Objev v sobě divošku

„Nespoutaný život a divoká žena jsou dva ohrožené fenomény.“
Clarissa Pinkola Estés, Ph.D. – Ženy, které běhaly s vlky

Když řeknu „divoška“, mnohým z nás pravděpodobně naběhne filmová nebo knižní postava bláznivé rozdrbané holky, před kterou všichni utíkají, protože je „divoká“ a nikdo neví, co od ní má čekat. Není hodná. Je špatná. Takový obrázek máme povětšinou zažitý. Je-li dívka divoká, tak dle běžného vnímání společnosti, není radno si s ní zahrávat, natož ji důvěřovat.

Ale, co když je to všechno jinak? :-)

Pojďte se na chvíli odvrátit od toho, co vám vždy v různých formách podsouvali a vnímejte své autentické ženské pocity při těchto řádcích. A prociťte je zejména ve svém těle v oblasti dolního bříška a ženství.

Představte si malou holčičku

Je krásně nastrojená od maminky, bílé šatečky, perfektně upravená, jde za ručičku, pozdraví, poděkuje, poprosí, tak jak se má. Je to slušná dívka. Je vychovaná. Ale najednou ji něco zaujme.

Vidí kamarádku, která je sice rozdrbaná, má špinavé šatečky, skáče z jedné louže na druhou, běhá, vlajou jí vlasy, o nic se nestará. Nemá čas děkovat, prosit, zdravit, nemá čas přemýšlet o tom, zda se chová „přijatelně“ nebo ne, prostě si ve své krásné holčičí divokosti hraje, užívá si vodu, vzduch, své tělo a hravost. Je svobodná a šťastná.

Co myslíte, že to udělá s tou perfektně vychovanou holčičkou, která dělá jen to, co má podle maminky a ostatních, jež ji vychovávají? Začne toužit. Začne si rozpomínat. Začne vášnivě být tou, kterou doopravdy je – svobodná, divoká, sama sebou, svá, nespoutaná. Je malá, ještě se tolik nezamýšlí nad svými činy, a tak pravděpodobně mamince uteče, a začne takhle „divočit“ s novou kamarádkou. Jsou šťastné a užívají si jen tuto chvíli, a nic jiného. Báječné! Nemyslíte?

Jde to i s dospělými ženami? :)

„Všechny jsme naplněny touhou být nespoutané. Pro tuto touhu existuje několik tradicí ověřených protilátek. Učili nás se za ni stydět. Nechávaly jsme si růst dlouhé vlasy a používaly je k zakrývání svých citů. Stín „divošky“ nás však během našich dnů a nocí stále provází. Ať jsme kde jsme, ten stín, který nás pronásleduje, je rozhodně čtyřnohý.“
Clarissa Pinkola Estés

jana-roselli- obraz-detail

 

Divoška v nás

Aspekt „divošky“ je naší ženskou součástí stejně tak, jako je měsíc symbolem noci a slunce prosvicuje celý den. Nikdy nemůžeme tuto část osobnosti ženy zničit. Nikdy. Můžeme se o to pokoušet, protože nám říkají, že to není správné. Můžou se o to pokoušet druzí, dokonce i ti, které považujeme za blízké. Povětšinou jsou to ženy, které se samy bojí oné „divokosti“ v sobě, anebo někteří „nedospělí“ muži, kteří se jí bojí ještě víc.

Co to tedy vlastně ta naše divoška je?

Je to zvířecí pud. Je to vášeň, nespoutanost, spontánnost, naslouchání divokému srdci, oddaná věrnost, hluboký prožitek, autentičnost, starost o své blízké a akce. Po mnoha generací se snažili tento „nevhodný“ aspekt ženy zapudit už v malých dívkách, ale díky Bohu ho nelze nikdy zničit. Vždy tam je a bude dřímat.

Probouzí se při pravdivě prožívané lásce, při tvoření, tanci, plnění snů, jízdě na koni, absolutní oddané sexualitě, toulkách přírodou – naladění se na nádhernou divokou přírodu, při jakémkoliv momentu, kdy jsme opravdu autenticky samy sebou.

Dříve se takovým ženám říkalo „čarodějky“, „kacířky“, „divošky“… Běhaly lesem, běhaly s vlky (zvířecím symbolem ženské divokosti), dělaly, co se jim chtělo, oblékaly, jak se jim chtělo, vysmívaly se upjatosti a lžím, byly samy sebou. Tedy… byly divoké :)

 

Která z vás je taková?

Pevně věřím, že nejedna z vás, jež čte tyto řádky, cítí v oblasti bříška zvláštní šimrání, jež lze připodobnit k touze a k otevření se své vlastní přirozenosti. Doufám, že nejedna z vás, je takto „divoce přirozená“. A jestliže ne, tak do toho. Je naprosto v pořádku být sama sebou a dát slovu „divokost“ konečně ten správný význam.

Použijeme-li toto označení pro přírodu, řekneme, že je krásná. Aljaška, Kanada, Rusko, je tam nádherně divoká a nespoutaná příroda. Co tím doopravdy říkáme? Myslíme tím, že je špatná a že bychom ji měli zkrotit, změnit, pokořit, přivlastnit si ji? Ne, kdepak. Víme, že to ani nejde. Nikdy.

A to je na ní tak kouzelné a přitažlivé.

Proto ji ctíme, obdivujeme a dovolujeme se jí inspirovat. A s námi se ženami, jež nosíme tento kus „divoké země“ v sobě, to dovolíme? Já za sebe říkám velké NE, a ještě větší ANO pro přirozenou ženskou divokost, jež je mojí nezastupitelnou součástí. Bez ní bych nebyla úplná.

Bez ní bych nebyla nadšená, spontánní a sama sebou. Takže děkuji. :)

Vztek, tlak, nevěry, zrady, omezení, závislosti, manipulace – to jsou všechny důsledky přirozeně neprojevené kreativní divokosti nás žen. Je to jako by zavřely tygra do malé klece a ještě mu vyčítali, že se tam nevejde, protože je tak velký, takže si za to může sám. Probuďte tu tygřici alias divošku. Necháte-li ji žít přirozeně, je vám, vašim mužům a dětem ku prospěchu.

Začnete žít a přestanete jen existovat, budete tvořit každou chvíli vašeho života, budovat, milovat vroucněji, pečovat s větší láskou a řešit problémy s lehkostí. Naučíte se říkat „ano“ i „ne“ se stejnou důležitostí a udržování si svých vlastních hranic bude jednodušší než jste si kdy myslely. :)

 

Nechť je vám tento andělský obraz Janičky Roselli inspirací a důležitou informací.

jana-roselli-obraz

 

Najdete na něm barvy země, radosti, hluboké divoké lásky a záře. Uprostřed svítí dřevěné srdce ze švestky, které zdobí malý, ale velice silný kamínek ametystu. Jak jinak popsat divoce prožívané životní momenty než v elementu dřeva, jež zažehne oheň takovou silou, že nemáme čas se rozmýšlet, jestli to chceme nebo ne. :) Ale přitom uvnitř– napojeni skrze malý ametyst na veškerou hloubku a sílu jednoty kolem nás – víme, že ten neustálý divoký ženský oheň v nás, je naprosto v pořádku a zdravý.

Tam uvnitř jsme totiž už dávno podvědomě ztotožněné s tvrzením,
že je to dokonalé požehnání, které má každá živoucí bytost v sobě.

Země, jistota, ukotvení se. Radost, záře, sebe-vědomí, hluboká silná láska, jež nám dává pocit toho, že nemožné se s autentičností stává možným. Sebeláska, sebeúcta a sebehodnota, to je vlastně úrodná půda pro divokost, jež nás v životě žene vpřed. Nechme se jí oddat. Pro sebe. Pro své muže. Pro své děti. Pro celý náš svět. Je to dar, který jsme nedostaly náhodou.

Mějte se rády takové, jaké jste. Zasloužíte si to, a to proto, že jste.

 

S láskou a úctou

 

Jana Hrušková

 

Jana Roselli

www.andelskeobrazy.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Viktor napsal:

    Jani pěknej článek, souhlasím s Vámi. Vidím zde tři překážky z pohledu muže, které brání být divoškou. První: Ženy víc pozorují a víc soudí okolí. jsou zavislejší na mínění okolí, hodně soudí a sami mají strach z názoru lidí.
    Druhá: prostředí, kde se nachází, jak říká Randy 5 lidí ve vašem okolí vás nejvíce ovlivňuje. Pokud žena bude jediná v tom davu, dav ji zpátky strhne. Logicky ví co mají udělat, ale emoce ji vystaví stopku, pokud bude víc žen pohromadě, tak mají šanci uspět.
    Třetí: Osobnost, že s malou osobností a malou sebeláskou se nad článkem jen zasní, ale okolí má na ni tak velký vliv, že se dál nepohne.
    Každopádně držím palce. Tento týden jsem byl v Brně v Mamutu a vedle restaurace jsou schody a po nich teče voda jako vodopád. Bylo velké teplo. Vyzul jsem si boty a šel se procházet po tom studeném vodopádě. Super pocit, z výrazu lidí bylo vidět jak závidí, ale mne jedinému nebylo blbé to udělat. Je super dělat věci co vás baví a nemyslet kdo co si myslí.

    • Jana Hrušková napsal:

      Krásný pohled muže, děkuji Viktore :). Vliv okolí a návyky, jež jsou vštěpovány jsou silné, a proto je důležité být v integritě s těmi, kteří nám pomáhají dostávat se k nám samotným a být sami sebou, ať již v případě žen či mužů. :)

    • Marianna napsal:

      Přála bych si potkat nějakého podobného Viktora, který si umí vyzout boty a jít svobodně svou cestou…

  2. Iva napsal:

    Díky, díky…byla jsem vždycky ta špinavá a rozcuchaná holčička se zářícíma očima vedle krásně upravené maminky :-)…no a nakonec jsem se taky nechala přivázat k boudě a k misce žrádla…díky…je na čase to změnit :-)

  3. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  4. boiZzF napsal:

    evolution casino
    456boiZzF’&`

  5. sommfx napsal:

    evolution korea
    594sommfx]|+

  6. lyPrMq napsal:

    evolution korea
    915lyPrMq=“)

  7. jtflss napsal:

    evolution korea
    191jtflss.‘!

  8. pokedoku napsal:

    Each correct answer in Pokedoku feels like a small discovery, bringing you closer to completing the puzzle.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.