Můj život s jógou

Jmenuji se Martina Doubková a chtěla bych vám představit svoji přítelkyni. Možná se budete divit, není to žena ani muž, vlastně to není ani člověk. Je to něco, co je mi věrnou společnicí už 11 let. Provází mě dobrými i zlými časy a díky ní poznávám sama sebe – je to jóga.

 

Mé seznámení s jógou

Jógu jsem poprvé vyzkoušela v Londýně, kde jsem žila 9 let. Pracovala jsem jako recepční od devíti do šesti, a jelikož jsem aktivní člověk, sedět celý den mě opravdu nebavilo. Proto jsem každé ráno obula tenisky a chodila do práce 40 minut pěšky. Ale přesto mě po celém dnu u počítače bolela záda a šíje.

Kamarádka mi doporučila jógu a já si ji hned zamilovala.

Po první hodině jsem se cítila skvěle – protažená, uvolněná, jako po masáži. Začala jsem chodit pravidelně, vyzkoušela různé učitele a lekce a podle nálady chodila na asthangu, bikram, vinyasu nebo yin.
Netrvalo dlouho a já začala přemýšlet nad tím, jaké by to bylo živit se něčím tak úžasným jako učit jógu. Neprosedět celý den u počítače, ale hýbat se, potkávat nové lidi a hlavně jim pomáhat, aby se cítili lépe. Dělat něco smysluplného.

A tak jsem se rozhodla udělat si učitelský kurz u Teach Yoga.

V roce 2007 jsem získala certifikát Yoga Alliance 200hr a začala učit. Následující rok jsem si rozšířila kvalifikaci a získala certifikát Yoga Alliance 500hr. Jaký skvělý pocit ráno vstát a těšit se do práce! Vlastně mi to ani jako práce nepřišlo. Je to úžasné, když děláte něco, co Vás baví.

Má cesta k józe

Ráda bych se s vámi podělila o tom, o čem vlastně jóga je. Mnozí si představí ženu v pozici, kdy má nohu za krkem, ale jde o mnohem víc, než jen o pozice, neboli ásany, jak se jim říká. Samozřejmě si díky józe vytvarujete pevné a pružné tělo, ale jde především o propojení mysli a těla, což jsem pochopila až později.

 

Dva zlomové okamžiky mé cesty

Do Čech jsem se vrátila v roce 2009. První zlom nastal, když se narodila moje první dcera. Těhotenství bylo komplikované a Zuzanka přišla na svět o 3 měsíce dříve (2011). Její život visel na vlásku, prodělala několik operací hlavičky a doktoři jí nedávali naději na normální život. Jediné, co dokázalo uklidnit moji mysl a drželo mě nad vodou byla jóga.

Upřímně, bez jógy bych to nezvládla.

Má cesta k józeProžívala jsem nejtěžší období svého života, každý den proseděla u inkubátoru a ptala se: Proč zrovna já? Denně jsem cvičila, meditovala a dýchala, cítila vděčnost za každý další den, který Zuzanka zvládla. Naštěstí to nedopadlo tak zle, jak doktoři předvídali.

Druhý zlom přišel při druhém těhotenství, kdy jsem měla strach, zda neporodím opět dříve. Práce těla a mysli přispěla ke zdárnému narození Gábinky (2014).

A nastal kolotoč. Teď jsem plně chápala, co znamená: Jedno dítě, žádné dítě. Byla jsem po císaři, vyčerpaná, nevyspalá, bolela mě záda od kojení a chování, hlava z probdělých nocí… no, byla jsem na pokraji svých sil. Když se mi naskytlo pár minut klidu, těšila jsem se, až si sednu nebo lehnu do kouta, začnu zhluboka dýchat a pomalu protahovat ztuhlé a unavené tělo. Cítit ten přítomný okamžik.

 

Od hledání inspirace k vlastnímu nápadu

Občas jsem si cvičila, co mě napadlo a někdy jsem hledala inspiraci na YouTube. Jak jsem tak hledala, zjistila jsem, že českých videí jógy je opravdu málo. A tak jsem se rozhodla, že začnu točit videa sama doma, abych jógu zpřístupnila co nejvíce lidem u nás.

Vůbec jsem nevěděla, jak začít, ale jelikož Vesmír vyslyší všechna naše přání, „náhodou“ jsem si objednala knihu Stáni Mrázkové – Podnikání z pláže. Tato kniha, a následně i Stánin online kurz, mi změnily život.

Během pouhých 8 týdnů jsem vytvořila dvě webové stránky,
naučila se, jak točit a editovat videa, vytvořila projekt Jóga Doma,
založila vlastní YouTube kanál a napsala e-book.

Můj život s jógou

V té době byla zima, tak jsem točila v obýváku, ale o pár měsíců později jsem začala dělat jógu venku. Jaké příjemné překvapení, že první video natočené na terase (Jemná jóga pro začátečníky) mělo za první měsíc 2060 zhlédnutí :-)

Z toho jsem si vzala, že se vám 10 minutovky jógy líbí, a tak vznikla 7 denní jóga výzva pro maminky.

Mým přáním je, aby jóga pomohla ostatním maminkám (a nejenom jim), stejně jako pomohla mně. Ať už potřebujete zpevnit bříško, protáhnout ztuhlé svaly ramen, posílit záda, nebo jen tak vypnout a zklidnit mysl.

Věřím, že se vám videa budou líbit :-)

 

S láskou k józe

Můj život s jógou
Martina
cvičitelka jógy, maminka dvou dětí

martinadoubkova.cz

autorka projektu Jóga doma

autorka 7denní jóga výzva pro maminky

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Bohumila Králová napsal:

    Já jógu úplně miluji! Cvičím jí pravidelně už přes 2 roky. Nedávno jsem narazila na tento web: https://slevovykupon.net/, který upozorňuje na všechny zrovna probíhající slevy a výprodeje. Narazila jsem tam na několik e-shopů se sportovním vybavením. Koupila jsem si tam nádhernou jógamatku. Mám z ní hroznou radost a každý den mě těší si ji vytáhnout na cvičení.

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. TZtUpx napsal:

    evolution korea
    215TZtUpx=^~

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.