Jak odolat nutkavým myšlenkám a předejít vypjatým emocím?

K napsání tohoto článku mě inspiroval můj nejlepší kamarád, a také má vlastní zkušenost s danou problematikou – spolu s léty praxe, odříkáním a samozřejmě vzestupů a pádů.

Předně se musím uvést – nejsem odborník. Nemám titul z psychologie, nejsem nejchytřejší na světě a nemám patent na pravdu. Chci se jen podělit o to, co fungovalo mně. Připouštím, že na každého může platit něco jiného.

Mýma rukama prošla spousta knih s recepty na téma: Jak být šťastný jednou provždy a navždy (ideálně za čtyři týdny). Knihy měly různé obaly, různé autory a různý počet stran. Jedno však měly společné – bez akce by zůstalo jen u slov a neznamenaly by ve finále vůbec nic.

„Kam jde mysl, tam jde energie.
Kam jde energie, tam jde krev.
A kam jde krev, tam se dějí věci v hmotné podobě.“
– Staré čínské přísloví

 

Když je člověk v klidu, a nemusí odolávat nutkavým myšlenkám, jistě si optimisticky pomyslí, že něco takového je snadné a jednoduché. Ale ve skutečnosti se během dne v naší hlavě hemží mnoho myšlenek, aniž bychom si je třeba uvědomovali. Ať už jde o vnitřní rozhovor, dedukce, scény ala „co by kdyby“ ve formě slov či smyšleného příběhu, zná to každý. K tomu, aby člověk zvítězil nad svou myslí, je třeba být neustále bdělý a přítomný ve svém těle.
Je to těžké, ale ne nemožné.

Už dřív jsem si všimla, že negativní myšlenky v mém těle vyvolávají napětí, které jen čeká na onu poslední kapku. Bývala jsem chodící nádobou, která se jen a jen plní negativitou a potlačenými emocemi. A pokaždé se našel nějaký ten blbec, který mě dorazil. Nádoba se vylila, emoce spálily, co se dalo a mně se konečně ulevilo. Po masakru, slzách a bolesti, ale vždy zbylo pár mrzáků. A pak? A pak už jen zbývalo olízat si rány, doufat, že příště to nepřijde, ale vesměs jen čekat na další sestřel.

Ne, nebylo mi to jedno. Pokaždé mi to bylo líto a cítila jsem výčitky svědomí. Měla jsem na sebe vztek, že jsem se nedokázala ovládnout. Nešlo to rychle, ale když si vzpomenu na dobu, kdy jsem na sobě ještě nepracovala a porovnám jí se současností, vidím obrovský posun. Věřím, že i Vy můžete se svým životem něco zásadního udělat.

A proto píšu tento článek.

Nebudu vám lhát. Nejsem osvícená, mívám propady jak blázen. Ale přece jen se něco změnilo: Pádů není tolik a už nejsou tak intenzivní.

Co je důležité si uvědomit?

Beautiful Caucasian woman outdoor

1. Tělo, emoce a mysl jsou navzájem propojené

Co to znamená? Pokud vyjdeme z výše zmíněného čínského přísloví, pak naše myšlenky sytí emoce a emoce jsou hlavními činiteli, které nás vedou k akci. Proto je důležité si tyto myšlenky hlídat a postupně si od nich odvykat.

Co je důležité si uvědomit? My jsme pány ve své hlavě. Myšlení je nástroj. Používejme jej tedy smysluplně.
Moje maminka mi jednou řekla velmi moudrou větu, kterou se snažím řídit: Chovej se tak, aby ses NIKOMU nemusela za své chování omlouvat.

 

2. Jsme zodpovědní za své emoce

Jinými slovy: jsme zodpovědní za své myšlenky. Dříve, než zaujmeme k věci nějaký postoj, raději si říkáme to lepší. Věřte mi, že většinou se věci stejně vyvrbí, vyjdou najevo a pak bude na adekvátní hysterii a křik prostor. Občas je zkrátka lepší odejít, vybrečet se, vykřičet, zanadávat si, rozdýchat danou situaci (plný jógový dech např.), jít se projít někam ven… možností existuje spousta. Stačí si jen vybrat.

 

3. Být si vědom svého citlivého místa

Jsou věci, co nás zkrátka pokaždé dostanou do kolen. Pro někoho to může být neslušné chování, nespravedlnost, přehlížení, nedostatek pozornosti… a pro jiného drobky na stole. Uvědomme si, že zodpovídáme jen za své vlastní chování a ne za chování druhých. Jestli se někdo chová blbě, tak ať se stydí on.

Nesnažme se nikoho předělávat. A pokud nám někdo nedává to, co potřebujeme? Dejme si to sami. Ať je to cokoliv. A pokud nám je smutno, můžeme se i sami utěšit. Můžeme se obejmout či si napsat dopis. Můžeme se konejšit, jako bychom konejšili své vlastní dítě nebo svou nejlepší kamarádku. Špatná není ani návštěva odborníka – obzvlášť, pokud se točíme v kruhu a jisté věci nás opravdu štvou.

Test smrtelné postele: Řešila bych tuhle věc na smrtelné posteli?

 

4. Pohyb

Nezpracované smutky, emoce a jiné napětí se ukládají do svalů v našem těle. Mohou způsobovat blokace, nemoci a jiné neduhy. Proto je více než vhodné o své tělo pečovat. Nemusíme být vrcholovými sportovci pro to, abychom se mohli cítit dobře. Někomu stačí procházka, klidná jóga… fantazii se meze nekladou!

Zpátky se vracím k propojenosti mezi tělem, emocemi a myšlením. Systémy se ovlivňují navzájem. Můžete se cítit dobře i díky dobré kondici.

Dramatic sky over road in a valley.

5. Víra

Ne v tom fanatickém slova smyslu. Myslím si, že víra je důležitá pro to, abychom se nesnažili svůj život křečovitě kontrolovat a snažit se sebou a okolím manipulovat. Občas je fajn nechat věci prostě být. Ať se stane, co se má stát. Neznamená to apatii a pohodlnost. Znamená to věřit, že věci dopadnou přesně tak, jak dopadnout mají – tedy dobře. A v tom špatném se snažit hledat to pozitivní. Ne vždy to jde hned, ale s odstupem času můžeme na svou minulost pohlížet jako na něco, co nás ohromně posílilo a zocelilo.

 

6. Prevence

Buddhismus věří, že všechny špatné emoce nejsou tělu přirozené a prospěšné. O nepřirozenost podle mě nejde. Je přirozené se naštvat, cítit se špatně a smutně. To ale neznamená, že s tím nejde nic dělat. Můžeme si vybudovat vlastní „imunitní“ systém rozvíjením těch lepších emocí – lásky, soucitu a trpělivosti. Všechny tyto emoce vedou k empatii, která je hodně zásadní pro dobré mezilidské vztahy a pro pochopení sebe sama.

Paradoxně mi preventivní vybíjení vzteku, kdy jsem se snažila ze sebe dostat všechny minulé křivdy, vůbec nepomohlo. Hněv je jako oheň, který se sytí sám sebou. Poznala jsem to na sobě v době, kdy jsem chodila na kick box. Byla jsem bojovnější, agresivnější a vzteklejší. Jóga mě naopak zklidnila a přinesla mé duši klid. Každému, ať je tím klidem cokoliv, co je jeho srdci blízké.

 

7. Metoda krocení démonů

Jedná se taktéž o Buddhistickou metodu, kterou k nám na západ přinesla spisovatelka Tsultrim Allione ve své knize: Pečuj o své démony. Je to technika, kterou využívám celkem pravidelně. Nejlepší na tom všem je, že se jedná o nejrychlejší způsob, jak uhasit jakoukoli negativní emoci.

V čem spočívá? Je třeba si uvědomit existenci špatného pocitu v těle – místo, intenzitu. Pak si emoci vizualizujeme. Většinou se nám zjeví nějaká obluda. A my s tou bytostí můžeme vést rozhovor. Ptáme se jí, kdo vlastně je a co po nás chce. Dále se ptáme, co potřebuje a co se stane, když bude její potřeba uspokojena. Většinou démon potřebuje lásku, soucit, blízkost… Je dobré si pak představit své vlastní tělo, jak se rozpouští v lásce či jiném pocitu, který démon potřebuje, a nasytit jej.

Až bude jeho potřeba uspokojena, démon zmizí. Místo něj vznikne prázdné místo. Hledáme pak spojence. Objeví se postava. Ptáme se, jak se jmenuje, co nám přináší a jak ji můžeme vyvolat, když ji budeme potřebovat.
Tuto metodu si vyzkoušel i můj velmi pragmatický partner a sám byl překvapen, že funguje.

 

 

Na závěr bych vám ráda řekla, že opravdu nikdo není dokonalý.

Naše podstata je zřejmě naprogramovaná k tomu, abychom se snažili o dokonalost. Naše mysl nám tvrdošíjně opakuje, jak jsme špatní a neschopní v tom či onom. Ať už tyto naučené fráze a programy pocházejí odkudkoliv (rodina, „přátelé“, důležití blízcí či dospělí), pochopte, prosím, že je to zbytečné.

Co dobrého nám takové myšlení přináší? Vůbec nic. Tak s tím, prosím, přestaňte.
Ne kvůli mně. Ale kvůli sobě.

 

Držím Vám všem palce v osobním rozvoji a vězte, že ani zdaleka ve své (ne)dokonalosti nejste sami.

 

Kateřina Botová

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Kačka napsal:

    Děkuji za zveřejnění článku! :))) Moc mě to potěšilo!

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. bMGEDB napsal:

    evolution korea
    816bMGEDB,“^

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.