NEVĚRA JE DŮSLEDEK, NE PŘÍČINA!

smutná žena

Nevěra není příčinou rozpadu vztahu, je to důsledek. Důsledek komunikace, blízkosti a porozumění si dvou lidí. Ale pojďme do hloubky, co za nevěrou stojí a proč ji lidi provádějí?

Podstata nevěry je to, že jsou lidé ve vztahu či společném soužití nespokojení. Něco nám chybí, jinak bychom to, co potřebujeme, nevyhledávali u cizích, ale dostávala by se nám tato potřeba doma.

Na počátku toho, zda někdo někoho podvede, je to, že opadla slepá zamilovanost, avšak člověk druhou osobu má velmi rád (buď se bojí být sám – z jakéhokoliv důvodu, nebo jsou již lidé zavázáni ve vztahu –tj. mají společné závazky: půjčka, hypotéka nebo dítě). Z ohledu na tohle vše se lidé nerozcházejí, nýbrž se „jen“ podvádějí.

Stává se i to, že ve vztahu chybí vzrušení, akce. Bývá to způsobeno i tím, že jeden z páru je pracovně velmi vytížen a druhá osoba se nudí.

Nevěra je přirozený důsledek toho, když vztah stagnuje?

Osoby se odcizí a s ohledem na čas, vztah zapadne do rutiny, jen málokteří partneři umí vztah posouvat, inovovat a rozvíjet. Už je to stále dokola, z práce domů, denní povinnosti; drobnosti v práci i doma pak vedou k občasné hádce. Poté se těšíme na dovolenou, dovolená uběhne rychlostí blesku a stále dokola, jediné co se mění, je roční období.

Jak jde čas, odchylky se více projevují, partneři nemají tu potřebu si dopřávat spontánně a jen tak drobné radosti (s tím, že stejně to jejich partner neocení). Nenapadne nás jak na počátku vztahu psát SMS, aby ten druhý věděl, že na něj myslíme, že nám chybí, že se na něj těšíme.

Tohle období jsme ale měli strašně rádi, u každé SMS jsme se uculovali a bylo nám dobře. A tenhle pocit potřebujeme, aby nám bylo dobře i s ohledem na čas.

Právě to je ten důvod, proč se uchylujeme k tomu, že jsme schopni partnera podvést.

Každý z nás potřebujeme něco, co nám dodává jistotu, že nás ten druhý miluje a že nás jako osobu přijímá a respektuje. A najednou se to ze vztahu vytrácí či se to již zcela vytratilo. V ten okamžik je pro nás důležitější člověk, který nám tento pocit dodává, připadáme si vedle něho důležití, cenní a milovaní. Sdílet s tím třetím bližší kontakt je důsledek.

To, kdy chceme sdílet veškerý volný čas s třetí osobou, kdy mu vykládáme o svých starostech, slavíme s ním úspěchy – místo toho, abychom je slavili s naším partnerem, jedná se o problém. A to je ten okamžik, kdy se nám v našem reálném vztahu něco nedostává, ať už je to cílená pozornost, kdy partner věnuje svůj čas jen nám, vykládáme si spolu, podnikáme výlety. Fyzický kontakt, kdy se navzájem jen dotýkáme, usínáme a probouzíme se až po další projevy.

Jak nevěře předejít či předcházet?

Už v době zamilovanosti je vhodné si spolu založit nějaké tradice, zvyky, které jsou jen vaše. Ať už je to každý týden společně v úterý snídat a věnovat čas jen sami sobě nebo navštěvovat pravidelně každý měsíc nějaké veřejné akce. Možností je velké množství, záleží jen na zájmech daného páru.

Setkala jsem na svých seminářích s tím, že spousta osob, která je ve vztahu nespokojená, mi řekne: Proč bych měla pro něj vařit večeři? On pro mě nedělá nic! Proč bych měla vymyslet společný víkend, on žádnou aktivitu neocení.

Proč bych měla první krok dělat já?

Proč ho/ji to samotného/samotnou nenapadne?

Ve vztahu jde o dlouhodobé snažení se, nejen v době zamilovanosti, kdy jde vše samo. Jde o to nesčítat skutky, kdo pro koho kolik udělal. Ale o to dát najevo, že stále máte zájem, že stále je pro vás ta osoba důležitá.

Není horšího pocitu, než když žijete s partnerem a pouze přežíváte. Každý chce vnitřně zažívat pocit, že je pro někoho důležitý, že se o něj někdo starostlivě bojí, že jej někdo miluje.

Pokud svému partnerovi tento pocit nedáváte, věřte, že se najde někdo jiný, pro koho on/ona bude důležitý, třeba jen na chvilku… ale i chvilky a drobnosti se počítají.

Zuzana Filipová

www.plusjedna.cz

Jak na to, aby se vás láska, vášeň, naplnění, porozumění a skvělý sex držely jako klíště?

… ať už jste spolu 20 let, nebo teprve čekáte na první rande.

TAJEMSTVÍ ŠŤASTNÉHO VZTAHU

Existuje totiž způsob, jak prožívat Váš vztah den ode dne intenzivněji, prohlubovat emoce i sexuální prožitky.

Takové rovině vztahu se žádné růžové brýle ani zdaleka nevyrovnají. Jestli chcete, pojďte ji s námi objevit.

VÍCE NAJDETE ZDE

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.