Hrdinkou proti své vůli

hrdinkou proti své vlastní vůli

Nikdo neví, co se odehrává v ženě, která právě potratila, a ze své zkušenosti můžu říct, že v první chvíli to netuší ani ona sama. V jejím těle zuří hormonální bouře, v hlavě má smršť zmatených myšlenek, pláč a zoufalství střídají stavy naprosté citové netečnosti.

Pokud neměla „štěstí v neštěstí“ a zamlklé těhotenství neskončilo přirozeným potratem, k traumatu ze ztráty nenarozeného dítěte se po prodělané revizi dělohy přidalo další z operačního zákroku a necitlivého zacházení ze strany otupělých zdravotnických pracovníků.

Potrat zanechává jizvu nejen na těle

Revize dělohy se v současnosti provádí ambulantně, takže je obecně považována za lehký operační zákrok a pacientka se smí prakticky okamžitě vrátit ke svým povinnostem, s výjimkou těžké manuální práce. Potrat ovšem zanechává jizvu nejen na těle, ale i na duši a hojení obou vyžaduje čas.

I já jsem si na odpočinek vyhradila jen dva dny a hned vzápětí jsem odučila celý víkendový kurz, což je náročný počin sám o sobě, natož v takovém rozpoložení. Vnímala jsem tlak svého okolí, abych se co nejdříve vrátila do normálního života a snadno jsem mu podlehla.

Víc než kdy jindy jsem totiž toužila po opoře lidí kolem sebe, a abych se o ni nepřipravila, potlačila jsem svoje přirozené potřeby klidu a bezpečí. Dnes už bych si raději zařídila volno a věnovala se sama sobě tak dlouho, jak by to bylo nutné. Dala bych si to, co jsem požadovala od ostatních.

Hrdinkou proti své vůli

Takzvané primitivní společnosti mají oproti té naší, takzvané moderní, výhodu v tom, že když někdo prožije emoční zranění, ostatní to otevřeně uznají a dopřejí mu čas. Přivítají ho v kruhu sdílení, kde ho nechají vyprávět svůj příběh. Tím mu umožní vrátit se k bolestivému prožitku a zpracovat ho.

V naší společnosti se obvykle existence emočního zranění popírá a jakékoliv projevy slabosti odsuzují. Oslavuje se hrdinství, spočívající v tom, že projdeme utrpením, jako by se vůbec nic nestalo. Jediným legitimním způsobem, jak si můžeme ulevit od svých závazků, je onemocnění těla.

Jenomže popřením trauma nemizí

Když se pokoušíme posunout se dál, aniž bychom vyslechly tiché volání hlasu uvnitř nás po zpracování koktejlu vyvstalých pocitů viny, nedostatečnosti, křivdy či opuštění, smíchaných s bezmocí a strachem, jsme samy proti sobě.

hrdinkou proti své vlastní vůli

Dříve či později se nahromaděné nedokončené záležitosti promění v chronické psychické či fyzické traumatické symptomy, které sice nejsou nezvratné, ale pokud na ně ani tentokrát nezaměříme pozornost, budou nám ustavičně bránit vést plnohodnotný život.

Často nás v podobných situacích omezuje vlastní zvnitřněné přesvědčení, že si nezasloužíme dopřát si dostatek času na proces hojení, odpočívat, opečovávat a vyživovat svoje tělo i duši a hýčkat se maličkostmi, jež nám přinášejí radost. Ale je to naše právo a v podstatě i naše odpovědnost.

Jedině vlastním příkladem můžeme ukázat svému okolí, že skutečné hrdinství je něčím víc než hraním divadla a předváděním své nezranitelnosti. Že skutečné hrdinství spočívá v nalezení odvahy přiznat sobě i druhým svoji bolest a pustit se do znovuobjevování své opravdové vnitřní síly.

Anna Javůrková

Průvodkyně technikou Rebirthing

www.vedmeznovuzrozeni.cz

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. TDhIsI napsal:

    evolution korea
    934TDhIsI<?:

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.