Mé setkání s Lilith

Vy, kdo budete číst tyto řádky, možná máte se mnou něco společného.
V něčem jsme si podobní.
Zajímá vás Lilith.

Když jsem o ní poprvé slyšela, nezapamatovala jsem si dobře její jméno, jen nějakou krátkou zkomoleninu. Mluvilo se o ní tehdy jako o té první démonické ženě před Evou. Té ženě, která se nechtěla podrobit Adamovi. Známá je tím, že při sexu nechtěla ležet pod ním. Někdy je zmiňováno, že ona byla tím hadem, který našeptal Evě, aby okusila jablko ze Stromu Poznání. Proto bývá zobrazována s hadem.

Had je mimo jiné symbolem základní primární energie, která souvisí se zemí. Had je také odpradávna symbolem léčení, uzdravování – to ovšem ve své vzpřímené podobě. Myslím, že mnozí o Lilith neslyšeli do teď…

Možná právě vy o ní nyní čtete poprvé, a možná vám už potom také nedá spát. Možná raději už nebudete číst dál. Možná z nezájmu a možná ze strachu. A taky je možné, že jste se s ní v nějaké podobě už někdy v životě setkali.

Pro muže prý představuje strach z ženy. Strach z ženy v její nezkrotné podobě a nekonečné síle, které se nedá možná vůbec odolat. Lilith je to, z čeho budou mít muži vždycky strach.

Pro ženy pokorné, milé, vstřícné, poddajné je to jejich nevědomá polovina. Je to jejich nezkrocená sexualita, zvíře v nich, všechno temné, démonické, čeho se tak bála středověká církev. Je to Máří Magdaléna, zavržené dítě, odmítnuté ženství. Je to odmítnutí otce, který nepřijme nebo zavrhne svoje dítě, dceru.

V symbolické rovině je to téma mnohem širší – je to zavržení Bohem – otcem. Je to naše nejbolestivější zranění. Něco, čeho se sami v sobě bojíme a nechceme se s tím spojit. Je to naše achilova pata.

Pokud zavrhujeme to, co v nás Lilith symbolizujeme, nechceme se k tomu hlásit. Pokud najdeme odvahu začít ji vnímat, pak je to především pro ženy zdroj jejich ženské síly. Je to ta síla z které má muž hrůzu. Je to bohyně Kálí, která pojídá své vlastní děti. Ta bývá symbolizována také Plutem. Někde bývá Lilith označována jako ta, která si chodí pro novorozence nebo kojence a bere jim život… (-náhlá úmrtí).

Podle astrologů ji často máme v horoskopu nějak zvýrazněnou, pokud nás téma Lilith oslovuje. Zhruba před rokem jsem zjistila, že ji mám přímo na svém ascendentu. Ascendet je významné místo v horoskopu. Podle některých astrologů je ascendent, a planety na něm a rovněž znamení, ve kterém se nachází, dokonce pro náš život významnější než samotné sluneční znamení.

Beautiful woman in violet dress

Mně se nyní tohle téma opět otevřelo na rodinných konstelacích. Už se mi to stalo i jindy a nyní opět. Svoji konstelaci jsem měla nějak zaseklou. Moje postava jen ležela bez síly, bez energie na zemi a vypadalo to, že s ní nic nedokáže pohnout. Jeden výklad Lilith, který jsem kdysi někde četla, byl, že odhmotňuje. Na nějaké úrovni nás může „tahat“ z našeho fyzického těla ven. To se mi přitom nějak připomnělo.

Pak se ji ostatní postavy snažily jemným hlazením, po zádech, vlasech a zpíváním pomaloučku oživit, přimět k životu. Koukala jsem na to s dojetím a vděčností, jak moc se všichni láskyplně snaží. Něco jako neviditelní nehmotní andílci, kteří nám pomáhají, aniž my je vidíme. Najednou se mi dostávaly slzy do očí – to je to, co jsem vždycky potřebovala a chtěla a nedostala…

Ale pak to všechno převálcovalo mé silné vzdorovité JÁ a NÉ, brečet nebudu . A pak se zdálo, že už nic nemůže pomoci. Protože jsem sama nechtěla. Přesto, když si ten obraz z konstelace vybavím, cítím vděčnost, hlubokou vděčnost ke všem. Samozřejmě se v mé konstelaci objevil můj otec, téma silného vzdoru, nepoddajnosti a dokonce nenávisti k mužům. Také sex a moc. V astrologii se Lilith (také označovaná Černá Luna) jako symbol začala používat až v době ženské emancipace. V té době jakoby přichází na scénu tato zapomenutá část naší psychiky, naší minulosti.

 

Pokud to půjde, možná napíšu po setkání s karmickou astroložkou, která se Černou Lunou zaobírá, pokračování o mém setkání a také co jsem se více dozvěděla o Lilith a o sobě.
Kdo ví, možná budu muset i něco poopravit? Nebo raději nepsat vůbec nic?
Nic, to je také Lilith, prázdnota a nic..

Víte, ona to není totiž žádná planetka, hvězda či meteorit.

Je to prázdné místo, je to střed….

 

Pupalka

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. NIkola napsal:

    Já se ve svém životě také dost často řídím tím, co mi říká horoskop. Věřím, že mi hvězdy určí správný směr mé cesty :-) . O horoskopy se zajímám už několik let a ještě nikdy mi neporadily špatně :-) . Čtu si denní i osobní horoskop na https://www.astrohoroskop.cz/ a každý den jsem zvědavá, co mě podle něj čeká :-) .

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. PclgbF napsal:

    에볼루션롤렛
    268PclgbF’^>

  4. WyvHFF napsal:

    evolution korea
    269WyvHFF-`(

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.