O krysím závodě a sladkém nicnedělání

Dnes je tomu přesně měsíc, co jsem se rozhodla vystoupit z krysího závodu. Přišel ke mně velmi nenápadně, začal jako velká zábava, následně práce snů, kterou by si přál každý. Jenže tempo se začalo zrychlovat a zrychlovat, až jsem v úděsu zjistila, že bych brzy nemusela být schopná zastavit.

Ocitla jsem se na kolotoči a v těch rychlých otáčkách jsem přestala stíhat všechny ty krásné věci, které se kolem mě děly. Přestala jsem mít čas i chuť na to, abych se dále vzdělávala. Přestala jsem mít čas na své přátele, odmítala jsem pozvánky na schůzky. Přestala jsem malovat, číst, plavat i šít. Přestala jsem mít čas sama na sebe.

A mohla jsem si za to opět jen já.

Výsledek? Neskutečná a nepopsatelná únava, kterou nedospíte během jednoho jediného odpoledne, ani během týdne dovolené. A k tomu navrch promaroděný celý minulý rok.

Když už jsem si na samém konci myslela, že je vše za mnou, že jsem na tom správném místě, měl mě ještě čekat strmý náraz. Vystřízlivění. Zjistila jsem totiž, že na tom správném místě skutečně nejsem. Zatřáslo to se mnou a donutilo mě, abych konečně otevřela oči.

 

JSEM ZA TEN NÁRAZ VELMI VDĚČNÁ

Protože to, co jsem uviděla, nebylo moc pěkné. Uviděla jsem svou únavu a svou nechuť do věcí, které mě dříve bavily. Uviděla jsem, že stojím sama proti sobě, že se chovám jinak a stýkám s jinými lidmi, než se kterými bych chtěla.

Donutilo mě to zamyslet se – kam jsem se jen poděla? Kde je ta Míša, která tady byla před pár lety? Kde jsou mé sny a mé touhy? A je vůbec nějaký způsob, jak je znovu nalézt a přivést k životu?

KAŽDÁ ŽENA BY SI V ŽIVOTĚ MĚLA UDĚLAT SVÉ PRÁZDNINY

To mi nedávno řekla má kamarádka a dodala, že každá žena by si měla udělat čas, odpojit se od všeho, co není nezbytně nutné a jen naslouchat svému srdci. Protože uvnitř sebe už dávno víme, co od svého života očekáváme, kam se chceme dostat, čeho chceme dosáhnout. Stačí se jen zklidnit a naslouchat.

Už dříve jsem tohle zastavení a zklidnění používala, když má přehlcená mysl běžela na 1 000 obrátek a já potřebovala zvolnit. Sedla jsem si do svého houpacího křesla, zavřela oči a jen tak byla. Všechny myšlenky šly pryč. Byla jsem tu jen já, můj dech a nic víc. Většinou pak stačilo 10 nebo 15 minut, abych zvládla vyřešit otázky, které mě trápily už půl dne. Tak snadné to bylo.

Bench

 

SLADKÉ NICNEDĚLÁNÍ

Určitě jste už slyšeli výraz „sladké nicnedělání“. Zkuste se nad tím ale doopravdy zamyslet. Kdy naposledy jste sladce nicnedělali? Nicnedělání totiž nemusí být ve skutečnosti vůbec sladké, ale naopak dosti nepohodlné. Začnou se totiž vyplavovat myšlenky, na které běžně čas nemáte a které radši zaplašíte prací.

A co když se teprve rozhodnete, že sladké nicnedělání dobrovolně podstoupíte na delší časový úsek? Ne na minutu, dvě. Ne na hodinu. Ani ne na den nebo dokonce týden. Co se stane, když si nestanovíte dobu ukončení a pokusíte se setrvat v nicnedělání, jak nejdéle to bude jen možné? Dokážete vůbec jen tak vydržet sami se sebou?

Co víc, dokážete v tuto chvíli sami sebe celým srdcem milovat?

 

UŽ MĚSÍC MÁM SVOU DOVOLENOU

Dovolenou, protože si konečně dovoluji dělat to, po čem toužím. Na nic nespěchám. Po čase se mi tak postupně a v klidu začalo dařit vylepšovat svůj kreativní byznys, po malých krůčcích do něj zavádět nové nápady a myšlenky, tvořit. Začala jsem se konečně soustředit a sama praktikovat to, co předávám na svých školeních a věnovat energii i těmto stránkám a příběhům, které s vámi chci sdílet. V mé hlavě se už navíc čím dál tím víc konkrétně rýsuje, jakou spolupráci a s kým bych do budoucna chtěla navázat.

A výsledek takového zastavení? Nejen, že se konečně začínám cítit odpočatě, ale roste i má chuť do nových věcí, do nových začátků. A to je prostě úžasné.

 

michaela_klocova

 

Michaela Klocová

www.michaelaklocova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Sunny napsal:

    Děkuji za krásný článek. Naprosto s Vámi souhlasím. Jen bych dodala, že když už vydrží člověk sám se sebou (což není mnohdy vůbec snadné;-) Tak je dobré ustát tlak okolí a opravdu si to pomalé tempo ustát. Nemusíme si nic obhajovat, jen být samy sebou. Samozřejmě to neznamená, že člověk vynechá jakoukoliv rychlou činnost a akci. Ale ví, že se může kdykoliv vrátit do svého klidu a bezpečí. Všem přeji vnitřní klid a nádherný sluníčkový dník;-)))

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.