Feng Shui – umění bydlet a měnit svůj život

Feng Shui je spojení dvou slov „vítr a voda“, ale to se dočtete kdekoliv, kde se tohle spojení používá. Já se ale vždy snažím najít ta správná slova, když se mne lidi zeptají: „Co to vlastně to Feng Shui je?

Pokusím se do pár řádků vtěsnat to, co mne už pár let provází každodenním životem. Feng Shui má nejen pro mne každý den připravené nové a nové překvapení, jaká jednoduchá a prostá řešení mohou být na naše složité problémy.

Znovu jsem se musela přesvědčit, že člověk se učí každým dnem, ať má jakékoliv množství vědomostí, a tak i já. Chci začít nový projekt a zapomenu na svoje Feng Shui. Ale pěkně popořádku.

Řeknu k tomu už jenom jednu větu.

Feng Shui je jedna z mála věcí (nebo umění),
které vám zvenčí může pomoci udělat změny vevnitř.

Všichni budete se mnou souhlasit, že prostor kolem nás ovlivňuje náš život. Je rozdíl, jestli žijeme v malé chaloupce na kraji lesa, nebo ve velkoměstě. V paneláku nebo ve vile na pláži. A stejně nás ovlivňuje náš byt, rozestavění nábytku v něm, barvy v pokojích, rozmístnění jednotlivých pokojů, tvary a věci kolem nás a místa, kde leží. Na první pohled maličkosti, že? Na maličkostech ale stojí svět.

Vždy máme dvě možnosti: „Buď život přizpůsobíme našemu bytu my, nebo byt přizpůsobíme našemu životu.“ Můžete si vybrat. Posunout televizi o půl metru, nebo se každý den dívat jak Váš manžel má za nejlepšího kamaráda ovládač od TV. Je to na Vás.

Feng Shui – umění bydlet a měnit svůj život

 

Změňte své okolí a změníte svůj život

Změna, to je to správné slovo vystihující Feng Shui. Jakákoliv změna ve vašem bytě Vám pomůže změnit kousek vašeho života. Pamatujete se, jak jsem napsala, že jsem se nebyla schopna rozhýbat k začátku nového projektu, protože jsem zapomněla na své Feng Shui? To je ono. Neudělala jsem žádnou změnu a ve „starém“ (ne věkem) nejde začít nic nové. Něco těžkého? A neděláme to denně? Když si na první rande koupíme novou halenku nebo s odchodem partnera měníme účes? A co naše noční ženské intuitivní přesuny nábytku…

 

Takže můžeme pěkně spolu udělat první krok…

Představte si váš byt. A představte si, že váš byt je jako vaše tělo a vchodové dveře jsou ústa, kterými stále nosíme nové věci dovnitř. Jak dlouho? Kolik let už vnášíme jeden kus za druhým a kdy naposledy jsme něco, kromě odpadkového koše, vynesly? A teď si představte, že by VÁS nikdo stejnou dobu nepustil na toaletu. Jak byste se cítily? Hm, tak přesně se cítí váš byt.

Pro nové věci, nový život, nového partnera nebo novou práci, musíme udělat v bytě místo.

 

Projděte celý byt a vyházejte všechny nepotřebné věci

Když mne moji učitelé před lety postavili k tomuto úkolu, říkala jsem si, že žádný problém. Bydlela jsem ve svém bytě jen pár měsíců, co takového se mohlo nahromadit? Věříte, že jsem se nestihla divit, když byl najednou plný kontejner? (a ne jeden)

Začněte ve skříni. My ženy vždy tvrdíme, že nemáme co nosit a naši chlapi nevěřícně kroutí hlavou nad našimi přeplněnými skříněmi. Jenomže my máme pravdu, jenom ji ještě ukázat mužům. Když teď otevřete skříň a podíváte se do ní jako by byla někoho jiného, asi budete mít stejný názor jako váš muž :)

Feng Shui – umění bydlet a měnit svůj život

Použijme tedy léty ověřenou tzv. kolíčkovou metodu. Vezměte si košík s kolíčky a na každou věc, kterou jste neměly rok, dejte jeden kolíček. Dva roky, dva kolíčky. Zakrátko kolíčky dojdu a vy máte dvě možnosti. Buď „okolíčkované“ věci vyhodíte a pokračujete (kolíčky dáte z věcí dolů), nebo jdete koupit další kolíčky. Já doporučuji podle vlastních zkušeností, že to, co jste neoblékly rok, už neoblečete nikdy, ale pokud vám je věcí doopravdy líto, začnete v prvním kole vyhazovat „vícekolíčkové“ věci.

Je pravda, že i mně bylo líto všechno vyhodit, protože mnohé věci z toho byly nové, tak jsem pozvala holky a nechala je vybrat si věci, které se jim líbí a zbytek šel z domu ven. U oblečení dávám velký vykřičník na věci, které jste nosily v těžkém období jako je např. úmrtí někoho blízkého, rozchod s partnerem, neúspěšné zkoušky. V tomto oblečení je uskladněna všechna energie z tohoto období a sami musíte uznat, že to není nic, co byste chtěly mít nadále v životě. Pokaždé, když znova oblečete danou věc, se hlouběji a hlavně znovu vracíte do nálad v tomto období. Je to potřebné?

Další pikantérií jsou svatební dary, hlavně v starších generacích, kdy bylo běžné dostat tři žehličky apod. Je na čase se zamyslet, co všechno doopravdy potřebujete a používáte. Pomalu projděte byt a všechny nepoužívané, z místa na místo překládané věci buď věnujte nebo se jich jednoducho zbavte.

 

Vím, že vás čeká těžký úkol

Znám všechna úskalí a chvíle, kdy každou z věcí držíte v ruce a smutným pohledem přemýšlíte, jestli i toto patří do kategorie, která má jít do popelnice. Proto vás prosím, nerobte nic násilím. Pokud vás Feng Shui zaujme a začnete s ním doopravdy žít, tak se toto stane vaší každodenní součástí.

Říká se, že pomalu dále zajdeš a hlavně když zjistíte, že se vám po tomto uklízecím „trápení“ lépe dýchá nejen v bytě, ale i v životě, začnete to dělat s radostí. Uvolnily jste množství místa pro příchod nových věcí a možností do vašeho života. A časem naučíte své přátele a kamarády, že jako dárek místo různých sošek, váziček a podobných drobností jsou lepší „konzumní“ věci.

Teď budu všem držet palečky při prvním krůčku, protože ten sice nevypadá, ale je nejdůležitější ze všech. Když bude ve vašem bytě a životě „energeticky“ místo, pak všechny přesuny nábytku, změny barev, bude doopravdy možné vidět na vašem životě.

 

Zuzana Micháliková

www.michalikova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Jolana napsal:

    Děkuji za připomenutí známého. Zase se mi potvrdila stará dobrá rada OPAKOVÁNÍ JE MATKA MOUDROSTI. S fengshui už žiji řadu let. Za tu dobu se mi hodně vylepšil život. Zajímavé je, že po uspořádání bytu podle fengshui mě opustili známí, kteří mě spíš odebírali energii. Dodnes nevím ani jak, tak nějak se přestali sami ozývat a bylo to. Jsem přesvědčená, že to zařídila energie v mém bytě, která jim přestala vyhovovat a mě ochránila. Ano, musela jsem něco udělat. Uklidit, přestavět nábytek, takže úplně samo to vlastně nebylo.
    Zajímavé je, že potom začali přicházet do mého života jiní lidé, pozitivní. A s těmi, kteří pro mě nebyli prospěšní se třeba nedařilo sejít, něco jim znemožňovalo nás navštívit. Nic zlého se jim nestalo, ale třeba na poslední chvíli jim vypadlo hlídání, nebo z nějakého jiného důvodu setkání zrušili.
    Koho pozitivní energie pustila přes náš práh se cítil v našem domě výborně. Říkali, že je zde útulno a cítit pohoda domova.
    Tak teď je na čase abych šla provětrat své skříně a udělat v nich prostor. Přechází jaro v léto, nová energie, nové přírůstky tak ať mají místo kde se jim bude líbit.
    Jolana Novotná

    • Sona napsal:

      U nás to vůbec nefunguje, udělala jsem velmi radikální změnu, zrušila jsem manželské postele, které nám nebyly k ničemu, a v ložnici mám svůj pokoj s jednou postelí jednou úzkou skříní, psacím stolem a žehicím prknem. jinak v pokoji nemám kromě židle už nic, dřív tu měl manžel spoustu krámů , elektroniky a všechno co se mu nehodilo do jeho pokoje , strčil do ložnice, vyhodila jsem mu všechno, přesto je atmosféra spíš ještě horší a nikdo k nám chodit nechce i nadále.

      • Klára napsal:

        Soni, normálně komentáře nepřidávám, ale jelikož se feng shui věnuji a chci tím pomáhat druhým musím na tvůj komentář reagovat. Zřejmě si feng shui pochopila špatně. Moc dobře nechápu jedna postel, jedna skříň a kde je manžel? Chápu správně, že žijete spolu, ale přitom odděleně? Chcete žít spolu dál jako přátelé v harmonii? Nebo jako pár? Určitě není řešení jedna postel a jedna skříň! Tímto bych řekla, že jsi se spíše izolovala a je dost možné, že i od lidí. Není to jen o tom vyházet všechny věci. Je to mnohem složitější a přitom jednoduché. Zkus se nad tím více zamyslet jedna postel, jedna skříň apod. Pokud by jsi chtěla pomoct můžeš mi napsat a nebo se poraď s někým blízkým kdo feng shui opravdu rozumí.

  2. Jarmila napsal:

    Jolanko děkuji,to co jste řekla je velká pravda,jen jsem na ni trošku pozapomněla,nebo né pozapomněla,ale nechce se mi do toho přebírání,hned jak se zvetím se do toho pustím-ještě jednou vám děkuji a zdravím Jarmila

  3. Amálie napsal:

    My také hodně změníme náš život. Bydlíme v bytě, ale budeme se stěhovat do rodinného domu na vesnici :-) . Sice to ještě nějakou dobu potrvá, protože máme teprve hrubou stavbu, ale dočkáme se :-) . Minulý týden nám namontovali plastová okna, která jsem si objednali u Pramos https://www.pramos.cz/okna/plastova-okna/ , tak už to vypadá, jako dům a ne jen jako stavba :-D .

  4. ivulenka napsal:

    No, tak ono takový nábytek, který je ve stylu feng shuei, to je tedy opravdu velice zajímavé… Ono už dnes je tak dost složité sehnat nějaký hezky vypadající nábytek a ještě třeba za normální a dobrou cenu, ale ještě aby byl fenk šuj nebo co :D To jsou mi ale věci… My se třeba rozhodli si nábytek pořídit z – https://www.greenmat.cz/Nabytek-c184_0_1.htm a od té doby máme klid… A fenkšuj jsme si z toho udělali sami.

  5. Táňa napsal:

    Váš článek je velice inspirující. Ale víte, co by mě zajímalo? Jestli se dají tyhle metody feng shuej opravdu plnohodnotně žít i v pronajatém bytě https://realitymix.cz/vyhledavani/r-3505-liberec/liberecky/pronajem-bytu.html ? Je mi jasné, že to není jen o rozestavení nábytku a nastavení interiéru tím správným „směrem“. Ale spíše mířím otázku tak, jestli i když byt není „můj“ tak si v něm dokážu najít ten pravý domov, který mi poskytne útočiště.

  6. Líla napsal:

    Nábytek je velmi pěkný, odkud ho máte? Já právě vybírám nábytek domů a buď jsem náročná nebo nemají vůbec nic, co by stálo za to aby si to člověk pořídil domů. Když chodím po různých obchodech s nábytkem tak je to pro mě spíše trápení. Ráda bych narazila na nějaký eshop kde to stojí za to.

  7. VeselkaV napsal:

    Naprosto skvěle napsané. Já jsem se o feng šuej začala zajímat relativně nedávno. Už jsem si o tom četla hodně článků a musím říct, že až budu předělávat svůj byt, tak se tím určitě budu řídit. Dost teď ještě uvažuji nad variantou, že bych si byt nechala předělat od nějakých bytových designérů. Hodně se mi líbí třeba práce těch z http://www.pwinterier.cz/ Nemá s nimi někdo zkušenost?

  8. Klára napsal:

    Je pravda, že někdy stačí jen přesunout pár věcí a hned se člověk cítí v místnosti lépe. Chvilku jsem také propadla feng shui a začala jsem kvůli tomu nakupovat i nový nábytek, který by do toho perfektně sedl. Nakonec jsem se ale rozhodla řídit se podle svého a je to asi jeden s nejlepších přístupů.

  9. Lenka napsal:

    Já se Feng Shui snažím řídit již dva roky a musím uznat, že se doma cítím mnohem lépe. Všechny místnosti vypadají prostorněji a zároveň jsou stále velmi útulné. Kromě toho jsme se s manželem pustili do stavby krbové obestavby, která vypadá opravdu skvěle a těším až začneme v krbu topit.

  10. Ivanka082 napsal:

    U nás velkou parádu a změnu života udělali malíři Brno. Chtěli jsme s manželem už nějakou změnu. V domečku jsme se sice pravda cítili dobře, ale bydleli jsme ve stejných barevných provedeních přes 8 let, a tak to chtělo trošku oživit. Nakonec jsme zvolili kombinaci bílé, červené a žluté. Podle jednotlivých pokojů. A do dětského pokoje Pavlíkovi dáme zelenou.

  11. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  12. NjjKVM napsal:

    evolution korea
    910NjjKVM“~

  13. Janča napsal:

    Bydlení podle feng šuej by se mi teda taky moc líbilo. My právě máme teď v plánu rekonstruovat, tak jsem hrozně zvědavá jak to dopadne. Naštěstí to ale nebude nic rozsáhlého. Pár stavebních úprav a hlavně teda nové podlahy. Ty jsme chtěli udělat už minulý rok, ale nebyly na to finance, tak jsme to nechali až na letos. :)

  14. Gábina napsal:

    Nevím jestli si mám stěžovat a nebo být vlastně nadšená. V době mé pracovní/služební cesty se manžel rozhodl že nám doma udělá hezčí domovinu. Objednal z Milána nějaké vkusné kusy nábytku z masivu ale nedošlo mu, že ještě bude potřebovat expresní přepravu. Když jsem se pak vrátila domů, tak jsem nevěřila svým očím. To vypadá tak krásně!!

  15. Misa napsal:

    Já už se hrozně těším na to, až i budu moct zařizovat interiér domu :-) . Ještě si ale docela dlouho počkám, protože teď manžel teprve vybírá komín. Včera koukal na nějaké nerezové komíny , tak doufám, že už nějaký vybere, aby se stavba zase konečně pohnula :-) .

  16. Zuzka napsal:

    My jsme změnili náš život od základu, protože jsme se přestěhovali z městského bytu na vesnici do rodinného domu a ze začátku to byl teda záhul, než jsme si na všechno zvykli. Už bych ale neměnila. Nejvíc jsem si zvykla na tu pohodu, že si můžu dělat více méně co chci. I to topení je super. Sice musíme shánět dřevo do akumulačních kamen , ale zase můžeme topit kdy potřebujeme. Ne kdy nám topení někdo zapne. Navíc v kamnech stačí topit jenom chvíli a pak se z nich uvolňuje teplo, které se v nich uložilo, takže máme potom topení bez práce.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.