Nechcete užívat hormonální antikoncepci? Zkuste pesar!

Hormonální antikoncepce je v dnešní době stále rozšířená, ale zdaleka ne jediná dostupná metoda ochrany před otěhotněním. Pokud nechcete svůj organismus vystavovat nežádoucím účinkům hormonální antikoncepce, pak je pesar velmi dobrou alternativou. Tato antikoncepce prakticky nemá žádné vedlejší účinky a vzhledem k možnosti opakovaného použití je cenově velmi výhodná. Více nám v rozhovoru prozradí MUDr. Michaela TomanováMgr. Jana Musialková Muroňová.

 

Jaká jsou hlavní pro a proti hormonální a nehormonální antikoncepce ve vztahu k ženskému tělu?

Hormonální antikoncepce má řadu nežádoucích účinků, ostatně jako všechny léky, o kterých si můžeme běžně přečíst v příbalovém letáku. U uživatelek se může vyskytnout: nevolnost, zvracení, migrénové bolesti hlavy, krevní sraženiny, přecitlivělost prsů, přibývání na váze, ztráta libida, deprese, vypadávání vlasů, akné, nepravidelné krvácení, výskyt ovariálních cyst.

Mezi výhody patří vysoká antikoncepční spolehlivost a jednoduchost v používání. Hormonální antikoncepce umí také upravit bolestivou menstruaci, nepravidelnost cyklu, premenstruační syndrom, akné a taky pozměnit termín měsíčku „na přání“ uživatelky.

S jakými zdravotními problémy bychom neměly hormonální antikoncepci používat?

Seznam zdravotních problémů je obšírný, ale pokud patříte mezi ženy, které trpí migrénami, vrozenými srdečními vadami, trombofilními mutacemi, onemocněním jater, vysokým krevním tlakem, závažnou cukrovkou, riziko komplikací převyšuje iafra z užívaní antikoncepce.

Dalšími rizikovými faktory jsou: kouření a nadváha v kombinaci s vyšším věkem uživatelky (nad 35 let).

Pesary mají z minulosti možná ještě mnohé ženy spojeny s nespolehlivostí či s jeho špatným vyjímáním. Co se tedy změnilo a jaké jsou pesary dnes?

Dnešní pesary mají moderní design, vyrábějí se z měkkého lékařského silikonu a jejich zavádění a vyjímání je snadné. Při správném používání můžou mít antikoncepční účinnost až 98%.

caya-banner

Jaké jsou výhody pesaru a jak ho správně vybrat?

Hlavní výhodou pesaru je, že jako nehormonální antikoncepce nemá žádné vedlejší účinky na zdraví ženy. Mezi další výhody patří ekonomická stránka a také stránka ekologická, protože pesar je opakovatelně použitelná pomůcka.

Výběr typu pesaru závisí především na osobních preferencích ženy, ale jsou jisté okolnosti, které mohou výběr ovlivnit. Například ženy se zakloněnou dělohou by neměly používat vaginální pesar Caya Diafragma a měli by dát přednost cervikálnímu pesaru FemCap.

pesar-femcap

Je jeho zavedení snadné?

Zavedení pesaru je snadné. Zpravidla platí, že žena, kterási umí zavést tampón nebo menstruační kalíšek, je schopna si správně zavést i pesar.

Jak dlouho má být pesar v těle ženy ponechán a jak často se má měnit?

Záleží na typu pesaru. U cervikálního pesaru FemCap je maximální doba zavedení 48 hodin, u Caya iafragma je to 24 hodin. Doba použitelnosti je uváděna 1-2 roky v závislosti na četnosti použití.

caya

Cítí v sobě žena pesar? A jaké jsou na něj reakce mužů?

Při správném zavedení žena pesar necítí a zpravidla o něm vůbec neví. Muži přijímají pesar většinou kladně. Pesar má tu výhodu, že si jej žena může zavést sama několik hodin před stykem. Není tak narušena intimní chvíle jako při manipulaci s kondomem, který si muž musí nasadit těsně před stykem.

Kde je možné pesary sehnat?

Pesary je možné zakoupit na internetu nebo ve vybraných lékárnách.

michaela

MUDr. Michaela Tomanová

Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy.  Před mateřskou působila na porodnicko-gynekologické klinice ve Fakultní Nemocnici v Ostravě Porubě a nyní pracuje na částečný úvazek v privátním gynekologickém centru v Ostravě. Na serveru Pesar.cz a FemCap-Pesar.cz vede čtvrtým rokem gynekologickou poradnu a odpovídá na dotazy spojené s nehormonální antikoncepcí a používáním pesarů.

„Věřím tomu, že pesar představuje nový moderní přístup ve volbě antikoncepce. Žijeme v době, kdy se stále více hovoří o nepříznivém vlivu hormonální antikoncepce, proto otázku vhodné a spolehlivé ochrany řeší mnoho párů. Dnešní ženy nenechávají všechno jen na mužích a chtějí mít šanci vybrat si produkt, který bude vyhovovat jejich potřebám.“

jana

Mgr. Jana Musialková Muroňová

Propagátorka nehormonální antikoncepce, uživatelka pesaru a menstruačního kalíšku.

„V 19 letech jsem začala užívat hormonální prášky. Z počátku bylo vše v pořádku, ale časem se začaly objevovat zdravotní problémy. Postupně jsem přicházela na to, že by časté migrény, vaginální mykózy a ztráta libida mohly souviset právě s užíváním hormonální antikoncepce. Rozhodla jsem se, že ji po sedmi letech vysadím a začala jsem hledat nějakou nehormonální antikoncepci. Pak jsem objevila prostřednictvím internetu pesar FemCap. V té době se v České Republice pesar nedal sehnat a tak jsem požádala kamarádku, aby mi jej dovezla z Německa, kde se běžně prodával. S používáním pesaru jsem byla spokojená a zdravotní obtíže ustaly. Napadlo mě, že by se v České republice našlo více žen, které by uvítaly, kdyby tento druh nehormonální antikoncepce mohly používat. Začala jsem tedy k nám pesary dovážet a distribuovat. Pesar používám už sedmým rokem, jsem spokojená a můj partner také.“

www.pesar.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Dominika napsal:

    Já jsem užívala hormonální antikoncepci, ale trpěla jsem po ní silnými migrénami. I když jsem vyzkoušela různé značky, po žádných se to nezlepšilo, tak jsem antikoncepci vysadila. Než se to úplně srovnalo, tak to trvalo hodně dlouho. Věřím, že tomu i dost pomohlo CBD, které si objednávám z Cibdol https://www.cibdol.cz/cbd-kapsle . Hlava mě už sice už nebolí, ale prášky už zkoušet nebudu. S manželem používáme kondom, který je ze zdravotního hlediska nejbezpečnější.

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. FvdNSa napsal:

    evolution korea
    257FvdNSa`’*

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.