Jak správnou otázkou zlepšit vztah?

Kdo se ptá, většinou dostane odpověď.

Ano, čtete správně – většinou, tedy ne vždy. Klíčem k úspěchu je totiž umět se zeptat správně. Mezi kladením otázek a získáváním odpovědí existuje přímá úměra. Čím vhodněji je otázka formulovaná, tím pravděpodobnější je, že se nám dostane právě té odpovědi, která v sobě ukrývá pro nás ty nejcennější informace.

Dalo by se říci, že správně položená otázka je umění.

Jenže jak na to, abychom získaly ty nejcennější odpovědi? Když se v životě nacházíme v situaci, se kterou si nevíme moc rady (třeba vztahy), je to často proto, že se nedokážeme na věc podívat z nadhledu. Jsme danou situací pohlceni. Máme na ni zastíněný pohled. Nedokážeme vidět kolem sebe možnosti. Možnosti, které jsou často cestou k možné změně a úspěšnému vyřešení situace nebo dosažení cíle.

Pokud si dokážeme přiznat, že se situací samy nehneme a chceme s tím něco udělat, můžeme si říci o radu.

 

Zeptejte se na radu druhých

Hledejme někoho, kdo nám přímo řekne, co máme v dané situaci udělat. Po ruce jsou přátelé a kamarádi, poradci, mentoři či jiní odborníci, a samozřejmě internet. Ti všichni mohou poskytnout své zkušenosti, doporučení, rady. Je to relativně jednoduchá a pohodlná cesta, bez většího úsilí.

Nicméně zaručené rady zvenčí mohou mít občas i svá jistá úskalí, na které bychom neměly zapomínat.

Co fungovalo jednomu, nemusí vždy fungovat druhému.
Co fungovalo v jedné situaci, nemusí vždy fungovat v jiné.

Něčí zaručená rada se může zdát efektivní, ale ve skutečnosti se nám může příčit, protože neladí s naším vnitřním přesvědčením a životními hodnotami. Prostě cítíme, že to není ono. Je moudré nechat se radami inspirovat, ale zároveň si mezi nimi vědomě vybírat ty, které nám mohou skutečně dobře sloužit.

 

Zeptejte se na radu samy sebe

Jak správnou otázkou zlepšit vztah?Pokud si půjdeme pro radu ne ven, ale dovnitř, samy k sobě, můžeme získat mnohem více. Třeba se vám to zdá nepravděpodobné, ale věřte, že právě vy samy uvnitř sebe nosíte všechny odpovědi na všechny otázky světa.

Ano, tato druhá cesta může být v některých případech těžší než ta první – vyžaduje totiž naši vědomou přítomnost, uvědomění, naslouchání, autenticitu, nacítění, pozornost. Tato druhá cesta přímo vyžaduje, abychom se spojily samy se sebou. Vyžaduje, abychom za své rozhodnutí a život převzaly plnou vědomou zodpovědnost a nespoléhaly na druhé.

Otázek, které se nám honí hlavou, jsou každou chvíli tisíce.

Jsou otázky, které jsou jen výplodem naší uštěbetané mysli, obav, strachů, vlivu okolí, setrvačnosti a kloužou po povrchu. A jsou otázky, které jdou do hloubky a můžou nás dovést k odpovědi – například pro vztahy to mohou být tyto:

  • Jaké je mé hluboké vnitřní přesvědčení o mém současném vztahu/vztahové situaci? Je to pravda?
  • Jaké 3 životní hodnoty jsou pro mě nejdůležitější? Jaké místo mají tyto hodnoty v mém současném vztahu/vztahové situaci?
  • Co konkrétně od vztahu očekávám, vyžaduji, potřebuji, chci?

 

Při práci s otázkami je vždy důležité dostat se k sobě a do sebe, vypnout hlavu, vnímat otázky hluboko, srdcem, vnímat pocity, naslouchat vnitřnímu hlasu, počkat si na vnitřní odpověď. V takovou chvíli k nám promlouvá naše skutečné já, naše duše.

 

Kde najít další inspiraci pro efektivní otázky?

  • Všímejte si situací, dění a znamení kolem sebe. Otázky k vám mohou přijít z nečekaných míst, nečekaným způsobem, v nečekanou chvíli, jako důsledek nečekané řady takzvaných „náhod“, které vám ale dávají skutečný smysl. Říká se tomu synchronicita. Mějte oči otevřené a dívejte se. Dovolte se zastavit. Buďte pozorovatelem bez posuzování. Vnímejte a ciťte, právě tady a právě teď.
  • Existují i profesionální generátory správných otázek. Například takový kouč. Nezaujatým pohledem se dívá na vaši situaci z různých úhlů pohledu a ve správnou chvíli klade ty správné otázky, abyste si samy mohly najít správnou odpověď.
  • A v neposlední řadě existují i ucelené soubory účinných otázek pro jednoduché domácí použití – právě takové, které používají přímo koučové ve své praxi.

Správně položené otázky nás dovedou ke správným odpovědím.

Otázky jsou zrcadlem, učitelem, inspirací, katalyzátorem uvědomění a klíčem ke dveřím změny v našem životě.

Ptejme se přímo naší duše, naslouchejme a ona nám vždy odpoví.

 

Pavla Pokorná SvětlíkováMgr. Pavla Pokorná Světlíková

Osobní kouč, průvodce duše, autorka edice 100 samokoučovacích otázek pro duši, konzultant osobního růstu a rozvoje, manager, fotograf, spisovatel, tvůrce, světlonoš, inspirátor, pozorovatel, vypravěč, snivec, létavec, designer, šéfkuchař, nadšený a stálý objevovatel života, žena mnoha darů a talentů, žena tisíce tváří…

Edice 100 SAMOKOUČOVACÍCH OTÁZEK na téma VZTAHY

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. MYqDIJ napsal:

    evolution korea
    270MYqDIJ’|,

  3. BeaCxl napsal:

    에볼루션롤렛
    506BeaCxl'“‚

  4. Serolean napsal:

    Before starting any weight loss supplement, it’s essential to consult with a healthcare professional, such as a doctor or registered dietitian. They can provide personalized advice based on the individual’s health status and goals. Serolean

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.