Je to stejné jako v sexu

Jsem vděčná Alici a i ostatním ženám, které jsou zapojeny do programu Ženy ženám. Ukazují nám krásu ženského vnímání, jak my ženy ovlivňujeme naše rodiny. Rozsévají do světa, že city, emoce, vnímavost jsou důležité vlastnosti, které je potřeba podporovat nikoli tlumit. Ukazují nám, že zodpovědnost máme v rukou my. A jak s tím souvisí cvičení Pilates? Využívá vnímavost pro objevování svého těla.

Již dlouhou řadu let se věnuji vedení lekcí Pilates. Čím dál víc zjišťuji, že technika provedení cviků, která je v klasickém Pilates na prvním místě, je jedna věc a vnímání vlastního těla věc druhá. Jedna bez druhé být nemůže. Je to stejné jako v sexu. Představte si, budete se milovat technicky dokonale, a přesto výsledek nemusí přijít. Proč? Kde je chyba? Proč se orgasmus nedostavil? Protože jen technika nestačí. Je potřeba vnímat své tělo. Potom spojení techniky a vnímání sebe sama nás dovede k cíli, k orgasmu. Proto je tak důležité v sobě otevřít vnímavost a poznání. Jedině tak je prožitek dokonalý a celistvý.

Pilates byl pro mne startem k objevování vlastního těla. Řeknu vám ve zkratce svůj příběh. Řadu let jsem se potýkala s menší bolestí zad. Nosila jsem na ruce děti, vlastně spíš posazené na boku. Poslouchala jsem rady lékařů, že na bolavá záda je důležité mít silné břicho a záda, že je potřeba posilovat. Tak jsem posilovala. Moje bolesti občas ustoupily, ale vracely se. Brala jsem to jako holý fakt, že mě záda už budou občas bolet. Ale tělo s mozkem nesouhlasilo. Nesmířilo se. Bez varování mě skolilo.

Stalo se to před 9 lety, ale přesto to vidím jako dneska.

Ráno sednu na kolo, na sedátko si posadím svou tehdy 5 letou dceru a vezu ji do školky, tak jako každý den. Vysadím ji ve školce a cestou zpět se chci zastavit koupit si čerstvé rohlíky v nedalekém obchodě. Brzdím před obchodem, chci sesednout z kola a už nesesednu, ale bolestí se zhroutím na zem. Ležím před obchodem u svého kola a nevím co se děje. Nechápu. Zjišťuji, že moje tělo od pasu dolů vůbec neposlouchá.

Rohlíky jsem si už nekoupila. Odvezli mě do nemocnice. Uvědomuji si, jaké bylo štěstí, že jsem už neměla malou na sedátku. Představa, že by se mi to stalo o 15 minut dřív, byla hrozná. Naštěstí to varování bylo jen pro mne. A jak se říká, člověk míní a osud mění. V nemocnici jsem najednou měla dost času na sebe a na přemýšlení jak dál. Léčba byla úspěšná, lékaři zažehnali nejhorší a vypustili mě do reality. Vyřešili můj akutní stav, ale nikdo neřešil, proč se to stalo. Příčina zůstala skrytá.

Podvědomě jsem cítila, že takto ne

Vrhla jsem se do intenzivního hledání co se svým tělem. Jak sama sobě pomoci. Objevila jsem klasický Pilates. Z této metody jsem byla nadšená, ale čím víc pronikám do tajů, jak naše tělo funguje. Jaký je to dokonalý systém, tím víc si uvědomuji, jak je důležité poznat příčinu a zdroj obtíží. Že nestačí jen hasit důsledky a zaměřovat pozornost jen na bolavou část těla. Jak řekl prof. Karel Lewit „Jen blbec léčí místo bolesti“. Že je důležité, se sama sobě věnovat, pečovat o sebe, být v rovnováze a nepřehlížet drobné bolestivé náznaky. Vezměte rozum do hrsti a vyzkoušejte sami sebe, pozorujte se. Na mých stránkách jsem pro vás připravila několik dárků zdarma, inspirací čím vším si během dne zbytečně ničíte páteř.

A proto učím své klienty poznávat své vlastní tělo, učím je uvědomovat si sebe samu, vnímat co nám tělo říká a skrz toto vnímání spustit samoléčebné mechanismy. A ono to funguje. Najednou je nám lépe, radostněji, veseleji. Máme více času na sebe i na svou rodinu. Protože když nás něco bolí i když je to jen maličko, stejně nás to vyčerpává a odsává nám energii z těla. Nejvíc si to uvědomíme až tehdy když už je nám dobře. Tak jako u mě. Přicházelo to postupně, najednou jsem zjistila, že mám víc času na sebe, že stihnu dřív uklidit byt a tím získám víc času na děti, jsem usměvavější, veselejší, spokojenější. A o tom to je.

Často věci odkládáme, často na sebe zapomínáme, nemáme na sebe čas. Říkáme si, to vydržím, to zvládnu. Pustím se do toho, až malej trochu povyroste, až, až, až. Hrajeme si na supermanky. A přitom chceme být super mamky. Kdy to bude to naše AŽ?

Není to složité. V jednoduchosti je krása. Přesvědčte se. Je to stejné jako v této hádance. Znáte ji? Co to je? Ráno si s tím čistíme zuby, v poledne z toho jíme, večer se s tím přikrýváme? Svou odpověď si zkontrolujte na www.pilatesnovotna.cz

Jolana Novotná

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. vranovahan napsal:

    Já jsem se právě skrze pilates dostala k józe. A musím teda říct, že ta mě opravdu chytla. Hlavně mi ve spoustě věcech v mém životě pomohla a teď nemluvím pouze o fyzičnu. Je to opravdu úžasný „sport.“ Mimochodem, pokud by si někdo chtěl počíst, tak velice pěkný článek o józe mají například tady – https://www.svetrelaxu.cz/magazin/jak-pomoci-jogy-zlepsit-svuj-zivot/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.