Jak milovat své tělo?

ženské tělo

K tomuto článku mě inspiroval dotaz jedné z velmi krásných žen – jak mít více ráda sama sebe.

Píše: „Ráda bych se zeptala na něco, co řeším už vlastně opravdu dlouho. Dá se nějakým způsobem naučit sebeláska? Myslím tím kontakt s vlastním fyzickým tělem? Myslím, že jsem na sobě už udělala velký kus práce, jsem schopná se na sebe usmát do zrcadla a pochválit se za to, jak jsem krásná – tak trochu metoda ‚tisíckrát opakovaná lež se stane pravdou‘ :-) aneb snažím se přesvědčit nějakou část sama sebe o věci, o které jsem vlastně přesvědčená, ale která stále vysouvá na povrch staré předsudky. Ráda bych se naučila milovat sebe sama i s věcmi, které momentálně považuji za chyby. Prostě se vším všudy, co ke mně patří… a hlavně bych si moc přála zcitlivit své tělo…“

Podobné pocity trápí mnoho žen, které se ve výsledku necítí pohodlně ve své kůži – a pochopitelně se toto odráží i v intimním prožívání a vztazích.

Je něco jiného pochválit se před zrcadlem, jak jsem krásná, a opakovat si to. Má to svůj význam a je to dobré, ale moje zkušenost je, že ještě daleko silnější a rychlejší je cesta přes TĚLO A DOTEK. Dotek sama sobě i dotek od někoho druhého.

Rituál láskyplného doteku

sebeláska První je praktičtější v realizaci, protože jsme se sebou stále, a do svého dne můžeme zahrnout rituál laskavého, láskyplného doteku sama sebe. Koupit si hebký olej nebo pleťové mléko s vůní, která je nám příjemná. Nebo si vytvořit vlastní olej se směsí aroma olejíčků, které máme rády. Jasmín, růže… a opravdu kvalitní, příjemný olej.

Už tahle příprava v nás ukotvuje, že máme svou hodnotu a zasloužíme si něco dobrého. No a pak se natíráme olejem či krémem ne s rutinou, abychom hydratovaly kůži, ale také s velkou péčí a láskou.

S pozorností ke každé části těla: ruce, nohy, zápěstí, bříško, paže, krk… a spolu s tím si můžeme představit, jak do svého těla vtiskáváme lásku.

Můžeme si do toho i opakovat „Mám se ráda“ nebo říkat sama sobě „Mám Tě ráda…“ – oslovovat se přitom vlastním jménem – a opravdu to prociťovat. Když to děláme „správně“, a naše téma je nepřijetí sama sebe, tak se přitom často objeví různé rušivé pocity: netrpělivost, pocit, že to nemá smysl, posléze třeba vztek a smutek a pláč… často kombinace všeho…

Důležité je vytrvat, zhluboka dýchat, CÍTIT, CÍTIT, CÍTIT
– dovolit si naplno cítit vše, co se objevuje.

Dovolit pláč, dovolit smích, dovolit cokoliv, co je přítomné. Tím svoje tělo a svou bytost oživujeme a postupně víc a víc přijímáme. Dostáváme se tak do proudu života, do středu sebe sama.

První krok je tedy lásky-plný dotek sebe sama. Svého těla se dotýkáme s maximální péčí a láskou a něhou. Pokud máme pocit, že některé části nás samé nejsou dost lásky-hodné, věnujeme se jim obzvlášť, tak dlouho, dokud náš odpor nerozpustí pláč a následná úleva sebepřijetí a rostoucí hřejivé podpory sobě samé.

Odtud pak může začínat rozvíjení sebe-potěšení.

Rozkoš v těle je jeden z nejúčinnějších léků na všechno! :-) Ale nepřeskakujeme hned k myšlenkám na vzrušení a orgasmus a na to, jak by to „mělo“ vypadat a co my bychom „měly“ prožívat.

Zkrátka a jednoduše sledujeme, co je našemu tělu příjemné. Jaký typ doteku, kde, jemný nebo pevný, rychlejší nebo pomalejší… Přistupujeme k tomu se zvědavostí výzkumnice a hledáme, co v nás rozvíjí příjemné pocity. To navíc není dané jednou provždy, ale v závislosti na naší náladě, dni, fázi měsíčního cyklu… dáváme přednost někdy tomu, jindy onomu typu doteku.

Důležitý je i dotek NA PRSOU – to je v oblasti srdce, zóny lásky a citu. Stejně tak je pro nás ženy důležité BŘÍŠKO – místo spojené s city a vztahy. Zde se dotýkáme s velkou pozorností a láskou.

tělo dotyk

Můžeme dělat i další věci…

  • LÉČIVÁ ZÁŘE: Představovat si, že z našich dlaní proudí láska, například formou zářivého, zlatavého světla a zaplavuje celé naše tělo. A z našeho těla pak září do celého světa, na všechno a všechny kolem. :-)
  • VDĚČNOST: Uvědomovat si, jak zázračné je naše tělo. Kolik funkcí každou minutu a sekundu našeho života plní. Co nám umožňuje. Že s námi chodí, uchopujeme a hladíme rukama, cítíme, vidíme, dýcháme, tepe nám srdce, čicháme vůně, chutnáme…
    Rukama dále můžeme tvořit, dávat, objímat a hladit…
    Bříško nám umožňuje cítit, a dokonce utvářet nový život…

Nesmírně silné je i to, když tento láskyplný, vědomý typ doteku můžeme přijímat od někoho DRUHÉHO. Ženský dotek má velmi léčivou kvalitu, posilující naše vlastní ženství, ukotvení v sobě a navíc pocit hluboké podpory a vzájemného porozumění. Léčivý dotek ženy ženě je velmi vyživující a posilující.

Když pořádám ženské semináře, ráda zahrnuji i to, jak se navzájem jako ženy můžeme podpořit dotekem. Někdy můžeme mít pocit, že je to dotek jako od matky nebo sestry, spřízněné duše. Když se děje v bezpečném rámci plném důvěry a otevřenosti, má nesmírně léčivou a ukotvující sílu.

Podobně mocný vliv má i dotek od muže – pokud je vědomý a láskyplný. Základem je přijímat jej s otevřeností, zhluboka dýchat, pouštět tu lásku a respekt do sebe. Pokud samy sebe nemáme rády, naše tělo bude mít tendenci se napnout, vrtět, dech ztlumit… vědomě však procházíme skrze tyto tendence do otevření se, rozšíření se… Často po chvíli poleví naše obranné mechanismy a my se té lásce a hřejivosti v doteku otevíráme a necháváme naše tělo, aby se nasytilo.

Rostoucí radost v těle pak víc a víc rozpouští všechna naše sevření a sebeodmítání, tělo nám pak tančí radostí, záříme a připadáme si krásné a jakoby zamilované – protože jsme dovolily, aby naším tělem proudila láska.

A není to láska k nějaké druhé konkrétní osobě, nemyslím tím romantickou zamilovanost, ale jednoduše jsme dovolily lásce, aby volně procházela naším tělem – do nás, skrze nás a odtud pak také obdarovávala druhé.

Vzpomínám na jednu ze zákaznic Tantra Spa, která když po masáži vyšla na ulici, tak samou radostí doslova tančila. To není nic nezvyklého! :-)

No a pak už si jen zvykáme, jaké to je, a „trénujeme“ se v tom, abychom tento pocit lásky a radosti ve svém těle udržovaly pořád. Nepotřebujeme k tomu navíc ani stálého partnera nebo milence, je to vrozená schopnost našeho těla, prožívat tuto intenzitu blaženosti, když se tomu správně otevřeme. :-)

Rostoucí citlivost těla přichází spolu s tím, jak se více uvolňujeme a „rozmrazujeme“ stažení, která jsme si v sobě vytvořily skrze různá zranění – tím může být třeba i něčí hloupá poznámka k našemu vzhledu v dětství či dospělosti a podobně. Často tento přerod probíhá i skrze slzy bolesti a následné úlevy – jsou léčivé, jsou součástí našeho otevírání se.

Jak říká učitel a autor David Deida, ženskou praxí osobního rozvoje je praxe potěšení. Potěšení ve smyslu roztančené, lásky-plné radosti v těle i na duši. To je i největší dar pro naše okolí – partnery, rodinu, přátele.

V radosti a potěšení proudí skrze naše tělo nejvíce lásky

A navíc jsme tak i inspirací pro ostatní – díky našemu příkladu získají alespoň příchuť toho, jaké to je – a že JE možné být v radosti a lásce. Tedy tyto kroky k sebepřijetí a rozvíjení lásky k sobě sama děláme nejen pro sebe, ale má to velký užitek i pro ostatní – naše okolí, naše partnery (kteří jsou víc než šťastní, když jejich žena září spokojeností), naše děti (které se od nás spontánně učí žít v lásce k sobě i druhým) a mnoho dalších…

 

Denisa Říha PalečkováMgr. Denisa Palečková, CSB

Mezinárodně uznávaná lektorka pracující v oblasti partnerských vztahů, vědomé sexuality a osobního rozvoje. Od roku 2002 vede semináře a profesionální výcviky, přednáší, publikuje a vystupuje v médiích. Spolu s Richardem Vojíkem založili Školu celostní smyslné (tantrické) masáže, Školu šťastného partnerství, masážní studio Tantra Spa a do Čech zavedli také výcviky profese Sexological Bodywork a tzv. vaginální mapování. Šťastná manželka a maminka malého Pedra.

www.denisapaleckova.cz  /  www.denisarichard.cz   /  www.tantraspa.cz

Komentáře
  1. Daniela napsal:

    Velmi Vám děkuji za krásný a pravdivý text. Za návod k sebelásce. Konečně praktický a podrobný (a přitom stručný) návod, JAK NA TO. O sebelásce se píše hodně, ale až u vás jsem si přečetla, jak postupovat. Je to komplexní a vím, že to bude rychle účinné. Viděla jsem Vás ve vstupním videu na Ženy ženám, jste krásná, jemná, sama sebou a jste jedním z mých vzorů na mé cestě sama k sobě a k sebelásce tváře i těla. Děkuji, že jste. :)

  2. Pavla napsal:

    Krásný článek a je na čase vyzkoušet rady v něm! :-) Děkuji

  3. Surya Kateřina napsal:

    Milá Deniso,

    děkuji za článek od Tebe pro nás, ženy. Dlouho, moc dlouho si přeji mít se ráda, ale pořád se mi to nedaří. Myslím, že se to už alespoň trochu zlepšilo, bývaly horší časy, kdy jsem se opravdu nenáviděla. Je to pozvolný proces, tedy alespoň u mě. Na mé kůži mám atopický ekzém a trápí mě svědění, takže se škrábu a pak si vyčítám, že si tak ubližuju, když si rozedírám kůži. Pak k sobě cítím i vyslovený odpor a jsem zoufalá, protože svědění nepolevuje. Vždy pár dní před menstruací ekzém poleví až skoro vymizí a já vnímám, že jsem v této fázi i citlivější k sobě a svému tělu, pocitům a náladám. Nevím, jestli to spolu souvisí, ale mám pocit, že pokud dávám svému tělu dostatek pozornosti, samo se začne léčit. Máte s tím zkušenost?

    • Denisa Palečková napsal:

      Milá Suryo, ano je na tom hodně pravdy, co píšete – láskyplná pozornost nesmírně léčí. Navíc kůže je i téma kontaktu – zpravidla touha po kontaktu a současně strach z toho, je to téma hranic. Pro „léčení“ doporučuji doteky, doteky, doteky, otevírat se tomu, přijímat. Doteky sobě, doteky od druhých, procházet všemi pocity, které to přináší. A také, jako druhá věc, jak jsem četla Vaše řádky, měla jsem pocit, že by mohla pomoci homeopatie. Zkuste Petru Cihlářovou, http://www.homeopatie-praha.cz, mám s ní dobrou zkušenost.
      Hodně štěstí,
      Denisa

  4. Angelika napsal:

    Dakujem za článok,už dlhé roky trvá moja nenávist sam k sebe. Snažím sa to stále zmenit len neviem ako na to ale tento článok ma trochu posunul vpred.Dufám,že sa mi moj postoj k sebe samej podarí aspon trošku zmenit..(jednoducho nemam rada svoje telo,to ako vyzerám…..)tak hned sa vrhnem na vyskúšanie tvojich rád…ešte raz veľké ďakujem…:-)

    • Surya Kateřina napsal:

      Milá Angeliko,
      dneska jsem zkusila to, co Denisa píše. Po koupeli si říkat, že se miluju. Nejprve jsem z toho měla zvláštní pocit, ale postupně se mi to líbilo a všimla jsem si, jak svoje tělo většinou zanedbávám. Jak některé jeho části úplně přehlížím, a přitom si taky zaslouží dotek a milá slova a přístup :) Mám po tom příjemný pocit, že jsem se nezanedbala. A věřím, že se mi zlepší i kožní obtíže. Poslala jsem si lásku. Zkus to taky. S Láskou Surya*

    • Denisa Palečková napsal:

      Hodně štěstí, krok za krokem :-) jde to! Denisa

  5. Jana napsal:

    Když jsem četla první část článku, měla jsem pocit, že se mnou snad jeho autorka bydlí ;-).
    Našla jsem se totiž v popisovných pocitech i stavech.
    Říkají o mně, že jsem krásná žena (a to tvrdí i ženy), já to tak ale dlouho neviděla.
    Co se týká obličeje, tak jsem už připustila, že by na tom tvrzení mohlo být něco pravdy :-). S tělem si zatím ale moc nerozumím.
    Jsem tedy moc ráda za článek, ve kterém se nepíše jen o potížích, ale ukazuje se i návod, jak na to.
    Děkuji za podněty a už teď vím, který z nich si převedu do svého každoddeního života.
    Všem, které se jako já rozhodly ke změně přístupu ke svému tělu, přeji hodně úspěchů,
    Jana

  6. Denisa Palečková napsal:

    Milá Jano, i Vám hodně úspěchů, je to překvapivé a smutné, kolik žen se nemá rádo. Opravdu všem doporučuji i LÁSKYPLNÉ MASÁŽE, dotek doslova dělá divy. Jak jsem ve článku vzpomínala na tančící zákaznici v Tantra Spa, tak za pár dní později jsem natáčela rozhovor s jedním z našich masérů, a vzpomněl si na stejný příběh :-) – odkaz je na mém facebooku – nevím jak dát odkaz přímo na to, zatím video není na youtube… je to na mém facebooku v úterý: http://www.facebook.com/denisa.paleckova

  7. Jana Chmelařová napsal:

    Milá Deniso, moc hezký článek :) Seznamuji se a sžívám se svým tělem proměněným druhým porodem. Některé dny jsem zklamaná a některé fascinovaná. Pomáhají mi cesty, které jste popsala – doteky a vděčnost. Když si uvědomím, co všechno dokázalo, cítím k němu veliký obdiv a úctu. Dalo mi dvě nádherné děti a v podstatě samo. Děkuji za to, že jsem :) Hltám vaše články, těším se na video a doufám, že se mi někdy poštěstí dopřát si relaxaci ve vašem centru a nebo navštívit kurz. Hezký den :)

  8. Tereza napsal:

    Milá Deniso, děkuji za laskavá a inspirující slova. Chci jenom dodat, že i žena po adesátce si zaslouží lásku a obdiv, i když její tělo ledasco pamatuje. Právě láskyplná péče nás udržuje mladé a toužící po naplňujícím životě. Dámy, zasloužíme si jen to nejlepší a dovolme si to přijmout. Krásné chvilky s těmi, co máme rádi nám všem přeju z celého srdce.

  9. Sona napsal:

    Článek je hezký a pravdivý, ale to že se nemáme rády, to se nám snaží vnutit okolí přílišnou kritikou a odmítáním, já jsem nikdy takové pocity neměla, že bych si myslela, že nejsem dostatečně hezká nebo chytrá, racionálně si musíme přiznat, že každý člověk nějak vypadá prostě od přírody, něco se dá vylepšit u kadeřníka, něco i u plastického chirurga, jinak to s čím jsem přišla na svět radikálně nezměním, tak je zbytečné se tímto trápit, ale jsme často vystavené někdy závistivé kritice, někdy kritice někoho, kdo si potřebuje vylevelovat své sebevědomíčko. Od svého nevlastního otce jsem denně slyšela jak jsem hnusná, jak mám hnusný nohy a jak mě nenávidí, a cizí lidi se jen divili, stejně tak mi ženy řeknou, že mi to sluší a pro manžela jsem hnusná a nepřitažlivá a štítí se mě, a mám pocit že žiju s mrazákem, jeho dotyk je bezcitný , způsobující bolest. Takže phled do zrcadla ve mně vyvolává zoufalý pláč a moc si přeju už nežít, i přes to, že mi syn říká, že proti jiným ženským ve svém věku jsem krásná. Někdy můžete se mít ráda a opravdu být krásná, když patrner nad vámi ohrnuje nos, tak zbyde jen pocit marnosti a nechut se i učesat.

    • Grace napsal:

      Jeli tomu opravdu tak,jak píšete, pocit marnosti a nechuť se i učesat, proč tedy s takovým partnerem dál jste? Sebeláska a sebeúcta, dostatečné sebevědomí je moc důležité pro nás samotné, náš růst. Pokud si s partnerem vůbec nerozumíte a on nad Vámi jen ohrnuje nos, proč tedy s ním být dál? Nejsem zastánkyní rozvodů, to v žádném případě, ale pokud je tak na hraně,jak uvádíte, že se Vám ani nechce žít a jsou to city dlouhodobé, nikoliv výjimečné….jste vtipná, žijete s „mrazákem“, tak ho vyměňte…vím, že to vůbec není jednoduché, ale nežli trpět to, co popisujete…snad je kdesi ve Vašem podvědomí něco, co k sobě přitahuje ono ohrnování nosu. Zkuste tedy začít nový život. Moc Vám všechny držíme pěsti!

  10. Zuzana Š. napsal:

    Milá Deniso,
    jsem moc vděčná za tento článek. I já mívám problém milovat své tělo, občas je to náročné a mám chvíle, kdy se opravdu nesnáším a je mi do breku. Mám atopické exémy, hlavně na nohách a v létě mi bývá hanba chodit například v sukni apod.. Ale postupem času jsem si našla způsob a přijala jsem to a o nohy se starala a masírovala, mám je ráda a je zvláštní, že již delší dobu nemám s exémy problém. Je to úplně něco jiného, když své tělo hýčkám, jako by mi odpovídalo. Věřím, že půjdu stále krok po kroku dopředu. Ještě jednou děkuji, jste úžasná žena. :)

  11. Klara Nims napsal:

    Adanya kolam renang pada rumah akan membikin Anda dapat berolahraga renang kapan saja. Kontraktor kolam renang adalah suatu perusahaan atau jasa … lihat https://mozaik-kolamrenang.netlify.app/pasang-mozaik-kolam-renang-bukit-tinggi.html untuk dapatkan penawaran diskon

  12. Marica Altsisi napsal:

    Harga Beton Cor Murah Per Kubik – Jual Beton Ready Mix. Supplier dengan Harga Beton Ready Mix Batching Plant Berikut Harga Beton Cor Readymix dari … info lebih detail http://pipabetonbertulangmegacon.kedungsepur.my.id/2020/08/harga-pipa-beton-bertulang-megacon-di_73.html

  13. Carmelo Rohrs napsal:

    Harga Beton Precast 2020 atau beton pracetak untuk keperluan konstruksi, … dan berikut ini yaitu berberapa produk beton precast yang bisa kami jual. info lebih lanjut http://boxculvertmegacon.kedungsepur.my.id/2020/08/harga-box-culvert-megacon-di-sayung_7.html

  14. Pete Clune napsal:

    Pengadaan Pracetak, sehingga menjadikan standar yang optimal dan ideal waktu. Pracetak Produk-produk beton … segera kunjungi https://harga-road-barrier-megaconperkasa.blogspot.com/2019/10/harga-road-barrier-beton-1-yogyakarta.html

  15. Velva Saleme napsal:

    beton cor untuk keperluan konstruksi bangunan anda. Klass B-0 Dipakai untuk dasar atau sebagai pengeras … selengkapnya https://harga-pipa-drainase-megaconperkasa.blogspot.com/2019/10/harga-pipa-drainase-1-kupang-0852-1900.html

  16. Kacy Slone napsal:

    We’ve designed our array of toilet cubicles to suit a variety of applications from full height, flush fronted cubicles for offices to low level cubicle doors suitable for … visit https://partisi-kamar-mandi.blogspot.com/2019/01/cubicle-toilet-phenolic-bontang-murah.html for detail information.

  17. Agueda Rich napsal:

    Harga Beton Precast 2020 atau beton pracetak untuk keperluan konstruksi, … dan berikut ini merupakan berberapa produk beton precast yang bisa kami jual. info lebih lanjut https://pagarpanelmegacon.jabodetabek.my.id/2020/08/harga-pagar-panel-beton-megacon-di_55.html

  18. Roberta Kennington napsal:

    Car carrier dan Car Towing merupakan dua alternatif pengiriman kendaraan beroda empat yang bisa dibilang bertolak belakang terlebih menyangkut dilema … info lebih lengkap https://kirimmobilluarkota.blogspot.com/2020/11/kirim-mobil-jakarta-jogja-alatberatid.html

  19. Britt Bester napsal:

    Kaca Tempered (Kaca Diperkeras) adalah kaca dengan memanaskan float glass awam sampai menempuh suhu sekitar 700 °C kami berada di … segera kunjungi https://etalase-tempered.blogspot.com/

  20. Eileen Barters napsal:

    KontraktorEpoxy.co.id is an expert possessed organization that happily presents residential and industrial epoxy flooring services. With 24 hour installment and lifetime warranties… Epoxy is made for store owners, by keep owners. … click https://kontraktorepoxy.netlify.app/kontraktor-jasa-epoxy-lantai-surakarta/index.html for detail.

  21. Guillermina Mcglaun napsal:

    Do you require some tailor made door for your residence? Exquisite windows xp could improve whatever space. But when you can’t find just what you want, click https://jualsmartlockdoor.blogspot.com/2020/07/jual-pasang-smartlock-door-1-batam-0812.html for detail.

  22. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  23. Federica Badami napsal:

    Moje svědectví

    Byla jsem opravdu smutná a zraněná, když se můj 13letý manžel rozhodl mě opustit kvůli dívce mnohem mladší než já. Můj manžel je bohatý a má dobrou práci, takže na něj upoutaly pohledy mnoha dam. Je to milující a starostlivý muž, ale tato konkrétní mladá dáma ho chytila zvláštním způsobem, který jsem nedokázal vysvětlit. V určitém okamžiku jsem uvažovala, že jí vezmu život, protože můj manžel ji opravdu miloval, ale přítel mě od toho činu odrazoval. Musel jsem hledat duchovní pomoc na internetu a pak jsem viděl královnu Zazi, která mnoho lidí vydávalo různá svědectví o jeho dobrých skutcích a obnovení manželství. Vzal jsem její e-mail queenzazi1000@gmail.com z jednoho svědectví a kontaktoval jsem ji. Řekl jsem jí o svých problémech a ona mi dala pokyny, jak se řídit. do 7 dnů Můj manžel přerušil všechny komunikační prostředky s tou zlou paní a prosil mě o odpuštění. Děkuji královně Zazi, doufám, že uvidíte toto svědectví, protože jsem slíbil, že se o svědectví podělím, pokud mi pomůžete. můžete ji také kontaktovat na WhatsApp: +2349125496538

  24. Ignacio Beckstrom napsal:

    Jabodetabek private tutoring services with teachers coming over to the house. A lot more than many active tutors will be ready teach various skills and lessons of the to adults … go to https://privat-matematika.vercel.app/les-privat-matematika-johar-baru.html for more details

  25. Heide Denning napsal:

    Best and also Lowest priced Jabodetabek Non-public Instructions, your workers plus tutors arrive to your property, collection your individual analysis plan and may decide on just about any arena regarding review … go to https://kursus-akuntansi.netlify.app/kursus-akuntansi-gambir.html for more details

  26. Felecia Straton napsal:

    You will find a cheaper fee compared to table above, make sure again regarding the qualifications with the teacher / Kindergarten teacher recommended to you personally … click for more detail https://fisika-exed.blogspot.com/2022/04/les-privat-fisika-di-jakarta-timur.html

  27. Todd Snow napsal:

    Are you ready to start a transformative language chance to learn? Have a gander at Executive-Education.id’s language you are studying course. From cultural immersion to expert guidance, our program offers an all-natural procedure for language acquisition. Explore the beauty of a brand new language, broaden your horizons, and get a competitive edge in today’s interconnected world. Go to https://kursus-turki.github.io/kursus-bahasa-turki-kebon-jeruk.html for latest information.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.