Mohou se naše pocity a tělo plést?

Možná jste už slyšeli, že tělo si řekne samo, co potřebuje.
Že tělo to ví nejlépe.
Že se stačí řídit pocity.

Část lidí podle toho rozumně nastavuje svůj jídelníček i životní rytmus a styl. Část lidí tu samou větu používá jako výmluvu pro svůj chaos – jak v jídle, tak v životním stylu jako takovém. Nicméně, otázka zní – Má naše tělo a naše pocity vždycky pravdu? Může nás vlastní tělo nebo spíš naše vlastní pocity plést?

 

Jste pozorní k signálům svého těla?

Sama jsem pozorná vůči signálům těla, vůči svým pocitům. Protože nám dávají skvělou zpětnou vazbu.
Ukazují, jestli to, co děláme, děláme dobře. Naše pocity nás mohou krásně posouvat. Nebo naopak varovat před něčím.

Nicméně stále potkávám lidi, kteří tuhle zpětnou vazbu nevnímají, nebo jí nerozumí dobře. Zkrátka v jejich životě to vypadá jinak. A tak za hláškou „Tělo si to žádá“ schovávají různé slabosti, závislosti, nebo jednoduše lenost, pohodlnost.

 

Kdy nás mohou pocity plést?

Někdy je to skutečně tak, že nás naše pocity mohou plést. Když nám naopak pozitivní pocity dávají signál, že to není dobře; a negativní pocity ukazují, že jsme na správné cestě.

Podívejte se třeba na takovou závislost.

Pokud závislý člověk dostane svoji dávku, dostaví se dobré pocity. Ale znamená to, že dělá dobře? Že je to pro něj dobré? Jednoznačně ne.

Nebo si představte člověka, který se nikdy moc nehýbal a chce začít pravidelně cvičit, nebo sportovat. Jak moc je pravděpodobné, že se brzy dostaví nechuť? Nebo že den po tréninku bude cítit celé tělo? Tady negativní pocity nechrání, ale brání od pozitivní změny. Reagují negativně na změnu, která je pro něj dobrá a posune ho dál. Bude se lépe cítit, zlepšuje kondici i svůj vzhled, tělo lépe funguje…

Mnoho lidí zažívá negativní pocity při překračování zóny komfortu – při opouštění toho, co je pohodlné a známé. Takže – někdy i negativní pocity ukazují ten správný směr.

Dalšími příklady, kdy se naše tělo, naše pocity mýlí, jsou například alergie nebo fóbie. Často se jedná o přehnanou, přitom nelogickou obranu na něco, co je v podstatě bezpečné (např. ptáci, psi, kočky, výtahy, knoflíky, pavouci a hmyz…).

Mohou se naše pocity a tělo plést?

 

Druhá věc je – že tak, jak to vnímám ve svém okolí – málokdo umí číst zpětnou vazbu těla dobře. Příklad: to, že dnes máte obrovskou chuť na sladké např. znamená, že jste včera neměli vyvážený jídelníček, a chyběly vám naopak tuky. Chutě na slané zase mohou upozorňovat na ledviny…

Znamená to, že bychom té zpětné vazbě, kterou skrze své tělo a pocity dostáváme, neměli věřit?
Rozhodně ne!
Tou důležitou otázkou je: Jak s tím naložit.

 

Kdy pocitům věřit a kdy ne?

Kdy si tělo opravdu říká, co chce a potřebuje, a kdy je to naopak výmluva, nebo nepochopení? Kdy jde spíš o závislost, nutkání k něčemu, co nám neprospívá?

Konkrétně pro odhalení závislosti, nutkání, které neprospívá, je dobré podívat se na to, jaké to je, když „to“ nemáme. Například: jak zjistím, jestli jsem závislá na sladkém? Mohu porovnat své pocity – jaké je to, když sladké nemám.

Jestli se cítím dobře a nijak mě negativně neovlivňuje, že nemám co smlsnout, je to v pohodě.
Pokud ale někdo jiný ve stejné situaci např. ztrácí pozornost, pořád ho honí mlsná, je nervózní, podrážděný nebo unavený… To chápu jako závislost. Takový člověk není svobodný.

 

Proč nám někdy negativní pocity ukazují dobrou změnu?

Je to proto, že měníme něco, na co jsme už zvyklí, co máme zažité, nacvičené.

Podvědomí se nás snaží chránit před změnou a udržet nás v tom, co už zná a co považuje za bezpečné. Jeho funkcí je hlavně následovat zvyky. Přitom když rozšíříme zónu komfortu, dostáváme se dál a zlepšujeme svoje výsledky.

Jak se dá rozšiřovat zóna komfortu?

Platí, že čím víc změn podnikáš, čím víc nových věcí zkoušíš, tím víc jsi flexibilnější a tím lehčí pro tebe každá změna je.

Rozšiřujte svoji zónu komfortu, vnímejte zpětnou vazbu svého těla i výsledky svého jednání a myšlení. Budete tak čím dál lépe vnímat své skutečné potřeby a rozumět jim.

 

Míša SoukupováMíša Soukupová
koučka a mentorka zdravého životního stylu, NLP Master

„Mým posláním je pomáhat lidem, aby byli ve svém životě, těle a se svým tělem opravdu šťastní.“
www.misasoukupova.cz

Přijďte na seminář Zdravý životní styl a jak na něj 7. 5. 2016

Připojte se na webinář na téma BIO – reklamní bublina nebo ne? – 20. 4. 2016 od 20:00

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. qqlVns napsal:

    evolution korea
    504qqlVns^%?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.