Jak zvládnout Vánoce, když víte, že nebudou podle Vašich představ?

Jak zvládnout Vánoce, když víte, že nebudou podle Vašich představ?

Jak se Vánoce blíží, dost často kolem sebe slýchám podobné hlášky:

  • To ale nebudou ty pravé Vánoce.
  • S ní/ním/nimi nebo naopak bez něj/ní/nich to bude hrozné, trapné, smutné … dosaďte si cokoliv nemilého.
  • Ale já jsem chtěla ty Vánoce strávit … určitým konkrétním způsobem, který se nenaplní.
  • Vánoce ve městě/v Čechách/ u moře nestojí za nic.

Mohla bych pokračovat velmi dlouhým výčtem nenaplněných představ o Vánocích. Všechny ovšem mají jedno společné. Daná osoba má určitou konkrétní představu o tom, jak vypadají kvalitní, naplněné, šťastné a veselé Vánoce. Kde probíhají, co se na Štědrý den odehrává a také s kým ty Vánoce stráví nebo naopak určitě strávit nechce. A když jsou tyto konkrétní představy narušeny, daná osoba se nechá vláčet pocitem marnosti, odporu a trochu polohou oběti.

Jak zvládnout Vánoce, když víte, že nebudou podle Vašich představ?

Tak to mě vytáčí

Musím se přiznat, že tenhle přístup mě trochu vytáčí. Mám pocit, že Vánoce nás přirozeně vedou k tomu, abychom se spojili se svou velikostí. Abychom po procesech a dění celého roku zase trochu víc fungovali z podstaty. Tak nějak se zase víc ponořili do hloubky. A tenhle přístup mi přijde hodně na povrchu.

Tím nechci nijak snižovat nepříjemné pocity daných osob a jejich zklamání. To je rozhodně legitimní. Je třeba je přijmout a odžít, jako každé jiné emoce. Ale pak je na nás, jak se k dané situaci postavíme. Je naší volbou, jestli to budou zkažené Vánoce, protože s dovolením si Vesmír pro nás připravil trochu odlišné plány od našich konkrétních představ. Nebo jestli to dovedeme s úctou přijmout a uděláme z toho ty nejlepší Vánoce, co jsme kdy zažili (nebo minimálně pohodové Vánoce).

Jak zvládnout Vánoce, když víte, že nebudou podle Vašich představ?

Pokud se totiž zasekneme v nepřijetí, odporu, vnitřní (a u někoho možná i otevřené vnější) rezistenci k situaci, škodíme tím jen sami sobě. Utíká nám tak spousta síly a kapacity. A situaci to stejně nemění. Zatím jsem ještě nikdy nezažila, že by Vesmír okolnosti změnil jen na základě vnitřního odporu.

Co s tím dělat?

Co tedy můžete udělat, když víte, že Vás čekají Vánoce ne úplně podle Vašich představ? Můžete to vzdát. Přestat bojovat. Možná už v tuhle chvíli pocítíte úlevu. Dalším krokem je přijetí. Přijetí sebe i s tím, jak moc bojujete. Přijetí toho, jak moc to takhle nechcete. Přijetí toho, že Vám ten boj neprospívá.

Děláte každou vteřinu svého života to nejlepší, co dovedete.

A potom přijetí situace. Je to tak, jak to je, i když je to jinak, než jste si představovali. Je to v pořádku. Můžete si uvědomit, že síla Vesmíru (Zdroje, Boha, cokoliv je to Vaše) je mnohonásobně větší než ta Vaše. Že Vesmír má nadhled a ví proč Vám to letos servíruje takhle.

A můžete se spolehnout i na svou duši, že by nedopustila, aby se Vám dělo cokoliv, co by s Vámi nebylo v souladu. Zkuste si na vteřinu představit, že v té situaci je pro Vás dar. Díky ní, se stane něco kouzelného. Něco, co by se jinak nestalo.

Pokud potřebujete, představte si, že tu situaci držíte v rukou před sebou. Svíráte jí a odmítáte. Zhluboka se nadechněte a dlaně vědomě rozevřete. Tím situaci uvolňujete. Vizualizujte si přijetí jako světlo, třeba modré barvy, a nechte ať celou situaci (klidně i Vás) prozáří. Můžete praktikovat opakovaně.

Jak zvládnout Vánoce, když víte, že nebudou podle Vašich představ?

Pokud musíte Vánoce strávit s někým, s kým nechcete, kromě boje a odmítání k tomu můžete zaujmout úplně jiný přístup. Jak můžeme situaci vidět jinak?

  • Podívejte se na druhou osobu z pohledu duše a její velikosti. I ona je úžasná bytost. Kolik toho asi má za sebou, kolik bolesti nahromadila za svůj život, když se teď nedovede chovat jinak. I ona dělá každou vteřinou svého života to nejlepší, co dovede.
  • Berte to jako službu. Určitě se Vám mnohého dostává a Vesmír o Vás pečuje. Někdy potřebuje, abychom hojnost a péči poslali my zase někomu dál. Možná, že tyhle Vánoce jste ve službách Vesmíru.
  • Můžete to brát jako výzvu a nástroj svého vědomého rozvoje. Budete s člověkem, který Vás štve? Bezva, budete mít možnost pozorovat, odkud se ty pocity berou. Můžete si uvědomit skrze danou osobu zranění, která potřebujete poléčit a věnovat jim pozornost.
  • Možná Vám Vesmír servíruje živý trenažér – ustát si to své.
  • Není to náhodou příležitost k harmonizaci napjatých vztahů?
  • Každopádně je to určitě potvrzení – jsem dost (dobrá, vlídná, silná apod.), protože kdyby to tak nebylo, Vesmír Vás tomu vystavovat nebude.

Jak psala Jana v článku Orange juice, je to naše volba, co z nás teče, když nás život zmáčkne. Mohou to být sračky nebo něco hodnotného.

Letos můžete zažít skvělé Vánoce, i když nebudou podle Vašich představ. Nebo být jako nespokojené děcko a nespolupracovat s Vesmírem.

Co si pro sebe vyberete Vy?

S láskou

Žaneta

PS: Chtěly byste letos Silvestr strávit smysluplně a tak, aby Vás do nového roku podpořil? Už Vás nebaví zklamání z nesplněných novoročních předsevzetí? Štve Vás, že se Vám přání neplní, i když poctivě děláte jantry, vision boardy, afirmace a kdoví co ještě? Prožijte rok 2017 jinak. Žijte své poslání, využívejte svůj potenciál a plňte si své sny. Žijte život, pro který jste si přišli: http://nasprostor.cz/akce/silvestrovska-vedoma-party-zz/

zaneta-slamovapng

Žaneta Slámová

Náš prostor

Jsem průvodkyní na cestě zpátky k sobě, ke svému potenciálu. Podporuji ostatní (i samu sebe), aby skrze vědomý přístup k životu žili naplno a v harmonii. Ráda se dělím o moudrost a poznání, které mám na sobě vyzkoušené. Vytvářím prostor pro více lásky, krásy, radosti a štěstí.

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Hanickak napsal:

    Přesně to budou moje letošní Vánoce… Jedeme totiž slavit svátky k mamince mého muže, se kterou se moc nemusíme. Ale slíbila jsem mu to, tak tam s ním pojedu, aby nebyl zklamaný. Už pro ní mám i dárek k Vánocům. Koupila jsem jí obraz z této webové stránky: https://www.antikart.cz/. Doufám, že se jí bude líbit, abych to zase neposlouchala celé Vánoce… :D

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. Lenka napsal:

    Tak to třeba my tyto Vánoce konečně měli v novém bydlení. Jsem za to hrozně ráda. Dlouho jsem si přála bydlet v rodinném domku místo paneláku a konečně se mi to splnilo. Velký podíl na tom má ale i tato realitní kancelář v Karviné přes kterou se nám naše nové bydlení podařilo najít. :)

  4. jana napsal:

    Já jsem měla z letošních Vánoc taky obavy, protože to byly naše první Vánoce v novém domě. Stěhovali jsme se na začátku prosince, takže to bylo všechno dost hektické, ale nezapomenutelné. Možná proto, že nebylo všechno dopodrobna naplánované, tak to bylo tak hezké. Nejhezčí bylo, když večer děti usnuly a my jsme si s manželem sedli k akumulačním kamnům a koukali jsme, jak v nich plápolá oheň. Ještě ráno jsme měli doma teplo, protože se přes noc uvolňovalo nahromažděné teplo z kamen, takže se nekoná žádné probuzení do mrazivého rána.

  5. Lenka napsal:

    Já teda doufám, že tyto Vánoce dopadnou dobře. Letos jsem to vzala zodpovědně a všechny dárky už mám nakoupené. Nakonec jsem je objednala přes internet. Ono se to vlastně i celkem vyplatí. Hlavně i díky stránkám se slevami jako je třeba https://slevovykupon.net/ Díky nim se dá nějaká ta koruna ušetřit, což se v dnešní době hodí.

  6. Tereza napsal:

    Já doufám, že letos ty Vánoce budou spíše v klidu. Snažím se předejít stresu a vše mít připravené už teď. Zatím se mi to daří, musím říct. Cukroví chci péct tento týden a pokud bude o víkendu čas, tak bychom s manželem a dětmi rádi vyrazili na vánoční trhy. Myslím si, že to by mohlo být super. Těším se. :)

  7. Belinda napsal:

    The article is well-written and includes a lot of information. I’ve visited your webpage. It is both intriguing and stunning fnaf.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.