Jak se stravovat v zimě?

Víte, že způsob, jakým se v zimě stravujete,
dokáže ovlivnit to, jak moc budete smrkat a kýchat?

Na základě poznatků čínské dietetiky uvádím doporučení, jak se stravovat v zimních dnech, abychom se ubránili nemocem a nepřirozenému úbytku vitality.

Počasí vypadá po váhavém startu více zimně. Těším se již na jarní díl, ale zároveň tuším, že zimní počasí ještě chvíli vydrží. Nezbývá tedy, než se proti chladným dnům obrnit trpělivostí a kvalitní stravou.

 

Zásady zimní stravy

Co se výživy týče, v zimě platí stejné zásady jako na podzim. Konzumujeme hřejivé tekutiny v podobě čajů, polévek a červeného vína. Zimomřivci by neměli zahánět žízeň studenou vodu. Namísto studené by přes den měli popíjet teplou nebo horkou vodu s kapkou citronu.

Kdo je náchylný k rýmě anebo kašli, omezuje co nejvíce sýry, jogurty a jiné mléčné výrobky. Nepřeháníme to ani s množstvím tropického ovoce. Pokud máme chuť na ananas či banán, upravíme je tepelně v troubě nebo na pánvi, aby se zmenšil ochlazující účinek tropického ovoce.

V zimním období naše těla potřebují přísun hutných a teplých jídel, která nás dobře ochrání před chladem. Jestli někdy nastává vhodné roční období pro zhřešení nad vydatnou českou klasikou ala vepřo – knedlo – zelo, je to právě toto mrazivé období. Zahřejí nás také pikantní luštěninová jídla na indický způsob, která obsahují zahřívající koření a bylinky.

Jak se stravovat v zimě?

 

Co jíst v zimě?

Vařené luštěniny typu čočka nebo fazole, obiloviny typu ovesné vločky nebo jáhly, posilující zeleninové polévky, vývary a dlouho vařené nebo pečené maso – to vše chrání organismus před útokem studeného počasí.

Kořeníme zázvorem a zahřívajícími bylinkami a nešetříme kvalitním olejem. Do jídel přidáváme více cibule, pórku i česneku. Sytící jídla  servírujeme v doprovodu salátů ze zelené listové zeleniny jako je baby špenát, polníček nebo rukola, zakápnutých například olejem z vlašských ořechů a dochucených semínky (např. slunečnicovými).

 

Shrnutí

V zimě potřebujeme konzumovat posilující teplá jídla a nápoje. Organismu prospívají delší doby vaření a jídla z trouby. Jako prevence proti nemocem účinně působí kořenová zelenina, zelí, luštěniny a obiloviny. Dostačují je příjem kvalitního masa párkrát za týden.

Pro udržení vitality pomáhá i pravidelný příjem zdravých tuků, například v podobě hodnotných nerafinovaných olejů. Abyste předešli oslabení imunity a nemocem, vyvarujte se konzumaci cukru, polotovarů a velkého množství mléčných výrobků.

 

Tereza Solilová

 

Tereza Solilová
odborný poradce pro výživu a zdravý životní styl

www.zdrave-ziti.cz

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Majda napsal:

    Já se snažím celý rok stravovat zdravě. Jíme hodně zeleniny, hlavně přes léto, protože si ji pěstuji na zahrádce :-) . Upřednostňujeme zdravé recepty, které si většinou hledám na https://casnazdravi.cz/zdrave-recepty/ , protože ráda zkouším něco nového a tak trochu experimentuji v kuchyni :-) .

  2. ivulenka napsal:

    My jsme si udělali toto strašně moc výborné a dobré maso podle tohoto receptu zde – https://napovime.cz/navod/jak-dlouho-varit-uzene-maso/ ze kterého jsme měli tedy opravdu velikánskou radost a bylo výborné. Doporučuji, je to vhodné jak na zimu, tak i na jakékoliv jiné roční období! Mějte se krásně a přeji hezký zbytek dne :) S pozdravem Ivulenka

  3. Ivanka082 napsal:

    Když má u nás doma vařit manžílek, tak je jistotou, že si vybere buď čevabčiči https://mlsnavarecka.cz/cevabcici-na-plechu-v-troube/ a nebo udělá rajskou omáčku. On totiž chudák skoro nic jiného neumí. To byste se zbláznili, kdybyste ho viděli řádit v kuchyni. Občas nemám strach ani tak o něj jako o sebe, protože on dělá hrozné blbosti. Nože létají vzduchem, jsem vynervovaná jen o tom píšu.

  4. Radek napsal:

    I já se snažím přes celý rok. Samozřejmě vždy to nevyjde podle mých plánů, ale snaha se cení. S kámošema si vždycky objednáme pizzu a máme vystaráno. Nejhorší je pak když si musím vařit sám. Naštěstí jsem si nedávno koupil litinový hrnec. Děkuju https://mlsnyhrnec.cz/litinovy-hrnec-proc-ho-chtit/ ,že mě zachránili. Jinak bych si vážně nevěděl rady.

  5. Tomáš Romanw napsal:

    Je opravdu potřeba si s tím dělat takové starosti? Já prostě jím, na co mám chuť nehledě na počasí nebo datum. Chápu, kdyby jste se tady bavili třeba o nožích do kuchyně, jako na webu https://www.testino.cz/kuchynske-noze, ale tohle? To jsou mi tedy věci… A já si myslel, že to tady začínám chápat, ale asi ne.

  6. fzWSIJ napsal:

    에볼루션롤렛
    872fzWSIJ’@‘

  7. aIAMmR napsal:

    evolution korea
    292aIAMmR`‘-

  8. Olga napsal:

    Co stravovat, spíš jak trávit čas v zimě, že? Já bych třeba moc chtěla mít v domácnosti nějaký hezký dekorativní doplněk, který nestojí tolik peněz. Nevěděli byste o něčem na styl designového krbu, co ale nestojí desítky tisíc korun? Klidně nějaký relaxační obraz.

    • Hana napsal:

      Co vím, tak jsou teď hodně populární takové ty lihové krby. Tak třeba něco takového? Také bych to domů chtěla. Jako hlavní zdroj tepla to ale asi není úplně nejlepší. Taková tepelná čerpadla země-voda jsou v tomto ohledu mnohem lepší volbou. My právě nad pořízením takového tepelného čerpadla teď hodně přemýšlíme.

  9. Lenula napsal:

    Tohle jsou super tipy, díky mockrát. Já se v tomto období určitě snažím konzumovat o trochu více ovoce a zeleniny. Přecejen na podzim a přes zimu člověk nějaké ty vitamíny navíc využije. Už delší dobu trpím oslabenou imunitou, tak beru i různé doplňky stravy na její podporu. Myslím si, že tím také člověk nemůže nic pokazit.

  10. Alča napsal:

    Já mám přes zimu to stravování taky horší. Jak nemáme vlastní zeleninu a ovoce, tak na to kupovaný nemám vůbec chuť. Přes léto to je jiné, to máme všeho hodně a navíc hodně grilujeme a grilovaná zelenina je největší lahůdka :-) . na zahradě máme gril na hnědé uhlí a včera, když jsme zrovna grilovali, tak manžel nadhodil, proč si nekoupíme domů elektrický gril, že bychom mohli grilovat i v zimě. Koukala jsem už a pěkný elektrický gril jsem našla na https://www.avenberg.cz/k93-grilovani . Zkoušel jste na něm někdo dělat zeleninu? Je na tom elektrickém grilu taky dobrá?

  11. lucie napsal:

    Určitě bych vám vzhledem k těm minerálům ovoci a zelenině doporučila zvýšit kapacitu doplňků stravy. No a co si sami nekoupíte si musíte sehnat sami a nebo vyrobit. Jaro je ideální dobou na rekonstrukci na zahradě. My proto sehnali zde nějaké systém na zavlažování. To bude hned lepší péče.

  12. Věra napsal:

    Hele, tak to u nás se teď hodně jede mate yerba a myslím si že to má skutečně pozitivní dopad na náš spánek a tak nějak obecně na to vnímání světa. Já jsem vlastně moc ráda že jsem se v poslední době dost dostala ke kvalitě spánku.

  13. Eliška napsal:

    Nezávidím vlastně vůbec lidem kterým ani taková přikrývka 140×200 ve dvou nestačí. To jsou skutečně obři a je mi jich neskutečně líto. Já si tak nějak říkám že oni by měli mít skutečně nějaké vlastní značky které by tyto problémy řešily, nemám pravdu?

  14. Olina napsal:

    My přes zimu konzumujeme uchovanou zeleninu a ovoce z léta. Hodně toho zavařuju, mrazím a suším. Mám sušičku na ovoce a přes léto se chudák skoro nezastaví. Jak to v zimě přijde k chuti, když si můžeme dát večer u televize sušená jablka a nemusíme jíst nezdravé chipsy a slané oříšky :-) .

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.