Co znají děti už ve školce a my zapomínáme?

šťastné děti

Co je v životě nejdůležitější? Zeptejte se svých dětí a Roberta Fulghuma… Děti jsou pro mě velcí učitelé a vnímám je jako velmi moudré duše. Spousta lidí si myslí, že děti nemají dost rozumu a ještě toho o životě mnoho neví.

Nemyslím si to! Právě naopak! Čím víc času s dětmi trávím, tím víc se přesvědčuji, že o životě ví víc než mnozí dospělí. Ano, možná neznají historická fakta, možná se teprve učí, jak svět kolem nás funguje a potřebují nejprve najít cestu, aby se v něm aspoň trošku vyznaly. To je ale ve své podstatě úkol na celý život pro nás všechny.

Věřím však, že to, co je opravdu důležité, děti přirozeně ví. A mohly by dávat lekce nám, těm chytrým dospělým. Vlastně už to dávno dělají. To díky mému čtyřletému synovci Šimonkovi se vracím k podstatě sebe sama a dochází mi, že on na úplném začátku svého života a v jeho prvních pár letech umí a zná to, co někteří z nás pod tíhou toho „děsně dospěláckého života“ někdy zapomínají.

Inspirací k tomuto článku se mi stala kniha Roberta Fulghuma Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. Co děti ví a umí a my možná za nimi trochu pokulháváme?

O všechno se rozděl

Člověk na světě nežije sám, přestože se tak často chová. Hromadíme majetky a peníze a kdoví proč si myslíme, že čím víc budeme mít, tím šťastnějšími se staneme. Že tím pohodovější život budeme žít. To však platí jenom z části.

Eckhart Tolle řekl:

„Pakliže máte pocit, že se Vám něčeho nedostává, neprodleně to poskytněte prvnímu, koho potkáte.“

Mám tuhle myšlenku moc ráda a dá se dle mého názoru pochopit hned několika způsoby.

Většina dětí se umí přirozeně dělit. O hračky, o sladkosti, o cokoli. Ano, není na škodu v nich tuto kvalitu posilovat – třeba tím, že jim ukážeme a řekneme, že je v pořádku, když se rozdělí s kamarády. Ale myslím, že ji v sobě přirozeně mají ukrytou. Jejich cílem není syslit si něco jen pro sebe, protože jsou čisté, mají důvěru v lidi a nepřipadají si ohrožené myšlenkou: Nojo, ale co když toho Pepík bude mít víc než já? Co když bude mít lepší bonbon? Prostě jenom jsou a dávají. Bonbony, své srdce, svou lásku. A nedělají to zištně, ale s radostí, a důvěrou. Tam někde v dušičce ví, že člověk nikdy nezchudne dáváním. A teď opravdu nemluvím o penězích.

Hraj fér

Děti ze své nejhlubší podstaty nejsou stavěné na podrazy. Důvěřují dospělým a nikdy by je nenapadlo, že je chce někdo ošidit, obrat, poškodit. To až v průběhu času a nasbíraných zkušeností se stáváme ostražitými, když někdo něco dělá a něco říká. Přemýšlíme, jak to asi myslel, a nezřídka nás i napadne, že s námi někdo nejedná poctivě. Anebo – přemýšlíme, jak bychom my sami obelstili druhého, když po něčem toužíme. Tak aby to pro nás bylo výhodné a vítězné tažení. Děti nemají potřebu podržet svým malým kamarádům nohy. Hrají čistě, férově a bez faulů na protihráče. Nenechme si namluvit, že je v pořádku, aby se faleš a podvody stávaly naší normou.

Vracej věci tam, kde jsi je našel a Uklízej po sobě

Nejen, že se takto děti učí udržovat pořádek ve fyzickém prostoru, ale – a to je mnohem důležitější – také pořádek v jejich vlastní mysli. Protože jak víme, přílišný chaos a nesoulad v bytě má obrovský vliv i na to, jak se cítíme uvnitř. A děti nemají zahlcenou mysl zbytečnými strachy, pochybnostmi nebo obavami z toho, co bude. Mají ve své duši uklizeno stejně jako v pokojíčku. Vládne u nich rovnováha a harmonie. Jsou. Věří. Žijí. Mají v životě jasná pravidla a svůj vnitřní řád. Minimálně do okamžiku, kdy jim my dospělí nenasypeme doprostřed hromadu kostek, pastelek, plyšáků a řekneme: „Tak! A teď si s tím nepořádkem (v hlavě) musíš nějak poradit.“ A to jim úplně stačí.

Když někomu ublížíš, řekni promiň

Kolik vztahů a přátelství se už rozpadlo jen proto, že spolu lidi nedokázali mluvit? Jen proto, že někdo neuměl utišit svoje EGO a říct promiň, když druhého ranil. Často raději hledáme vinu na tom druhém, čekáme, že přijde a bude tím, kdo se náš vztah bude snažit zachránit. Přestože jsme možná na tahu my, velmi často předpokládáme, že „se vlastně nic nestalo“ a zlehčujeme svou chybu, svůj přešlap. Čas plyne a my se tak zbytečně ochuzujeme o krásné chvíle se svými milovanými, protože jsme slova jako PROMIŇ A DĚKUJI vyřadili ze svého slovníku. A přitom jsou to přece ta kouzelná slovíčka (pamatujete?), která rozehřívají ledy a vedou k zázrakům.

děti našimi učiteli

Zlaté rybičky, křečci a bílé myšky, a dokonce i to semínko v kelímku – všichni umřou. My také.

Neradi slyšíme a přemýšlíme o tom, že to pro nás tady jednou skončí. Nechceme, aby umírali ti, které milujeme, a nedělá nám dobře, když jsme tak blízko konfrontovaní se svou vlastní smrtelností. Nejraději bychom před tím uchránili i (své) děti.

S mým synovcem Šimonkem o smrti mluvíme. Ne se strachem a zoufalstvím, ale upřímně a přirozeně. Ví, že nám umřela fenka Bekynka, kterou měl rád, protože byla už stará a nemocná a teď se na něj dívá z nebe. Ví, že i když tady Bekynka fyzicky není, je v pořádku si na ni vzpomenout s radostí a láskou. A ví taky, že jednou přijde den, kdy my všichni umřeme a za 200 let už tady nebudeme (i když vzhledem k tomu, že mi stále vypráví, že tělíčko jednou umře, ale dušička se vrátí zpátky a že i my dva jsme se už jednou někde domluvili, že se sem spolu znova narodíme a budeme se o sebe starat, myslím, že za těch 200 let tady možná opět budeme).

Ano, možná ve svých 4 letech ještě nezažil pohřeb ani sílu těch emocí, kdy mu někdo blízký po smrti chybí. Ale smrti se nebojí, protože svou pozornost cílí k ŽIVOTU. Žije opravdově, skutečně a naplno. A když se tohle znova naučíme i my, smrt pro nás vůbec nemusí být strašákem. Často se chováme, jako bychom měli nekonečně mnoho času. Ale není to pravda! Na nás jen je využít jej nejlépe, jak umíme. Ať už nás tu čeká dalších 70 let nebo třeba jen dnešní den.

Teplé koláčky a studené mléko ti udělají dobře

Někdy stačí maličkost, abychom se cítili lépe. A tento bod mi připomněl nedávnou příhodu se Šimonkem: Když plakal, že je mu smutno po mamince, řekla jsem, že mu uvařím „kakajíčko“ a pak to bude určitě lepší… Když asi po týdnu bylo hodně, hodně smutno mně a nedokázala jsem před ním zadržet slzy, díval se mi do očí TAK HLUBOCE, až jsem najednou věděla, že rozumí VŠEMU. Řekl mi: Počkej, já ti něco dám, odešel do vedlejšího pokoje a přinesl mi svůj hrnek kakaa, co jsem mu uvařila chvíli předtím. NIKDY MU TOHLE NEZAPOMENU!! Skutečně pochopil víc, než všichni ti dospělí.

Když vyrazíš do světa, dávej pozor na auta, chytni někoho za ruku a drž se s ostatními pohromadě

Je v pořádku, že v životě chceme poznat nová místa, nové lidi a příležitosti. Je v pořádku růst a posouvat si vlastní hranice. Ať už se ale během života ocitneme kdekoli, nezapomínejme, prosím, že všichni jsme lidé a můžeme se vzájemně podpořit, podržet, požádat o pomoc. Vzpomeňme, jak se dokážeme LIDSKY semknout, když o něco jde – při povodních, tragédiích.  Když jsme v nesnázích, vždy bude někdo, kdo nám pomůže a udělá to rád. Možná se tak k sobě ne vždy chováme, ale jsme vlastně tým! A jeden vedle druhého se podílíme na tom, jak vypadá náš svět! Buďme k sobě laskaví a láskyplní, mějme důvěru v sebe, v lidi, v obyčejnou lidskou slušnost. Každý se někdy potřebuje někoho chytit za ruku! Buďme tu spolu a při sobě.

Žij vyrovnaně – trochu se uč a trochu přemýšlej a každý den trochu maluj a kresli a tancuj a hraj si a pracuj

Najít rovnováhu v dnešním bláznivém světě se může zdát nemožné. Přesto jsem bytostně přesvědčená, že právě to je klíčem ke spokojenému životu. Nikoli pracovat 20 hodin denně a slovo odpočinek znát jen z doslechu. K tomu, aby byl náš život šťastný, pestrý a naplněný, je třeba občas blbnout, smát se, tvořit, pracovat, ale i jen tak se dětsky radovat a dělat jakoukoli činnost, která nám „dobíjí baterky“. Radujete se někdy jako děti? Tančíte? Zpíváte? Malujete? Že ne? Zkuste to a uvidíte, jak se váš život rozjasní.

Každý den si odpoledne zdřímni

Někdy máme pocit, že jsme snad nepřemožitelní Supermani. Že když nebudeme den co den uhánět za lepšími výkony a splněnými úkoly, selžeme. A v tom všem spěchu si málokdy najdeme prostor na odpočinek, na zregenerování sil. Spánek a relaxace je životně důležitá pro to, abychom byli nejen šťastní, ale i výkonní a kreativní. Odpočinek posiluje tělo i duši. Děti by nám mohly vyprávět, co zmůže takový odpolední šlofíček.

Nepřestávej žasnout. Vzpomeň si na semínko v plastikovém kelímku – kořínky míří dolů a rostlinka stoupá vzhůru a nikdo vlastně neví, jak a proč, ale my všichni jsme takoví

Dodnes nechápu, jak je možné, že se ze dvou buněk může během devíti měsíců vyvinout v bříšku miminko, lidská bytost. Jak je možné, že ten maličký tvoreček, který na začátku neumí téměř nic, se během jednoho roku naučí chodit, mluvit, základně se na světě zorientovat. Není to snad pro nás všechny dostatečná inspirace, že také můžeme během relativně krátké doby dokázat velké věci? Nepřestává mě fascinovat, co všechno dokáže EFT, když pracuji s klienty. Nebo to, jak dokonalá je příroda, když vidím všechny ty stromy, kytky, noční oblohu. Nepřipusťme, aby nám tyto zázraky zevšedněly. Život sám je zázrak. Můžeme nad ním žasnout, inspirovat se, růst. Tak to dělejme, dokud jsme tady!

A nikdy nezapomeň na dětské obrázkové knížky a první slovo, které ses naučil – největší slovo ze všech – DÍVEJ SE

Vidíš všude kolem tu nekončící nádheru? Co když život opravdu není o tom mít 150 titulů a víc peněz než soused? Co když vše důležité jsme věděli už v době, kdy jsme chodili do školky? A co když máme vlastně ohromné štěstí, že nás (naše) děti mohou zase naučit, co znamená ŽÍT…? Začneme je pozorovat a následovat?

Monika Navrátilová

Terapeut energetické psychologie & EFT,  Průvodce na cestě k vašemu šťastnějšímu, zdravějšímu a spokojenějšímu životu a zapálená kartářka. Věřím, že sny se plní… když jim uvěříte a jdete jim naproti.
Web: www.odvaz-se.cz

FB: https://www.facebook.com/OdvazSe/

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. ZArchiver pc napsal:

    Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

  2. Regina Beausoleil napsal:

    Jual Beton Cor lazimnya dicari oleh para pekerja dalam bidang bangunan. Beton cor adalah salah satu bahan bangunan yang mempunyai… kunjungi https://tiangpancangmegacon.jabodetabek.my.id/2020/10/jual-pondasi-tiang-pancang-di-serpong.html

  3. Rick Zuwkowski napsal:

    Kontraktor Kolam Renang berpengalaman memberikan layanan kolam renang ukuran besar ataupun pembuatan kolam renang yang berukuran kecil …. klik https://kontraktorkolammurah.blogspot.com/2019/02/jasa-kolam-renang-tegal-berpengalaman.html untuk info paling update

  4. Augusta Kerber napsal:

    Perusaan kami Merupakan Salah Satu Sentra Pengorderan Beton Pracetak Kami Siap Menolong Dan Melayani Bpk/Ibu Yang Memerlukan Jasa … kunjungi https://fiturbeton.blogspot.com/2017/08/jual-u-ditch-precast-di-blitar-0819_13.html

  5. Derrick Souvannasap napsal:

    Beli Produk Harga Beton Cor Murah Beton Bermutu Dengan Harga Murah dari Beragam Pelapak di Indonesia. Tersedia ✓ Cuma-cuma Ongkos ✓ Pengiriman … info lebih detail https://roadbarriermegacon.jabodetabek.my.id/2020/09/supplier-road-barrier-megacon-1-di_36.html

  6. Socorro Gigler napsal:

    Car carrier dan Car Towing yakni dua opsi pengiriman kendaraan beroda empat yang dapat dibilang bertolak belakang terutamanya menyangkut masalah … lebih detailnya https://derek-angkut-mobil.blogspot.com/2020/10/jasa-derek-mobil-bali-jakarta.html

  7. Jules Bonaventura napsal:

    Kaca tempered harga murah untuk dinding, pintu, partisi, canopy produk dari KacaTempered.co.id tersedia disini dengan jasa pasangnya.Kaca Tempered yaitu … silahkan kunjungi https://harga-kaca-tempered.blogspot.com/2019/08/curtain-wall-kaca-sukabumi-murah.html

  8. Terrance Bossardet napsal:

    KontraktorEpoxy.co.id is a veteran possessed company that happily offers residential and commercial epoxy flooring services. With 24 hour installation and entire life warranties… Epoxy is made for keep owners, by keep owners. … click https://kontraktor.hatenablog.com/entry/polished_concrete for detail.

  9. Nydia Amabile napsal:

    PabrikPintu.co.id is often a uPVC door manufacturer together with fabricator, offering products that fulfill huge amounts of quality. Enjoy some of our choice of energy-efficient doors on the net, visit https://supplierpintulipat.blogspot.com/2019/11/jual-pintu-lipat-besi-medan-mutu-terbaik.html for detail.

  10. Clay Ellifritz napsal:

    Phenolic board adalah Panel Partisi kamar kecil yang kamar kecil dari yakni lapis Kraft paper dan resin yang dilaminasi beberapa dengan decorative paper pada … klik https://medium.com/@toiletcubiclephenolic/cubicle-toilet-phenolic-parepare-ukuran-per-m2-custom-murah-c0ad819a5f61 untuk informasi selengkapnya.

  11. Miluška napsal:

    Pěkný článek. My tedy elektroniku letos moc kupovat nechceme, té je přes rok až dost a nic chytrého také ne. Vánoční symboly a barvy dodržujeme rádi. Červená, to je naše. Letos ale si uděláme radost a místo kytary co jsme chtěli si koupíme ukulele, na které chceme umět hrát. Už ho máme doma z https://www.topmuzika.cz/kategorie/ukulele-745/ a moc se těším jak se budeme na něm učit :) Stránku doporučuji, máme z ní i kytaru.

  12. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  13. Ivanka082 napsal:

    Všimla jsem si, jak třeba dnešní moderní děti dokážou bravůrně ovládat notebooky a mobilní telefony. To já se někdy nedokážu zorientovat ani na seznamu, natož abych potom ještě dokázala nějaké vyhledávání a nebo čtení v kódu. Doba se posunula a já ji vůbec nestíhám. Manžel se ještě zajímá o kryptoměny, to je úplně jiný svět.

  14. Maja napsal:

    Dobrý den, moc zajímavé čtení. O prázdninách budeme mít u nás vnoučata. Aby nebyly pořád na tabletu, jak to dnes bývá. Tak jim chci koupit společenské hry. Na internetu na této webové stránce https://ideka.cz/468-hracky-pro-bystre-hlavicky jsem objevila to by je mohlo bavit . Přeji překrásný den. M

  15. Maru napsal:

    Ahoj, velmi ráda čtu tvé články a jsou mi inspiraci. Chtěla bych koupit k narozeninám mému synkovi dárek. Jeho velké přání bylo auto na dálkové ovládání. Na internetu https://diten.cz/321-hracky-pro-kluky jsem takové to auto našla. Jenže s těmito webovými stránkami nemám žádnou zkušenost. Chtěla bych se zeptat, máte někdo. Děkuji. Hezký den.

  16. Magda napsal:

    Dobrý den, zajímavé čtení. Článek mě inspiroval. Chtěla bych koupit malému vnoučkovi retro houpačka. Na těchto webových stránkách https://bonio.cz/198-hracky-a-zabava jsem takovou houpačku objevila. Jenomže nemám s těmito webovými stránkami zkušenost. Potřebovala bych od vás poradit. Z pozdravem.

  17. Dany Deniel napsal:

    Thank you very much for providing such affordable assignment help I’m very happy to see this post because you provide very cheap assignment help in 51% off I will share your site with my friends. by the way, when I ever need academic help I contact this service because I using this service from time immemorial this is my favorite service for my assignment help.

  18. Olga napsal:

    Moje děti ve škole se už třeba učí základní předpisy jak se chovat na ulici. To jsem se někdy ani neučila v autoškole. Tam po nás před dvaceti lety chtěli hlavně abychom věděli jaké díly škoda jsou na našem voze. A pak také kolik se s mí jezdit v obci.

  19. Nohemi Viscarra napsal:

    The best Jabodetabek private tutoring for kindergarten, elementary, junior high school. The most effective private teachers graduated from well-known state universities. The nearest tutoring place online to your home at affordable … go to https://privatmurah.vercel.app/les-privat-bekasi-murah.html for more information

  20. Junior Christopherse napsal:

    Very best plus Cheapest Jabodetabek Individual Instruction, all of our staff plus tutors occur to your home, fixed your individual analysis plan which enables it to pick almost any area involving study … visit https://privat-inggris.netlify.app/kursus-bahasa-inggris-jakarta-barat.html for further

  21. Retta Windom napsal:

    This site offers private lessons for PAUD, TK, SD, SMP, SMA, and Alumni. With a built-in and accelerated method, it truly is hoped who’s will foster a generation of individuals with good morals… for detail https://biologi-exed.blogspot.com/2022/05/les-privat-biologi-di-jakarta-timur.html

  22. nokido napsal:

    I just joined the forum so there are so many things I don’t know yet, I hope to have the help of the boards, and I really want to get to know you all on the forum https://run3game.io

  23. Harry Williams napsal:

    Are you struggling to complete your assignment on your own? Let our team of academic experts at Diploma Assignment Help UK help you. Do my assignment for me cheap UK with us and get top-quality solutions.

  24. Věra napsal:

    Dnešní děti si hlavně myslí že vlastnit takový iPhone je naprosto normální. Přitom je jasné že to není tak normální jako jsme to měli třeba my když nám jako rodičům bylo třeba 21 let, že? Jak to máte vy, kdy prvně jste měli vlastní telefon?

  25. Thanks for sharing this useful information in your blog of the article. Keep sharing more useful information

  26. Nadine Randall napsal:

    Ignite your passion for languages and join our immersive foreign language program at Executive-Education.id. With a target practical communication skills, authentic materials, and real-world scenarios, you’ll build fluency and confidence in your chosen language. Step into a whole world of linguistic excellence and start on a journey of personal and professional growth. Go to https://kursus-turki.github.io/kursus-bahasa-turki-menteng.html for further.

  27. Achieve academic success with ease! Pay to do MBA assignment in Greece and excel in your studies. Our professional writers provide top-notch assistance tailored to your needs. Get high-quality, plagiarism-free content delivered on time. Trust GreeceAssignmentHelp.com for expert guidance and outstanding results.

  28. Brilliant insights shared in this article! You have a unique way of presenting complex concepts in a simple manner. Keep up the great work!

  29. lucie napsal:

    Já viděla jednu učitelku ve školce jak dětem před koncem vyučování dokonce vyprávěla o plastovém jezírku. Říkala jsem si co to tam plácá za nesmysly. Pak mně však došlo že ona moc dobře věděla o čem mluví. MLuvila totiž k tématu sucha a dávala své chyby jako příklad do života lidem.

  30. Věra napsal:

    Jako samoživitelka dvou úžasných dětí jsem neustále v pohybu a snažím se jim poskytnout to nejlepší, co můžu. Když jde o péči o jejich citlivou pokožku, volím kvalitnídětskou kosmetiku. I když peníze nejsou na rozdávání, na zdraví a pohodě mých dětí nešetřím. Je to pro mě způsob, jak jim ukázat moji lásku a péči.

  31. Eliška napsal:

    My jsme jako malé ani nevěděly co to takové mobilní telefony jsou a jak budou potom určovat tempo ve světě. Je to skutečně zvláštní jak se to všechno tak rychle překlopilo, já jsem z toho také ještě paf. A to že nosí sluchátka všude možně, to už snad ani nepočítám.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.