Jak najít ve své práci spokojenost a smysl

smysluplná práce

Naše práce je místo, kde trávíme většinu svého času, přesto mnoho lidí pracuje na místech, kde mají pocit, že jejich snaha je zbytečná nebo nedoceněná. Co nám vlastně chybí a jak být ve své práci spokojení?

Podle Mary Pearson, která je konzultantkou pro vysoce postavené manažery už přes třicet let, je to tím, že korporáty vytvořili lidem prostor pro to, aby si do práce přinesli tělo a mysl, ale zapomněli přitom na místo i pro jejich duši. “Nacházíme se v době velké krize probíhající na celém světě, a proto je důležité, aby se vědomí na planetě pozvedlo na úroveň, která by s tím uměla zacházet.“ Podle ní je nutné, aby se tato změna odehrávala nejen v nás a našich rodinách, ale především ve velkých organizacích a i v našem pracovním prostředí.

Zapojení spirituality do byznysu se v některých zemích stává trendem, i když ne vždy je za ním opravdovost. “Velké organizace jsou si dnes už vědomy, že jejich zaměstnanci i zákazníci mají spirituální potřeby – nejvíc to můžete vidět v jejich marketingu, který je často postaven tak, abyste z nákupu měli pocit, že pomáháte světu. Problém je ale v tom, že jde často pouze o materialismus, který využívá spirituálních hodnot. Málokterá firma používá spiritualitu nejen v marketingu, ale dokáže ji opravdu zavést i do své vnitřní struktury a praxe,” říká Mary, se kterou se budete moci osobně potkat na Mezinárodní transpersonální konferenci, která proběhne na přelomu září a října v Praze a která představí světová jména, jež se zabývají otázkou potenciálu lidského vědomí.

Čemu vlastně Mary říká spiritualita

Než se posuneme k tomu, jak spiritualitu zavést do každodenní pracovní praxe, podívejme se na to, co tímto slovem vlastně Mary myslí: “Není to náboženství, ale to, co vám dává v životě smysl, je to záměr, se kterým něco konáte. V praxi to pro některé znamená, že jde o přinášení osobních hodnot jako je upřímnost do pracovního prostředí, pro jiné k tomu patří zájem o své kolegy, pro další účast na spirituálních praxích jako jsou meditace a pro jiné je to snaha dělat takový byznys, který má pozitivní společenský dopad. Jsou lidé, kteří místo slova spiritualita volí raději název hodnoty a etika a jsou i tací, kteří říkají, že Bůh je jejich byznys partner nebo CEO.”

nešťastný zaměstnanec

5 klíčových elementů, jak zavést nové hodnoty přímo do vaší práce:

  1. Ryba smrdí od hlavy, aneb je potřeba, aby manažer celého týmu sám osobně se svojí spiritualitou pracoval. Podle Mary jsou to právě manažerské posty, které často bývají poslední baštou diktátorů v naší společnosti. “Průzkum ukázal, že vůdci s vyšší spiritualitou mají mnohem spokojenější personál. Je to v zásadě tím, že takový člověk lépe rozumí sobě, a tak dokáže lépe řešit i problémy ostatních,” vysvětluje Mary.
  1. Dalším bodem je znát vyšší smysl vlastní práce. Zaměstnanci potřebují cítit, že práce, kterou dělají, slouží nějakému dobru, že má účel. “Pokud pracujete v prostředí, kde vaše firma zneužívá klienty, sníží to morálku všech zúčastněných, ztratí se pocit důvěry a loajality,” pokračuje Mary.
  1. Dále je třeba si uvědomit, že lidé nejsou stroje. Všichni jsme zároveň i spirituální bytosti, které touží manifestovat svůj nejvyšší potenciál ve světě skrze svoji práci. Když je práce příliš nudná, tak daného člověka neuspokojuje. Je tedy důležité nabízet pozice, které jsou zajímavé, protože do práce nepřijde robot, ale celá bytost.
  1. Něco, o čem se v práci téměř vůbec nemluví, je vcítění se a respekt. A přitom jde o základní kámen, který tvoří pracovní atmosféru a zároveň dodává našim rozhodnutím ucelenost. Právě nedostatek tohoto uvědomění vedl k chabým nebo životní prostředí porušujícím rozhodnutím zaměřeným na krátkodobý zisk.
  1. Pátým bodem je pak pozitivní záměr. Je velmi důležité mít správný záměr, protože vaše záměry mají důsledky, takže pokud zaměstnanci cítí, že je dobrý záměr, mají více pozitivní energie a chtějí ho s týmem naplňovat. Je třeba, aby každý rozuměl proč organizace existuje a jaké dobro dělá. Záměr organizace by měl být zahrnut přímo do byznysové strategie, tak můžete přinést vyšší smysl do každodenní práce.

Nové principy nejsou jen hezké gesto, podporují váš byznys

Patricia Aburdene popisuje ve své knize Megatrends 2010, Růst vědomého kapitalismu přijetí spirituality do práce jako “překvapivě praktické pro byznys”. Lídři, kteří si vyvinuli vlastní mistrovství skrze spirituální praxi, lépe ovlivňují ostatní a podporují inovace a kreativitu uvnitř organizace. Jsou schopni vést své týmy s nadhledem, vášní a zdravou sebejistotou. Protože pokud pracujete i se svojí spiritualitou, dává vám to možnost přestat své zaměstnance neustále jen kontrolovat, ale začít je inspirovat a podporovat.

Vědomí sebe sama, které je také součástí spirituální cesty, vedoucím osobnostem umožňuje, aby měli zvýšenou vnímavost pro častou touhu po moci, která se projevuje jako arogance a chamtivost. Po letech, kdy toto byli charakteristiky šéfů, zaměstnanci touží po vůdcích, kterým mohou věřit.

“Zavedením spirutuality do byznysu získáte dlouhodobý úspěch. Přístup plný zájmu a pochopení dává vznik lepším, nadšenějším a motivovanějším týmům, které do práce vnáší vyšší úroveň kreativity i efektivity. Zvýší se produktivita zaměstnanců, ziskovost i zákaznická loajalita,” zakončuje Mary, která sama přiznává, že v rámci své praxe se svými klienty o zavádění spirituality vlastně nemluví: “Obecně tento cíl svým klientům ani neříkám. Není to nutné ani důležité. Mám to nastavené jako svůj vnitřní záměr, který poté vede mé akce s nimi. Většina organizací by totiž většinou nepřemýšlela o spiritualitě jako o něčem, co potřebují do své firmy zabudovat. Často si to pletou s náboženstvím. Takže je důležité nenechat slova, aby lidi zaskočila,” směje se Mary.

Michaela Cmíralová

Novinářka, spolutvůrkyně Školy 21, inovativního vzdělávacího projektu zaměřeného na učení o našem vnitřním světě.
“Ve škole náš učili o tom, co vidíme venku, zapomněli nám ale říct, že je toho spousta ke zkoumání i uvnitř. Jak pracovat se svými emocemi, myslí a mít dobré vztahy? Takové předměty chyběly. Proto jsme si otevřeli vlastní školu.“

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. clouds napsal:

    Are you going through a mid-life crisis
    for example a divorce,miscarriage, having cancer or HIV,you want to quit drugs,brian disorder having diabeties or any other illness, can’t find love no need to worry, contact dr covenant on his email adress covenantsolutiontemple@gmail.com or add him on watsapp +2349057353987 can help you with any personal need.many people will try to sugar coat the truth and give you false hope but not Dr.covenant he will tell you the truth and nothing but the truth and keep your hopes high and alive so, please dont waste your time and hope on somebody who doesn’t deserve it..

  2. Sapicek napsal:

    Vůbec jsem se své práci nebyla spokojená, tedy až do doby, dokud jsem nenarazila na nové pracovní nabídky na stránce https://www.hitprace.cz/ . Díky ní jsem si mohla najít svou vysněnou práci a nemusela se tak omezovat někým, kdo měl zrovna špatné ráno :)

  3. Chris Silkenson napsal:

    Kontraktor Kolam Renang melayani jasa pembuatan kolam renang, jasa renovasi kolam renang, jasa perawatan kolam renang. Bergaransi, profesional … tap https://perawatankolam.jabodetabek.my.id/2020/09/perawatan-kolam-renang-1-serpong-utara.html untuk selengkapnya

  4. Sunni Lizaola napsal:

    Perusaan kami Ialah Salah Satu Sentra Pengorderan Beton Pracetak Kami Siap Menolong Dan Melayani Bpk/Ibu Yang Memerlukan Jasa … kunjungi https://harga-pagar-panel-megaconperkasa.blogspot.com/2019/09/harga-pagar-panel-beton-1-sorong-0852_20.html

  5. Mohammad Brouse napsal:

    Jual Beton Cor umumnya dicari oleh para pekerja dalam bidang bangunan. Beton cor adalah salah satu bahan bangunan yang mempunyai… selengkapnya http://pagarpanelmegacon.kedungsepur.my.id/2020/08/harga-pagar-panel-beton-megacon-di_57.html

  6. Salina Aljemal napsal:

    Dengan banyaknya pengiriman unit kendaraan ke kota kota hal yang demikian diperlukan pelayanan ekspedisi pengiriman mobil yang professional … info lebih lengkap https://carcarrier.netlify.app/car-carrier-surabaya-makassar.html

  7. Lewis Whitteker napsal:

    Kaca Tempered Glass ini mempunyai tenaga lebih kuat 4-5 kali lipat dari kaca awam. Kaca tempered dapat diterapkan untuk si kecil tangga ataupun dinding, info lebih lanjut https://railing-kaca-murah.blogspot.com/

  8. Kristel Kerestes napsal:

    Epoxy flooring installation in Indonesia and bordering cities. KontraktorEpoxy.co.id appropriately adds epoxy films for garages, houses and corporations visit https://king-epoxy.blogspot.com/2019/05/jasa-epoxy-lantai-3d-mojokerto-0812.html for detail.

  9. Nettie Tai napsal:

    In search of a door manufacturer through Indonesia? A number of us produce aluminium doors your location & furnish easy shipment situations, click https://suppliersmartlockdoor.blogspot.com/2019/10/distributor-supplier-smartlock-door-1.html for more detail.

  10. Sydney Ragsdale napsal:

    Toilet cubicle sizes are essential and may vary from form of person using the washroom. Our guide sets out the dimensions used as standards … klik https://partisi-kamar-mandi.blogspot.com/2019/07/cubicle-toilet-phenolic-semarang-murah.html untuk informasi selengkapnya.

  11. Ivanka napsal:

    Dlouho jsem bojovala s tím, co budu dělat za práci, jakmile bude téměř všude kolaborativní robotika od https://www.kinali.cz/cs/technologie/kolaborativni-roboti/ Jednoho rána jsem se probudila, objednala si několik psychologických knížek a začala číst. Občas si říkám, že to není až tak dobré rozhodnutí bavit se s lidmi, ale na profesionální úrovni mě to začíná bavit více než práce ve skladu.

  12. Enclave 2022 comes with an exciting, new look and a number of updates.

  13. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  14. muFkkt napsal:

    evolution casino
    233muFkkt{&“

  15. ldmGOu napsal:

    evolution korea
    338ldmGOu:.#

  16. Jana napsal:

    Myslím si, že skvělá inspirace. Já se takto našla v podnikání. Podnikat jsem chtěla už dlouho, ale až před dvěma lety jsem se konečně dokopala k tomu, abych s tím opravdu začla. A teď se mi to pomalu začíná vyplácet. Například tento rok mám zatím vůbec nejvíc zákazníků. Docela začínám zvažovat i možnost založení s.r.o.

  17. Ilona22 napsal:

    Zdravím, zajímavé čtení, dobrá inspirace. Už dlouho jsem uvažovala , že si otevřu kadeřnický salón. Ale tomu, aby se o mém salónu vědělo, je potřeba těchto služeb https://ppc-kampane-praha.cz/ , můžu říct, já jsem těchto služeb využila a mému salónu to jen prospělo. Příjemný den

  18. Audra Zeegers napsal:

    Executive-Education.id is a reliable private tutoring institution in Jabodetabek as well as surroundings which brings students alongside the best teachers … click https://privat-matematika.vercel.app/les-privat-matematika-cengkareng.html for more information

  19. Ivory Byther napsal:

    Very best along with Lowest priced Jabodetabek Exclusive Coaching, our own employees along with trainers are available to your house, collection your review schedule and might select virtually any field with review … visit https://privat-jabodetabek.netlify.app/les-privat-taman-sari.html for further

  20. Drusilla Lamanna napsal:

    Currently private lessons for PAUD, TK, SD, SMP, SMA, and Alumni. With a built-in and accelerated method, it can be hoped so it is able to foster an era of individuals with good morals… for detail https://ipa-exed.blogspot.com/2022/04/les-privat-ipa-di-kelapa-gading.html

  21. okbet napsal:

    Your work is very good and I appreciate you and hopping for some more informative posts. Thank you for sharing great information to us.
    online gambling in the philippines why is it popular

  22. Elodie Tyler napsal:

    Do you want to set about a transformative language learning experience? Go and visit Executive-Education.id’s language of choice course. From cultural immersion to expert guidance, our program offers an all-natural way of language acquisition. Explore the nice thing about a different language, broaden your horizons, and acquire a edge against your competitors in today’s interconnected world. Go to https://kursus-rusia.github.io/kursus-bahasa-rusia-kemayoran.html for further.

  23. Belinda napsal:

    You’ll need some hints and even answers to solve this puzzle if you get stuck or don’t have enough time to finish it Retro bowl.

  24. fall guys 3 napsal:

    It is really great blog. Links are a very useful thing. help me a lot. I will follow this blog.

  25. julie napsal:

    Dělat jenom to, co mě baví, to by bylo skvělý. Chodím do práce, která bohužel není mým koníčkem, ale beru ji jako dobrý zdroj příjmu, takže ji v nejbližší době měnit nebudu. Alespoň ve volném čase chci dělat to, co mě baví, a to je hraní online automatů na gamescenter.cz/ , tak si do toho nenechávám od nikoho kecat :-D .

  26. Lenka napsal:

    Tak já třeba jsem ve své práci celkem spokojená. Párkrát do roka ale máme cca měsíční období, kdy se ta práce jen těžko zvládá. Právě jedno takové mám teď. To vyčerpání už začínám opravdu hodně pociťovat. Naštěstí mi v tom ale pomáhá kratom od Krupa Kratom. Když už nemůžu, tak vím, že právě ten mě vždy postaví na nohy.

  27. CeliaDrake napsal:

    Často si vybírám hraní zajímavé zábavy z https://techloky.com/ pro snížení stresu v práci.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.