Můj muž mě nepodporuje!

Tento příběh je zcela smyšlený, i když podobnost s realitou vůbec není čistě náhodná;-)

Silvie sedí na přednášce guru Davea a kouše se do rtů. Kolem ní 199 dalších žen zuřivě čmárá do poznámkových bloků všechno moudro, které k nim přitéká z jeviště. Silvie by taky čmárala, ale něco jí v tom brání. Brání jí v tom jedna jediná, leč zásadní myšlenka. „Můj muž mě nepodporuje.“

Silvie je tu tajně. Doma řekla, že má firemní team building a že se vrátí v neděli pozdě večer. Lež to není úplná, jednu nožičku má. Je to firemní team building. Jenže ne té korporátní firmy, ve které pracuje, ale Silviiny vlastní firmy. Která existuje zatím jen v jednom člověku a pouze na papíře.

Silvie se nemůže soustředit na to, co guru Dave podnětného o budování vlastního businessu říká. Uvnitř Silvie bublá a čím dál víc roste strach. „Vím, že to chci. Vím, že za tím mám jít. Vím, že už dlouho v zaměstnání nevydržím. Už prostě nemůžu. Ale…“ Ale. Silviin strach roztahuje křídla a mění se v tmavě modrého anděla smrti všech jejích velkých plánů. A tenhle anděl má tvář jejího manžela.

milionovazena_seminar

 

„Můj muž mě nepodporuje.“

„Cože? Vlastní podnikání? Ses zbláznila! Už teď pořád někde lítáš, konference pozdě do večera nebo o víkendu. To ti v žádném případě tolerovat nebudu. Vezmi si příklad z mojí matky. Jak jsou s taťkou spokojení. A to proto, že moje matka obětovala svoji kariéru rodině. My teda samozřejmě potřebujeme i tvůj příjem, takže ty do práce chodit musíš, ale měla by ses víc věnovat rodině.“

Silviina tvář je úplně popelavá, když si na to vzpomene. Naštěstí tužky žen v její bezprostřední blízkosti dál sviští po papíře a zraky jsou obráceny na guru Davea. Její tchýně opravdu obětovala sama sebe svému manželovi a svým třem dětem, ale do harmonického vztahu má jejich manželství daleko a tchýnina osobní spokojenost je jen lety dobře nalepená maska.

A Silvie dobře ví, že tohle ve svém životě nechce. A proto je tady. Zatím tajně. Ale jednoho brzkého dne to přijde. Bude muset (a bude chtít) s pravdou ven. „Nejsem tvoje matka. A nejsem hodná holčička a vzorná manželka. Nejsem. Já jsem já. Chci se realizovat tím, co mě baví a naplňuje. A je to tak. Moje skvěle placené místo mě nebaví. Trápí mě. Žere mě. Už tam dlouho nevydržím. Půjdu pryč. Mám plán na vlastní firmu – a i když mě nepodpoříš, já jdu do toho.“

Při té představě Silvie sebou trhne tak, že se její sousedka na ni tázavě otočí, ale pak se její pozornost zase vrátí ke guru Daveovi a finesám budování vztahu se zákazníkem.

O přestávce si Silvie dodá odvahu. Na lísteček určený pro anonymní otázky lektorům napíše prostou větu: „Chci podnikat, ale můj muž mě nepodporuje. Co můžu dělat?

Guru Dave otázku po přestávce rozbalí hned jako první. V Silvii zatrne. Kolem ní se to rozšumí doslova jako v úle. Silvie vyrozumí, že její otázka se trefila do černého. Není tu se svým problémem sama. Je jich tu takových mnohem víc. Pája, žena guru Davea a organizátorka semináře, přiznává, že dnešní úžasná akce pro 200 žen by se nekonala, nebýt podpory jejího muže. Podpora muže je naprosto zásadní. Někdo jiný přiznává, že to může být i konec vztahu, což Silvii na odvaze zrovna nepřidá. A nějaká další žena mluví o tom, že tím prošla taky a že to vůbec nebylo příjemné. Muž si bránil svoji jistotu a svoje pohodlí. Nechtěl se posunout, nechtěl nic měnit. Spory byly na denním pořádku, dokud ona ustupovala a říkala si: „Tak dobře, tak já ještě chvíli počkám, ještě chvíli to vydržím, to dám, třeba mu to dojde.“ Jenže jemu to nedocházelo a nedocházelo.

Silvie si uvědomí, co ten den ráno říkal Dave. Druzí nám jen zrcadlí nás samé. Muž si brání pohodlí – a já vlastně taky. Taky se mi do toho nechce. Taky se bojím. Taky mám nejistoty. Vyjde můj business plán? Bude mi to přinášet peníze? Co všechno se změní? A Silvie najednou vidí, kudy vede cesta. Je hodně zarostlá a neprošlapaná, ale tudy musí jít. Její muž jí pouze zrcadlí její vlastní pohodlnost, nejistotu, obavy a strach. Problém není v něm.

Anděla smrti svého projektu má Silvie sama v sobě.

Silvie má vhled. Má dojem, že stojí na schodech vzhůru. Před ní ale jedna příčka chybí a druhý schod je strašně daleko. Silvie má strach, ale zároveň ví, že nemá jinou možnost. Na okamžik zavře oči. Natáhne nohu, aby udělala ten dvoumetrový krok. Když oči otevře, nevěří tomu, co vidí. Schod se posunul. Blíž k ní. Není dva metry a nepřekročitelně, ale je na dosah normálního kroku. Silvie dokročí a stojí o stupínek výš. Dokázala to.

Hlavou jí proběhne tisíckrát slyšená věta: „Když něco doopravdy chceš, celý Vesmír se spojí, abys to mohla uskutečnit.“

milionovazena_danasofie

 

Silvie změnila Matrix

Posunula svůj nepřekročitelný schod svou touhou a svou rozhodností.

A pak ještě slyší, jak její sousedka říká: „Ten můj byl taky takový. Ale když jsem začala já hledat a nacházet sama sebe a když jsem začala jít důsledně za svým, proměnilo to i jeho. Jako by získal on sám důvěru a odvahu jít za svým. Koneckonců, všechny nás ve škole učili, jak být hodnými dětmi, bez ohledu na pohlaví, a většina z nás to má v sobě, my jako ženy i oni jako muži. Před rokem bych nevěřila, že budu sedět na semináři o podnikání pro ženy. A dneska tu jsem. Můj muž mě sem sám vyslal, protože budujeme rodinnou firmu.“

A Silvie už ví, jaké nejzásadnější poznání si z tohoto semináře odnáší. Nesouvisí s budováním vztahu se zákazníky, ani se softwarem přezdívaným Pelíšek na kontakty. Souvisí s její nově objevenou vnitřní odvahou a poznáním, jak se mění Matrix.
Matrix se mění v tobě. Nikoli venku…

 

ŽIJTE (s) CYKLEM A V HARMONICKÉM A PODNIKAVÉM PARTNERSTVÍ!

Dana Sofie Šlancarová

 

Dana Sofie Šlancarová

http://www.cyklickazena.cz

Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. Tereza napsal:

    Tak to já naštěstí podporu ze strany mého manžela mám. Hlavně tedy co se týče mého podnikání, tak mi se spoustou věcí pomáhá. Jsem za to hrozně ráda. Teď mi například pomohl sehnat pronájem konferenční místnosti v Praze na jednu firemní akci, kterou se chystám pořádat. Prý tam už v minulosti nějakou akci pořádal, takže s tím má zkušenosti.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.