6 magických formulí, které vám očarují život

Svoboda v pořádku

Když jsem byla v první třídě a učili jsme se číst, paní učitelka hodnotila naši rychlost. Hned vedle dveří jsme měli nástěnku s našimi jmény a těmito obrázky:

ŠNEK – AUTÍČKO – RAKETA.

Jak rychle jsme četli, pod takový obrázek jsme byli přiřazeni. Tato nástěnka byla to první, co jsme každé ráno při příchodu do třídy viděli.

Mívala jsem u svého jména ŠNEKA.

Při každém pohledu na nástěnku jsem zesmutněla, od rána mi to jen zhoršovalo náladu a věděla jsem, že ať se snažím sebevíc, pořád budu jen šnek. Do dneška si to pamatuji a mám velký respekt z toho někde něco číst nahlas.

Určitě to nebyl záměr paní učitelky. Ale ty chvíle, kdy mi říkala, že musím více trénovat, abych se dostala na vyšší úroveň a neustále mě srovnávala s rychlejšími žáky, si pamatuji dodnes.

Možná si z dětství nesete nějaký podobný zážitek, který vás také ovlivňuje až do dnešních dnů. Ať už je to obrázek na nástěnce nebo něco nepříjemného, co nám někdo řekl.

co nás naučili ve škole

Síla slov

Slova mají obrovskou moc.

Možná si někdy nepamatujeme přesné znění slov kritiky, ale přesně víme, jak jsme se cítili a snažíme se další konfrontaci vyhnout. Jedna věta na nás a naše chování může mít podvědomě vliv až do dospělosti.

Slova někdy můžou být vlastně taková zaklínadla.

Mohou být pozitivní:

Třeba když vám někdo upřímně pochválí vaše dlouhé husté vlasy, rádi je pak ukazujete rozpuštěné místo skrytých v drdolu.

A negativní:

Komu jednou někdo řekl: “Zpíváš strašně, to se nedá poslouchat, radši mlč!”, ten asi jen tak na karaoke nevystoupí. I když zpívá mnohem lépe než jeho přátelé, kterým ale nikdy nikdo nic podobného neřekl. Často ani netušíme, že to byla právě ta jedna jediná věta od paní učitelky, kdy jsme přestali zpívat nebo malovat.

Pro začátek se zkuste sledovat při tom, co říkáte.
Vypouštíte z úst “zaklínadla” nebo “pochopení a podporu”?
Zaměřte se na to, jakým tónem mluvíte. Jaká je energie ve vašich slovech? Jak se s vámi a po vašem odchodu lidé cítí?

Často máme zaryté vzorce chování i zaběhnutý slovník a vůbec si neuvědomujeme, jak působíme na druhé a jaký vliv na ně naše slova mají.

Při práci v dětském domově a při vedení týmu jsem se začala pozorovat a svůj slovník postupně měnila. Zaměřila jsem se na pár zásadních slov a slovních spojení, které vyvolávají negativní emoce.

Zkusila jsem je nahradit a vznikl tak “Magický slovník”, o který se teď s vámi chci podělit.

Magický slovník

Vždy, když někam jedu nebo vedu týmy, to první, co zavádím, je Magický slovník. Nechávám ho po celou dobu viset tak, aby ho měli všichni pořád na očích. Tento slovník dodržujeme s partnerem, s rodinou, ve firmě, ale třeba i s dětmi na táboře.

tým Ženy ženám

Pojďme si projít šest základních výrazů a jeden bonus na závěr.

1. problém = výzva, situace, trénink

Vypustit slovo “problém” ze slovníku je základ. Už jen jak to tady píšu, mám divný pocit na hrudi. Zkuste místo “Mám problém…” použít třeba “Je to pro mě velká výzva…” Nebo nahradit “To je problém…” slovy “Je to taková situace…” Uvidíte, jak se při tom budete cítit. Možná pak zjistíte, že problémy opravdu neexistují. 😉

2. musím = chci, potřebuji

Obrovský rozdíl je říkat, že “musím” něco udělat a “chci” něco udělat. Když člověk něco musí, je v tom schováno, že ho někdo nebo něco do toho nutí. Ale pokud chceme, vychází to z nás a našeho přesvědčení.

3. není zač = rádo se, s láskou

“Děkuji.”
“Není zač.”

Neneneee.

Vždy, když uděláte něco, za co jiní poděkují, tak JE ZAČ DĚKOVAT. Jinak by neděkovali. Neshazujte zbytečně svou práci a investovaný čas.

Když jste cokoli pro druhého udělali rádi, použijte “Rádo se stalo.” Zkráceně “Rádo se.” 🙂
Nebo některou z dalších variant: S radostí, S láskou, …
Ale rozhodně zapomeňte na: “Není zač!“

Děkuji.

4. mám to na starost = na radost

Tuto záměnu mám moc ráda. Když si v týmu rozdělujeme úkoly, už neříkáme, kdo si co vezme na starost. Protože už při vyslovení té “starosti”, se do toho nikomu nechce.

Členové týmu se hlásí o úkoly, které si berou na radost. A podle toho pak také vypadá výsledek. 🙂

5. úklid = hra, zábava

nepořádek v dětském pokoji

Toto je výborné hlavně pro děti. “Běž si uklidit!” To už asi slyšelo každé dítě. A většina z nich tento příkaz nemá ráda.

Možná by bylo příjemnější hrát hru na úklid.

Například:
Najdeš domečky pro všechny panenky?
Zaparkuj všechna autíčka do správných garáží!
Kdo dřív srovná kostky do krabice?

Děti si rády hrají a je dobré je v tom podpořit.

6. Neboj se! = To zvládneš! Buď v pohodě!

Kdykoli mi někdo říkal, ať se nebojím, někde v hloubi jsem cítila, že tedy existuje důvod, abych se bála.

Místo toho používáme “To zvládneš!” Má to mnohem větší sílu a působí to spíš motivačně než utěšitelsky. 😉

Bonus

Slova “jakoby, strašně, hrozně” používám uvážlivě.

Proč?

Když se zamyslíme, kdy tato slova používáme, zjistíme, že je to většinou v podobných případech jakou jsou tyto:

Strašně se mi to líbí.

Cítím se s tebou hrozně dobře.

A to moc nedává smysl.

Miluji hru se slovy Jardy Duška, díky němu chápu význam slov z jiného úhlu pohledu a nutí mě nad nimi přemýšlet. Začněte se sledovat a udělejte si osobní analýzu vašich slov i toho, jak působí na druhé.

Následně si vytvořte seznam slov, která chcete změnit, vytvořte si vlastní slovník. Můžete se inspirovat výše uvedenými záměnami slov nebo přidat výrazy tak, aby to vyhovovalo právě vám a vašim blízkým.

Vzájemný koučink

Jakmile máme slovník sepsaný, trvá nějaký čas než si na něj všichni zvyknou. Proto, aby to šlo rychleji, doporučuji využít takzvaného vzájemného koučinku. Není to nic složitého. Prostě se navzájem s úsměvem a bez výčitek nebo výsměchu upozorňujte, když někdo použije běžná slova místo těch magických.

Když někdo mluví o svých problémech, stačí se zeptat:
„A není to náhodou výzva?“

Nebo když nám někdo na poděkování odpoví, že není za co, upozorníme:
„Ale jo, je zač.“

A podobně bychom mohli pokračovat dál. Věřím, že vám tento slovník poslouží jako inspirace a pustíte se také do změny.

Tady je ještě krátké shrnutí, jak postupovat od běžných slov k magickým:

  1. krok – pozorujte se
  2. krok – vytvořte si slovník
  3. krok – dohodněte se s okolím na jeho používání
  4. krok – vyvěste si slovník na viditelné místo
  5. krok – vzájemně se koučujte

 

Latest posts by Hana Trnčáková (see all)
autorka projektu Svoboda v pořádku a ebooku Jak se zbavit chaosu. >>> Pomáhá lidem se systémem pořádku, organizace a komunikace. Zavádí a prohlubuje myšlenky svobodných a zodpovědných firem. Její vášní je objevovat v lidech jejich sílu a systematicky měřit pokrok v souladu s vizí. Své know-how předává na svých seminářích Svoboda v pořádku. >>>
Komentáře
  1. JAROSLAV napsal:

    ZDRAVÍM KRÁSNOU BYTOST ALICI !!! MÁŠ PRAVDU – JE TŘEBA SE NAUČIT RYCHLE A SPRÁVNĚ SE ROZHODOVAT ?? !! … CO DŘÍVE NÁM STAČILO ?? = DNES NESTAČÍ !! PROTOŽE SE DOBA ZRYCHLILA – PROTO SE MUSÍME MAXIMÁLNĚ PŘZPŮSOBIT !!… ALE Z DRUHÉ STRANY SE ŘÍKÁ “ SPĚCH JE ŠPATNÝ RÁDCE “ !! … ALE PŘI TROŠE CVIKU SE TO DÁ ZVLÁDNOUT !!! … NĚCO POTŘEBUJE = FOFR ?? !! .. A NĚCO PROMYSLET !! … NEMÁM PRAVDU ?? … MĚJTE SE VŠICHNI KRÁSNĚ ZDRAVĚ !!! … JARDA LIBEREC…

  2. Minh Millison napsal:

    Kontraktor kolam renang mempunyai banyak tugas dalam mengerjakan proyek kolam renang dan tentu cukup penting dalam pembuatan kolam renang … lihat https://pasang-alat-kolam.blogspot.com/2019/12/jasa-instalasi-pipa-dan-pompa-kolam_3.html untuk selengkapnya

  3. Michal Desanty napsal:

    Jasa towing merupakan layanan pengangkutan barang/kendaraan lazimnya memakai kendaraan derek yang umum disebut derek gendok … info lebih lengkap https://kirimmobilluarkota.blogspot.com/2020/11/kirim-mobil-malang-bekasi-alatberatid.html

  4. Jana napsal:

    Slova jsou úžasná. Když se nad nimi člověk opravdu zamyslí a zaposlouchá se do řeči, tak je to něco úžasné. Mě význam slov hodně zajímá, hlavně těch cizích, kterých kolem mě v poslední době hodně přibývá. Našla jsem si proto slovník cizích slov na https://www.infoz.cz/ a jakmile slyším něco, čemu nerozumím, tak si to tam vyhledám, abych byla zase o chlup moudřejší :-) .

  5. Bebe Muster napsal:

    Kaca tempered yakni kaca yang dikeraskan dengan memanaskan kaca umum sampai menempuh temperatur sekitar 700 * C, kunjungi https://kontraktorpartisikaca.blogspot.com/2019/11/jasa-pembuatan-partisi-kaca-1-di-batu.html

  6. Louis Bidon napsal:

    Epoxy is a mass and heat sensitive material. The solution time (time it requires the blended epoxy resin and hardener to originally harden up) may differ drastically relying on… visit https://kontraktorepoxy.netlify.app/jasa-epoxy-lantai-3d-lubuklinggau/index.html for detail.

  7. Dante Rainer napsal:

    Looking for a door manufacturer during Indonesia? We manufacture aluminium doors your location & furnish brief shipping and delivery situations, visit https://pabrikpintuharmonika.blogspot.com/2019/12/jual-pintu-harmonika-tuban-bergaransi.html for more information.

  8. Rob Beagan napsal:

    WC WC toilet salah satu ialah penting yang elemen ada pada seharusnya fasilitas publik seperti mall, gedung olahraga, gedung pertemuan, dan lain-lain … klik https://medium.com/@toiletcubiclephenolic/cubicle-toilet-phenolic-bontang-ukuran-per-m2-custom-murah-6dd86b3011d6 for detail information.

  9. ivulenka napsal:

    Tak mne snad jediná „magická“ formula, která mi pomohla byla formula 1 s příchutí čokoláda z této stránky zde – https://www.herbalife.cz/produkty/096k-formula-1-express-cokolada-7-tycinek/ … Další ostatní afirmace a podobné blbosti mi spíše jen motaly hlavu a nedokázala jsem pak vůbec vnímat klasický svět a realitu takovou jaká je a bylo to velice kontraproduktivní.

  10. Ivanka082 napsal:

    No tak na karaoke by mě nikdo nedostal. Já nejsem prostě ten typ,který se nechá dobrovolně ztrapnit, blázníte? Já jsem ráda, že si čas od času dovolím jít na nákup mezi lidi. A když nastane nějaká trapná situace, jsem ještě další 2 týdny úplně roztěkaná z toho.

  11. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  12. KTdNWz napsal:

    evolution korea
    522KTdNWz’%[

  13. Gustavo Hammatt napsal:

    Ideal and also Most affordable Jabodetabek Non-public Instructions, each of our team along with trainers arrive to your house, fixed your analysis program which enables it to pick out any area associated with research … click https://privat-jabodetabek.netlify.app/les-privat-bogor.html for further

  14. Tiara Asenjo napsal:

    The ideal Jabodetabek private tutoring for kindergarten, elementary, junior high school. The most effective private teachers graduated from well-known state universities. The nearest tutoring place online to your house at affordable … visit https://kursus-mandarin.vercel.app/kursus-bahasa-mandarin-pasar-rebo.html for more details

  15. Marinda Show napsal:

    You will see a cheaper fee compared to the table above, make sure again concerning the qualifications with the teacher / Kindergarten teacher recommended to you personally … for detail https://biologi-exed.blogspot.com/2022/07/les-privat-biologi-di-tambora-terdekat.html

  16. Will Charles napsal:

    Ignite your passion for languages and join our immersive foreign language program at Executive-Education.id. Having a consentrate on practical communication skills, authentic materials, and real-world scenarios, you’ll build fluency and confidence in your preferred language. Get yourself into an enormous amount of linguistic excellence and start a journey of private and professional growth. Tap https://kursus-turki.github.io/kursus-bahasa-turki-cilandak.html for latest information.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.