8 věcí, které neříkat ženě, jež se nedaří otěhotnět

S narůstajícím počtem párů, které mají problém s početím, se mnoho lidí dostane do situace, kdy se jim přátelé, příbuzní nebo známí, svěří s tím, že se jim nedaří mít dítě, nebo mít dítě nemůžou. Jak jsem zjistila z vlastní zkušenosti, mnoho příjemců takové zprávy v dané chvíli neví, jak reagovat. A tak říkají věci, které jim přijdou povzbuzující a utěšující. Bohužel mnoho z dobře míněných rad se míjí účinkem a přináší ještě větší bolest.

Rozhodla jsem se tuto záležitost vzít do vlastních rukou a vytvořila jsem seznam věcí, které byste neměli říkat ženě, které se nedaří otěhotnět. Zde je tedy návod pro ženy a muže, kteří se chtějí vyhnout nevhodným komentářům a své přátele opravdu podpořit.

Následující komentáře jsou často opravdu nevhodné:

1. „Snažíte se teprve krátkou dobu, rok ještě nic není.“

Věřte mi, že pro ženu, která se snaží mít dítě, je každé čekání na to, jestli přijde nebo nepřijde menstruace, nekonečně dlouhé. Během roku takové čekání prožije cca 10-14x, a to je skoro věčnost. Navíc představa, že by snažení mělo trvat ještě delší dobu je naprosto deprimující.

2. „Neboj, jednou se to povede.“

Jo? A kdy přesně, prosím?

3. „Když se přestanete snažit, tak otěhotníš.“

Pokud jste ničím podobným neprošli, nic takového neříkejte. Pokud prošli a máte za sebou příběh s happy endem, dejte jí konkrétní rady, jak jste k tomu došli a pokud je nemáte, tak si to nechte pro sebe. Žena, která se snaží mít dítě, na to prostě jen tak přestat myslet nemůže. Musí si k tomu dojít sama a rozhodně je to delší proces než si jen říct, tak a teď na to nemyslím.

nemůžu otěhotnět

4. „Kamarádka bratrance mé nejlepší kamarádky…“

Určitě jste slyšeli o někom, nebo dokonce znáte někoho, kdo zázračně otěhotněl, když už v to nedoufali. Podobné příběhy vaší kamarádce nepomůžou. Slyšela jich už hodně, a pokud ne, tak ještě uslyší. Čím víc jich uslyší, tím víc jí budou iritovat.

5. „Kdybys to dítě opravdu chtěla, už bys ho měla.“

Žena, která se snaží mít dítě, ho na vědomé úrovni opravdu chce. Jinak by nepodstupovala všechna ta vyšetření, operace, umělá oplodnění, inseminace, nechodila by k terapeutům, léčitelům, na akupunkturu ani by necvičila „mojžišovku“ a Mohendžodáro. Prosím, vezměte to jako fakt a i když možná víte víc, nechte si to pro sebe.

6. „Jsi ještě mladá. Máš spoustu času.“

„Ano, vím, že je mi 31 let. Vím, že mám biologicky ještě alespoň 10 let na to, abych otěhotněla. To mi ale nijak nepomáhá v tom, že mám za sebou 5 let, během kterých jsem neotěhotněla. Navíc pravděpodobnost početí po třicítce se velmi výrazně snižuje. Ano vím, že mnoho žen si uvědomí, že chce dítě až v pětatřiceti, to mi je ale jedno. Já to mám takhle.“

7. „Jsi z rodiny plodných žen, není důvod, proč bys neměla mít děti.“

Sebevědomí ženy, které se nedaří otěhotnět, je s velkou pravděpodobností na nule. Pochybuje, zda dokáže „být ženou“. Takovou reakcí jí jen připomínáte, že asi není tak plodná jako její matka, sestra, teta, babička a prababička.

meditation-644859_1920

8. „Ty jsi na tom ještě dobře. Moje kamarádka 6x potratila, to je podle mě horší.“

„Nevím, jestli je horší nemít vejcovody, dělohu, ruce nebo nohy. Nevím dokonce, zda je horší nebýt schopná dítě počít, donosit, porodit nebo vychovat. Vím ale dost dobře, že se cítím dost mizerně i bez porovnávání. Kdo vlastně vymyslel porovnávání?“

A nakonec bonbónek od mojí milované babičky Dáši : „Až spolu budete spát, musíš si říkat – musím otěhotnět, teď musím otěhotnět.“

Jak tedy reagovat, když se vám jiná žena svěří, že se jí nedaří otěhotnět?

Pokud jí chcete opravdu podpořit řekněte jen: „To je mi líto.“ Nebo pokud to tak cítíte: „Musí to být těžké, ale jsem tu pro tebe.“ Tím uznáte její bolest a vytvoříte bezpečný prostor, aby si svou bolest prožila. Pokud si o to přímo neřekne, nedávejte jí rady, zkušenosti ani příběhy jiných lidí. Opravdu to vůbec, ale vůbec nepomáhá.

S láskou,

Veronika Kubátová

www.veronikakubatova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. jane napsal:

    DĚKUJÍ VELKÉM DR Sunny PRO ŘEŠENÍ MŮJCH PROBLÉMŮ JE JEHO EMAIL IS (drsunnydsolution1@gmail.com
    Jmenuji se Miss Jane, byl jsem ženatý s manželem po dobu 5 let, kde jsme žili šťastně spolu letos a ne dokud necestoval do Brazílie na služební cestu, kde potkal tuto dívku a od té doby mě nenávidí a děti a lásku jen jí. takže když se můj manžel vrátil z cesty, řekl, že mě nechce vidět znovu a znovu s dětmi, takže nás vyvedl ven z domu a teď jede do Austrálie, aby viděl tu jinou ženu. tak jsem s dětmi byl tak frustrovaný a zůstal jsem s maminkou a nebyl jsem léčen, protože moje matka se po mém otcově smrti oženila s jiným mužem, takže muž, se kterým se oženil, ji nezacházel dobře, a moje děti byly tak zmatené a já jsem hledal způsob, jak dostat svého manžela zpět domů, protože ho miluji a vážím si ho tolik, takže jednoho dne, když jsem procházel na počítači jsem viděl svědectví o této kouzelné kouzlo DR Sunny, svědectví sdílejí na internetu dáma a to na mě zapůsobí natolik, že si také zkusím to zkusit. Zpočátku jsem se bál, ale když jsem přemýšlel o tom, co já a moje děti procházejí, tak jsem ho kontaktoval a on mi řekl, abych zůstal klidný jen 24 hodin, aby se můj manžel vrátil ke mně a ke svému nejlepšímu překvapení jsem dostal hovor od mého manžela na druhý den ptát se po dětech a já jsem zavolal DR Sunny a on řekl, že vaše problémy jsou vyřešeny mé dítě. tak to bylo, jak jsem se dostat svou rodinu zpět po dlouhém stresu brzdit se zlá dáma, takže se všemi tyto pomoci od DR Sunny, chci, abyste všichni na tomto fóru, aby se se mnou říci obrovské díky DR Sunny a já budu také radu pro někoho v takových nebo podobných problémech nebo jakýkoli druh problémů by měl také kontaktovat jeho e-mail je) (drsunnydsolution1@gmail.com) on je řešením všech vašich problémů a nesnází v životě. opět jeho emailová adresa je (drsunnydsolution1@gmail.com)

    JE SPECIALIZOVAT V NÁSLEDUJÍCÍM SPELLU.

    (1) Pokud chcete, aby vaše ex zpět.

    (2) pokud máte vždy špatné sny.

    (3) Pokud chcete být povýšen ve vaší kanceláři.

    (4) Pokud chcete, aby po vás běžely ženy / muži.

    (5) Pokud chcete dítě.

    (6) Pokud chcete být bohatí.

    (7) Pokud chcete svému manželovi navázat navždy.

    (8) Pokud potřebujete finanční pomoc.

    (9) Jak jste byli scammed a chcete obnovit vás ztratili peníze.

    (10) pokud chcete zastavit rozvod.

    (11) pokud se chcete rozvést se svým manželem.

    (12) pokud chcete, aby vaše přání bylo uděleno.

    (13) Kouzlo těhotenství k otěhotnění dítěte

    (14) Zaručujeme, že vyhrajete znepokojující soudní případy a rozvod bez ohledu na to, v jaké fázi

    (15) Zastavte rozpad vašeho manželství nebo vztahu.

    (16) jestliže máte jakoukoliv nemoc (H I V), (CANCER) nebo jakoukoliv nemoc.

    (17) pokud potřebujete modlitby za vysvobození svého dítěte nebo sebe samého.

    (18) chcete vyléčit lék na cukrovku, léčbu herpes, léčbu Hiv a AIDS, léčbu rakoviny prsu a léčbu rakoviny, zastavit drogy a pít

    ještě jednou se ujistěte, že ho budete kontaktovat, pokud máte nějaký problém, který vám pomůže. jeho e-mailová adresa je (drsunnydsolution1@gmail.com) okamžitě kontaktovat …. zavolejte nebo co se mu stalo číslo na +2349030731985

  2. Katka napsal:

    Já si nedokážu představit, že bychom se o dítě snažili třeba i rok a pořád se nám to nedařilo, to musí být strašný stres. Já jsem otěhotněla hned první měsíc, co jsme se o miminko snažili :-) . Momentálně jsem ve 3. měsíci těhotenství a ten začátek byl dost krušný. Bylo mi hodně špatně, ale už je to dobré. Čtu si různé články, abych věděla, co mě čeká a nemine :-D . Naposledy jsem narazila na tento článek https://farmazdravi.cz/prezit-tehotenstvi-tipy-triky/ a napadlo mě zkusit jógu :-) .

  3. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.