6 tipů pro úspěšné dokončení vytyčeného cíle

Loňský rok byl pro mě výzva. Nový start. Rozhodla jsem se, že vystoupím ze své zóny komfortu a budu se dělit s lidmi o to, co mi vlastně pomáhá na mé cestě produktivity a efektivity.

Zdálo se mi to jako nemožné, i když jsem o tom v hloubi duše snila.

Často hledáme nové postupy, jdeme do hloubky a chceme vědět více a více. Cesta, kterou hledáme je ve skutečnosti mnohem jednodušší, než si myslíme. Proto nehledejte složité věci, ale raději běžte rovnou do akce.

6 tipů pro úspěšné dokončení vytyčeného cíle

 

Chci se s Vámi podělit o jednoduchý postup,

který mi pomohl dokončit práci na větším online projektu. Jedná se o mé reálné kroky, které fungují, a třeba i vám pomohou dosáhnout vašich cílů.

 

1. Uvědomte si svůj cíl

Pro někoho jasná věc, pro druhé těžko dosažitelná meta. CÍL. Slovo často skloňované a opomíjené. Když nemáte cíl…

  • těžko proběhnete cílovou páskou
  • neznáte směr a nedokážete si zvolit správnou a přímou cestu
  • neucítíte ten krásný pocit úlevy a radosti, že jste to zvládly a proběhly cílovou páskou
  • nemůžete se dále posouvat a dosahovat lepších výsledků

Pro mě byl cíl jednoznačný a jasný. Připravit vše potřebné, včetně sebe sama, na natáčení mého prvního online kurzu o time managementu.

 

2. Určete si termín

Tím, že znáte termín, kdy má být práce hotova, je v mnoha případech i výhoda. Víte, kolik času vám zbývá, tedy kolik času máte na přípravu/dokončení.

I v mém případě tomu tak bylo. Na přípravu jsem měla měsíc a pár dní. Tady mě napadá spojitost s Parkinsonovým zákonem – práce roste úměrně s časem. Protože i pokud bych na přípravu měla měsíce dva, jistě bych dokázala zbylý čas vyplnit nějakými činnostmi. Ale bezpochyby by to byly činnosti, které mi generují pouze 20 % výsledků.

Čím méně času člověk má, více času věnuje přemýšlení. Racionálněji a efektivněji si vybírá, do čeho se pustí.

6 tipů pro úspěšné dokončení vytyčeného cíle

 

3. Odhadněte časovou náročnost

Musíte vědět, jak dlouho vám jaké činnosti zabírají času. Potom se s tím mnohem lépe pracuje, máte se o co opřít. Rychleji tak dokážete reagovat na vzniklé situace a dokážete se správně rozhodnout.

Jelikož to byl můj první online kurz, byly tam věci, které jsem dělala poprvé. K představě časové náročnosti se mi krásně hodila aplikace, kterou používám – www.rescuetime.com. Vynikající aplikace, která měří čas strávený u počítače a zobrazí vám produktivitu práce. Zobrazí vám, kolik času jste např. psaly ve wordu, jak dlouho jste pracovaly na prezentaci nebo kolik času trávíte na sociálních sítích.

Zkusila jsem si připravit na zkoušku první díl, abych věděla, jak náročná příprava zhruba bude.

 

4. Připravte si plán

Poté si stačilo připravit plán. Vše podstatné jsem věděla.
Důležitým krokem bylo stanovení struktury kurzu a rozdělení si nejdůležitějších úkolů dne. Plán byl rozdělen na 8 hlavních bodů, které byly klíčové, a ostatní dílčí kroky spadaly k jednotlivým bodům.

Nejdůležitější úkoly dne, pro mě byly 2 úkoly denně, které jsem musela mít jednoznačně splněné. Právě tento návyk u mě dává věci do pohybu. Když byly hlavní úkoly dokončeny, mohla jsem pracovat na dalších drobných úkolech. Ale nemusela.

Když jsem udělala něco navíc, odměnou mi byl příjemný pocit, že mám náskok oproti plánu. To mi dodává novou energii do žil :-)

6 tipů pro úspěšné dokončení vytyčeného cíle

 

5. Rezerva je fajn

Nejsme roboti a tak jsou hodiny nebo i dny, kdy nám práce nejde od ruky a moc se nám nedaří. Naučila jsem se v takových situacích prostě nepracovat. Anebo si vybírat menší, drobné úkoly.

Netrápit se, protože stejně nic nevznikne. Pokud vznikne, tak musíte vynaložit mnoho úsilí a věnovat tomu více času a pozornosti. Vždy počítám s rezervou právě na tyto dny. A vyplácí se mi to :-)

 

6. Odměňujte se

Když protnete nějaký kontrolní bod, na vámi stanovené cestě, odměňte se. Čímkoliv, co vám udělá radost a hlavně na co se budete těšit. Může to být čas strávený na internetu, příjemný oběd s přáteli anebo si kupte něco, co vám udělá radost. Vždy život je lepší si užít, než pouze prožít.

 

A jak na projekty nebo náročnější úkoly jdete Vy? Co vám funguje a co se Vám osvědčilo? Podělte se o Vaše postupy do komentářů s ostatními.

 

Markéta Málková
marketamalkova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Veselka2 napsal:

    Myslím si, že hodně dobré rady, kterými určitě stojí za to se řídit. Hlavně třeba v podnikání, tam je podle mě více než kde jinde důležité mít nějaké cíle. Já mám teď například za cíl to, aby moje firma byla co nejvíce vidět. Právě proto jsem se rozhodla investovat peníze do různých reklamních předmětů. Teď se například chystám nechat udělat různé firemní placky.

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. YGtKWk napsal:

    evolution casino
    533YGtKWk“,:

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.