Bohdano, na slovíčko – 10 asociací nejen k sebevědomí

Jak si více věřit? A jak překonat odkládání, nevzdat to a vše zdárně dokončit, i když nám chybí odvaha nebo podpora okolí? Jak najít svou jedinečnost, svou nezaměnitelnou hodnotu, a sdílet ji se světem? Jak vést sebe sama? Jak si vše efektivně naplánovat a neuštvat se? Jak zůstat, i na vedoucí pozici a mezi samými muži, ženou a přesto neztratit autoritu?

To je jen výběr z mnoha otázek, které přišly Bohdaně Kabátové k tématu Ženský leadership v červencové výzvě nového vzdělávacího cyklu Ženo, na slovíčko. Bohdana dostala spoustu skvělých otázek, které se týkaly nejen vedení týmu či sebe sama, sebevědomí a sebehodnoty, ale velmi často již zmíněné motivace, plánování i bezpečného projevování emocí. Zabrousily jsme i do vlastního podnikání a cykličnosti. Mohly bysme povídat hodiny, ale vybraly jsme to nejlepší a tak vzniklo 80minutové video plné tipů a sdílené osobní zkušenosti >>>

Bohdano, na slovíčko

Než si video pustíte (nebo poslechnete jako MP3), ráda bych vám Bohdanu přiblížila trochu jiným úhlem pohledu, proto jsem ji požádala o malou slovní hru – 10 asociací spojených více či méně s tématem ženského leadershipu a sebevědomí…

Bohdana Kabátová

Sebevědomí
Věčné téma hlavně žen a nezbytný základ pro to, abychom mohli vést šťastný a smysluplný život. Sebevědomí, nebo sebe-vědomí je pro mě o znalosti a vědomí sebe sama, zdravém vztahu k sobě sama a o schopnosti pracovat se svými vnitřními zdroji.

Plánování
Plánování je v určité rovině hádání z křišťálové koule. Nikdy nemůžeme přesně říct, co a jak bude, ať už se snažíme sebevíc. Na druhou stranu pro osobní efektivitu, zaměření se na věci, které jsou skutečně důležité a jejich dotahování, je plánování potřeba.

Existuje mnoho systémů a způsobů plánování a mně osobně nikdy nezafungoval jeden jediný úplně na 100%. Takže si systémy plánování střídám podle toho, jak se mi zrovna chce a co mi vyhovuje. Vybírám si z nich to, co v mém pracovním životě funguje a tyhle kousky si skládám do svého vlasního, originálního a hlavně funkčního systému.

Mentoring
Je to silný akcelerátor osobního i profesního růstu. Bez mentorů si dnes už nedovedu svůj život a práci představit. Pomáhají člověku dívat se na věci z odlišných a zajímavých úhlů pohledu, předávají své zkušenosti a životní moudrost, které by jinak pracně a dlouze získával.

U nás ve firmě například vnímáme mentoring jako natolik důležitý, že máme vytvořený interní systém vzájemného mentorování (pro ty, co projeví zájem) a zároveň finančně členům týmu přispíváme na pokrytí nákladů za externí mentory, které si sami zvolí.

Autorita
Nezbytná vlastnost každého silného lídra, kterou si nelze nijak vynutit. Přichází sama, pokud je člověk autentický, je si vědom hodnot a kvalit, které jsou pro něho důležité a sám se jimi řídí, když je pravdivý, férový a bere v potaz názory druhých.

Tým
Parta lidí, jejichž osobní vize se shodují s vizí projektu, na němž spolupracují, kteří vyznávají podobné hodnoty, záleží jim na společném výsledku a na cestě k němu se vzájemně podporují a jsou si skutečnými parťáky. Zároveň je ale každý z nich samostatný, profesionální, má smysl pro zodpovědnost za sebe sama i své výsledky a také pro fair play.

Motivace
Jaj! Jako první mě napadlo, že je jako smrad :D Ale to je citace z názvu jedné z knih Iva Tomana, kde je řeč o vnější motivaci. Do značné míry s Tomanem souhlasím. Skutečná (a dlouhodobě fungující) motivace, která nás dokáže hnát dopředu a rychle nevyprchá jako smrad, je ta, kterou máme v sobě. Je to například smysl, který vidíme (nebo intuitivně cítíme) za věcmi, které děláme.

Svobodná firma
Firma 2.0, které patří velký kus mého srdce :)
Svobodná firma je hodně o důvěře v přirozenou schopnost lidí vést sebe sama, pokud k tomu dostanou příležitost. Je také o vytváření bezpečného prostředí, kde je dovoleno dělat chyby a skrze ně se učit a růst. Firemní kultura svobodných firem je živá, plná změn a mnohdy i překvapivých řešení.

Emoce
Přirozená součást života každého z nás, o které se však v pracovním prostředí příliš nemluví a dokonce panuje obecné přesvědčení, že tam emoce ani nepatří. Potlačované emoce jsou ale jako pára v tlakovém hrnci. Když je budeme na pracovišti dlouhodobě potlačovat, pára se dříve nebo později někde uvolní a bouchne to. Je nejvyšší čas, aby emoce začaly mít i ve firemním prostředí místo, které si zaslouží a které potřebují. Když se jich přestaneme bát, mohou se stát našim dobrým a moudrým přítelem.

Podnikání
Není pro každého, ale když už se člověk rozhodne podnikat, získává úžasný a mocný prostředek pro naplnění smyslu svého života. Nejsem zastáncem „podnikání pro podnikání“. Vydělávání peněz je samozřejmě zásadním důvodem, proč lidé podnikají a je to tak v pořádku. Aby mě však jakékoliv podnikání zaujalo, potřebuji v něm vidět určitý přesah. Něco, co je prospěšné pro druhé, pro společnost nebo naši planetu.

Vášeň
Esenciální koření života a práce, díky kterému nám všechno, co s ní děláme, neskutečně chutná :) Miluji pozorovat lidi, kteří dělají svou práci s vášní. Inspiruje mě to a motivuje. Když na někoho takového narazím, vydržím se dívat klidně i hodinu. Ať už je to prodavač francouzského pečiva v nákupním centru v Praze nebo servírka ve vybrané restauraci v Londýně. A také takovým lidem často děkuji a říkám, jak jsou báječní a že je radost se na ně dívat.

Jsem vodnářka, dvojnásobná máma, ulítlá dcera, šílená kámoška, písmenková královna a hlavně vděčná uživatelka Života. Psaní mě baví. Baví mě tak moc, že mě živí. Teď. A co bude zítra? Tím se nechám překvapit... :-) Více o mně tady >>>
Komentáře
  1. Líba napsal:

    Dobrý den, jsem šťastná,že jsem objevila Vaši stránku akaždý nový příspěvek – lekci mám jako dárek,pohlazení po duši.Držím pěsti a těším se na další lekce které budou. Krásné léto. Líba

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. FOyBgh napsal:

    evolution korea
    651FOyBgh‘][

  4. xqLruE napsal:

    evolution korea
    458xqLruE{^<

  5. nyCdRd napsal:

    evolution korea
    901nyCdRd@/_

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.