Mám na něco chuť!

Koho by čas od času nehonila mlsná nebo neukojitelná chuť na něco slaného?

Co znamenají chutě z pohledu dění uvnitř našeho organismu? Nejspíš tušíte, že časté chutě a jejich střídání nevěstí mnoho pozitivního.

Mlsání a neovladatelné chutě…

Časté mlsání a neovladatelné chutě na sladké a/nebo na slané jsou projevem nerovnováhy organismu. S trochou zjednodušení by se dalo říci, že u zdravého člověka, se správně nastavenou výživou, by k extrémním projevům „chutí na něco“ nemělo docházet. Časté a/nebo neovladatelné chutě na sladké a/nebo na slané jsou alarmujícím znamením, že ve výživě je něco zanedbáváno. Všichni, které „chuť na něco“ někdy přepadla, budou nejspíš souhlasit, že když to přijde, přemáhání v danou chvíli mnoho nepomáhá.

Navíc je pravdou, že jednorázové odepření si sladkosti nebo „slanosti“ stejně nepřináší dlouhodobé řešení.

 

Proč máme chutě?

heart cookies Lidé, kteří hodně solí, potřebují jako protiváhu něco sladkého. Slané způsobuje v těle vnitřní napětí, které sladké naopak uvolňuje. Proto ten, kdo přes den mlsá sladkosti, večer hřeší brambůrkami. Slané často pojídá v kombinaci s pivem či vínem, jež chutě na slané ještě více umocní. Střídáním konzumace nezdravého sladkého a nezdravého slaného dochází v organismu k vyrovnání chutí, avšak nezdravým způsobem.

Intenzivní chutě na sladké souvisí u mužů i u žen s oslabeným trávením, konkrétně se slezinou a žaludkem. Platí, že čím větší je chuť na sladké, tím více je trávení oslabeno!

Z pohledu výživy touží ženy po sladkém mnohdy kvůli tomu, že mají díky svému životnímu stylu a stravování oslabenou slezinu. Neovladatelné chutě na sladké znají ženy i z období menstruace. Děje se tak z toho důvodu, že v období menzes je slezina více zatížená, než mimo menstruaci.

U mužů je důvodem konzumace sladkého spíše celkově oslabené trávení a také potřeba snížit vnitřní napětí.

 

Jak se chutí zbavit?

Chceme-li nastolit rovnováhu, je třeba v prvé řadě omezit příjem soli. Omezení soli pomáhá vyrovnat se s chutěmi na sladké (a mimochodem i na alkohol). Chutí na sladké se zbavíme i tím, že začneme konzumovat přirozeně sladké potraviny.

Pod pojmem přirozeně sladké potraviny mám na mysli kvalitní obilí, luštěniny, škrobovou zeleninu a maso šetrně upravené na přírodní způsob. Přirozeně sladké potraviny v dobré kvalitě jsou vyživující a účinně posilují oslabené trávení.

Sladká chuť ve zdravé formě harmonizuje a organismu prospívá.

Dodávejte tělu sladkou chuť v přirozené formě a zbavíte se chutí a závislostí na sladkém a na slaném.

Při správném přenastavení skladby stravy jsou účinky viditelné již během několika dní.

 

Ing. Tereza Solilová
poradce pro výživu a zdravý životní styl

 

Chcete se zbavit chutí, pohodově zhubnout nebo posílit vitalitu?
Zkuste harmonizační program Výživa podle Jin a Jang
Zajímavosti o jídle, pití a výživě se dočtete na „lehce stravitelném blogu

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. viktor napsal:

    hmm zajímavý pohled, fakt dobrej článek.

  2. Táňa napsal:

    Tak to je hodně zajímavé. Díky mockrát za článek. Já osobně mám teď s jídlem trochu probémy. Nebo ani ne tak s jídlem, jako spíš s trávením. Právě proto jsem .začala uvažovat nad tím, že bych zkusila brát probiotika. Na internetu jsem narazila na tato: https://www.celtic-probiotika.cz/probiotika/ Nezkoušel to někdo náhodou? Já bohužel nenašla žádné recenze, tak nevím jestli jsou dobrá nebo špatná.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.