Moje cesta k placentě

K placentě každá žena obvykle přijde těhotenstvím. Je to orgán vyživující dítě po celou dobu jeho klidného pobytu v děloze. Tolik si tento orgán asi uvědomuje každá těhotná žena.

Během mého prvního těhotenství to bylo vše a nepřikládala jsem placentě větší pozornost.
Chodila jsem na všechny běžné kontroly a tak nějak slepě věřila, že lékaři vše ohlídají, vyřeší a dost možná za mě nakonec i porodí. Ano, opravdu to tak bylo. Má první dcera se narodila císařským řezem a já nikdy neviděla naši placentu a neprožila první společné chvilky.

 

Byla jsem pak ještě třikrát těhotná po narození první dcery.

Placentu jsem si stále příliš neuvědomovala. Šlo to celé nějak mimo mě. No a bylo to tak doslova.

Moje cesta k placentěDvě těhotenství prostě sama odešla.

To první samovolně skončené, jsem zase nechala lékaře dokonale vyčistit moji dělohu, protože mě ujišťovali, že je to nejlepší a dost možná jediná cesta. No a tak jsem to zase vše prospala v narkóze.

Druhé zamlklé těhotenství se začaly dít zvláštní věci. Najednou jsem cítila, že to je upozornění, zase velmi bolestivé a smutné, ale opravdu velké a podstatné, a tak když jsem ucítila, že mé prenatální dítě odchází, rozhodla jsem se zůstat doma v klidu, oplakat si to a prožít tento proces v bdělém stavu.

Když to celé maličké odešlo, cítila jsem se, jako bych skutečně porodila. Přišla velká euforie a pak i opravdu veliký žal. I když to celé nemělo i s obaly a ještě nedotvořenou placentou ani 8cm, byla to jedna z největších věcí v mém životě.

 

Další těhotenství přišlo až pár let poté

Bylo ale velmi bdělé, uvědomělé a především s důvěrou ve vlastní tělo a vlastní placentu, která poskytne mému dítěti vše, jak potřebuje.

Uctívala jsem svou placentu, promlouvala k ní i ke svému dítěti
a dítě jsem konečně donosila.

Myslím, že moje cesta k placentě byla ve skutečnosti mojí cestou k sobě samotné.

Tohle uvědomování si nepřišlo ze dne na den. Vedlo k němu ještě několik cestiček, ten začátek byl ale jasný. Věřila jsem svému tělu natolik, že jsem se rozhodla i proti doporučení a vůli lékařů rodit přirozeně. Obě jsme to s druhou dcerou přežily a ne jen to, byl to obrovský a posilující zážitek pro mě a snad i pro ni.

 

Naši placentu jsme si odvezly domů

I když už v té době jsem slyšela, že některé ženy si udělají koktejl z placenty pro lepší hojení po porodu, nastartování laktace a doplnění železa, nepodařilo se mi zajistit, abych placentu uchovala ihned po porodu v chladu. Sama jsem tedy nemohla využít blahodárných účinků placenty, které má tento dočasný orgán na tělo a mysl porodivší ženy.

Placenta nám asi půl roku ležela v mrazáku a na jaře jsme ji zakopali pod strom.

No, dnes mi to přijde škoda, protože zpracovávám ženám placentu do kapslí, dělám z ní tinkturu a pro ženy, které nemohou nebo nechtějí svoji placentu sníst, jsem začala vyrábět šperky, do kterých přidám kousek jejich usušené placenty.

 

Sama si tedy budu muset počkat na třetí dítě i třetí placentu.

Druhou dceru ale ještě kojím, proto do amuletu, ať už mého nebo jejího, mohu použít pár kapek mateřského mléka, které nám oběma tuto vzpomínku i s otiskem její energie uchová.

 

Ludmila Martinková
facebook Placenta – Strom života

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.