Brno šije: Umět šít je krok k soběstačnosti!

Kreativní ženské duo z Brna vytvořilo prostor pro všechny, které baví šití a také pro ty, kteří o šití neví zatím lautr nic a mají chuť se tomu prakticky naučit. Jak říkají obě zakladatelky otevřené šicí dílny – Světlana s Beátou: „Umět šít je další krok k soběstačnosti!“

Brno šije! Šijte taky!

Představte, prosím, svou kreativní ženskou dvojku!

Jsme dvě kamarádky ze stejné výtvarné univerzity FAVU Brno. Spojují nás společné zájmy jako je video a multimedia a v neposlední řadě je to vášeň pro textilní materiály a šití. Jsme Světlana a Beáta.

Světlana Kulíšková Ruggiero: vystudovala Střední průmyslovou školu textilní obor návrhářství a modelářství oděvů a po maturitě pracovala v atelieru Art Protis, kde začala vytvářet moderní netkané tapiserie podle konkrétní technologie chráněné autorskými právy. Z této techniky během svého dlouhodobého pobytu v Itálii vyvinula nový typ Arakne s recyklačními aspekty, na jejímž základě vytvářela pro milánské Dyloan studio inovativní typ textilie využitelný v oblasti módy. Tuto textilii využilo několik světových návrhářských značek včetně Calvina Kleina na přehlídce v New Yorku. V současnosti se věnuje vlastním projektům pro interior design.

Beáta Spáčilová: je multimediální a textilní výtvarnice. V dnešní době její tvorba zahrnuje externí spolupráci s divadly a televizními stanicemi, věnuje se výuce grafiky a animace a v neposlední řadě učí na Střední škole umění a designu v Brně na oboru Nová média. Účastnila se celé řady výstav a festivalů.

Vaší vášní je šití. Jak se ve vašem životě objevilo a kdy se stalo jeho nezbytnou součástí?

Světlana: mě učila jako malou holku maminka a protože jsem neustále tvořila nějaké oblečky, přihlásila jsem se na SPŠT v Brně na návrhářství, kde šití bylo povinným předmětem. Návrhář si přece musí nejen umět návrh výtvarně představit, ale musí také vědět jak se šije. V té době již tedy bylo pro mě šití nezbytnou součástí a šila jsem si úplně všechno. Prostě tuny modelů.

Beáta: šití u nás doma prostě bylo… pamatuju si hodiny povídání s tetou u šicího stroje, vybírání nití z koberce a místnost v domě se strojem, látkami – jen pro holky (vyrůstala jsem u babičky která má velký dům). První šaty s batikovaného prostěradla a mnoho dalších projektů.

Znovu jsem se k šití vrátila až v roce 2007 po příjezdu ze studijní stáže z Islandu, kde jsem studovala v Reykjavíku na výtvarné škole. Začala jsem tvořit textilní obrazy a koláže, recyklovat… teď šiju hlavně pro svou dceru, která má atopický ekzém a věci s polyesteru jí vadí, takže teď je mojí součástí.

Tak nějak jsem si to představovala… proto asi nepřekvapí, že jste v Brně založily otevřenou šicí dílnu. Co to znamená a jak ten nápad vznikl?

Nápad vznikl již před dvěma lety, kdy jsme si všimly (vlastně hlavně Beáta), že kurzy v Brně chybí nebo je jich pomálu. Ale až teď se nám podařilo vše uvést v realitu.

Otevřená šicí dílna je tedy náš prostor, kam můžete po domluvě přijít, pronajmout si za 50 Kč na hodinu stroj a volně pracovat na svém projektu. Máme k dispozici šicí stroje, overlock a coverloc. Předpokladem je ale již znalost šití a jistá samostatnost, i když samozřejmě jsme k dispozici kdyby bylo potřeba.

Pro ty, kdo naopak šít vůbec neumí nebo hledají jisté zdokonalení v řemesle, jsou určeny naše odpolední a večerní kurzy. Máme také tematické víkendové kurzy a workshopy, privátní lekce… Zájem je nečekaně veliký.

V Evropě je totiž šití velký fenomén, všude vznikají dílny jako je ta naše a tak máme radost, že Brno v tomto není pozadu. I Brno šije!

Vlastní práce, společný projekt, víkendové a večerní kurzy. Jak to všechno zvládáte? A kdy odpočíváte? :-)

Zvládáme to, protože nás to baví a naplňuje, jinak by to nešlo. Prostě tomuto projektu věříme a feedback od klientek nám to potvrzuje a to nám dává následně další energii. Je to krása. A tím pádem, jak už tušíte, vlastně neodpočíváme, dáváme tomu všechno pokud čas dovolí.

Často si ještě po nocích voláme co a jak zorganizovat, co v dílně chybí, komu ještě odepsat, co publikovat, přeposíláme si recenze na šicí stroje a střihy. A protože prozatím se tím neuživíme, snažíme se uživit i jinde.

Světlana pomáhá organizovat práci svému muži, který točí různé reklamní spoty, dokumentární filmy, webináře, krátkometrážní filmy… A Beáta ta se dlouhou dobu živila jako multimediální specialistka a vyráběla e-learningové pomůcky pro učitele a nyní je sama učitelka na Střední škole umění a designu v Brně a na Masarykově univerzitě učí animaci. Po nocích dělá grafiku a filmy.

… Ale co by česká žena nezvládla :-)) Rodina nám zatím v obou případech fandí!

Zaujaly mě 2 roky od nápadu k realizaci. Co bylo během té doby nejnáročnější?

Světlana: Zcela upřímně – zvyknout si opět na život v České Republice po 16letech v Itálii a zároveň se na chvíli vzdát svého uměleckého zázemí, uživit rodinu a pomoci v těžké nemoci tatínkovi. Dlouhé dva roky, které utekly jako voda a Brno šije se najednou nastartovalo jakoby samo. Nemusely jsme už o nic usilovat, prostě to tu konečně bylo a nápad se zmaterializoval. Vše přichází v ten pravý čas.

Beáta: Pro mě to byla doba kdy jsem otěhotněla, porodila a vrátila se zpět do pracovního procesu. Nyní je na mateřské můj muž, který si dokončuje vysokoškolské vzdělání. Nejnáročnější je pro mě si dobře zorganizovat čas, kdy mám kde být. Ale zatím jsem všude přišla.

Když jsem četla první řádky vašeho minimalistického webu, napadlo mne „Opravdu stačí jen přijít?“

Samozřejmě je nutné se nejprve zapsat do kurzu nebo nahlásit do otevřené dílny, ale prozatím od nás neodešla nespokojená zákaznice, které by se nesplnilo očekávání, co jí kurz přinese.

Jsou všechny – většinou ženy, ale již se našli i muži – silně namotivované. Jsou také pak příjemně překvapené, že modely a výrobky, které se šijí např. v začátečnickém kurzu, jsou zajímavé, současné a nadstandardní a bez problémů je po našem tréninku zvládnou. Většinou pak chtějí pokračovat v dalším kurzu, který na jejich dosažené schopnosti navazuje. Doufáme, že se nám tak pozitivně podaří pokračovat dál.

Kdybych chtěla vědět jediný důvod, proč šít, co by to bylo?

Důvod není a nemůže být jeden. Je široká škála důvodů, proč k nám klientky přijdou. Ale zkusíme to zjednodušit: dnešní mladší generace si již sama neumí zkrátit kalhoty, ušít závěsy, zúžit sukni, vyměnit zip. Takže jde o zjištění vlastní nesoběstačnosti.

Navíc dnešní oblečení z módních řetězců je unifikované, nekvalitní, neetické. Kdo by se tak chtěl už dnes oblékat? Nám jde o návrat k tradičním hodnotám, o to, že opět se kvalitně ušitý model dá třeba předávat z generace na generaci a nepodléhá tak jednoduše trendům.

Proč pořád vše jen vyhazovat a kupit oblečení? A pak je pro nás úžasné, když uvidíme na konci lekce ten rozzářený obličej, jež vyjadřuje pocit: já to ušila sama, tomu fakt nemůžu uvěřit!

Wow, to je krásný! Děkuji za rozhovor :-)

Podpořte otevřenou šicí dílnu na hithit.com BRNO ŠIJE >>>

Více informací o kurzech a dílně najdete na brnosije.cz

Jsem vodnářka, dvojnásobná máma, ulítlá dcera, šílená kámoška, písmenková královna a hlavně vděčná uživatelka Života. Psaní mě baví. Baví mě tak moc, že mě živí. Teď. A co bude zítra? Tím se nechám překvapit... :-) Více o mně tady >>>
Komentáře
  1. Miládka napsal:

    Bezvadné, vždy jsem se něco takovéhleho snažila naučit ale bohužel mi to nikdy nešlo, protože jsem manuálně úplně levá. Ale hrozně obdivuji kohokoliv kdo to umí. Přála bych si umět šít na šicím stroji pro svoje děti oblečení, tak abych jim dělala věci podle sebe a ne tak jak káže průmysl.

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. Ema napsal:

    Já si dovolím říct, že umím šít. Ne teda plesové šaty, ale ušila jsem si letní sukni, šaty, trička atd. Na děti šiju docela hodně a baví mě to. Stačí koupit látku a je to. Na internetu je několik návodů, takže to není nic těžkého. Naučil by se to každý, kdyby chtěl. Je to teda hodně času, hlavně ze začátku, ale na dlouhé zimní večery je to ideální :-) .

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.