8 sobeckých důvodů, proč chceme mít děti!

V určitou chvíli své „honby za dítětem“ jsem se musela zastavit a zeptat se sama sebe, proč vlastně chci mít dítě? „Všichni přece mají děti“, odpovědělo mé realistické já. To mi ale jako důvod nestačilo.

Pro odpověď jsem se musela podívat víc do sebe.

Po nějaké době přišla odpověď. Můj život bude mít konečně smysl. Od dítěte tedy očekávám, že mi dá do života smysl.

Od mala jsem žila v představě, že jakmile najdu toho správného muže, vezmeme se, koupíme si byt a založíme rodinu, můj život dosáhne věčného naplnění a budu nadosmrti šťastná.

Do života mi přišel skvělý muž, ale dítě nikde. Pohádka se nekonala.
Čím déle se nám nedařilo počít, tím menší měl můj život smysl. Nebylo vůbec jednoduché přiznat si to a vyrovnat se s tím. Jakmile jsem si ale uvědomila, co od dítěte očekávám, mohla jsem s tím začít pracovat. Začala jsem tedy svůj smysl hledat jinde a velmi se mi tím ulevilo.

8 sobeckých důvodů, proč chceme mít děti

Pokud si odmyslíme pudové záležitosti, objeví se před námi mnoho důvodů, proč bychom chtěli (nebo měli) mít děti. Ať už to jsou důvody osobní nebo společenská očekávání, velmi často od dítěte očekáváme, že nám do života něco dá. Tyto důvody jsou ukryté hluboko v našem podvědomí a nemusí být úplně příjemné, pokud jsme s nimi konfrontováni.

 

Jaká očekávání mohou být spojená
s touhou po dítěti?

1. Dítě mi dá do života smysl

Mít děti určitě má hluboký smysl, o tom není pochyb. Pro každého může mít život jiný smysl. Pro mnoho žen je přirozeným smyslem vychovat novou generaci. To je samozřejmě přirozené a naprosto v pořádku. Pokud ale dítě nepřichází, smysl života je v nedohlednu. V tu chvíli je dobré začít hledat smysl jinde.

 

2. Dítě mi dá lásku

Všichni toužíme po nepodmíněné lásce. Láska je jednou z našich základních potřeb. Nicméně lásku si musíme dávat především my samy. Dítě, ani nikdo jiný, nám nemůže dát to, co si samy možná nedáváme. Ve chvíli, kdy jsem začala mít ráda sama sebe, takovou jaká jsem (i bez dětí), se mi ohromně ulevilo.

 

3. Měla bych být matkou, tak se to prostě dělá

Žijeme v době, která je do určité míry posedlá statutem mateřství. Jsme pod neustálým tlakem reklam a celého businessu, který se okolo mateřství točí. Je dobré se na chvíli zastavit a zeptat se sama sebe: Opravdu chci děti?

Je možné, že budete sama překvapená, co přijde. Já sama jsem si až po nějaké době uvědomila, že jsem ze začátku chtěla děti, protože je chtěl můj partner a já mu chtěla „vyhovět“. Uvědomila jsem si také, že bude v pořádku, když děti mít nebudeme. Někdo se vědomě rozhodne děti nemít a i to je v pořádku.

 

4. Budu nepostradatelná

Ano, dítě je na své matce životně závislé, obzvláště na začátku svého života. To dělá ženu do velké míry nepostradatelnou a potřebnou. Pokud je to však ten hlavní důvod, proč chceme dítě, je dobré zamyslet se nad tím, proč tolik potřebujeme být nepostradatelné. Je to způsob, jak nás ostatní ocení? Budeme se cítit milované?

8 sobeckých důvodů, proč chceme mít děti!

 

5. Díky dítěti budu společensky uznaná

Porodit a vychovat dítě je společensky uznávaná a úctyhodná věc. Na porodním sále vyfasujete svatozář a budete mít do konce života vystaráno. Ne každá z nás to však dotáhne až do klubu matek. Svou vlastní hodnotu je v tu chvíli tedy dobré začít hledat sama v sobě.

 

6. Chci pro dítě lepší život, než jsem měla já

Myslím, že je přirozené chtít pro své dítě to nejlepší. To chce pravděpodobně každý rodič. Avšak v případě, že se „konání dobra“ dostane do úrovně léčení si bolístek z dětství a dítě navíc nepřichází, pak si podřezáváme sami pod sebou větev.

Co začít od sebe a zkusit přijmout to, jak jsme byly nebo nebyly vychovávané, s tím, co jsme měly nebo neměly, co jsme mohly nebo nemohly, prostě to tak pro nás bylo v danou chvíli to nejlepší…

 

7. Chtěla bych holčičku, aby mi pomáhala

Tento důvod mi svěřila jedna moje kamarádka. Abych pravdu řekla, byla jsem překvapená. Potom jsem ale pochopila. Moje kamarádka je multifunkční žena, která během jednoho dne zvládne udělat mnoho aktivit a k tomu navíc umýt okna, vyprat, vyžehlit, uvařit, napéct a jít si zaběhat. Všechno dělá sama. Říká, že jí to tak vyhovuje, na konci dne je však naštvaná a vyčítá partnerovi, že byl na fotbale s kamarády. Je opravdu potřeba všechno dělat sama?

 

8. Zavážu si partnera

Dítě se v některých případech může stát nástrojem manipulace ve vztahu. Když dám svému muži dítě, zůstane se mnou napořád. Pokud dítě nepřichází, můžete mít velmi silný strach z toho, že vás partner opustí. Je ale dítě jediná cesta jak si udržet partnera?

 

Upřímně musím říct, že se mě do určité míry
týkají téměř všechny výše uvedené důvody.

Tento seznam však zdaleka není vyčerpávající. Určitě bychom našly mnoho dalších důvodů, které nás podvědomě motivují mít děti.

Když očekáváme, že nám do života dítě něco přinese, ale ono nepřichází, nedostává se nám vlastně ani to, co nám chybí. To způsobuje nerovnováhu a frustraci, a čím déle dítě nepřichází, tím větší propast se tvoří mezi aktuálním a vysněným životem. Z dítěte se vlastně stává nástroj k tomu, abychom se v životě cítili lépe.

Nebylo by tedy lepší dát si do života to, čeho se vám nedostává i bez dítěte? Prostě jen tak?

A proč chcete mít děti vy?

 

Veronika KubátováVeronika Kubátová

terapeutka a průvodkyně
autorka 8dílného programu „Život je fajn, i když dítě nepřichází“

veronikakubatova.cz

 

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. Kavir napsal:

    This post will help the internet users for building up new weblog or even a blog from start to end.
    Erecprime

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.