Jak chutná odpuštění

Jedna z mých klientek mi nedávno hrdě řekla:

„Strašně mi ublížil. Nikdy mu to nezapomenu a NIKDY MU TO NEODPUSTÍM!“

Nemohla jsem si nevšimnout tohoto vítězoslavného prohlášení. Tvářila se, že tímto počinem tomu člověku nejvíce ublíží.
Nesla si den co den tuto tíhu na srdci, den co den myslela na člověka, kterému to nemůže zapomenout, pořád měla před očima tu křivdu, kterou jí způsobil. Vstávala s ním, jedla s ním, usínala s ním. A čekala, že jednou ten člověk za ní přijde a bude prosit o odpuštění.

Jenže tomu člověku to bylo úplně jedno.

A jediný, komu svým postojem ubližovala, byla ona sama. Ona byla ta jediná, kdo se tím trápil, užíral, neustále na to myslel a nemohl na to zapomenout.

Nemohla odpustit. Myslela si, že kdyby odpustila, dala by tomu člověku najevo, že schvaluje to, co jí udělal. Žila v přesvědčení, že odpuštěním by snad toho člověka musela mít zase ráda!

To však není vůbec pravda. Tím, že někomu odpustíte, prokážete službu nejvíce samy sobě, protože to vy se konečně zbavíte té emoční zátěže, která vás táhne dolů. A že je to kolikrát balvan, co?

Jak chutná odpuštění

Odpuštěním si prokazujete, že se máte natolik rády,
že se tím nehodláte už dále trápit!

Protože si to nezasloužíte. Zasloužíte si mít lehký pocit na hrudi a při vzpomínce na toho člověka, který vám ublížil, mít neutrální pocit. Přesně ten měla moje klientka po našem sezení.

Miluji Neurolingvistické programování právě pro tu rychlost a účinnost. Když jsem pak klientku požádala, aby myslela na člověka, kterému chtěla odpustit a jaké pocity cítí, s úžasem zjistila, že jí je ten člověk už jedno. Kámen ze srdce spadl. Byla to taková rána, že jsem to slyšela i já :-)

 

Prokažte si laskavost a odpusťte všem těm zlotřilcům, kteří vám ublížili. Už bylo dost ubližování. Začněte u sebe a odpusťte.

Děláte to kvůli sobě. Proč?

Protože se máte ráda!

 

jana_czernekova

Jana Czerneková

NLP koučka a terapeutka

www.jana-czernekova.cz

 

 

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. špičakova Lenka napsal:

    Moc krásný a poučný příspěvek hodně mi to pomohlo

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.