Hormonální antikoncepce, prosím, už nikdy více!

Blížily se moje patnácté narozeniny, a já se těšila, až si půjdu k mému gynekologovi pro recept na hormonální antikoncepci. Proč? Protože to bylo moderní a řada mých spolužaček už na pilulkách „jela“… V té době jsem ovšem ale ještě netušila, jaký dopad to bude mít na moje tělo za deset let!

Fascinuje mne, jak je dnes naprosto běžné, že do sebe mladé dívky ládují pilulky hormonální antikoncepce, a jen málokdo se nad tím pozastaví. Mladé dívky k tomu přistupují stejně jako když si v patnácti zajdou na úřad pro občanský průkaz, a rodiče, respektive jejich maminky, jsou jednak bombardovány reklamou, která tvrdí, že HA je v pořádku, a za další – dost rodičů uvažuje i nad tím, že je lepší, když jejich dítko každý den spolkne pilulku, než kdyby se předčasně stali prarodiči…

Většina z nich ale netuší, že HA je časovaná bomba pro tak mladé tělo.

Když jsem v posledních dnech poletovala po internetu a sledovala, co se o HA píše, tak jsem nevěřila vlastním očím… Pak jsem si zpětně uvědomila, že podobné texty jsem asi četla i já před deseti lety a naprosto tomu důvěřovala – netušila jsem, že to je jedna velká lež, kterou nám podstrkují farmaceutické firmy, aby zvýšily své tržby.

Hormonální antikoncepce, prosím, nikdy více

 

Proč se (NE)rozhodnout pro hormonální antikoncepci?

Tak např. toto nám tvrdí „odborníci“… krásně nám nasazují růžové brýle, že?

„Tabletky zabrání nežádoucímu těhotenství, zlepší Tvoji fyzickou i psychickou kondici, i Tvoji pohodu a krásu. Tím vším mohou významně pozitivně ovlivnit kvalitu Tvého života. Na užívání HA se můžeme dívat jako na určitou formu životního stylu moderní ženy. Taková žena neponechá nic náhodě, pečuje o své zdraví a zodpovědně plánuje rodičovství. Moderní hormonální antikoncepce je bezpečná i při dlouhodobém užívání.“
(zdroj www.hormonalni-antikoncepce.cz)

Upřímně mě děsí, jak toto mohl někdo napsat…

Zní to krásně, že? Spolknete každý den zázračnou pilulku, a najednou tělo funguje jak vy si přejete a vše je ok… Tak bohužel toto je pravda tak maximálně v pohádkách :-)! Za tím vším je hromada velkých „ALE“, na které jsem přišla ve chvíli, kdy jsem HA vysadila.

 

Můj HA příběh

V květnu 2012 přišel moment, kdy jsem se rozhodla, že vysadím HA. V té době jsem si říkala, že to bude parádní, že mi tělo za několik dní začne fungovat přirozeně a já budu neskutečně happy z toho, že jsem mému tělu udělala dobře.

Realita byla ale bohužel zcela jiná, než jak jsem si jí představovala.

Po třech týdnech od vysazení se měla dostavit moje „pravidelná“ menstruace. Co se však stalo? NIC! Řekla jsem si, že je vše v pohodě, a že brzo bude vše tak jak má být… a čekala jsem. Měsíc, dva měsíce, tři měsíce…

Když se čtvrtý měsíc stále nic nedělo, zašla jsem k mému gynekologovi. Ten mi po důkladné prohlídce oznámil, že moje tělo „spí“, vaječníky nevykazují žádnou aktivitu, ale že si nemám dělat starosti, že občas trvá i rok, než se tělo nastartuje. Když mi toto oznámil, tak jsem zůstala sedět jako opařená a v duchu si říkala, že se asi musel splést.

Jediná výhoda mého lékaře je, že pracuje v soukromém sektoru zaměřeném na neplodnost, takže díky tomu, že není tolik zmanipulován farmacií, nenabídl mi „hormonální léčbu“, kterou by mi s velkou pravděpodobností nabídl státní doktor (a já bych samozřejmě odmítla, protože z bláta do louže šlapat je opravdu hloupost).

Čekala jsem a zkoušela tělu dodat cokoliv alternativního, co by ho probudilo – bylinky, meditace, tanec… a nic! Začátkem října, po půl roce od vysazení, jsm šla na kurz kraniosakrální terapie.

Už první den, po vyzkoušení této skvělé léčebné metody, se dostavil velký obrat! Přestože je metoda velice jemná a příjemná, tak mnou v jeden moment prolítla neskutečná bolest z pravého třísla. Bolest se mě držela ještě několik minut a poté zmizela. V noci se mi zdál sen, jak moje tělo začíná fungovat

Když jsem se ráno probudila, tak jsem si myslela, že sen je pouze sen a s realitou nemá nic společného. Omyl! Vtomto případě sen se stal skutečností a ještě ten den se mi ozvala slabá menstruace.

Hormonální antikoncepce, prosím, nikdy více

Pak se dva měsíce zase nic nedělo

a já začala propadat smutku (neměla jsem nikoho po ruce, kdo by mě provedl kraniosakrální terapií). Další zvrat nastal během toho, co jsem přijímala manuální lymfodrenáž celého těla. Opět se dostavila velká bolest pravého třísla, a do pár dní se dostavila velmi slabá menstruace…

Měsíc a půl se zase nic nedělo. Pak přišly tantrické masérské kurzy, a vše se začalo rychle měnit. Ve chvíli, kdy jsem si začala otevírat moje intimní problémy, co se nahromadily za několik let, potom co jsem přestala v sobě některé věci potlačovat, tak se tělo rozhodlo, že začne fungovat zase normálně…

Konečně cítím, jak se mi mění během cyklu nálady, tvořivost a kreativita… :-)

Zpětně chápu, že bylo potřeba odstranit jak „fyzicky energetický“ problém (já to vnímám jako energetický blok v pravém třísle), tak stejně tak to, co tento blok způsobilo – moje myšlení.

 

Jaké vnímám moje nové tělo?

Ještě je stále dost času dělat nějaké závěry, tělo se teprve snaží najít svůj vlastní rytmus, ale už teď začínám vnímat, že se mi nejen prohloubila moje intuice a vnímání energií kolem mne, ale také vnímám, že se mi báječně prohloubila moje kreativita a tvořivost.

Ano, uznávám, že je tady i druhá strana mince – moje nálady :-). Najednou se začaly objevovat stavy jako veliká přecitlivělost či hluboké ponoření se do sebe sama. Zpětně si uvědomuji, že těch deset let na HA bylo neskutečně utlumeno a teď se nestačím divit, co všechno můžu skrz moje tělo vnímat!

Chápu, že mnoho žen bere HA jako něco, co jim „zjednodušuje“ život – nemusí řešit nepravidelný cyklus, změny nálad, a hlavně jí používají jako jednoduchý způsob antikoncepce… tím se ale neskutečně utlumují a zabíjejí svou ženskou energii…

Proto jen každá žena si musí sama odpovědět na otázku, co je pro ní priorita ;)!

 

Anička Stahlová
Anička

masérka, terapeutka a lektorka v oblasti intimity
Certified sexological bodyworker

www.anickastahlova.cz

 

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Kateřina napsal:

    Krásný a pravdivý článek.Taky to tak mám,po 10 letech bez HA …jen by mě zajímalo ,za jak dlouho se ty hormony z těla dostanou ven??Když jsem si je tak pěkně střádala!!!!! děkuji. :) :)

  2. Jana napsal:

    Moje tělo se po HA vracelo do normálu 3 roky. Sice jsem krvácela, ale slabounce, jako při HA. Teď jsem bez ní pět let a už ji brát nikdy nechci.

  3. Lucia napsal:

    HA som užívala po prvom dieťati od 28 rokov do štyridsiatky, potom som HA vysadila, dnes mám 49 a menštruácia sa mi nikdy nevrátila.

  4. silvia napsal:

    Ja som z antikoncepcie dostala trombozu žíl pod kolenom dlhú zhruba 13cm a skoro som skončila v nemocnici na infúziach ( a o tom, že po cel6 čas jej užívania som nedostala menštruáciu ani nerozprávam). Nikomu to neprajem. Človek by ani netušil, čo za problémy môže kvôli HA mat.

    • Lu napsal:

      mám podobnou zkušenost…

      co mě fascinuje je jak mi plno kamarádek hlásí jak mají nějakou antikoncepci a jak je to super bez menses… super? je to přirozená funkce těla, pokud je bolestivá, dlouhá atd. tak je potřeba s tím něco dělat (byliny, masáže, zpomalit v ty dny v práci apod.)….
      neuvěřitelné jak jsme od sebe odtržení…

  5. Petra napsal:

    Já osobně brala antikoncepci 8 let bez přestávky, pak jsem ji vysadila. Po 14 dnech mi začalo být špatně fyzicky a trvalo to půl roku, než jsem si řekla dost a začala s detoxikačními kapkami od MUDr. Jonáše a začalo to jít k lepšímu. Ano mám také výkyvy nálad, menstruaci naštěstí mám celkem pravidelnou, ale své tělo od té doby chemií v podobě antikoncepce nezatěžuji a snažím se lékům vyhýbat všeobecně. Každý se musí rozhodnout sám, co pro sebe chce nebo nechce udělat.

  6. Bára napsal:

    Beru antikoncepci už 6-7 let. Začala jsem ji brát ještě dřív než v 15cti a už asi dva roky přemýšlím, kdy je ten správný čas ji zahodit. Jenže strach z otěhotnění je mnohem větší a tak čekám na věk, kdy ji prostě zahodim a bud si budeme dávat pozor a nebo to přijde. Je to možná strašný pro několho tohle číst a vím, že jsou jiné způsoby, jak se chránit, ale… Jinak nálady a kreativitu mi nepřijde, že bych při HA ztratila..

  7. Katerina napsal:

    Ja jsem pouzivala HA 6 let (3 tydny HA a tyden menzes) a nemela jsem zadne problemy s hormony a jeste se mi po tom co jsem s ni po 6ti letech skoncila uregulovala menstruace, nemluve ze jsme uz nemela bolesti v dobe menstruace. Otehotnela jsem behem 3 mesicu po vysazeni (chtely jsme). Takze u me zadne problemy nastesti, ale znam holky ktere pribraly na vaze a nebo mely jine problemy….je to o cloveku, o druhu antikoncepce a o tele

  8. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.