Jak (ne)vyřešit dvě směny – práce a domácnost

Půjdeme zítra na kafe?
Musím se zeptat Karla.
Na co se budeš ptát?
No, jestli mi pohlídá malou, abych mohla jít na kafe.
Budeš se ptát otce svého dítěte jestli ti pohlídá vaše společné dítě?

Tak můžu, ale jen na hoďku, musím ještě prát.
Pereš snad na valše?
Ne, naplním pračku, půjdu s tebou na kafe, a až se vrátím, bude dopráno a můžu věšet a dávat prát další.
Aha a nemůže to udělat Karel?
Neeeee, vždyť bude přece hlídat malou…

 

Chodíte na full time do práce
a pak vám ještě doma začne druhá směna?

Pak děláte něco špatně!

Mužů, kteří se dnes aktivně podílejí na péči o domácnost a výchově dětí, stále přibývá, neřkuli jsou již běžným standardem. Tak jako byli oni dříve mimoni, jsou jimi dnes ti, kteří stále razí teorii, že muž chodí do práce a žena se stará o domácnost a o děti. Jen u toho trochu zapomněli, že ty jejich ženy také chodí do práce.

Ženy mají dvě zaměstnání

 

Milé ženy, to ale není vina vašich mužů, že vám s ničím nepomáhají a že hlídání jejich vlastních dětí je něco nadstandardního. Je totiž jen ve vašich rukou, jakého muže budete doma mít. Pokud ho k ničemu nepustíte, pokud žijete v představě, že nikdo jiný to lépe neudělá/neuvaří/neuklidí, nebo že třeba zemře hlady, pokud neuvaříte, tak se záhy dostanete do situace, že si váš muž opravdu sám neuvaří, nepostará se o vaše děti a vy nebudete moct opustit domácnost, aniž byste předem nenavařila, nenakoupila, nevyprala atd…, aby vaši miláčkové nestrádali.

Ano miláčkové, píšu v množném čísle, protože tato touha být nepostradatelnou bývá velmi často aplikována i na děti, lépe řečeno na syny. Prosím, za všechny vaše budoucí snachy, nevychovávejte v tomto modelu i svoje syny. A to ani ze škodolibosti.

Důsledkem takové výchovy jsou totiž muži, kteří si myslí, že jídlo v lednici roste, že prádlo má nožičky a samo naskáče do pračky, a pak se z ní samo vyndá a je krásně vyžehlené jako z reklamy na prací prášek.

 

Dovolte svým mužům, aby vám pomáhali a chvalte je za to!

Zavřete oči, až po nich budete uklízet kuchyň, kterou by snad bylo lepší zapálit, protože za ten oběd, který uvařili, to přece stálo. Zasmějte se, až se váš muž s dětmi vrátí ze společného výletu špinavý a smradlavý, a nenadávejte mu za to, že jedli jen sušenky a nepřevlékali se. A využijte tento čas pro sebe a ne proto, abyste uklízela a žehlila.

A pokud je to jen trochu možné, využijte výdobytky moderní doby a najmete si třeba uklízečku nebo paní na žehlení. Jako v reklamě na platební kartu… k nezaplacení. Jak říká moje kamarádka: „I kdybychom se měli jít pást, tak na uklízečku vždycky bude.“

 

Znáte reklamu na Toffifee?
Manžel i obě děti v reklamě mají nějaký svůj koníček.
A matka? Ta je ráda, že jsou všichni pohromadě.
Každý člen rodiny má něco svého, maminka je jen „kvočna“. Trochu nespravedlivé rozdělení domácích rolí! Nevím jak vás, ale mě to štve!

 

Přestaňte být super ženami a buďte „jen“ ženami

Křehkými, které si nechají pomoct.

Mějte se rády a buďte na sebe hodné.

 

Ivana B.
máma, manželka a zaměstnaná žena

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Ivanka082 napsal:

    Můj manžílek také pracuje na směny. Stejně jako já. Je to někdy opravdu náročné domluvit se, kdy si uděláme nějaký společný výlet. Naštěstí se alespoň jednou za týden sejdeme u kamen a klábosíme o věcech, které se staly v týdnu. Díky https://www.rolig.cz/kachlova-kamna/ máme vytopený baráček během chvilky a pak se jdeme pomilovat.

  2. Mirka74 napsal:

    V divadle byla akustika prostoru velmi citlivé téma. Jen majitel divadla a veškerých prostor měl totiž možnost kecat odborníkům do jejich práce. Zkuste hádat – samozřejmě v tom stály peníze. Na látkách a licencích se nikdy nešetřilo, ale jak přišla faktura na dalších 60 tisíc na zvuk, tak bylo hodně zle..

  3. Magda H napsal:

    Já vám nevím, ale já tohle vůbec nemusím řešit. Vždycky všichni říkají přesně tohle a stěžují si na to samé. Můj manžel je v tom případě asi úplné zlatíčko. Najímá si ho nějaká digitální agentura, takže pracuje z domu a vytváří návrhy podobné těm co nabízí https://www.wolfway.cz/ . Vždy než přijdu z práce tak je uklizeno, vypráno a někdy i navařeno. Já si toho dlouho moc nevážila, protože mi to přišlo běžné, ale když to tak pozoruji, asi si ho začnu více hýčkat.

  4. Hankaa napsal:

    Právě s prací jsem teď v poslední době měla tak trochu problémy. Asi před čtvrt rokem jsem nastoupila do nové a vzhledem k tomu, že už jsem starší, tak jsem mezi ty mladé úplně nezapadla. Naštěstí se to ale pomalu začíná měnit k lepšímu. Před pár dny jsme například měli teambuilding, díky kterému jsem všechny měla větší možnost poznat a hned se v kolektivu cítím lépe.

  5. JankaV1981 napsal:

    Parádně napsaný článek. Hodně teď pracuji z domova, takže přesně toto moc dobře znám. Na druhou stranu ale musím říct, že práce z domova mi vlastně vyhovuje. Člověk má doma i o něco větší klid. Jediné, co mě teda u práce dost zdržuje je můj notebook, který je dost pomalý. Přemýšlím ale nad tím, že si třeba z https://www.tera.cz/notebooky_c258383.html brzy objednám nějaký rychlejší.

  6. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  7. KSXOSs napsal:

    evolution casino
    023KSXOSs_’*

  8. Valval napsal:

    Já to mám v tomto teď celkem těžké. Dlouho jsem hledala nějakou práci po mateřské, ale nedařilo se mi nic najít. Konečně jsem ale před pár týdny jedno místo našla, konkrétně tady – https://www.vasepekarna.cz/ Můžu vám ale říct, že skloubit práci a starání se o děti je z časového hlediska pro mě teď opravdu náročné. Zatím to ale zvládám. :)

  9. Kristýna napsal:

    Taky mám dvě práce. Jednu v kanceláři a druhou mohu dělat z domu, takže si při tom můžu alespoň třeba vyprat prádlo nebo udělat s dětmi úkoly. Mám svoji pracovnu, do které mi nikdo nesmí. Výjimkou je psaní úkolů. To jsou pak tady se mnou. Nakoupila jsem si plastové palety z https://www.rajapack.cz/paletizace-folie/palety-ochrana-palet/palety_C404016.html a mám na nich malé regály na dokumenty a děti s nimi hrozně rády jezdí :-D . Proto je sem nechci pouštět, protože až se mi všechno sesype dohromady, tak už to nikdy neroztřídím.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.