Na Vánoce bez práce: dva příběhy s jiným koncem

Romana a Jiřina jsou zhruba ve stejném věku. Neznají se.
Každá žije v jiném městě. Obě mají dvě děti ve školním věku. Obě jsou bez manžela.
A bez práce.
Teď, na Vánoce…

 

Romana je nešťastná

Je jí pořád do breku. A je pořád naštvaná.
Co to bude za Vánoce, když nemůže koupit skoro žádný dárky? Jeníček si přál tablet a Mařenka? Ta napsala Ježíškovi hodně dlouhý dopis. Sakra, proč zrovna ona? Ten svět je nespravedlivej.

Mařenka má zítra ve škole besídku. Ani se jí tam nechce, nemá náladu na ty lidi. Nikdo jí nepomůže.
Nemá náladu na žádný Vánoce!

No, alespoň má čas pořádně uklidit byt. A upéct cukroví. Jenže, když to máslo je tak drahý! Pár kousků udělá, ale vůbec ji to netěší. Je zvědavá, jak se budou tvářit návštěvy, až jim nebude mít co nabídnout. To budou Vánoce, už aby byly za námi…

Doufá, že se na Štědrý den u stromečku nerozbrečí…
Děti budou rozbalovat hromady dárků od táty a od babiček, ale od ní tam nebude skoro nic…

Na Vánoce bez práce: dva příběhy s jiným koncem

 

Jiřina se na Vánoce moc těší

Užívá si toho, že má po několika letech před Vánoci čas na sebe a na svoje děti.
Ne, že by nechtěla co nejrychleji zpátky do práce, potřebuje co nejdřív zase začít vydělávat, ale když to neplánované volno má, tak proč si ho neužít?

Jiříček a Terezka jsou taky nadšení. Třeba minulou sobotu společně vyzdobili celý byt. Jiřina nanosila do kuchyně různé papíry, látky a provázky, které kde po bytě našla, a celý den společně vyráběli girlandy a hvězdy… U toho poslouchali koledy, no krása. A skoro každý večer chodí spolu k vánočnímu stromu na náměstí.
A dívají se na pohádky.

Jiřina pomáhala Jiříkovi nacvičovat básničku na besídku. Nebyl skoro vůbec nervózní a moc mu to recitování šlo!

Zítra jdou všichni tři k Jiřčině kamarádce péct cukroví. Užijí si spolu spoustu zábavy a Jiřina ušetří za suroviny. A na Štědrý den to bude krása.

Jiřina vysvětlila svou situaci oběma babičkám, že bude moc ráda, když od nich děti dostanou víc dárků než obvykle. Jiřina zase dětem vykouzlí kouzelné Vánoce plné lásky a pohody.

 

Romana a Jiřina jsou v úplně stejné situaci

A přitom každá bude mít jiné Vánoce.
Každá z nich se sama rozhodla, jaké ty její Vánoce budou.

 

Jaké budou vaše Vánoce?
Přeji vám, abyste se rozhodli, že budou krásné a kouzelné.

 

Jana Bártíková

 

Jana Bártíková

průvodce na cestě k dobré práci

www.ziskamdobroupraci.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. Assignment Galaxy is a No.1 UK custom assignment writing company with worldwide academic support for students. We are nice and friendly.

  3. Tereza napsal:

    Já se trochu obávám, že v dnešní době toto bude asi bohužel normální situace. Sama to vidím ve svém okolí, spousta lidí teď přichází o práci, úspory atd. Právě proto i letošní Vánoce budou pro spoustu lidí jedny z těch chudších. Co se dá ale dělat. Všechno je prostě čím dál dražší. Sama jsem se o tom teď měla možnost přesvědčit, když jsem byla navštívit místní vánoční trhy.

  4. Hana napsal:

    Tak jak u vás dopadly ty letošní Vánoce? U nás byly sice trochu chudší, než například minulý rok, ale i tak to dopadlo celkem dobře. Nejvíc dárků dostaly děti, pochopitelně. My s manželem jsme si nadělili jeden společný. Pojedeme příští týden na víkend do Prahy a máme tam naplánovaný super program. Mimo jiné tam chceme zkusit i erotické masáže, na to se hodně těším. :)

  5. VeronikaTer napsal:

    Já jsem byla letos přes Vánoce taky bez práce, protože jsem ke konci roku ještě řešila založení OSVČ a rozjezd podnikání. Říkala jsem si, že když to neudělám teď, když už děti odrostly, tak už nikdy. Manžel mě maximálně podporuje, má dobrou práci a plat, takže to chvíli utáhne jenom on. Já ale věřím, že se mi podnikání rychle rozjede a budeme na rodinné finance zase dva.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.