Jak poznat sám sebe skrze své děti

šťastná matka

Potřebuji se s vámi podělit o jednu zkušenost, která mi ukázala určitou sebe-reflexi a měla jsem díky ní možnost ohlédnout se v čase a ocenit svůj pokrok.

Na blogu Ženy ženám, kde také začínám publikovat, jsem četla jeden článek ženy, která má absolutní odpor už jenom k představě mít děti. V bezdětnosti vidí smysl už jenom z toho úhlu pohledu, že nemusí vstávat tak brzy, může se věnovat sama sobě, mít na sebe čas kdykoliv, když potřebuje, nemusí se nikomu přizpůsobovat, hnát se a stresovat…

Najednou jsem se ohlédla v čase.

Jako bych to před pár lety napsala já sama. Cítila jsem se úplně stejně. Určitá argumentace a obhajování toho, že děti jsou spíše problémem než radostí. Jistě, bezdětnost má svoje výhody, také jsem si to myslela…

Mít děti mi nedávalo smysl

Absolutně jsem odmítala jenom tu představu, že bych jednou měla mít dítě. Přišlo mi to zbytečné. Postrádala jsem v tom smysl. Viděla jsem v tom pouze nízký rozmnožovací pud pro udržení rodu. Kdykoliv, když partner začal mluvit o dětech nebo se mi snažil pustit nějaké super video o tom, jaký je dítě dar, jsem okamžitě odcházela z domu na čerstvý vzduch.

Říkala jsem si, že přece každý má právo nastavit si vlastní pravidla.

A to, že nebudu mít děti, ze mě přece nedělá bestii, která je absolutně necitlivá, bez emocí a myslící jen na sebe. Když jsem viděla dítě a moje kamarádky se nad ním začaly rozplývat, zaplavila mě vlna absolutního chladu a měla jsem pocit, že jsem „vadná“, když se také nenatřásám jako tanečnice twerku. :)

Vnímala jsem to jako určitý nátlak společnosti, rodiny a partnera. Že je přece nenormální, aby si žena MYSLELA, že nikdy nechce mít děti. Čím více mi nerozuměli, nesnažili se mě pochopit a tlačili na mě, tím více jsme se od sebe oddalovali.

Nakonec to také dopadlo tak, že jsme se s partnerem rozešli po sedmi letech společného života. Nedovedla jsem si představit odstěhovat se za Prahu, žít tam v domě a časem mít jen ty děti a celý život předstírat, že jsem tak spokojená. Jak ve zlaté klícce.

Já potřebovala zpívat a v kleci to moc nejde.

Pak ale přišel zlom…

Od té doby, co žiju se svým současným partnerem, jsem z té klece vyšla ven a najednou to všechno vidím úplně jinak. Nevím, jestli je to partnerem, ale je pravda, že mě přivedl k mnoha uvědoměním si. Takže mu za to velice děkuji.

Zhruba před rokem jsem se zkontaktovala se svým ženstvím a vnitřní prací na něm jsem pochopila, že mít dítě je cesta růstu. Dnes už to vím. Mateřství a sebe-realizace jdou spolu ruku v ruce.

Všechny ty pocity, které jsem prožívala, vycházely ze strachu a byly jeho příznaky v podobě odmítání mateřství.

Měla jsem strach ze ztráty svobody, uzavření se před společností, strach z toho, že nebudu schopná vést normální dospěláckou konverzaci, že děcku budu muset přizpůsobit celý svůj život, na podnikání a kariéru můžu zapomenout a co teprve nějaké cestování a životní styl podle mého gusta, a i kdybych se stala matkou, tak nebudu dobrá, co když dítěti předám špatné programy, a to ho potom bude ovlivňovat celý život.

Co když, co když, co když…

Jsem analyzátorka každým coulem. A to je přednost mužů, ne žen. A tak jsem pochopila, že bych měla začít vnímat svět kolem a především sebe z pozice ženy a řídit se svými pocity a ne pouze myšlenkami, důvody, argumenty a analýzami.

Vím, že mám v sobě mužský i ženský princip. A je fajn je umět správně používat v rozličných oblastech života. Je to osvobozující. :)

štastná matka

Děti jsou cestou růstu

Jak jsem zmínila. Děti jsou cestou růstu. Ten růst není pouze pro ženu jako matku, ale i pro partnera. Je to určitá transformace. A ačkoliv ty fyzické děti ještě nemám, tak už mi nedělá problém si to představit. A hlavně, nemám z toho osipky a nemusím se škrábat po celém těle.

Naopak, vnímám to jako něco krásného a další příležitost k sebe-poznání.

Protože děti nám krásně zrcadlí to, co nemáme sami v sobě zpracované. Mohou nás jako bytosti posílit, zkvalitnit a posunout náš život o obrovský kus dopředu. Je to cesta, díky níž se učíme, získáváme zkušenosti a duševně rosteme.

Cesta: v ženském světě se stát nejdříve miminkem, malou holčičkou, dívkou, dospělou ženou, matkou, babičkou, prababičkou (možná i prapra, pokud se to stihne :D) a v mužském světě miminkem, malým klukem, chlapcem, dospělým mužem, otcem, dědečkem, pradědečkem.

Však každý z nás v sobě máme odpověď.

Já dávám na své vnitřní pocity, na to, jak to vnímám já. Jakou mám vůbec představu o tom, jak chci žít. A ne kopírovat to, jak to dělá moje matka, její matka a matka její matky. :) Já sama přece v sobě nejlépe vím, jak to realizovat.

A pokud člověk miluje své děti, věnuje se jim a podporuje je všemi prostředky, dostává se mu pak náramných výsledků. :)

No a co ty vaše děti? :)

 

Markéta KrálováMarkéta Králová

Jsem expert na organizování, miluji cestování, cizí jazyky, hudbu, zpěv, spiritualitu a mým posláním je vést lidi k přirozenému a zážitkovému učení skrze vlastní prožitky.
Mojí vášní je poznávání lidí, jejich příběhů a vím, že pro některé není vůbec lehké zvládat nároky dnešní společnosti a udržet s ní tempo.

A na základě toho vzniklo vzdělávací centrum SOLIS ORTUS, kde organizuji individuální kurzy cizích jazyků, doučování předmětů, výuky hry na hudební nástroje, zpěvu, výtvarky, tance a zajišťuji překlady, tlumočení, korektury a podklady pro odborné práce. Spojuji lektory a klienty z celého světa. ♥

Jsem také autorka elektronických knih, výukových videí, lektorka živých seminářů, konzultantka v oblasti učení cizích jazyků, sebe-rozvoje a průvodkyně zážitkovým učením bez učebnic. Přečtěte si celý můj příběh >>

Napsat mi můžete na email marry.kralova@gmail.com

Připojte se k Hurá za poznáním na facebooku>>

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. qOdseN napsal:

    evolution casino
    228qOdseN=,“

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.