Je v pořádku být rozdvojenou borovicí

Mám mnoho talentů. Konvence říká, že je to problém.
Konvence říká, že člověk by se měl věnovat jen jedné věci a naplnit teorii 10 000 hodin, která zase říká, že teprve po dosažení 10 000 hodin činnosti v nějaké oblasti se člověk stane v dané činnosti odborníkem.

10 000 hodin je hodně času a nezbývá prostor pro nic moc dalšího.

Konvence taky říká, že by se člověk měl věnovat jen jedné věci proto, že jinak dochází k rozptýlení energie a pozornosti, a pak to stojí za houby.

 

Byla jsem obdarována mnoha talenty a dary

Mnohé z těch činností a různorodých oborových směrů, kterým se ve svém profesním i běžném životě už mnoho let věnuji, mi plynou mezi rukama s přirozenou lehkostí, bez přehnaného úsilí a s radostí, jako bych je dělala už věky. Jsou pro mě rovnocenně důležité a naplňující a nabíjející, jsou větší či menší měrou součástí mé vize a mého poslání (a tudíž mě samotné) a nechci mezi nimi dělat výběr nebo některé z nich zahazovat jen proto, že konvence říká, že jsou už přes přípustný teoretický početní limit.

Je v pořádku být rozdvojenou borovicí

 

Kdybych měla přehuštěný porost na hlavě, taky si nezačnu vytrhávat vlasy jen proto, že by mi někdo tvrdil, že jich mám moc a žilo by se mi lépe, kdybych jich měla méně. Znamená to snad, že jsem odsouzená k zatracení konvenčním světem? Rozhodla jsem se, že ne.

Jednoho dne, při jedné ze svých poutí ke své duši, kdy jsem se stala sama sobě koučem, jsem uviděla zvláštní borovici. V lese plném jednokmenných borovic tam stála, jiná než všechny ostatní. Její kmen se v polovině výšky mezi kořeny a korunou přirozeně rozdvojoval a dále roztrojoval. Chvíli jsem se dívala na ni, chvíli na ostatní borovice.

Byla jiná, jediná taková kam až mé oko dohlédlo.

Byla silná a zdravá a plodná a plná života a v její koruně rádi sedávali ptáci a rostla převysoko, skoro až do nebe. Ani náznak oslabení, přestože byl její kmen v růstu rozdvojen. Byla krásná a já jsem se na ni užasle a s obdivem dívala. Uviděla jsem v ní kus sebe a řekla jsem si, že je úplně v pořádku být rozdvojenou borovicí. Hlas moudré ženy měl pravdu, když mi jednou říkala, že v jednoduchosti ostatních jsem pochybovala o své mnohosti.

A tak jsem si uvědomila,
že je v pořádku být borovicí s několika silnými kmeny.

To vše jsou barvy mého já, mé duše, a vím, že je nesmysl snažit se zahodit kus sebe samé. To by snad byl až hřích a provinění proti smyslu života.

Jsem mnohá a je to tak v pořádku.

Jsem za to vděčná, protože vím, že dostat takové množství darů je vzácností –  v lidském životě i v borovicovém lese.

Pavla Pokorná SvětlíkováMgr. Pavla Pokorná Světlíková

Osobní kouč, průvodce duše, konzultant osobního růstu a rozvoje, manager, fotograf, spisovatel, tvůrce, světlonoš, inspirátor, pozorovatel, vypravěč, snivec, létavec, designer, šéfkuchař, nadšený a stálý objevovatel života, žena mnoha darů a talentů, žena tisíce tváří…

www.pokornasvetlikova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. ztwfqw napsal:

    evolution korea
    018ztwfqw`“^

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.