Diagnóza DIETÁŘ? Zapomeňte na diety, jezte zdravě!

Možná to důvěrně znáte, říkáte si, tolik se snažím a ono NIC, nebo MÉNĚ NEŽ BYCH CHTĚLA. K snídani si dáte bílý jogurt, ke svačině zakousnete jablko, k obědu kousek libového masa s dušenou zeleninou a večer schroustáte mísu zeleninového salátu.

Chcete pohnout se svou váhou, omezujete se, kontrolujete, co kdy jíte a výsledky se sice na chvíli dostavily, ale po čase se ručička na váze zastaví. Nastává deziluze, PROČ KDYŽ SE TAK SNAŽÍM? Napříště už se budete bát více nadechnout, aby se ručička na váze nepohnula doprava?

 

Diagnóza je jasná, ať chcete nebo ne, jste DIETÁŘ

A tomu já říkám NE. Nejen že samozřejmě dýchejte, ale také JEZTE! Ke štíhlosti se člověk musí projíst. Doslova a do písmene. Dieta je pro někoho, kdo je nemocný a potřebuje nějakým způsobem léčivou/hojivou stravu, proto existuje slinivková, žaludeční dieta atd.

Nejste nemocní? Pak nepotřebujete dietu.

Diagnóza dietář

 

Potřebujete se NAJÍST!

Pokud se dlouhodobě omezujete příliš, vaše tělo sice ze začátku něco málo zhubne, ale pak s vámi přestane spolupracovat a tuky si bude držet, zpomalí se váš metabolizmus a tedy i pálení tuků.
Víte proč? Sice už nevypadáme jako pračlověci, ale něco z nich stále máme. Jakmile nastane období nedostatku a strádání, tělo si ukládá zásoby.

Takový pračlověk toho k jídlu moc neměl a když jo, tak si jeho tělo muselo vytvořit zásoby, aby vydržel další období nedostatku. Takže kdykoliv začnete držet dietu – tedy seškrtáte svůj jídelníček na minimum, a pokud nebude obsahovat dostatečné množství všech důležitých živin – sacharidů, bílkovin, tuků, vitaminů a minerálních látek, stanete se v jistém slova smyslu pračlověkem, i když s moderní tváří a vystupováním, a budete ukládat zásoby do tuků.

Většina lidí zvládne držet různé druhy diet po omezenou dobu a potýká se pak s tzv. jo-jo efektem, takže kila, která odcestovala pryč, se jako mávnutím proutku vrátí zpět. Je to jasné, jakákoliv dieta je TRVALE NEUDRŽITELNÁ! Proto pokud chcete cokoliv změnit, musíte ZMĚNIT SVÉ NÁVYKY TRVALE. Špatné návyky nahradíte dobrými a prospěšnými, pak vám bude lépe a nebudete se chtít vracet k dietaření.

No a pak jsou tu ještě tři strašáci, kteří rádi vábí tuky…

 

STRES, VYČERPÁNÍ A NEVYSPALOST

Proč? Představte si tonoucího. Co ten potřebuje nejvíce? Záchranný KRUH! A vy, pokud jste vyčerpané, nevyspalé a máte velké množství stresu, ho potřebujete také, proto tělo vlastně plní vaše potřeby a vytváří vám pomyslný kruh okolo pasu…

Jak z toho ven? Ze všeho nejdřív musíte odstranit strašáky, protože ti bojkotují jakékoliv změny k lepšímu. Vy je nepotřebujete, takže si každého z nich třeba nějak představte, dejte mu obličej, kabátek, zabalte je a pošlete štandopédo pryč. Nepotřebujete je.

stepanka-capova-dietar

 

A co s tím nedostatkem? Vystřídá jej pestrost!

Nebojte se najíst a nebojte se sacharidů v té lepší podobě, tedy kvalitních příloh, kvalitního pečiva a ovoce. Vězte, že když posnídáte například žitný chléb s trochou másla a medu a kousek ovoce, budete na tom s vaší energií a po čase i ubíráním na váze daleko lépe, než když posnídáte kelímek nízkotučného jogurtu.

Nedržte hladovku, nejste na táboře, abyste splnily bobříka hladu (fakt nevím kdo to vymyslel :-), já ho jako dítě nikdy nevydržela, po pár hodinách jsem chodila tajně do lesa na borůvky a nejpozději po obědě jsem se z bobříka odhlašovala :-) ).

Dejte si kvalitní a vydatný OBĚD (což není synonymum pro těžký a tučný), který bude zahrnovat porci kvalitní přílohy např. celozrnný kuskus, bulgur, pohanku, brambory, porci bílkoviny – ať již se jedná o libové maso, vegetariánskou alternativu masa, rybu nebo například vejce, sýr; a rozhodně nezapomeňte na tuky – kvalitní olivový nebo řepkový olej, ořechy, semínka…

 

Většina dietářů dělá svá jídla na vodě a to je velká chyba!

Naše tělo tuky potřebuje, je to důležitý zdroj energie, a protože by ke každému hlavnímu jídlu měla být zkonzumována i porce zeleniny, prospějí vám tuky v tom, abyste zužitkovaly vitaminy z ní, protože ty jsou rozpustné pouze v tucích!

Víte, co se ve vašem těle děje například po obědě,
kdy si dáte mísu zeleninového salátu, v lepším případě s trochou sýra?

Vaše tělo nedostane důležitý zdroj energie pocházející ze sacharidů, tedy například z kvalitního celozrnného pečiva, nebo příloh. Prudce vám klesne hladina cukru v krvi a vy nejpozději do hodiny poté, co jste se původně našťouchly půl kilogramem zeleninového salátu (je to velký objem, tudíž v danou chvíli vás naplní, ale nikoliv zasytí), dostanete ukrutnou chuť na čokoládu, nebo nějaký ten dortík, koláček ke kávičce a jste zralé dát si dvacet.

stepanka-capova-dietar2

Vaše tělo je unavené, nemá dostatek kvalitních cukrů v krvi!

Proč? Napíšu vám vysvětlení, takovou pohádku, kterou říkám i dětem, když se jim snažím vysvětlit, co se děje v těle po konzumaci sladkostí. Možná se vám bude hodit, až vás bude u pokladny vaše ratolest neúnavně prosit a dožadovat se toho lízátka s obrázkem, nebo bude nutně potřebovat pytlík bonbonů.

V těle máme takové malé cukrové panáčky, kteří se musí starat o to, aby byl dostatek cukru, ale toho kvalitního, ne toho bílého sypkého. Ten kvalitní získáváme z ovoce, příloh a kvalitního celozrnného pečiva. Ten nekvalitní z bonbonů, přeslazených čokolád, lízátek, koláčků, dortíků a pečiva z bílé mouky, takže třeba z rohlíku nebo chleba Šumava.

Ti cukroví panáčci drží stálou stráž, když s námi posnídají například ovesné vločky s jogurtem, oříšky a ovoce, nebo žitný chléb s máslem, sýrem a ovoce, jsou veselí, poskakují si a tančí. Takto vydrží až do dalšího jídla, tedy svačiny, kdy je zase kvalitně nasytíme a tak to jde stále dokola.

Jakmile takového panáčka ale chcete oblafnout a dáte mu k snídani například samotný bílý jogurt, nebo naopak přeslazený koláček, k obědu nezasycující zeleninový salát, nebo naopak 6 knedlíků z bílé mouky, kus tučného masa a nepošlete mu kvalitní cukry, tak po první kontrole copak to přijelo do žaludku za dodávku panáčci odpadnou. Doslova a do písmene.

Jsou unavení, nemají dostatek kvalitního cukru – v případě bílého jogurtu k snídani a zeleninového salátu k obědu ho mají NAPROSTÝ NEDOSTATEK, padají tedy únavou. V případě konzumace sladkostí nebo výrobků z bílé mouky s prázdnou energií se takový panáček ocitne na pomyslném vodotrysku. Panáček na něm vyletí prudce vzhůru, chvíli si tam nadšeně poskakuje, ale pak ho čeká strmý pád dolů a pěkný držkopád. A protože držkopády bolí, panáček chce utěšit, volá po dalším cukru, vnukne vám chuť na sladké, letí opět vzhůru a vše se opakuje…

Nic netrvá ale věčně, když budete se svými cukrovými panáčky
takto zacházet, brzy se porouchají…

 

Pečujte tedy o své „cukrové panáčky“, nenechávejte je nabít si kokos, pečujte o své tělo a zdraví a řiďte se zdravou, vyváženou stravou, ne dietami.

I zhubnout se dá bez diet, prostě se ke štíhlosti projíte…

 

Štěpánka ČápováŠtěpánka Čápová
nadšená kuchtička a experimentátorka při vaření zdravě a chutně – výživová poradkyně

Autorkou e-booku Jízdní řád vašeho stravování – pomáhá jednoduše a prakticky vytvořit stravovací návyky a zavést je do běžného života.
E-book Jak zhubnout – klíč ke 13. komnatě – pomáhá řešit nadváhu, odhalit příčinu přibírání na váze a zbavit se jí jednou pro vždy.

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Ivanka082 napsal:

    Přidávám se k autorce článku s názorem, že jíst se má to, co chceme a né to, co je předepsáno v dietě. Jakmile totiž přestanete se zdravým životním stylem, půjde to s vámi z kopce. Vlastně nastane jojo efekt. Proto se snažím udržet v kondici i přes rok a každé ráno si dáme panáčka https://pro-biotika.harmonelo.shop/harmonelo-probio-d511/ Harmonelo Probio.

  2. Radka napsal:

    Zdravím, také jsem se snažila několik let zhubnout, ale bohužel jsem se nikdy nesetkala s úspěchem. Problém byl v tom, že jsem většinou držela drastické diety, které nikam nevedly. Proto jsem se rozhodla začít hubnout zdravou stravou, jako jsou například ořechy. Hodně mě inspiroval tento článek: https://www.sportli.cz/magazin/pekanove-orisky/, kde psali, že jejich konzumace má plno pozitivních účinků.

  3. RlEEtA napsal:

    evolution korea
    495RlEEtA^(`

  4. Olga napsal:

    Jsou mezi námi i tací, kteří tvrdí, že dietní plány nejsou potřeba a že si člověk musí jen udělat určitá časová okna kdy něco jí. To je za mě určitě dobrá cesta, ale bohužel tak nějak není pro každého. Je potřeba si totiž uvědomit že plno lidí pracuje na směny a to nejde u střídavého provozu.

  5. Věra napsal:

    To si vážně myslíte že taková bábovka nebude nějakému dietáři vadit jo? Já si teda myslím že každý si bude hlídat jen tu svou váhu na základě jídelníčku. A když jdu na takový sraz hubnoucích bláznů tak o toto tam jisto jistě nikdo stát nebude, nemyslíte?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.