jako sexuální bytost. A potom to přinést do svých vtahů svým mužům.

12. Jakou hlavní myšlenku chceš ženám předat (nejen prostřednictvím svých seminářů)?

Na vlastním těle jsem zažila, jak je nesmírně osvobozující, otevřít se svým touhám, vyznat se v sobě, ve svých potřebách, otevřít se vnímání a prožívání, otevřít se a být úplně naplno a celá. Jako když vám praskají obruče jedna za druhou. Jako když se narodí nová žena. Žena, která dýchá plnými doušky a raduje se a miluje život.

Sexualita sahá až hluboko do našich duší a ovlivňuje veškeré naše jednání. Všechno, co děláme, jak smýšlíme, jak se chováme k druhým, ovlivňuje náš postoj k sexualitě a to, jak ji prožíváme, či neprožíváme. A tak to, co chci ženám předávat, je SVOBODA! Svoboda v prožívání sama sebe, radost ze svého těla a z bohatství, které mi nabízí, štěstí ze vztahů, které kvetou a září a láska, která je za tím vším. Cítit svou ženskou energii a plout v ní. Dovolit si mít otevřené srdce.

13. Co se na Tvých seminářích ženy naučí, jak takové semináře vlastně vypadají?

Mnohé ženy si po přečtení letáku hned pomyslí, že se na těch seminářích děje asi něco nepřístojného, něco co by „nedaly“, co není pro ně. Představují si nějaké hardcore techniky, které je nutí jít za hranici sebe a překročit svou komfortní zónu i přes své limity. Ale opak je pravdou.

Pracujeme velmi jemně a citlivě se svými pocity, myšlenkami, se svým vnímáním a cítěním. Jde mi o hloubku. O ponoření se do sebe a nalezení odpovědí na své otázky. Jde mi o spojení srdce a myšlení. O znovunalezení ženství a vlastní sebehodnoty. Na většině svých seminářů ani nepracuji s nahotou. A když ano, je to předem vyhlášeno v náplni semináře na mých webovkách.

Já nevnímám sexualitu jako fyzický akt. Ale jako spojení srdce, vědomí a těla. Tedy pracuji napůl s tělem a napůl s vnitřním světem. Učím ženy, jak to propojit. A co je důležité, každá žena pracuje svým tempem tak, aby byla vždy v souladu se vším, co dělá. Takže pokud necítí, že by do nějaké techniky chtěla jít, tak do ní prostě nejde, nebo jde jen opatrně s ohledem na své hranice. Respektuji křehkost ženy, citlivost a jemnost. Jsou to naše kvality. Je důležité k nim přistupovat s úctou.

14. Co když je žena spíše introvertní a sdílet svou intimitu se skupinou žen ji naopak odrazuje?

My jsme naučeny žít neustále v nějakých maskách – rolích. Snažíme se vyhovět systému a požadavkům společnosti. Víme, že jsme neustále někým posuzovány – jsme-li přijatelné, nebo ne.
Na seminářích je krásné právě to, že posuzování jde úplně stranou. Nikdo se nedívá jak tančíš, nikdo nehodnotí co máš na sobě a jak umíš nebo neumíš mluvit.

Každá z žen je v nějaké životní situaci, kterou potřebuje řešit. A má dost starostí sama se sebou. Velmi brzy každé dojde, že jsme všechny na jedné lodi. Řešíme podobné problémy a naše vnitřní světy se zas tolik neliší. A najednou přichází chvíle, kdy si uvědomíš, jak cenná a velmi podpůrná je síla ženské skupiny. Jak bezpečné je být v kruhu žen. A jak to člověku schází. A to je na tom to krásné.

Závěrem…

Práce se sexualitou mě naučila nejvíc o sobě samé. O tom, kým opravdu jsem. Považuji ji, za druh osobního rozvoje. Věřím, že orgasmus nám byl dán ne jen pro potěšení, ale také pro nejvyšší spojení se sebou samými. Abych se mohli navracet do sebe, ke své podstatě.

Sexualita mi ukázala, jaká ve skutečnosti jsem. Bez všech těch nánosů a masek. Jaké je mé nitro, má duše, mé cítění. Obnažila jsem se, ukázala své nejtemnější stránky, porozuměla svému chování a nastavení. Rozebrala jsem se a zase složila po kousíčkách. A teď znám svou hloubku a svou hodnotu. Vážím si sebe a svých vlastností. A připadám si cenná. A za to jsem nesmírně šťastná.

Jsem vodnářka, dvojnásobná máma, ulítlá dcera, šílená kámoška, písmenková královna a hlavně vděčná uživatelka Života. Psaní mě baví. Baví mě tak moc, že mě živí. Teď. A co bude zítra? Tím se nechám překvapit... :-) Více o mně tady >>>
Komentáře
  1. Valis44 napsal:

    Naprosto skvělý článek. Mockrát díky. Já jsem třeba hrozně ráda, že zmiňujete ty erotické pomůcky. Právě do jejich světa se mi nedávno konečně povedlo proniknout a nestačila jsem se pomalu divit kolik toho na trhu je. Teď to chci vyzkoušet všechno. :D Dost mě zaujaly například takové ty luxusní vibrátory. Vidím to tak, že si nějaký brzy zkusím objednat.

    • Lenka napsal:

      Jojo dneska už se dá přes internet sehnat opravdu prakticky cokoliv. :) Já na toto teda moc nejsem, ale co bych hrozně ráda vyzkoušela jsou takové ty erotické masáže, nemáte s tím náhodou nějakou zkušenost? Říkala jsem si právě, že bych na to moc ráda zašla. Mohlo by to být super. :)

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.