Jak jsem našla své poslání

Povím Vám příběh jedné holky, která si myslela, že podniká a až po mnoha letech zjistila, že vlastně o žádné podnikání ani moc nešlo…

 

Já a moje podnikání… to je něco jako já a můj život

Začala jsem podnikat před mnoha lety, v roce 1998. V té době jsem měla něco kolem dvaceti a byla jsem nadšená z toho, že při vysoké škole můžu dělat ještě něco navíc, něco, co mě baví a čím si přivydělám.

Začala jsem tehdy poskytovat finanční služby pro jednu banku. Čísla byla to, co mě moc bavilo a čemu jsem se chtěla věnovat. Postupem doby jsem získala pozici regionální ředitelky a měla jsem pocit, že opravdu podnikám ve velkém :-) Počet hodin strávených v práci, počet spolupracovníků a výše mého příjmu tomu napovídaly.

Jenže až po dalších pár letech jsem zjistila, že vlastně o žádné velké podnikání ani moc nešlo. Proč?

Někdo v Praze vymyslel produkty, marketingovou strategii, vyškolil mé obchodníky, nastavil provizní systém apod. A já jsem měla jen pár úkolů, které bylo třeba splnit, aby se dostavil úspěch: nábor a výběr obchodníků, jejich motivaci, profesionalizaci a především dobré obchodní výsledky. Vše ostatní za mě někdo udělal a musím říct, že na poměrně dost profesionální úrovni.
Všichni však víme, že podnikání je o něčem jiném, že je to od začátku do konce o vás, nikdo vám úkoly nedává, nikdo vám nic nezajistí, vše je jen na vás.

V podnikání se mi dařilo; jako regionální ředitelka jsem zaznamenala velké úspěchy a byla jsem šťastná a spokojená, i když jsem pracovala od rána do večera, ale moje práce byla tehdy můj život.

Pak přišla doba, kdy začaly tikat mé biologické hodiny a i když to nikdo z okolí nečekal, tak jsem plánovaně otěhotněla a rozhodla se odejít.

Bylo to zvláštní, hodně lidí si myslelo, že si dělám srandu, že já nejsem ten typ, který opustí dobře rozběhnutý a výnosný podnik a půjde rodit děti. Ale já cítila, že je to tak dobře, že to má přesně tak být a moje intuice říkala, že teď je ten správný čas.

Odešla jsem a rovnou řekla, že se už nebudu vracet,
že mám svůj sen a za tím půjdu.

Abych pravdu řekla, tak v té době to byl opravdu jen sen a nevěděla jsem úplně přesně, jak ten sen zrealizovat a jak to vše dopadne. Teprve v tuto chvíli začalo mé pravé podnikání. Osamostatnila jsem se, nemusela jsem poslouchat, co mi kdo říká, jaké mám mít obchodní výsledky, kolik lidí mám mít v týmu apod, ale na druhou stranu jsem si musela začít dělat všechno sama – obchod, marketing, procesní záležitosti, zkrátka vše. Na což jsem nebyla úplně připravena.

Cesta k cíli

Krok do neznáma

Už pár týdnů po porodu první dcery Karolínky jsem začala poskytovat koučování a konzultace. Měla jsem velkou výhodu v tom, že mě lidé, se kterými jsem pracovala, znali a že chtěli pracovat se mnou, takže v prvních týdnech a měsících jezdili k nám domů a já pracovala vyloženě z domova.

Mezitím Karolínku vozil někdo z rodiny v kočárku a já byla spokojená podnikatelka i maminka.

Pracovala jsem tehdy především s manažery a podílela se na tom, aby měli lepší výsledky; hodně jsem se specializovala na to, abych je naučila, jak si mají najít dobré lidi do svých týmů. Já jsem totiž během své manažerské kariéry poznala, že moje výsledky a moje úspěchy hodně závisí na tom, jak dobrý je můj tým, jak dobré lidi mám ve svém týmu. A poznala jsem, že nejlepší výsledky mají ti lidé, které jejich práce baví, naplňuje, že oni sami přirozeně chtějí pracovat, zlepšovat se, být v daném oboru dobří a mít úspěch.

Chtějí svoji práci dělat nejlépe, jak umí, protože je ta práce baví a oni se při ní cítí dobře.

A právě toto zjištění pro mě bylo asi tím největším AHA momentem, které mi mé prvotní „podnikání“ dalo.

Začala jsem manažery učit to, jak si mají vybrat do svého týmu vhodné lidi, jak mají poznat jejich silné stránky, jejich motivaci. To, jestli tu práci opravdu chtějí dělat a hoří pro ni nebo jestli je to pro ně jen „nějaká“ práce. Poznala jsem, že nejvíce záleží na tom, aby člověk dělal to, co ho baví. Protože potom má ten člověk úspěch a dělá tu práci dobře a navíc, je v životě šťastný a spokojený.

 

Našla jsem své poslání

Když Karolínka povyrostla, začala jsem více školit, poskytovat konzultace i mimo domov, pracovala jsem hodně i online, dávala konzultace přes skype apod. Bylo to další úžasné období mého života, moje práce mě bavila a přitom jsem stíhala v pohodě být i se svou dcerou, užívat si ji. Pracovala jsem jen pár hodin týdně, abych byla v pohodě já i ona. Byla jsem spokojená, ale nějak vnitřně jsem cítila, že to pořád ještě není úplně ono, že na mě ještě něco čeká, ale netušila jsem co.

Až jednoho dne zazvonil telefon a moje kamarádka Lenka mi říká: „Já chci odejít z práce, jsem už totálně zničená, práce mě nebaví a já už nemůžu dál. Chci dělat něco jiného, ale nevím co. Pomůžeš mi?

Ta představa mě nadchla. S Lenkou jsme začaly zjišťovat její silné stránky, její talenty, jakou práci by chtěla dělat a po čem v životě touží. Lenka hodně let pracovala na manažerských pozicích v nadnárodních korporacích v Praze, ale byla totálně vyhořelá a nutně potřebovala změnu. Po pár sezeních jsme přišly na to, že jejím snem vždy bylo mít malou kavárnu, dělat v ní výbornou kávu, nějaké sladké dobrůtky k tomu a vytvořit takovou oázu klidu, sdílení a pohody.

No, jak myslíte, že to dopadlo? Lenka si splnila svůj sen. Už několik let je hrdou majitelkou kavárny, peče dorty a koláče, vaří tu nejlepší kávu v okolí a je šťastná. Korporace ji už nic neříkají a o Praze nechce už ani slyšet.

Brána ke světlu

Start mého rozjezdu

Lenka objevila můj poklad, který jsem v sobě nosila, aniž bych o něm tušila. Při práci s ní jsem poznala, že to, co spolu děláme, je přesně to, co chci dělat dál. Že jsem na té správné cestě! Postupně jsem se začala orientovat především tímto směrem.

„Pomáhám lidem najít práci, která je bude bavit a naplňovat.“

Toto mé podnikání odstartovalo před několika lety. Souběžně se mi narodila druhá dcera Verunka. A já krok po kroku jdu ke svému cíli. Čím dál tím více se orientuji na ty, kdo hledají práci, na ty, kdo hledají nejen nějakou práci, ale práci, která je bude bavit a naplňovat. Školím, poskytuji konzultace a koučování a především ukazuji lidem svým vlastním příkladem, že když člověk dělá to, co ho baví, tak skutečně žije, žije naplno a užívá si každého jedinečného dne.

 

Práce nás baví

Jsem maximalista a vizionář, takže moje plány do budoucnosti jsou velké. Před rokem, když jsem poznala Davida Kirše a možnost online podnikání, tušila jsem, že je to přesně to, co v tuto chvíli potřebuji. Říkala jsem si: „Bezva, můžu podnikat, pomáhat lidem, ale zároveň nemusím být každý den někde na cestách, školit, jezdit za klienty.“

Přece jen mám dvě děti, pořád ještě relativně malé, a i ony jsou mým smyslem života, jsou mojí životní láskou a chci s nimi trávit svůj čas. Proto jsem před rokem spustila webové stránky a projekt Práce nás baví. A to je panečku teprve to velké WAU…

Napíšete článek, ebook (elektronickou knihu), natočíte video nebo uspořádáte webinář. A najednou nepracujete v daný čas jen s jedním klientem nebo s deseti či dvaceti, kteří se účastní vašeho školení. Najednou ve stejnou dobu pracujete s desítkami či stovkami lidí nebo taky klidně i s tisíci a více.

Moje podnikání má najednou mnohem větší rozměr.

Pomáhám lidem a to je poslání, které ve svém životě cítím a je momentálně to nejsilnější. A zároveň dělám to, co mě baví, naplňuje a dělá mi velkou radost.

Navíc mi hodně vyhovuje různorodost spojení toho, že udělám živou akci, kde poznám lidi osobně, mám od nich hned zpětnou vazbu a jsem s nimi v kontaktu a potom odjedu domů a pár dní píšu články, tvořím videa a komunikuji s lidmi emailem, po skypu apod. Živé akce mi dodávají energii a radost, ale mám v sobě i kus introverta, kterému vyhovuje sednout si doma ve své kanceláři nebo třeba na terasu a koukat na moře (jako právě teď) a psát článek či ebook apod.

Zkrátka, dělám to, co mě baví a naplňuje a při tom pomáhám druhým v tom, aby objevili svoji jedinečnost, své silné stránky a talenty a ty potom uplatnili na trhu práce.

Miluji to, co dělám a dělám to, co miluji. Krásné spojení.

Pokud také cítíte, že máte své poslání, že máte chuť začít tvořit něco svého, začněte a jděte za svými sny. Neříkám, že je to med a hned od začátku vám všechno půjde. Určitě nastanou i chvíle, kdy si budete myslet, že nevíte kudy kam, že budete hledat své první klienty a možná někdy i brečet do polštáře.

Ale to všechno k podnikání podle mě patří. Patří to vlastně i k našemu životu.

Na druhou stranu, chvíle, kdy vám klienti budou psát krásné maily, děkovat vám osobně a vy budete vědět, že jste pro ně opravdu udělali něco velkého (nebo i malého), že jste jim nějak pomohli, zpříjemnili jim život nebo třeba jen daný okamžik, tyto chvíli vám vynahradí vše těžké, co v začátcích podnikání asi zažijete.

Jděte za svým snem

A vy budete svým vlastním pánem, budete si dělat věci po svém, řídit svůj život.

Právě to jsou ty nejlepší chvíle, které člověk v podnikání zažije. Vždy ve chvíli, kdy mi další klient či klientka píšou, že díky mě a mému projektu získali svoji vysněnou práci, že dělají to, co je baví, tak cítím velkou radost a vděčnost, že moje poslání plní svůj účel.

Chvíle, kdy jsem i já nejšťastnější a cítím obrovský vděk vůči tomu, že jsem se svým podnikáním začala, že jsem své poslání objevila.

Pomáhám lidem najít práci, která je bude bavit a naplňovat!

A to je věta, při které mám už několik let husí kůži. Je to zkrátka mé poslání. Jaké poslání máte vy? Začali jste je už naplňovat?

Držím vám palce, ať své poslání najdete a brzy začnete s jeho realizací.

 

Petra Harazímová

Petra Harazímová

www.pracenasbavi.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Zita16 napsal:

    To jste fakt dobrá – klobouk dolů! Já bych na tohle zatím odvahu asi neměla, takhle vykročit do neznáma. Navíc teď ani necítím tu potřebu, i když by pár zajímavých nápadů na podnikání určitě bylo. Letos se mi konečně podařilo najít práci, do které se i těším. Objevila jsem ji úplnou náhodou na https://www.hitprace.cz/ a byla to „láska na první pohled“ :)

  2. Maciska2 napsal:

    Velice inspirativní! Já sama jsem se pustila do podnikání před několika lety a bylo to určitě jedno z nejlepších rozhodnutí, co jsem kdy udělala. Teď mám menší firmu s několika zaměstnanci a daří se nám. Jedna věc mě ovšem znepokojuje. Naše firma totiž produkuje obrovské množství odpadu. Dokonce to vypadá, že v roce 2022 budu muset podávat roční hlášení o produkci odpadů za tento rok, což nikdy předtím nebylo potřeba. Doufám, že příští rok se nám podaří produkci odpadu zminimalizovat.

  3. novaklen13 napsal:

    Já taky podnikám. Jen teda v úplně jiném oboru. Konkrétně se pohybuji ve světě internetového obchodu. Myslím si, že dnešní doba je pro tento druh podnikání jako stvořená. Nebo alespoň mi to tak přijde. Taky to ale není jenom med. Člověk musí řešit spoustu věcí. Já teď například hledám nějakého spolehlivého přepravce na větší objemy zásilek. Přecejen, pozemní přeprava není nic úplně jednoduchého a chtělo by to někoho, kdo bude spolehlivý a zároveň dokáže zboží doručit včas.

    • Milos napsal:

      Zdravím. Mám na vás takový dotaz. Předpokládám, že pod sebou máte nějaké zaměstnance. Já se právě ve své firmě chystám pořádat nějakou teambuildingovou akci. Nemáte s tím náhodou zkušenost? Právě přemýšlím jestli to mám celé zorganizovat sám nebo to nechat na nějaké frimě. Díval jsem se, že firem, které se tímto zabývají je celá řada. Například tato: https://firmsport.cz/aktivity/firemni-akce-teambuilding/

  4. Malinovka napsal:

    Suprově napsané. Sama taky podnikám. Jedna z věcí, na kterou jsem si ze začátku moc nemohla zvyknout byla paradoxně práce z domu. Na jednu stranu by si člověk myslel, že to je sen, ale oddělit práci a domácí život není až tak snadné. Nakonec se mi to ale docela podařilo. Teď mám pod sebou už i několik zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že ale podnikám přes internet, tak jsem se s nimi ještě ani jednou reálně neviděla. Vše řešíme přes internet pomocí videokonferencí. Ještě že ty videokonferenční systémy existují. :)

  5. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  6. RBeTsU napsal:

    evolution korea
    381RBeTsU;(‚

  7. Gábina napsal:

    Já jsem začala podniakt jenom o pár let později než ty. Tehdy jsem tak nějak podvědomě věděla, že chci vyzkoušet dosud neprobádanou cestu, a tak jsem začala podnikat online, respektive prodávat zboží ve virtuální obchodě. Toho času se na trhu vyskytovalo jenom pár firem. Já měla v hledáčku někoho, kdo dělal také Tvorba webových stránek – WordPress. Nakonec jsem na sebe dělala 12 let, pak obchod prodala.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.