Focení není má práce, ale můj život

Má dar fotit lidi v jejich přirozené kráse, umí ji zkrátka nějak vytáhnout a zachytit ve fotografii. Možná proto, že focení není její práce, ale její život. Je to chvíle, kdy ztrácí pojem o čase i prostoru a noří se v kreativním proudu :-)

Fotografka Katka Tůmová Petrů si plní svůj sen – dělá, co ji baví, rozhoduje se sama s kým, jak a kdy pracovat. Před pár lety tomu tak nebylo, i přesto, že foťák je součástí jejího života od malička… Ostatně tenhle úžasný příběh o cestě ke svému snu barvitě popsala na svém vlastním webu. A tak mne spíš zajímalo i pár čistě praktických věcí ohledně focení a „života fotografa“.

1. Pamatuješ si, kdys prvně držela foťák a co si (vy)fotila?

To si nepamatuju, u nás doma byl foťák (tehdy kinofilmová zrcadlovka) běžně používaným přístrojem asi jako mixér. Máma byla fotografka, takže se pořád fotilo.

2. Focení je koníček spousty lidí, kdy přišla chvíle, žes z toho udělala něco, co tě živí?

Fotila jsem vždycky, ale zhruba před 15 lety mi kamarád půjčil zrcadlovku (na svou jsem ještě neměla), měla jsem jí asi rok a fotila všechno. Občas jsem cvakla i nějakou tu společenskou akci v bývalé práci. Moje fotky viděl vydavatel jednoho časopisu, líbily se mu a oslovil mě, jestli bych pro něj nechtěla fotit společenské akce. Tím začaly moje první placené zakázky.

Pak mě začaly oslovovat kamarádky, že jim chybí rodinné fotky :-) To už jsem fotila na vlastní digitální zrcadlovkou.

3. Takže žádné velké sny a bohémský život fotografky? Byla to tak trochu souhra náhod – být ve správný čas na správném místě. A pak vznikla „fotografka, co fotí s láskou“?

To ještě chvíli trvalo :-) Odfotila jsem kamarádky a jejich rodiny, udělala si web, abych mohla prezentovat svou práci a fotila dál. Fotograf-ka co fotí s láskou vznikla potom, co mi klienti, zejména ženy, dávaly zpětnou vazbu, jak je možné, že na mých fotkách vypadají tak dobře? Že si nikdy neužily focení, tak jako se mnou, a že to pro ně a jejich rodinu byl skvěle strávený čas, že ani kolikrát nevěděli, že je fotím.

Při každém fotosetkání do toho jdu hlavně srdcem, s klienty si povídám, pozoruju je a snažím se je zachytit z jejich nejlepšího úhlu. Zachycuji jejich podstatu, jejich přirozenou krásu, takové jací jsou, jak je vidí ostatní, ne tak jak se vidí oni sami doma v zrcadle.

4. Jaké je tvé nejoblíbenější téma pro focení?

Asi bych měla říct, že portrét, ale nejlépe bych to popsala, že je to zachycení podstaty, přirozenosti a krásy člověka. Nejvíce mě to baví u žen, když vidím, jak se během focení uvolní, získají důvěru a sebevědomí. Sebevědomí, to je to nejvíc, co mi pak píšou, že získaly. To je ta nejkrásnější odměna a pocit smysluplnosti toho, co dělám a co mě tolik baví.
Děti, ženy a celé rodiny, to jsou má nejoblíbenější foto setkání :-)

5. Je těžké prosadit se v dnešní době jako fotograf?

To je asi jako se vším, je to o tom být ve správnou dobu na správném místě, mít trochu štěstí a hlavně být opravdový a upřímný, sám k sobě i ostatním. A makat :-)

6. Napadá mne, jak velkou roli v tom hraje vlastní webová prezentace?

Bez webu to asi nejde… lidé na mě dostávají doporučení a pak se podle webové prezentace rozhodnou, zdali se nechají vyfotit ode mě nebo někoho jiného. Jsem ráda za dnešní dobu, i co se týká sociálních sítí, je to pomocník. Ale největší podíl na zakázkách má osobní doporučení.

7. Co podle tebe dělá rozdíl mezi dobrým a skvělým fotografem?

Nedělala bych rozdíl mezi dobrým a skvělým fotografem, ale mezi dobrou a skvělou fotkou. Skvělá fotka má duši, je na ní zachycená emoce, pohyb nebo něco je jinak, ani nevíš co, zkrátka z ní nemůžeš spustit oči… ta fotka má jiskru, něco jako je u lidí charisma, u každého je to jiné, nejde to popsat, co to je… ale každý ti řekne, že má charisma :-)

8. Jak moc tu skvělou fotografii ovlivňuje fotovýbava?

Ne až tak moc, pokud máš oko, můžeš fotku s duší/charismatem vyfotit čímkoliv – mobilem, kompaktem, automatem… ale líp ji udělá foťák s dobrým objektivem.

9. Vím, že fotíš i mobilem – jaké místo má ve tvé práci právě focení přes telefon?

Focení telefonem pro mě znamená svobodu a rychlé zachycení momentů, které jsou nevratné a jejich proměškání by mě třeba mohlo mrzet. Když mám chuť, tak si s úpravou fotky vyhraju ještě ve fotoaplikacích a často zveřejňuji na Instagram – to je pro mě taky jedna z forem prezentace.

10. Na závěr – tvůj tip pro fotozačátečníky je:

Fotit, fotit, fotit. Čímkoliv. A pokud tě to baví, tak se ti cesta ukáže.

Více fotografií a články o focení na fotograf-ka.cz

Jsem vodnářka, dvojnásobná máma, ulítlá dcera, šílená kámoška, písmenková královna a hlavně vděčná uživatelka Života. Psaní mě baví. Baví mě tak moc, že mě živí. Teď. A co bude zítra? Tím se nechám překvapit... :-) Více o mně tady >>>
Komentáře
  1. Bořislavka Kukolínová napsal:

    Můj život není focení, ale kupodivu rybaření. K rybaření jsem se dostala už od malička a dostal mě k němu můj otec. Od té doby chodím na ryby prakticky pořád a je to má veliká láska. Nedávno jsem si i pořizovala nové navijáky na kapry, takže to myslím opravdu vážně a mám v plánu v této rodinné tradici pokračovat dál :) Mimochodem, pokud by nějaká z Vás také byla na rybaření, určitě se mrkněte na tyto stránky https://www.azfishing.cz/kaprove-navijaky/ odkud si vše kupuji.

  2. Ivulí napsal:

    Tak to já mám naprosto stejně :) Já jsem si svůj první fotoaparát pořizovala z této stránky zde – https://fotobazar-videokamery.biginzerce.cz a když si tak vzpomenu, jaké byly mé první fotky, tak je to opravdu úsměvně… A je také úsmevné to, že se z koníčku opravdu může stát zaměstnání a naopak :)

  3. Luděk napsal:

    Připravujeme se na jednu velkou akci. Rozhodli jsme se, že si vyrobíme placky. Pak jsme si uvědomili, že vlastně nevíme jak taková výroba placek funguje. Koukli jsme se na internet a začali studovat. Díky stránce https://www.udelejsiplacku.cz/blog/od-vyroby-az-na-kabelku-dobrodruzna-cesta-placek/ víme opravdu hodně. Je tam i hodně z historie. Rovnou jsme si na téhle stránce nechali placky udělat.

  4. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  5. gZcWvm napsal:

    evolution korea
    352gZcWvm,*<

  6. rEQDbC napsal:

    evolution casino
    988rEQDbC“?]

  7. hkURQQ napsal:

    evolution korea
    439hkURQQ,_^

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.