Láska a společný růst lidí

Láska a zranitelnost

Blízká láska nás zve k tomu, abychom riskovali zranitelnost, pokud chceme zachovat proud lásky živý. To se nám vždy nedaří, protože máme fyzická a citová těla, která na bolest reagují svými instinktivními reakcemi, které nemůžeme kontrolovat a ovládat, a tak zůstáváme ve vztazích pouze do té doby, dokud jsme v bezpečí nebo si okolo sebe vytváříme hradbu, abychom nebyli znovu bolestivě dotčeni. To nás chrání před bolestí, ale také před láskou. Milovat a u toho cítit je velmi odvážný krok, protože nás učí, že odvaha cítit znamená být dotčen láskou i bolestí. Bráníme-li se tomu být bolestivě dotčeni, brání nám to zároveň poznat a rozvíjet lásku.

Láska nás osvobozuje z připoutanosti k sobě

Naše fyzické a citové tělo je zranitelné do té doby, dokud mu nedovolíme, aby mohlo být vyčištěno a vyléčeno láskou, což je spojeno s rizikem, že budeme zraněni. Když jsou naše rány čištěny, jsme totiž velmi zranitelní. Tím ale uznáváme a uctíváme život v jeho pravdivosti až do samé hloubky.

Young Couple in loveJsme lidské bytosti a nikdo z nás nechce vědomě zestárnout, ztrácet síly a úspěchy, ztratit hodnotného člověka a zemřít. Přesto se nám to děje, a co víc, v průběhu života hledáme pohodlí a komfort a vyhýbáme se všemožně jakémukoli utrpení. Jsme doslova posedlí komfortem. Žijeme ve světě představ, z nichž některé se nám naplnit daří a jiné ne. Máme představy o svých nejbližších a pak začínáme být zranitelní.

Jsme zranitelní nemocí, stárnutím, smrtí a našimi představami a vůli, kterou vyvíjíme k jejich naplnění. Neseme v sobě staré jizvy a zranění z dětství, které nám život teď a tady ukazuje a nastavuje nám tím zrcadlo.

V rodině jsme získali základní pocit života, základní orientaci, základní přehled, nastavení, otisky v mysli, obrazy a sny. Náš nervový systém rezonoval a nasával různé situace, které v životě přicházejí a učil se je řešit podobným způsobem, jako tomu bylo v rodině. Rodina nás učí různým situacím, strategiím a reakcím, jak je řešit, jak se chovat a taky v rodině poprvé zaslechneme slovo „láska“ a dozvíme, co to vlastně láska je. A kolem lásky se v našem životě začne vytvářet příběh, informace a obrazy. Učíme se projevům lásky, vřelosti a soucitu za podmínek, které jsou nesplnitelné.

V rodině nejvíce blokují lásku koncepty, jak se věci mají – tedy zatuhlé vědění, připoutanost, nevědomý strach a obavy. První otisky a obrazy o tom, co je to láska, jsme získali v rodině. Naše rodiče považovali za lásku to, co je jim příjemné a za to, co není láska, považovali to, co jim je nepříjemné. Tím pádem kdokoli jim dělal něco, co se jim nelibí, znamenalo to, že ho nemají rádi, a kdokoli jim dělal to, co se jim líbilo a bylo příjemné, měli ho rádi.

To je asi nejčastější základní model, ve kterém jsme vyrostli. Měkkost je považována za lásku a tvrdost je považována za něco jiného, za nelásku.

Zaměňujeme úlevu za lásku a přitom je to jen úleva.

Zdeněk Weber

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.