LOHAS: Jste to, co nakupujete

nákupní centrum konzum

Jak vytvořit konzumní společnost? Postavte lidem nákupní centra jako novodobé chrámy, rozdejte jim lifestylové magazíny jako novodobé duchovní spisy, představte jim celebrity ze světa módy, sportu a showbussinessu jako novodobou duchovní elitu, zaveďte módní trendy jako novodobé duchovní proudy, aby lidé každý rok vyhodili všechno staré a koupili si všechno nové, a pravidelně je vystavujte reklamě, která se pro ně stane novodobou mantrou.

Rozhlédněte se kolem sebe. Funguje to.

Lidé se definují tím, co si nakoupili. Luxusní byty, luxusní auta, luxusní šperky, luxusní kabelky… Všude velká a viditelná loga světoznámých designérů, která slouží jako insignie úspěchu. Úspěšný člověk je ten, který si může takovéto věci dovolit. A tak se honba za úspěchem stává honbou za hmotnými věcmi a úspěšný člověk se stává povrchním a prázdným, protože sám sebe redukuje na pouhý objekt k vystavování. Díky instagramu může jeho výstavku, co a kde pozřel do žaludku, obdivovat celý svět.

Konzumní styl života se zdá být docela velká legrace. Dokud se však nezabýváte jeho vedlejšími produkty, jako jsou:

1. obrovské továrny na maso, v nichž je s živými bytostmi nakládáno jako s neživými věcmi

2. otroctví připomínající práce na plantážích s kávou a bavlnou v zemích třetího světa

3. planeta zamořená odpadem.

V každé společnosti, tedy i v té konzumní, se však najdou rebelové, lidé, kteří dobový ideál neschvalují. A tak se vyvinul nový typ konzumenta, který bývá označován jako LOHAS (Lifestyles of Health and Sustainability).

LOHAS spotřebitelé vnášejí do nakupování nové hodnoty. Nakupují produkty, které jsou prospěšné pro jejich tělesné i duševní zdraví, jsou etické vůči všem lidem a zvířatům, jsou ekologické a jsou v souladu s trvale udržitelným rozvojem planety.

Spotřebitelé LOHAS vydávají své peníze za knihy a kurzy s tematikou osobnostního a spirituálního rozvoje, za lekce ve wellness a fitness centrech, za lokálně vypěstované biopotraviny a jídla ve veganských a vegetariánských restauracích, za dovolené na místech s nespoutanou a nenarušenou přírodou, za produkty alternativní medicíny, za produkty fair trade, za ekologické elektromobily a jízdní kola, nebo za ekologické domy vybavené solárními panely. LOHAS spotřebitelům nevadí zaplatit více za životní styl, který je v souladu s jejich hodnotami.

Nechte se inspirovat a vneste prvky LOHAS stylu do svého každodenního života:

1. Vyhýbejte se plastům na jedno použití. Nestravujte se v restauracích s plastovými talíři a plastovými příbory. V obchodech odmítejte plastové tašky, které vám dávají zdarma. Vybírejte si potraviny, které nejsou zabalené v plastových obalech. A protože se plastům nikdy úplně nevyhnete, tak je recyklujte.

2. Recyklujte módu. Oblečení, boty a kabelky, které už neupotřebíte, může upotřebit někdo jiný. Na internetu je spousta webů, které pro vaši obnošenou módu najdou novou majitelku. Možná i vy si tam vyberete a ušetříte jak peníze, tak čas.

3. Investujte do svého vnitřku stejné množství peněz jako do svého zevnějšku. Kolik peněz vydáte za oblečení a obuv, za návštěvy vlasových a nehtových studií, za šperky, za parfémy a za kosmetiku? Tak přesně tolik peněz vložte i do toho, co je pod obalem. Zaplaťte si knihy, kurzy, terapie… Zkrátka udělejte něco i pro svou duši.

4. Než se nadopujete léky z lékárny, zkuste si dopřát spánek a horký čaj s citronem. Obvykle k uzdravení nic víc nepotřebujete. Léky vám umožní fungovat dál jako robot. Buďte člověk a dovolte si odpočinek.

5. Zajděte si do veganských a vegetariánských restaurací. Objevte nové kombinace chutí, inspirujte se a vymýšlejte si své vlastní recepty. A vychutnejte si i ten pocit, že nepodporujete něco takového jako jatka.

6. Pobývejte v přírodě. Protože městský člověk téměř ztratil kontakt s přírodou. Opusťte na čas město a nechte se okouzlit lesem, loukou, řekou, mechem, větrem, deštěm, sněhem, veverkami nebo motýly. Vneste trochu přírody i do svého domova. I kdyby to byly jen květiny ve váze.

Ivana Molnárová

www.ivanamolnarova.com

Ivana Molnárová působí jako spisovatelka a ilustrátorka. Soustředí se především na psaní psychologických příruček pro ženy. Je autorkou knihy Sama sebou – Zrození sebevědomé ženy, v níž kombinuje teoretické statě s praktickými úkoly, které by měly vést čtenářky cestou sebepoznání a seberozvoje k dosažení seberealizace.

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Sapicek napsal:

    To pro mne není moc radostná zpráva vzhledem k tomu, že nakupuji docela dost levně. Tak teď jedině sejde na tom, jak je toto vše myšleno. Protože jestli je to myšleno, že jsem „levná“, tak se mi to nelíbí vůbec… Jestli je to myšleno, jako že jsem prozíravá a chytrá, tak se mi to líbí :) Jo a abych vysvětlila proč jsem prozíravá, je to hlavně proto, že nakupuji hodně se slevou skrze portálu https://slevovykupon.net

  2. Marika napsal:

    Vzhledem k tomu, že nejčastěji nakupuji oblečení přes eshop second hand https://www.onlinesekac.cz/ , tak by mě zajímalo, co jsem :-D . Nakupování mám ráda, a když se mi podaří takový skvělý úlovek za pár korun, tak mám radost o to větší :-) . Nakupovat se musí chytře. Proč zbytečně utrácet za nové věci :-) .

  3. Eliška napsal:

    Myslím si, že důležité je mít v tom rovnováhu. Tak jako ve všem. Čas, který člověk investuje svému zevnějšku musí investovat i svému vnitřku. Já si myslím, že na tom občas si něco koupit není absolutně nic špatného. Já sama si třeba čas od času ráda koupím nějaký šperk. Hodně mám například ráda ty z chirurgické oceli, které mají například tady: https://www.sperky-marre.cz/ocelove-sperky-s1664CZ Na druhou stranu se to s tím snažím nepřehánět.

    • Lenka napsal:

      Naprostý souhlas! Jinak šperky z chirurgické oceli jsou super. Spousta lidí se na ně dívá skrz prsty jak to není zlato nebo stříbro, ale já je třeba nosím ráda. Navíc když se o ně člověk stará, tak mohou vypadat hezky i řadu let. Pochopitelně mám ale ráda třeba i stříbro. Dost jsem si například teď oblíbila nosit takové stylové stříbrné náušnice visací . :)

  4. kfofFL napsal:

    evolution korea
    657kfofFL/!.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.