Cvičíte denně? Měly byste začít…

Cvičíte denně?

Naše těla nám slouží bezpodmínečně. Jsou tu pro nás. Tělo je náš největší učitel a jasně nám ukazuje, zda je cesta našeho života správná. I přes to, že nám tak věrně slouží, si na ně vzpomeneme až ve chvíli, kdy se objeví problém. Bolest, nemoc,…

Místo, abychom signálům naslouchali, ignorujeme je.

Nemoci přecházíme, bolesti zajídáme prášky. Neřešíme následky a už vůbec ne příčinu. A tak místo toho, abychom si oddechli, jedeme dál a pak se divíme. Končíme na kapačkách kvůli akutnímu „houserovi“ nebo v horším případě na kardiologii s infarktem.

Umění respektovat své tělo

Většina populace v pracovní době sedí. Jedinou pohybovou aktivitou je krátká chůze na oběd – pokud si ho v pracovním shonu stihneme dopřát… Jednou mi pacient ukazoval svůj pracovní sed – byl zajetý málem až pod stolem a zkroucený jako paragraf. Sám řekl, že ho v této pozici bolí záda.

Na otázku, proč tak sedí, mi řekl, že sedět rovně je pro něj nepohodlné. Přemýšlím, jak se stane, že své tělo takto nerespektujeme. A poté, co si svá těla roky deformujeme nesprávnou pracovní pozicí a nedopřáváme mu pravidelnou dávku pohybu, očekáváme, že se naše problémy vyřeší za týden.

Ne, takto to nefunguje.

Na opravu je potřeba dostatek času a vůle. K tomu, aby naše tělo mohlo znovu fungovat zdravě, potřebujeme ho začít respektovat a milovat tak, jako ono respektuje a miluje nás.

Cvičíte denně?

Tělo je stvořeno pro pohyb

Na pohybu mám ráda, že nejde jen o svaly, klouby, vazy… Nejde jen o pohybový systém. Jde o všechny systémy v těle. V těle je vše v pohybu. Plíce, srdce, krev, lymfa, trávící ústrojí, miliony nervových vzruchů. Jakmile se něco zastaví, vzniká problém.

Jak můžeme očekávat, že když budeme celé dny jen sedět, bude naše tělo fungovat normálně? Pohybem se v těle rozproudí energie, která nakopne celý náš organismus. Každičkou naši buňku. Myslíte, že je potřeba cvičit 2 hodiny denně? Právě tyto představy většinu lidí od pravidelného pohybu odradí. Jak to tedy je?

Cvičíte denně?

Kolik času bychom měli trávit pohybem?

Aerobní aktivity jako běh, plavání, jízda na kole nebo kolečkových bruslích by měly zabrat 2 hodiny týdně. Dále bychom se měli věnovat kompenzačnímu cvičení. Tj. cvičení, které nahrazuje jednostrannou zátěž a upravuje svalovou nerovnováhu.

Zahrnuje cviky protahovací i posilovací a měli bychom se mu věnovat alespoň hodinu týdně. Možná si říkáte, že ani 3 hodiny nejste schopní v týdnu vyhradit pohybu. Nevadí, nějak však začít musíte.

Cvičíte denně?

Osvědčený systém „málo, ale denně“

Dokážu vstát o 15 minut dřív, abych si ráno zacvičil/a? Můžu si v práci udělat 5 minut pauzu na protažení u stolu? Potřebuji mít doma perfektně uklizeno nebo věnuji čas svému tělu, aby se cítilo dobře? Budu sedět rovně, i když je mi to nepohodlné a postupně si správný sed natrénuji?

Je to o nás. O našich prioritách a vůli.

Každému vyhovuje něco jiného. Jiný druh pohybové aktivity, v jiný čas. Není univerzální recept. Já cvičím ráno pozdravy slunci a do práce jezdím na kole. Ano, i v zimě a v dešti (pokud nepadají kroupy nebo se nestrhne sněhová bouře). V průběhu týdne si pak najdu čas na běh, delší procházku nebo jógu. Vím, že to není dost, ale je to lepší než nic.

Naše tělo si nebere pauzu

Pracuje pro nás každý den i noc na plno. Je na čase mu jeho péči vrátit. Nejen ve formě pohybu, ale i zdravým jídlem, dostatkem spánku a pravidelnou relaxací. Máme co dohánět…

Nechat se unášet s kormidlem v ruce

Hana Panáčková 

Jsem žena a baví mě zkoumat a poznávat tajemství a kouzla ženství. Ráda šířím mezi další ženy své zkušenosti a těší mě, když je inspiruji ke změně v přístupu k sobě samé.

Vystudovala jsem fyzioterapii a zajímám se o téma pánevního dna. V e-booku zdarma „Síla na dně“ jsem shrnula své poznatky o této oblasti.

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. novaklen13 napsal:

    Super článek. Díky mockrát. Já osobně teda moc necvičím, ale snažím se být pořád nějak aktivní a hýbat se. Docela mě k tomu inspiroval můj syn, který teď začal s hokejem. Je ale pravda, že ve svém věku bych tolik pohybu asi nezvládla. Každopádně musím říct, že jsem ráda, že konečně našel sport, který ho baví. Říkala jsem si, že mu možná investuji i do nějaké nové hokejové helmy a dostane ji jako dárek k Vánocům.

  2. Macinaaa napsal:

    Mně cvičení nikdy moc blízké nebylo. To ovšem neznamená, že se nehýbu. I když pravidelně necvičím, tak to zase kompenzuju tím, že toho hodně nachodím. Třeba do práce chodím zásadně pěšky. Jen teď v zimě to chce na chození opravdu dobré boty. Právě to asi věděl i Ježíšek, protože mi před pár dny pod stromeček nadělil nové tenisky na platformě. Už jsem je testovala a zatím super. :)

  3. Hanča napsal:

    Já má mtřeba cvičení hodně ráda. Hlavně v posledním cca roce jsem se do něj pustila konečně naplno a už pomalu začínám vidět nějaké výsledky. Je ale pravda, že nebýt doplňků stravy, tak bych je asi tak rychle neviděla. Konkrétně se mi například dost osvědčil protein drink mix od Herbalife, viz https://www.herbalife.cz/produkty/2600-protein-drink-mix-vanilka-588g/

  4. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  5. Val napsal:

    Já teda necvičím denně, ale je pravda, že v poslední době jsem se začala trochu více hýbat. Několikrát týdně například chodím plavat. Máme doma poměrně velký přelivový bazén, což je pro mě obrovská výhoda. Plavání mě navíc hrozně baví. Je to pro mě určitě vhodnější sport než třeba běhání.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.