Biologická zima a potřeby našeho těla

Beautiful blond nude woman with rose

První sníh jako vločky čistoty, klidu a přicházející zimy nás již obdarovaly. Vzduch je čím dál chladnější, zemitější a silnější. Naše plíce se čistí a je dobré pobývat co nejvíce venku. Od poloviny listopadu totiž pro naše tělo zima již začala a to ta biologická. Co to přesně znamená?

Podíváme-li se na to, jak reaguje příroda a jak fungují zvířata v tomto ročním období, je to pro nás lidi krásná inspirace, které bychom se měli držet. Přesně tak jako naši zvířecí kamarádi a příroda sama, tak bychom se měli chovat, abychom byli zdraví, fit a v harmonii.

Příroda je nyní poklidná, v moudré tichosti čerpá energii z Matky Země, kterou si střádala po celý rok, aby ji teď mohla zužitkovat a plně využít pro strávení zimy. Ani zvířata nevykazují moc akce a nasazení. Respektují své přirozené nastavení a cykly celého roku.

 

A jaké cykly to pro nás lidi jsou?

  • Jaro – nový zrod, změna, růst něčeho nového, svěžího, dynamika a akce.
  • Léto – období plné energie a slunce potřebné pro rozdmýchání a aktivace všeho, co se na jaře zrodilo.
  • Podzim – sklízíme plody našeho snažení a připravujeme zásoby, zároveň je to doba úklidu.
  • Zima – doba absolutního klidu, odvrácení se od aktivity, náhled dovnitř, do sebe, hýčkání svých sil a rezerv, rozpuštění toho, co již nepotřebujeme.

Pro nás ženy je krásným zrcadlem náš měsíční cyklus a procesy, které se v ženském těle odehrávají. A to jak fyzicky, tak i emocionálně. Jaro jako předovulační období se všemi schopnostmi a vlivy, jaké na jaře pociťujeme intenzivněji. Léto jako plná ovulační fáze, podzim je mystické předmenstruační období a čas puštění, klidu a hloubání, tedy zima jako menstruační období.

Tyto přírodní a přirozené zákony byly vždy ctěny přírodou, zvířaty a lidmi v dobách našich dávných předků. Nicméně za posledních pár generací se to jaksi změnilo. Civilizovaný uspěchaný svět nemá čas zaobírat se tím, zda je zima nebo jaro. Potřebuje v zimě stejný výkon jako na jaře, chce vydělat a fungovat co nejvýkonněji.

Všichni tu hrajeme hru, kterou kdysi dávno kdosi vytvořil, a my v ní pokračujeme a ani nevíme proč. A teď záleží na nás, zda tuto vlastně virtuální hru budeme dál hrát i my. Píši záměrně slovo „virtuální“, protože vlastně není skutečná, je to jen projekce naší mysli a my jí kdykoliv můžeme změnit, stejně jako celý náš život. Výběr je jen na nás. Máme-li se opravdu rádi a ctíme své tělo, budeme ctít i své vlastní biologické řády.

Teď trochu více prakticky :)

Musíme pracovat a postarat se o mnoho věcí že? Tak jak tedy? Nemůžeme přece na celou zimu všeho zanechat a jen odpočívat. Netvrdím zde, že bychom se měli na několik měsíců schovat do roubené zasněžené chaloupky a jedinou činností by bylo jemné hloubání svého nitra. K tomu kreativní tvoření, krmení své duše věcmi a zážitky, na které nebyl celý rok čas, obstarání si něčeho dobrého k jídlu a pravidelná procházka. Nebylo by to sice vůbec špatné, ale asi by si to mohl málokdo dovolit. Ale pokud by to šlo, jděte do toho :). Budete fit, vitální, celé tělo bude blažeností zářit a vy s ním.

Pro většinu ostatních. Vedle pracovních a rodinných povinností, je dobré zařadit do programu i tzv. příjemné osobní povinnosti, jejichž náplní bude hýčkat jen samu sebe. Využijte alespoň víkendu co nejefektivněji pro vás samotné a to mít pár hodin plně pro sebe. Čtěte, malujte, meditujte, tančete, tvořte, obraťte svou pozornost od vnějšího světa zejména k tomu vnitřnímu. Promlouvejte samy se sebou, hýčkejte se, choďte na procházku a na masáže častěji než v létě. Dbejte na zemitější a hutnější potraviny s dostatkem zemité zeleniny, bylinek a jako malý typicky zimní prohřešek kvalitní červené víno s pravou hořkou čokoládou. A uvidíte, jak si pak celou zimu užijete :).

Na začátku zimy je nejvíce ohroženo tlusté střevo. Vedle rad lékařů na úpravu stravy, kdy bychom měly dbát na větší příjem vlákniny, zeleniny, jíst méně masa a vyvarovat se kouření, nám samozřejmě tlusté střevo vypovídá o funkci vstřebávání a vylučování. A to nejen potravy a všech potřebných látek, ale zejména všech našich zážitků a vzpomínek. Tlusté střevo je místo, kde vstřebáváme vzpomínky a archivujeme minulost. Přijmout, poděkovat a nechat odejít. Vzpomínat jen v dobrém a s odpuštěním na cokoliv v našem životě. To je to správné prostředí pro zdravé tlusté střevo a vylučování obecně.

Mimo jiné velice silně reaguje na vysoké přehnané požadavky nás samotných a jiných lidí na naši osobu. Minulá zloba, nezpracovaná křivda, tendence tzv. přehrabovat se v minulosti a vinit za vše ostatní je to, na co je naše tlusté střevo velice citlivé.

Malé děti, jež jsou ve stresu, je na ně vyvíjen velký tlak, mají pocit zbytečnosti, a že musí být za každou cenu vítězi, mají průjmy. Dětský průjem vypovídá o nešťastném dítěti. Dítě tím zhmotňuje to, co je v rodině nebo i ve škole nevyřčené jakoby schované, ale dítě to cítí mnohem intenzivněji než dospělý. Nedokáže to zpracovat a tlusté střevo trpí.

Obdobně je to i s námi v různých aspektech našich životů. Něco nás dusí, neumíme odpustit, cítíme křivdy či i viny (to je zase oblast konečníku), vyčítáme, nepokorně žijeme, nedokážeme s láskou a pokorou pustit, vyloučit a přitom zanechat ten správný minerál v našem těle i duši a to v podobě poznání. To vše je posléze negativní podpůrná půda pro záněty a později karcinomy tlustého střeva.

Už víte, proč je onemocnění tlustého střeva nejčastější? Zkusme to jinak a učme to jinak i naše děti. Radujme se z maličkostí, každou situaci berme jako zkušenost, poděkujme za ní a pusťme. Jakmile přijdeme na to, jaké poslání a poučení nám to mělo dát, poté už bez problémů můžeme pustit, proto to nechme vyloučit, odejít.

Nemějme vysoké nároky na sebe ani ostatní, jen podporujme a motivujme. Buďme připraveni pomoci a ve všem hledejme jen svá zrcadla a cenné informace pro náš osobní růst. Nejen, že naše tlusté střevo bude zdravé, ale zlepší se i naše vztahy – ti správní lidé zůstanou a ti, s kterými si již nic nemůžeme předat, odejdou. Náš seberozvoj přijde tak nějak samovolně a užijeme si ten život tak jak opravdu máme.

S láskou a přáním krásných zimních dnů,

Jana HruškováJana Hrušková
lektorka, celostní terapeutka, tvůrkyně, mentorka

www.vivaenergia.cz

facebook/uzivejme.si

 

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Andrea napsal:

    Krásně napsáno :-) Zima je asi moje nejmíň oblíbené období – nejradši bych se jen válela v posteli a spala a spala. Obzvlášť to tak mám teď, co jsme si pořídili nové zimní přikrývky z https://www.kvalitex.cz/zimni-prikryvky/ . Tak strašně krásně hřejí, že se mi ráno vůbec nechce z postele do toho studeného bytu.

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. vlZYXX napsal:

    evolution korea
    896vlZYXX/’=

  4. Gita napsal:

    Já zimu úplně nesnáším. Proč nemůže být jen jaro, léto a podzim? To bych byla spokojená :-D . Je mi pořád zima, tak doma musíme hodně topit a pak mi nadává manžel, že je drahá elektřina, že tolik topit nemůžeme, no prostě boj… Naštěstí si manžel prosadil pořízení tepelného čerpadlo, takže si můžeme dovolit hodně topit. Já jsem ho nechtěla, protože přece jen tepelná čerpadla země-voda stojí dost peněz, ale nakonec jsme ho pořídili poměrně za dobře od https://mastertherm.cz/sortiment/tepelna-cerpadla-zeme-voda/ a teď jsem ráda, protože jak se zvedla cena elektřiny, tak my jsme to ale zas tak moc nepocítili.

  5. cpMQoJ napsal:

    evolution casino
    489cpMQoJ’%]

  6. JPPUlx napsal:

    evolution korea
    680JPPUlx“/~

  7. Jana napsal:

    Já mám ráda každé roční období. Jaro a léto je jasné, a když je hezký podzim, tak se dá taky dělat spousta věcí. Se zimou to bylo horší, ale našla jsem si nového přítele, který hraje hokej, tak s ním jezdím na zápasy, tak mám i v zimě nějakou radost :-) . Zároveň mám tipy, jaké mu kupovat dárky :-) . K Vánocům si přál novou helmu z https://www.bauerhockey.cz/hrac-helmy , tak jsem mu ji koupila. Kvalitní helmy jsou pro ně základ a ta jeho už moc nedržela zapnutá.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.