Chcete zhubnout? A proč vlastně?

Možná jste už vyzkoušeli všechny možné diety. Možná jste už zažili počítání kalorií, dodržování jídelníčků. Jak dlouho vás to bavilo?

Otázka je, proč vlastně chcete zhubnout?

Zkuste si ji naprosto upřímně zodpovědět.

 

1) Třeba máte pořádnou nadváhu…

Chcete zhubnout? A proč vlastně?Najednou zjistíte, že máte 100 a více kilo, a rozhodnete se s tím něco udělat. Ano, pokud je tělo obtěžkané příliš, tak je jasné, že vám zhubnutí udělá dobře. Hlavně vaše zdraví to velmi pocítí. Ale jak to, že jste si toho nevšimly dřív? Proč jste to nechaly zajít tak daleko? Proč na sebe kašlete?

OK. Teď je moment, že vám to došlo. Teď nastal okamžik, kdy s tím chcete něco udělat. Super – ovšem rychle se ukáže, jak vážně to myslíte.

Musíte si uvědomit, že nabrání téhle váhy nějakou dobu trvalo, a zrovna tak, možná déle, bude trvat její opuštění. Protože nebudete shazovat jen kilogramy, ale taky spoustu vašich přesvědčení, vašich zvyků a návyků.* A to chce určitou disciplínu a hlavně pevné rozhodnutí.*

Hlavně je třeba pochopit, že musíte změnit celý váš životní styl a to navždy. Budete jako hledači, nalézat nové zdroje potěšení.*

 

2) Většinou máte jen pár kilo navíc…

Ale nelíbíte se samy sobě. Jste naštvané, že se nevejdete do oblíbeného oblečení. Nebo se stydíte svléknout do plavek. Máte prostě svoji vysněnou váhu, či velikost, a jakmile se to pohne směrem nahoru, začnete se omezovat.

Zde vlastně vzniká velký paradox. Pokud se totiž začnete líbit samy sobě takové, jaké jste, přijmete se vším všudy, nejen tělo ale i vaši povahu, chování,* přestanete se hlídat a omezovat, může i váš život najednou dostat jiné otáčky – (přestanete se hlídat a omezovat) a tím se přirozeně rozproudíte.

Když neřešíte kraviny, a dovedete si život užít, dobře se bavit, a to myslím i v práci, užívat si svoji práci, tak jednak nesedíte stále na zadku, jednak vaše energetika i metabolismus vesele šlape, takže si vaše tělo velmi přirozeně najde svoji váhu.

No, asi nebude stejná, jako jste měly v 18. A u žen, maminek, vaše tělo rozhodně nebude vypadat stejně po porodech. Někdy to jsou malé proměny, někdy větší, ale vždycky tam jsou. Už jen to vědomí, že jste matkou, že z vašeho těla se zrodilo dítě, obraz vašeho těla mění.

Chcete zhubnout? A proč vlastně?

 

3) Možná vás zajímá zdraví

Záleží vám na vašem těle a chcete mu dopřát to nejlepší. Nechcete ho zatěžovat nadbytečnou váhou, ani nezdravými potravinami. I zde apeluji – opravdu si upřímně zodpovězte, co je za vaší snahou o čistotu, zdraví těla. Jestli je to skutečně z lásky k sobě, z vědomí, že je to pro tento život vaše jediná milovaná schránka. Jakmile je totiž péče postavená na strachu z nemocí, na strachu z přibrání, tak to není stabilní základ a většinou dlouho nevydrží.

Není jednoduché rozeznat svůj záměr*. Chce to totální upřímnost k sobě. Nalhávat něco sám sobě je fakt totální nesmysl. Jakmile je někde v pozadí zákaz, tak vám garantuju, že vás psychika dožene.

Pokud tam je uvědomění, klidná vědomá zkušenost, že víte, že tohle vám nedělá dobře a není proč to jíst – je to obrovský rozdíl. Ovšem tyto pohnutky pravdivě odhalit, rozlišit je od sebe, není úplně jednoduché. Většinou to zjistíme až s odstupem času.

Změny, které v našem jídelníčku uděláme, jsou buď stabilní, nebo jen přechodné. Jde o to, učit se z každé zkušenosti, používat zdravý selský rozum, neaplikovat striktně žádné extrémy – tím si můžete svůj metabolismus jen rozhodit.

Pokud se vám to již stalo, že díky různým dietám nevnímáte svoje pocity hladu a najezení úplně spolehlivě – tak doporučuji hlavně pravidelnost a pestrost. Pravidelnost – i v případě, že nemáte hlad, vám pomůže nahodit fungování těla. Pestrost zaručí, že nevznikne výkyv po jedné konkrétní potravině.

Chcete zhubnout? A proč vlastně?

 

4) Ještě jeden důvod…

Proč je dobré si uvědomit, proč to vlastně dělám, proč chci hubnout. Někdy vás to vyloženě baví, dodržovat režim, zabývat se jídlem a cvičením. Krásně vás to zaměstnává. Aha…

  • Co mě vlastně baví mimo tyhle programy?
  • Čím se mohu smysluplně zaměstnat?
  • Mám něco, co mě skutečně baví a vyživuje moji duši?

Pokud jdete do diety proto, abyste se zabavily (to si málokdo uvědomuje a připustí), zjistíte to hned, jakmile režim skončí.* Najednou přijde zděšení: „Co teď budu dělat?“ A podvědomě hledám další program, který bych mohla dodržovat.

Pokud se vás to týká – stačí najít něco, co vás baví. A dělat to. Pokud to, co budete dělat, bude ještě k tomu ku prospěchu dalším lidem, tak vaše uspokojení bude mnohonásobné.

 

Nejsem odborník na výživu, ale moc ráda vám pomohu s tématy, které jsou označeny hvězdičkou.

A nezapomínejme na jednu podstatnou věc – všude se na nás valí reklamy a nabídky snadného zhubnutí. Jde to i po e-mailech, prostě všude.

Hubnutí je totiž skvělý byznys.
Chcete ho podporovat? Já ne.

 

Magda Křepelková Krása a pomíjivostMagda Křepelková

Psychosomatika, aAutorka příběhových knih
www.magdakrepelkova.cz

e-book NESMÍM PŘIBRAT – 18 kapitol a každá přináší doporučení, zamyšlení a naladění se.
Audio NESMÍM PŘIBRAT – doplněk k e-booku – 12 nahrávek pro samostatnou práci

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Erik napsal:

    Po čem žena touží… Kdo viděl tento film, byl srozuměn s tím, po čem žena vlastně touží..
    Ale pak na to někdo opravdu přišel..po čem ženy skutečně touží : přecpávat se a neztloustout..
    Když pozorujete ženy v cukrárnách a podobných zařízeních-nestačíte se divit co dokážou všechno spocívat…
    Stačí pozorovat ženy v létě u vody..
    přijde,rozloží deku, svlékne se do plavek… a cpe se a cpe se.. A já si říkám-taková kočka-a ona chce asi dohonit ty, co mají gigantické pr…
    Proč to dělá-já nevím..
    Možná jí vadí její úžasný sexeapel a chce ho zničit, aby měla od mužů pokoj.. kdo ví

  2. novaklen13 napsal:

    Já až tak nutně zhubnout nepotřebuji. Říkala jsem si ale, že bych se ráda začala trochu víc hýbat a když při tom zhubnu, tak mi to vadit nebude. Právě proto jsem se rozhodla vytáhnout své staré kolo a začala jsem na něm jezdit. Bylo potřeba ho pořádně seřídit a musela jsem si koupit i nové blatníky na kolo. Teď už je ale naštěstí v pořádku a já konečně můžu jezdit.

  3. valis44 napsal:

    No, v mém případě to bylo tím, že jsem vážně měla jen takovou mírnou nadváhu. Zhubnout se mi ale povedlo. Nebylo to ani tak těžké. Pomohlo hlavně to, že jsem se po letech vrátila ke sportu, který jsem dřív milovala – plavání. Zásluhu na tom ale určitě má také to, že na zahradě máme náš vlastní přelivový bazén. Kdybych kvůli plavání musela chodit někam na koupaliště nebo do plaveckého bazénu, tak bych se k tomu asi nikdy nedokopala.

  4. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  5. ulemjo napsal:

    evolution korea
    000ulemjo&*|

  6. UGYIYr napsal:

    evolution korea
    495UGYIYr“<-

  7. Katyy napsal:

    Super článek, díky moc. Já nedávno někde četla, že pro hubnutí je celkem důležitý i kvalitní spánek. Začala jsem se tedy víc zaměřovat na kvalitu mého spánku a ona to je asi fakt pravda. Nehledě na to, že od té doby, co lépe spím, tak se i cítím mnohem lépe. Hodně velký rozdíl udělala hlavně nová matrace z https://www.vesna.cz/matrace Díky té se mi hned spí lépe.

  8. věra napsal:

    Já si myslím že jakmile člověk jednou narazí na nějaký problém ohledně hubnutí, tak by se měl nejprve podívat na to jak se vlastně stravuje, ale také jak celkově vypadá jeho životospráva. Jakmile máte třeba nekvalitní matraci a tím pádem i spánek tak to s tím toho moc nenaděláte..

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.