Miluji svůj cyklus aneb Jak projít transformací

Miluji svůj cyklus, ale vždy tomu tak nebylo.
Dnes chápu svůj starý postoj k měsíčkům, cyklu a ženství lépe než před lety. Dost mě ovlivnila první menstruace a trauma s ní spojené.

Tušila jsem, že měsíčky někdy přijdou, ale nevěděla jsem, že tak brzy.

Překvapily mě ve škole v sedmé třídě, což dnes není nic výjimečného. Vylekala jsem se, styděla jsem se, nevěděla jsem kam jít, jestli se můžu vrátit mezi spolužáky, ne nešlo to. Utekla jsem domů a uzavřela se do sebe. Vytáhla jsem schovaný balíček, který jsem kdysi ve škole dostala. Ne, nechci, nic z toho nechci!

Když se zkusím vrátit v čase a zkouším si vzpomenout na reakci mé mámy, tak se mi vybavuje pár momentů… Mám pocit, že proběhla věta: „A tak už to bude každý měsíc, musíš si zvyknout, já to taky nemám ráda.“

Co jsem si z toho odnesla? Vztek a stud, smutek, otazníky. Asi proto jsem se dnes našla v tomto tématu. Dnes měsíčky miluji, miluji cyklus a začala jsem milovat i sebe. Jsem šťastná, že vše bylo tak, jak to bylo, protože bych dnes nebyla tam, kde jsem teď.

 

Co mě na mé cestě posunulo?

Celkem asi 5 zásadních změn a momentů.
Od 15let jsem brala hormonální antikoncepci. V té době mi to připadalo správné a v pořádku. Neřešila jsem vedlejší účinky, to, jak se cítím, protože když berete antikoncepci tak brzy, nepřemýšlíte nad budoucností, máte dost starostí s poznáváním a objevováním sebe sama.

Byla jsem více kluk, necítila jsem se dobře v šatech, neměla jsem ráda šminky, chodila jsem v mikinách a riflích, schovávala jsem formující se ženské křivky svého těla. V přítomnosti holek a žen, které byly ženštější než já, jsem se cítila nesvá. Vadilo mi to, proto jsem byla raději s klukama a holky pro mě byly slepice, co řeší nesmysly.

Později, asi tak ve 23 letech, jsem začala přemýšlet nad svou sexualitou. Proč mi sex nic neříká? Bylo to pro mě jen uspokojování potřeb partnera, necítila jsem se v tom, vadilo mi to, vadilo mi jen pomyšlení, že to zase přijde. Vlastně jsem ho doopravdy dlouhou dobu vůbec neměla ráda.

Tyto „drobnosti“ se nakonec spojily v jeden velký balvan, který jsem si nesla životem, a byl čím dál tím těžší. Nebyla jsem šťastná, spokojená a nebyla jsem žena. Našla jsem odvahu a změnila jsem svůj život od základů – partnera, práci, město, lidi kolem sebe…

pretty-woman-1509956_1920

 

Transformace

Přestala jsem užívat HA. Můj nový partner byl osvícenější než já a chtěl, ať s ní skončím. Ano, můj partner o tom věděl více než já. Děkuji za to vysvobození. Během posledních let, kdy jsem vysadila HA, se tělo začalo srovnávat. Zaplavovaly mě emoce, měnily se nálady. Předtím jsem často plakala, byla jsem smutná. Dnes se častěji směju a všechno kolem mne je veselejší. Začala se ve mně probouzet žena… dokonce dnes nosím i sukně a mám to ráda :-).

V sexu se změnilo vše od základu.

Od vnímání sexu jako sexuální potřeby mého partnera a mého obětování se, jsem postupně přešla ke krásnému prožívání, milování a sdílení. V této době se mé tělo rozhodlo, že musí dohnat to, co nestihlo v dospívání, takže jsem se osypala pupínky a každý den jsem řešila akné. Tohle období trvalo asi rok.

Pak přišla cesta kalíšková :-). Všechno to začalo zakoupením menstruačního kalíšku. Jednoho dne jsem zjistila, že mám kvasinkovou infekci a vůbec jsem nepochopila z čeho, protože jsem se o sebe starala pořád stejně. Chvilku jsem nad tím přemýšlela a napadlo mě, že by na vině mohly být tampony.

Do vyhledávače jsem tedy, přiznávám tak trochu ze vzteku, zadala slovní spojení Alternativa tamponů a hned na mě vyskočil kalíšek. Půl roku jsem po něm koukala na internetu, a když jsem si ho koupila, tak jsem ho po vybalení a zjištění, že je větší, než jsem si představovala, odložila s velkým NE na poličku.

Tam zůstal ležet ještě další tři měsíce. Nakonec jsem se jednoho dne odvážila. První měsíčky jsem testovala jak na to a ty další už jsem věděla, jak kalíšek zavést a měla jsem jistotu, že si poradím i s vytažením. Už v průběhu druhého cyklu jsem skákala po bytě s radostí dítěte, které dostalo nejlepší hračku na světě. Nic lepšího snad už nikdo nevymyslí! Můžu cokoliv, spát bez kalhotek, chodit plavat, dělat jakýkoliv sport a hlavně „jsem přitom šťastná“.

Freedom

Měsíčky mě vůbec neomezují.

Naopak, dávají mi krásný pocit, že jsem žena a vnímám je poprvé ve svém životě jako dar.

O rok později jsem narazila na pesar FemCap, což je nehormonální bariérová antikoncepce. Kondomy jsou sice fajn a používáme je dodnes, ale chtěli jsme se s partnerem navzájem cítit a vědět o sobě. Pesar je šikovná věc, funguje, manipulace je o trochu složitější než u kalíšku.

Musíte zjistit, kde máte čípek a naučit se pesar zavádět. Nedlouho potom jsem začala přemýšlet nad tím, že plodné dny přece nejsou každý den a hledala jsem nějakou pomůcku pro sledování plodných dní.

Našla jsem CycleBeads– krásné jednoduché korálky, které mají 95% účinnost. V tabulce spolehlivosti jsou hned na druhém místě za hormonální antikoncepcí. V plodných dnech používám bariérovou antikoncepci – pesar nebo prezervativ, a ve dnech kdy otěhotnět nemůžu, nemám svázané myšlenky větou „co kdyby“. Člověk si může víc užívat klidu a volnosti :-)

Třešinkou na dortu je projekt Ženy ženám, který se mi dostal do ruky díky mé kamarádce. Všechny ženy, které v projektu vystupují, mi dávají sílu, energii a přivedly mě na spoustu AHA momentů. Ten kdo jej zná, mi jistě dá za pravdu. Jde o jedinečnou věc, která mění životy a vědomí. Inspiruje mě a jsem díky němu schopná toho všeho, co dělám pro další ženy. Jsem ráda, že jsem se na cestě sebepoznávání zase o kousek posunula.

Dnes už vím, že vím :-)

Mám pocit, že jsem ušla kus cesty a snad ještě nejsem na konci…
Ptáte se, jestli mají tyto pomůcky nějaké vedlejší účinky? ANO! Tím nejskvělejším vedlejším účinkem je, že díky nim jsem klidnější a spokojenější, a když je spokojená žena, je spokojen i její muž :-).

Na závěr bych chtěla poděkovat své mamince, která pro mě a mé sourozence chtěla vždy to nejlepší. V danou chvíli dělala vše nejlépe jak jen uměla. Děkuji Ti za tvou lásku, snahu a vytrvalost. Doufám, že jednou budu stejně dobrá máma, jako jsi Ty.

Nikola Závadová
www.mujkalisek.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Nicola napsal:

    Při čtení tohoto článku se mi chtělo plakat naprostým zoufalstvím. Před dvěma týdny jsem přišla o partnera, který to se mnou už nevydržel. Je mi 25 let, nerada jsem v „ženské“ společnosti, nejradši nosím džíny, sex pro mě byla jen nepříjemná povinnost. A od 15ti beru HA. Jako přes kopírák, nemyslíte? Nemám skoro žádné emoce a někdy mám pocit že ani city. Už mě párkrát napadlo, že to je vina HA, ale neodhodlala jsem se vysadit, bylo to tak pohodlné… Ano, jednou jsem vysadila, když už mi ta moje „frigidita“ byla opravdu hodně proti srsti… Ale nevydržela jsem déle než pár měsíců, začaly mi padat vlasy, zhoršila se pleť a hlavně přišlo léto, kdy jsem opravdu nechtěla řešit menstruaci, tak jsem HA opět nasadila :-(. Teď jak to čtu tak mám pocit „vyhozených“ 5ti let s úžasným přítelem, kterému jsem nebyla schopná dát dostatek lásky :-(. A jestli to opravdu je vina HA, je to hrozný. Po rozchodu jsem jí okamžitě vysadila a teď už to asi bude na furt…

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.